Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή προς Περιφερειάρχη για εκποίηση περιοχών

Επιστολή προς Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ Γ. Μαχαιρίδη και Κοινοποίηση προς Πρόεδρο ΠΣ και Περιφερειακούς Συμβούλους (14/2/2011)

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη
Το Σαββατοκύριακο είδαν το φως της δημοσιότητες, εκ νέου, πληροφορίες ότι δυο περιοχές της Ρόδου είναι στα σχέδια της κυβέρνησης προς εκποίηση με στόχο την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία. Παρά την προσπάθεια μετάθεσης της συζήτησης αλλού, γεγονός είναι ότι ούτε οι πολίτες ούτε οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Ν. Αιγαίου έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης.
Εδώ και καιρό κυκλοφορούν πληροφορίες για σχέδια της κυβέρνησης να εκποιήσει με επείγουσες διαδικασίες και για εισπρακτικούς λόγους 10 περιοχές και αριθμό ακινήτων που η ΚΕΔ θεωρεί «καθαρές από νομική άποψη». Μεταξύ άλλων στη λίστα που έχει παραδώσει η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου αναφέρονται ολόκληρη η έκταση των κρατικών ακινήτων στη Ν. Ρόδο 80.000 στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένου της νησίδας Πρασονήσι καθώς και η παραθαλάσσια έκταση 175 στρεμμάτων και το γκολφ Αφάντου Ρόδου.

Από την εισήγηση μάλιστα της ΚΕΔ φαίνεται ότι προωθούνται και συγκεκριμένες χρήσεις, όπως πχ η κατασκευή μαρίνας, γηπέδου γκολφ, αεροδρομίου και τουριστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Ν. Ρόδου - Πρασονήσι, ενώ και στην παραθαλάσσια περιοχή Αφάντου Ρόδου προτείνονται επενδύσεις μαζικού τουρισμού.

Κύριε Περιφερειάρχη θα θέλαμε να μας ενημερώσετε κατά πόσον είναι σε γνώση σας τα σχέδια της κυβέρνησης και ποια είναι η θέση σας επί αυτών.
Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ζητάμε να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο, και όπως είχαμε συμφωνήσει στην τελευταία συνεδρίασή του, θα πρέπει να έχει στην ημερήσια διάταξη και θέματα που απασχολούν την περιοχή όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση. Η θέση μας – την οποία θα επαναλάβουμε και στο ΠΣ στη Ρόδο - είναι ότι πρέπει να κινηθούμε σε μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη για τη Ρόδο, όπου το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έχει ξεπεράσει τις αντοχές του νησιού από άποψη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική. Η υποστήριξη ενός αποτυχημένου μοντέλου – και μάλιστα με εκποίηση δημόσιας γης για εισπρακτικούς λόγους και κάτω από ένα θολό και αδιαφανές πλαίσιο – μόνο περισσότερα προβλήματα θα επιφέρει.

Είμαστε στη διάθεσή σας για αναλυτική ενημέρωση

Με εκτίμηση

Νίκος Χρυσόγελος
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου
Επικεφαλής ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: