Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Και η συκοφαντία έχει τα όρια της!

Προς όλα τα μέσα "ενημέσωσης" και προς το σχήμα "Δημοκρατικοί"

Διορθώστε αμέσως κάθε προσβλητική αναφορά στο όνομά μου με δημοσίευση συγνώμης στο μπλοκ σας για την εμπλοκή του ονόματός μου στην ανακοίνωσή σας και με αποστολή διόρθωσης και συγνώμης σε όλους τους αποδέκτες της ανακοίνωσής σας γιατί διαφορετικά θα θεωρήσω την ανακοίνωσή σας "σκόπιμη συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου".

Όπως προκύπτει και από τον δικό σας πίνακα η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ιδρυτικό μέλος της οποίας είμαι, δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από το Υπουργείο Εξωτερικών - πολύ περισσότερο με αδιαφανή τρόπο ή πολύ περισσότερο βρώμικο τρόπο όπως υπονοείτε με την ανακοίνωσή σας - κάτι που διαπιστώνεται εύκολα και από τον σχετικό πίνακα που έχει δημοσιευθεί αλλά και από το γεγονός ότι δίπλα στο όνομά μου στο δικό σας κείμενο δεν υπάρχει ποσό. Η ανευθυνότητα έχει και τα όρια της!

Νίκος Χρυσόγελος

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

Ανακοίνωση - Απάντηση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

σε πρόσφατα δημοσιεύματα περί χρηματοδοτήσεων από ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ

1 Μαρτίου 2011

Ορισμένα δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης δημιουργούν, με ανακρίβειες και μην κάνοντας τον κόπο να διασταυρώσουν πληροφορίες, σύγχυση στο ευρύ κοινό, εμπλέκοντας το όνομα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης ως μια ΜΚΟ που δήθεν χρηματοδοτήθηκε ή χρηματοδοτείται από προγράμματα του Υπουργείου Εξωτερικών για αναπτυξιακή βοήθεια.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας από σχόλια, άρθρα και αναφορές που εμπλέκουν το όνομα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται από το 1990 για τη μείωση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, διευκρινίζουμε τα εξής:


· Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών γιατί ασχολείται με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα αλλά και ενδιαφέρεται για το τι γίνεται σχετικά με τα απορρίμματα και σε άλλες μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος της είναι να υπάρξει βιώσιμη διαχείρισή τους ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας καθώς και η ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης δεν απέφυγε ποτέ να συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φόρα για τα θέματα της βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων και έχει συνεργαστεί με φορείς και από άλλες χώρες συμβάλλοντας γενικότερα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

· Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το Υπουργείο Εξωτερικών για προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας ή για άλλο σκοπό αλλά ούτε έχει κάνει αίτηση για χρηματοδότηση κάποιου προγράμματός της από το Υπουργείο Εξωτερικών.

· Για όσα γράφονται για ποσά που δόθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών σε ΜΚΟ ή δήθεν ΜΚΟ και για τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης δεν γνωρίζει τίποτε. Αυτοί που όφειλαν να γνωρίζουν είναι όσοι υπέγραφαν τις χρηματοδοτήσεις, οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ. Οποιαδήποτε σοβαρή υπηρεσία πρέπει να γνωρίζει αν και για ποιο λόγο κάποιος φορέας χρηματοδοτήθηκε, αν ο φορέας είναι αξιόπιστος, αν υλοποίησε καλά ή όχι ένα πρόγραμμα ή/και εάν κατασπατάλησε δημόσιους πόρους. Επομένως, οι δικαστικές αρχές θα έπρεπε να ξεκινήσουν πρώτα από αυτούς που διαχειρίστηκαν τους πόρους.

· Αγανακτούμε με την εύκολη και ύποπτη εκτόξευση λάσπης, από όπου και εάν προέρχεται, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και γενικότερα ο οικολογικός χώρος παλεύει για αυτονόητες λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων με πρόληψη, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, απέναντι στην επιλογή των πανάκριβων και προβληματικών υπερ - μονάδων τελικής επεξεργασίας και καύσης, που ωφελούν πρωτίστως κάποια οικονομικά συμφέροντα ελαχίστων. Ορισμένα κακόβουλα και ανεύθυνα δημοσιεύματα που μας αφορούν προέρχονται από χώρους που φαίνεται δεν συμφωνούν με την διατύπωση ανεξάρτητου και προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος λόγου, όπως αυτόν τον οποίο εκφράζει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Είναι ανάγκη και απαίτηση (και δική μας) εδώ και χρόνια, η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τις ΜΚΟ στην Ελλάδα που να διασφαλίζει τη διαφάνεια, την εξάλειψη πελατειακών σχέσεων μεταξύ κράτους – ΜΚΟ, αλλά και την θεσμική προστασία του σημαντικού για το δημόσιο συμφέρον ρόλου των περιβαλλοντικών και κοινωνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από πελατειακά ή άλλα ιδιοτελή συμφέροντα με ισχυρές προσβάσεις. Έχουμε διατυπώσει αλλά είμαστε έτοιμοι να ξανα-καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να συμβάλλουμε στη δημιουργία του θεσμικού αυτού πλαισίου.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να μην συκοφαντείται το έργο μη κυβερνητικών οργανώσεων με συνεπή δράση δεκαετιών, όπως αυτό της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, περιμένουμε από όσους έχουν διασύρει αναίτια την οργάνωσή μας να δημοσιεύσουν την απάντησή μας, αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον τους για διαφάνεια και αντιμετώπισή της διαφθοράς δεν ταυτίζεται με συκοφαντία.

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, www.ecorec.gr, info@ecorec.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: