Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Εποίηση περιοχών Ρόδου;

Σχετικά με τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που επανήλθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και αφορούν στα σχέδια εκποίησης – μεταξύ άλλων - δυο περιοχών της Ρόδου με στόχο την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου δήλωσε:

«Το ανέβασμα των τόνων της κυβέρνησης σε σχέση με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ – κυρίως για επικοινωνιακούς ή και εκλογικούς λόγους – δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Εδώ και καιρό κυκλοφορούν πληροφορίες για σχέδια της κυβέρνησης να εκποιήσει με επείγουσες διαδικασίες και για εισπρακτικούς λόγους 10 περιοχές και αριθμό ακινήτων που η ΚΕΔ θεωρεί «καθαρές από νομική άποψη». Μεταξύ άλλων στη λίστα που έχει παραδώσει η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου[1] αναφέρονται ολόκληρη η έκταση των κρατικών ακινήτων στη Ν. Ρόδο 80.000 στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένου της νησίδας Πρασονήσι καθώς και η παραθαλάσσια έκταση 175 στρεμμάτων και το γκολφ Αφάντου Ρόδου.

Από την εισήγηση μάλιστα της ΚΕΔ φαίνεται ότι προωθούνται και συγκεκριμένες χρήσεις, όπως πχ η κατασκευή μαρίνας, γηπέδου γκολφ, αεροδρομίου και τουριστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Ν. Ρόδου - Πρασονήσι, ενώ και στην παραθαλάσσια περιοχή Αφάντου Ρόδου προτείνονται επενδύσεις μαζικού τουρισμού. Ζητάμε από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ Γ. Μαχαιρίδη και τον Δήμαρχο Ροδίων κ Κουσουρνά να μας ενημερώσουν όπως και τους πολίτες της Ρόδου και της περιφέρειας Ν. Αιγαίου κατά πόσον είναι σε γνώση τους τα σχέδια της κυβέρνησης και ποια είναι η θέση τους. Εξάλλου, είχαμε συζητήσει το θέμα αυτό και στην τελευταία συνάντησή μας με τον Δήμαρχο Ροδίων στις 14/1/2011 και είχε υποσχεθεί ότι θα ζητούσε πλήρη ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ζητάμε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα γίνει στην Ρόδο, και όπως είχαμε συμφωνήσει στην τελευταία συνεδρίασή του, θα πρέπει να έχει στην ημερήσια διάταξη και θέματα που απασχολούν την περιοχή όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση. Η θέση μας – την οποία θα επαναλάβουμε και στο ΠΣ στη Ρόδο - είναι ότι πρέπει να κινηθούμε σε μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη για τη Ρόδο, όπου το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έχει ξεπεράσει τις αντοχές του νησιού από άποψη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική. Η υποστήριξη ενός αποτυχημένου μοντέλου – και μάλιστα με εκποίηση δημόσιας γης για εισπρακτικούς λόγους και κάτω από ένα θολό και αδιαφανές πλαίσιο – μόνο περισσότερα προβλήματα θα επιφέρει».

Σχετική επιστολή έστειλε ο Νίκος Χρυσόγελος προς τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ Γ. Μαχαιρίδη, τον Δήμαρχο Ροδίων κ Κουσουρνά και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ Γ. Γκούφα.

[1] Στη λίστα που έδωσε η ΚΕΔ στην επιτροπή αποκρατικοποιήσεων αναφέρονται μεταξύ των άλλων περιοχών, για τις δυο περιοχές στην Ρόδο που είναι υποψήφιες για εκποίηση:

*Αφάντου Ρόδου

Πρόκειται για δύο ακίνητα, και συγκεκριμένα για παραθαλάσσια έκταση 175 στρεμμάτων 20 χιλιόμετρα από τη Ρόδο. Θεωρείται κατάλληλο για τουριστική ανάπτυξη σημαντικού μεγέθους. Επίσης, υπάρχει το ακίνητο "Γκολφ Αφάντου Ρόδου", ιδιοκτησίας της ΕΤΑ, επιφάνειας 1.315 στρεμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών καθώς και ημιτελείς ξενοδοχειακές και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Η ΚΕΔ επισημαίνει ότι η συνδυασμένη αξιοποίηση των δύο δημόσιων ακινήτων, της ΕΤΑ και της ΚΕΔ, θα μπορούσε να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

*Πρασονήσι
Η συνολική έκταση των κρατικών ακινήτων στον δήμο Νότιας Ρόδου είναι 80.000 στρέμματα. Το ακίνητο περιλαμβάνει εκτεταμένη περιοχή του νότιου τμήματος του νησιού, όπως και τη νησίδα Πρασονήσι.
Για το ακίνητο έχουν εξεταστεί προτάσεις αξιοποίησης βασιζόμενες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με επίκεντρο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου ιστιοσανίδας, συναφών υποδομών και με δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ιαματικό, αθλητικό, οικοτουριστικό κ.λπ.), γηπέδων γκολφ, νέου αεροδρομίου, μαρίνας κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: