Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή στον Δήμαρχο Ροδίων για εκποίηση περιοχών

Επιστολή προς Δήμαρχο Ροδίων κ Κουσουρνά (14/2/2011)

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Το Σαββατοκύριακο είδαν το φως της δημοσιότητες, εκ νέου, πληροφορίες ότι δυο περιοχές της Ρόδου είναι στα σχέδια της κυβέρνησης προς εκποίηση με στόχο την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία. Παρά την προσπάθεια μετάθεσης της συζήτησης αλλού, γεγονός είναι ότι ούτε οι πολίτες ούτε οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Ν. Αιγαίου έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης.
Εδώ και καιρό κυκλοφορούν πληροφορίες για σχέδια της κυβέρνησης να εκποιήσει με επείγουσες διαδικασίες και για εισπρακτικούς λόγους 10 περιοχές και αριθμό ακινήτων που η ΚΕΔ θεωρεί «καθαρές από νομική άποψη». Μεταξύ άλλων στη λίστα που έχει παραδώσει η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου αναφέρονται ολόκληρη η έκταση των κρατικών ακινήτων στη Ν. Ρόδο 80.000 στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένου της νησίδας Πρασονήσι καθώς και η παραθαλάσσια έκταση 175 στρεμμάτων και το γκολφ Αφάντου Ρόδου.

Από την εισήγηση μάλιστα της ΚΕΔ φαίνεται ότι προωθούνται και συγκεκριμένες χρήσεις, όπως πχ η κατασκευή μαρίνας, γηπέδου γκολφ, αεροδρομίου και τουριστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Ν. Ρόδου - Πρασονήσι, ενώ και στην παραθαλάσσια περιοχή Αφάντου Ρόδου προτείνονται επενδύσεις μαζικού τουρισμού.

Κύριε Δήμαρχε θα θέλαμε να μας ενημερώσετε κατά πόσον είναι σε γνώση σας τα σχέδια της κυβέρνησης – με δεδομένο ότι είχαμε συζητήσει το θέμα αυτό και στην τελευταία συνάντησή μας στη Ρόδο, στις 14/1/2011, και είχατε υποσχεθεί ότι θα ζητούσατε πλήρη ενημέρωση από την κυβέρνηση. Θα θέλαμε, επίσης, να μας ενημερώσετε και για την θέση σας επί αυτών των σχεδίων.

Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ έχουμε ζητήσει να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Περιφερειακού Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο. Η θέση μας – την οποία θα επαναλάβουμε και στο ΠΣ στη Ρόδο - είναι ότι πρέπει να κινηθούμε σε μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη για τη Ρόδο, όπου το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έχει ξεπεράσει τις αντοχές του νησιού από άποψη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική. Η υποστήριξη ενός αποτυχημένου μοντέλου – και μάλιστα με εκποίηση δημόσιας γης για εισπρακτικούς λόγους και κάτω από ένα θολό και αδιαφανές πλαίσιο – μόνο περισσότερα προβλήματα θα επιφέρει.

Είμαστε στη διάθεσή σας για αναλυτική ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: