Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Παρεμβάσεις ενόψει Περιφερειακού Συμβουλίου 3 Φεβρ στη Ρόδο

Παρεμβάσεις Ν. Χρυσόγελου ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο
Επιστολή στον Περιφερειάρχη κ Γ. Μαχαιρίδη, στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ Γ. Γκούφα και στους Περιφερειακούς Συμβούλους έστειλε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητώντας να συζητηθούν στο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 3 Μαρτίου – παράλληλα με τα θέματα της αγροτικής και κτηνοτροφικής πολιτικής – και μια σειρά άλλα θέματα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Μεταξύ των θεμάτων που ζητάει ο Ν. Χρυσόγελος να συζητηθούν στη συνεδρίαση του ΠΣ στις 3/3 είναι:
- Tα προβλήματα που δημιουργεί στην λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να περικόψει σημαντικά τον προϋπολογισμό του πανεπιστημιακού ιδρύματος.
- Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την «εκποίηση» ή έστω «αξιοποίηση» των περιοχών που αναφέρονται μεταξύ άλλων στη λίστα που έχει παραδώσει η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ) στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αφορούν σε ολόκληρη την έκταση των κρατικών ακινήτων στη Ν. Ρόδο 80.000 στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένης της νησίδας Πρασονήσι καθώς και της παραθαλάσσιας έκτασης 175 στρεμμάτων και το γκολφ Αφάντου Ρόδου.
- Η πολιτική της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την ανέλκυση ή απομάκρυνση του ναυαγίου πριν δημιουργηθούν μη αντιστρεπτές καταστάσεις, μετά την παρουσίαση (18/2) των ανησυχητικών συμπερασμάτων της μελέτης για λογαριασμό της Νομαρχίας Κυκλάδων από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ναυαγίου του Sea Diamond στην περιοχή της Καλντέρας.
- Η δημιουργία των δυο άλλων Επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο νόμος. Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ έχει καταθέσει προτάσεις για τη δημιουργία:
(α) «Επιτροπής Περιφερειακής Συνοχής, Σύγκλισης, Νησιωτικότητας και Βιωσιμότητας»
(β) «Επιτροπή Θαλάσσιας Πολιτικής, Αλιείας, Βιοποικιλότητας, Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής»
- Η δημιουργία Επιτροπής για την επανεξέταση του Οργανισμού της Περιφέρειας αλλά και η συζήτηση για την οργάνωση της Περιφέρειας σε σύγχρονη, ευρωπαϊκή και αποτελεσματική βάση ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νησιωτικών κοινωνιών μας.
- Η δημιουργία Επιτροπής για την τελική διαμόρφωση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
- Η συζήτηση για τη δημιουργία της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης καθώς και η συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων.
Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου ενόψει και της παρουσίασης των προτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον ίδιο τον Υπουργό κ Κ. Σκανδαλίδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 3/3, διοργανώνει ημερίδα στην Ρόδο, την προηγουμένη του ΠΣ την Τετάρτη 2/3 με θέμα «Γεωργία και κτηνοτροφία στο Ν. Αιγαίο την εποχή της κλιματικής και οικονομικής κρίσης». Στην ημερίδα που γίνεται σε συνεργασία με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ του Ν. Αιγαίου, την Τοπική Πολιτική Κίνηση Δωδεκανήσου και τις Θεματικές Ομάδες Γεωργίας και Περιβάλλοντος, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, παραγωγοί, από τα νησιά για να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ν’ ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο Ν. Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: