Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Επίσκεψη στη Νάξο και Σύρο – προτάσεις για την Περιφέρεια

Εν όψει του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδριάζει την Δευτέρα 31/1 στη Σύρο, ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του “Οικολογικού Άνεμου” και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου συζήτησε στην Νάξο και στη Σύρο τις προτάσεις της κίνησης για την οργάνωση της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε την Νάξο το Σάββατο 29/1 και την Κυριακή 30/1 για να αναπτύξει τις θέσεις της περιφεριεακής κίνησης για το ρόλο και τις πολιτικές που πρέπει να προωθήσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Ο Νίκος Χρυσόγελος μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσε η Τοπική Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ . Στην εκδήλωση, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Πολυκρέτης, η επικεφαλής των “Πολιτών για τα νησιά μας” και Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Θέκλα Κίζη, ο πρόεδρος του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου, Μάκης Συμεώνογλου, ο αντιπρόεδρος του Εμπορο-επαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, Μιχάλης Μαστρογιαννόπουλος, φίλοι και μέλη των Οικολόγων Πράσινων.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ανέπτυξε τις θέσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για την οργάνωση και το ρόλο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η περιφέρεια πρέπει να παίζει ουσιαστικά ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό των διαφόρων πολιτικών για το Ν. Αιγαίο καθώς και επιτελικό ρόλο ώστε να υπάρχει συνοχή μεταξύ των διαφόρων πολιτικών (ιδιαίτερα σε θέματα οικονομίας, κοινωνικής συνοχής, προστασίας περιβάλλοντος, μεταφορών) αλλά και μεταξύ περιφερειακού σχεδιασμού και τοπικών παρεμβάσεων και έργων από δήμους, όπως πχ διαχείριση απορριμμάτων, ενέργεια, νερό κα. Σχετικές επιστολές έχει στείλει ο Νίκος Χρυσόγελος στον Περιφερειάρχη και στους Περιφερειακούς Συμβούλους με τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν, επίσης, οι θέσεις της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων, που παρουσίασε συνοπτικά ο Στέλιος Ευρυπιώτης, συντονιστής, για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων του νησιού κάτι που έδωσε, μεταξύ άλλων, την αφορμή για τη συζήτηση που ακολούθησε. Δείτε τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΝΑΞΟΥ

Όπως επισήμανε η Χριστίνα Ευθυμιάτου, υποψήφια χωρική αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, στο θέμα των απορριμμάτων χάθηκαν δυο δεκαετίες στην Νάξο μια και προτάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων υπήρχαν αλλά δεν προχώρησαν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έστω και καθυστερημένα πρέπει να προωθηθούν συγκροτημένα και μεθοδικά ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, ώστε να καταλήγουν για ταφή ελάχιστα υπολείμματα. Επίσης, πρέπει να μελετηθεί η εξυγίανση του σημερινού Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης των Απορριμμάτων. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν σε ημερίδα που προγραμματίζεται να γίνει το επόμενο διάστημα στο νησί από την Τοπική Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων, με δεδομένο ότι, όπως έδειξε και η συζήτηση που έγινε, το θέμα είναι φλέγον για την τοπική κοινωνία και χρειάζονται λύσεις άμεσα. Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και για άλλα περιβαλλοντικά θέματα, η Τοπική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων, συναντήθηκε προ ημερών με το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, υπέβαλε τις προτάσεις της και ζήτησε να δημιουργηθεί μια επιτροπή με ανθρώπους που έχουν ολοκληρωμένη γνώση του θέματος ώστε να προετοιμαστεί εισήγηση και να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το βράδυ της Κυριακής 30/1, ο Νίκος Χρυσόγελος και η Χριστίνα Ευθυμιάτου συζήτησαν με στελέχη και φίλους του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ τις παρεμβάσεις τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα θέματα της οργάνωσης της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου, της δημιουργίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο επιτροπής για την επεξεργασία ενός σχεδίου Οργανισμού της Περιφέρειας που να αντιστοιχεί πραγματικά στο αρχιπέλαγος μας.

Με επιστολή του ο Νίκος Χρυσόγελος έχει ζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 31/1 να συζητήσει τον “οδικό χάρτη ενεργειών της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου μέχρι 31/3/2011” με δεδομένο ότι ήδη μερικές ημερομηνίες παρέρχονται. Ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να ενημερώσει για θέματα που είναι δικής του ευθύνης, ενώ πρέπει να συζητηθούν και να δρομολογηθούν και θέματα που είναι αρμοδιότητας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: