Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Οι αντικαταστάσεις των Ειδικών Γραμματέων...

Έλλειψη της παραμικρής αξιολόγησης, τα «δικά μας παιδιά» και το «ράβε ξήλωνε» στις αντικαταστάσεις των Ειδικών Γραμματέων
 
Σχετικά με τις αντικαταστάσεις των ειδικών γραμματέων με βάση κομματικά κριτήρια, ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:
«Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα για άλλη μια φορά απέδειξε την αβάσταχτη ελαφρότητα του. Οι Ειδικές γραμματείες, που διαχειρίζονταν ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα και σε τομείς που η Διοίκηση είχε αποτύχει οικτρά, έγιναν αντικείμενο μοιρασιάς μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Και χωρίς να κριθεί το έργο εκείνων που σήκωναν το βάρος, μπήκε για άλλη μια φορά η λογική των "δικών μας παιδιών".»
Πιο αναλυτικά, οι Ειδικές Γραμματείες είχαν εξ αρχής από την καθιέρωση τους σκοπό να καλύψουν αρμοδιότητες και τομείς που δεν καλυπτόντουσαν άμεσα και εξειδικευμένα από τη Δημόσια Διοίκηση. Γι’ αυτό άλλωστε η επιλογή τους τα τελευταία χρόνια περνούσε μέσα από το opengov.gr (λόγοι διαφάνειας και αξιολόγησης προσόντων).
Παράτυπα χρησιμοποιήθηκαν στην πράξη ως ένα ακόμα λάφυρο των κομμάτων που σχημάτιζαν κυβερνήσεις και από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ συμμετέχουν και στη σημερινή κυβέρνηση. Μ' αυτήν την έννοια και ανεξάρτητα των επιλογών προσώπων, η απόφαση τους κρίνεται από όλες τις πλευρές μη αρμόζουσα. Πολιτικά επιπόλαια, θεσμικά επικίνδυνη, αναντίστοιχη με το κοινό αίσθημα περί Δικαίου, εν τέλει μη παραγωγική για τη δημόσια διοίκηση .
Ο πολύπαθος τομέας της Προστασίας του Περιβάλλοντος υπέστη μ' αυτή την εξέλιξη δυο βαρύτατα πλήγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την αντικατάσταση της ειδικής γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτας Καραβασίλη και το δεύτερο με την υπαγωγή της Ειδικής Γραμματείας των Δασών στο υπουργείο Γεωργίας, αντί του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που εύλογα ως τώρα υπαγόταν.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά στην περίπτωση της Μαργαρίτας Καραβασίλη. Αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο επεισοδιακή η απομάκρυνση της, όσο την προηγούμενη, όταν ο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, με την ευλογία συμφερόντων που επιδίωκαν τετελεσμένα, είχε στήσει ολόκληρο σκηνικό που "ποινικοποιούσε" την τήρηση της νομοθεσίας και των καθηκόντων μιας υπεύθυνης τότε διευθύντριας. Όλα αυτά φυσικά δεν μπορούσαν να σταθούν νομικά, αλλά ο στόχος είχε επιτευχθεί. Η Μ. Καραβασίλη είχε παυθεί από τη θέση της!
Η ίδια επέστρεψε τελικά υπό άλλη ιδιότητα στο αντικείμενο της, μετά από μεγάλη κινητοποίηση πολιτών και φορέων ενάντια στο πραξικόπημα Σουφλιά.  Για να υπάρξει και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για την εξυγίανση και την προστασία του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής, να πραγματοποιηθούν  έλεγχοι στις βιομηχανίες για τα απόβλητά τους και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, πήρε πολλές πρωτοβουλίες.
Παρά τις εξαγγελίες της, τα προβλήματα παραμένουν πρακτικά άλυτα, συνεχίζοντας να απειλούν τη δημόσια υγεία και να υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Έτσι συχνά ασκήσαμε δημόσια κριτική τόσο στα ζητήματα του εξασθενούς χρωμίου, όσο και συνολικά για τις περιπτώσεις του Ασωπού και της Μεσσαπίας.
Από την επαναφορά της το 2009, οι Οικολόγοι Πράσινοι βρεθήκαμε απέναντι της στο θέμα των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική, μια επένδυση χαρακτηριστική της στρεβλής, κυρίαρχης άποψης για το τι συμφέρει την εθνική οικονομία, που θα προκαλέσει αναντίστρεπτες καταστροφές στο περιβάλλον της περιοχής και θα καταστρέψει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα δημιουργήσει.
Παρόλα αυτά αναγνωρίζουμε την αναμφισβήτητη προσφορά της Μαργαρίτας Καραβασίλη σε θέματα "πληγές" που οι περισσότερες ήταν ήδη ανοικτές από το παρελθόν. Αλλού η παρέμβαση της ήταν καταλυτική, όπως ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, τα παλιά λατομεία Μαρκόπουλου, το παράνομο νεκροταφείο Γλυφάδας, οι απολήψεις αδρανών υλικών από ποτάμια και ρέματα. Σε άλλες περιπτώσεις η κινητικότητα της συνέβαλε στο να περιοριστούν παράνομες καταπατήσεις και υλοτομίες, μπαζώματα, αλλά και μεταφορές παράνομων αποβλήτων.
Η τελευταία πράξη της έμελλε να συμβεί στην Κοζάνη την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή τα συχνότατα περιστατικά περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη λειτουργία της ΔΕΗ σε μεγάλη έκταση της Δυτικής Μακεδονίας. Η απάντησή της στο υπόμνημα που υπέβαλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σχετικά με την ρύπανση στη Δυτική Μακεδονία από τη δραστηριότητα των λιγνιτορυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών ήταν καταπέλτης καθώς ευθαρσώς αναγνώρισε τις χρόνιες παρανομίες της εταιρείας, ζητώντας παράλληλα τη συστηματική προσέγγιση του προβλήματος μέσα από ανοικτή διαβούλευση με όλους τους φορείς, τα κόμματα την τοπική κοινωνία και την εταιρία.
Εκτός όμως από την αντικατάσταση της Μ. Καραβασίλη, εξ ίσου δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε και η υπαγωγή της Ειδικής Γραμματείας Δασών στο Υπουργείο Γεωργίας, υποβιβάζοντας τα δάση σε...ξύλα για κάθε χρήση. Σ' αυτή τη Γραμματεία, που σ' όλη την Ευρώπη ο τομέας αρμοδιοτήτων της υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, περιήλθε προ ολίγων μόλις μηνών και το "Πράσινο Ταμείο", άδειο όμως από πόρους, μια και άλλη απόφαση κατακρατούσε τα χρήματα για δημοσιονομικούς σκοπούς! Και εύλογο είναι ότι το πολύπαθο "Πράσινο Ταμείο", μόνο με νοσηρή φαντασία θα υπαγόταν στη ...Γεωργία.
 
Προβληματισμό επίσης προκαλεί και η αντικατάσταση του ΕΓ Υδάτων Ανδρέα Ανδρεαδάκη. Παρά την κριτική μας για τη αμφίσημη στάση του τα τελευταία τρία χρόνια γύρω από το ζήτημα της θέσπισης διακριτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο, ο κ. Ανδρεαδάκης ξεκίνησε τη διαβούλευση γύρω από τα διαχειριστικά σχέδια λεκανών απορροής, μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία που θα οδηγήσει σε καίριες αποφάσεις γύρω από τη διαχείριση των νερών σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Οι αλλαγές αυτές στις Ειδικές Γραμματείες δεν εμπνέουν αισιοδοξία καθώς έγιναν χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση του έργου αυτών που απομακρύνθηκαν και χωρίς σχεδιασμό θυμίζοντας ακόμα και αλήστου μνήμης καταστάσεις "ράβε ξήλωνε"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: