Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Συζήτηση με νησιώτες για την περιφερειακή ανάπτυξη

Συζήτηση με πολίτες και φορείς από τις νησιωτικές κοινωνίες έχει ξεκινήσει ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νότιο Αιγαίο με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ σε σχέση με τα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης και τις προοπτικές που ανοίγονται για τα νησιά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι ένας από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης κι ασχολείται ενεργά εκ μέρους της ομάδας των πράσινων με κατάθεση εκθέσεων, τοποθετήσεων ή τροπολογιών σχετικά με τα θέματα της Κοινωνικής Συνοχής, της Περιφερειακής Ανάπτυξης, των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Δημόσιας Υγείας, Περιβάλλοντος, ενώ είναι εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλείας. Θα συμμετάσχει, επίσης, ως ένας από τους εισηγητές του κοινοβουλίου στις διαβουλεύσεις μεταξύ της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής. 

Η συζήτηση με τις νησιωτικές κοινωνίες ξεκίνησε από τη Σίφνο στις 16 Ιουνίου για τα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης. Στη συζήτηση εφ' όλης της ύλης που έγινε συζητήθηκαν η εμπειρία του στο ευρωκοινοβούλιο σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, νησιωτικότητας, κοινωνικής συνοχής κι απασχόλησης. Έγινε επίσης ενημέρωση για τη συλλογική δουλειά της ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων και την αλληλεγγύη που δείχνουν στη χώρα μας. Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις δυνατότητες περιφερειακής ανάπτυξης που ανοίγονται μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές και εργαλεία, για τη νησιωτική πολιτική, τα τοπικά θέματα της Σίφνου. 

Στη συνέχεια ο Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίου που συνεδρίασε στην Τήνο, στις 9 Ιουλίου, τις κύριες κατευθύνσεις των Κανονισμών για τα 5 ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία καθώς και τα βασικά θέματα σε σχέση με την Περιφερειακή Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή που απασχολούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. 

Μέσα στο καλοκαίρι ο Νίκος Χρυσόγελος θα επισκεφθεί ένα σύνολο νησιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος, Αστυπάλαια κα), στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης.
 
Διαβάστε την εισήγηση του Νίκου Χρυσόγελου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: