Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Επίσκεψη στην Σαντορίνη, προτάσεις και παρεμβάσεις

Επίσκεψη /Συναντήσεις σε Σαντορίνη του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου

Στη Σαντορίνη περιόδευσε το τριήμερο 10-12 Αυγούστου, ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ. Είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο κ Ν. Ζώρζο, τη διοίκηση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, την Επιτροπή Αγώνα για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, τον πρόεδρο των αλιέων κ. Κ. Πρέκα, δημοτικούς συμβούλους και ενεργούς πολίτες της Σαντορίνης, ενώ συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι τοπικοί φορείς στο Εμπορείο. Επισκέφθηκε, επίσης, το κλειστό κτίριο του “Γενικού Νοσοκομείου Θήρας” και παραχώρησε συνέντευξη τύπου, το Σάββατο 11/8, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines). Στις συναντήσεις ο Νίκος Χρυσόγελος, συνοδευόταν από τα στελέχη της περιφερειακής κίνησης του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Χριστίνα Ευθυμιάτου, Λέλα Μαγκανάρη και Ξενοφώντα Λιγνό, καθώς και από το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννη Τσιρώνη και τον ερευνητή - βιολόγο Παναγιώτη Αναστασιάδη.

Με τον Δήμαρχο Ν. Ζώρζο συζητήθηκαν θέματα όπως η κατάλληλη προετοιμασία της Σαντορίνης και της περιφέρειας Ν Αιγαίου για να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τους πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία τη νέα προγραμματική περιόδου 2014-2020, η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαφοροποίηση του τουριστικού μοντέλου στο νησί, η ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND, η δημιουργία ενός τακτικού φόρουμ διαλόγου με τη συμμετοχή νέων που κατάγονται από την Σαντορίνη με στόχο προτάσεις, πρωτοβουλίες, ανταλλαγή εμπειριών και επιστημονικών γνώσεων που θα συμβάλλουν στην βιώσιμη οικολογική – κοινωνική ανάπτυξη του νησιού αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για νέους. Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη συνεργασίας των ερευνητικών φορέων με τους ψαράδες για τη δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών γύρω από το νησί με στόχο την ανάκαμψη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας αλλά και της ενίσχυσης των εισοδημάτων των ψαράδων του νησιού.

Από τα βασικά θέματα συζήτησης στις συναντήσεις/ συζητήσεις του Νίκου Χρυσόγελου και της αντιπροσωπείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ με τους εκπροσώπους φορέων και τους πολίτες της Σαντορίνης ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού και η επιλογή μεθόδων επεξεργασίας αλλά η χωροθέτηση του χώρου για τα υπολείμματα. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε προς όλους την ανάγκη προώθησης της διαλογής στην πηγή και της κομποστοποίησης σε σπίτια και επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο όγκος των υπολειμμάτων προς διάθεση στο πλαίσιο της στρατηγικής “μηδενικών αποβλήτων”. Η προοπτική αυτή μπορεί να αποτελέσει τη μόνη ασφαλή πορεία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των απορριμμάτων, σε ένα νησί όπως η Σαντορίνη, με έντονη χρήση όλων των περιοχών αλλά και πολύ μεγάλο όγκο απορριμμάτων, που κάνει αδύνατη την εξεύρεση χώρων όπου θα θάβονται μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Η συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων στην επίλυση του προβλήματος – με την ανάληψη των ευθυνών του καθενός - και η δημιουργία κοινωνικών συμμετοχικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν υπηρεσίες επαναχρησιμοποίησης / ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ευαισθητοποίησης, είναι οι σύγχρονοι μέθοδοι διεθνώς για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση κι ανακύκλωση.

Το θέμα της προστασίας της γεωργικής γης (κυρίως του αμπελώνα), αλλά και της τεχνικής υποστήριξης – προώθησης των τοπικών προϊόντων απασχόλησε επίσης τη συζήτηση με τη διοίκηση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Ο Νίκος Χρυσόγελος συμφώνησε με την ανάγκη τροποποίησης του πρόσφατου ΠΔ για το χωροταξικό στη Σαντορίνη, έτσι ώστε να κατοχυρωθούν οι απαραίτητες ζώνες και να εξασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία του αμπελώνα και όχι κάποιων μεμονωμένων νησίδων αμπελιών μέσα σε ένα σύνολο άλλων δραστηριοτήτων. Συζητήθηκαν, επίσης οι προοπτικές που διανοίγονται μέσα από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα διαρθρωτικά ταμεία, ιδιαίτερα αυτό για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, της περιόδου 2014-2020 για την υποστήριξη και την προώθηση των τοπικών προϊόντων, που θα βασίζονται σε ολοκληρωμένες προτάσεις για τη σύνδεσή τους με τον τριτογενή τομέα και τη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και των κοινωνικών – πολιτιστικών υποδομών σε αυτές.

Στις συναντήσεις με την Επιτροπή Αγώνα για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, αλλά και με τον Δήμαρχο και τον νομικό σύμβουλο του Δήμου, συζητήθηκαν ορισμένες νέες κοινές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κινητοποίησης και του συντονισμού των δράσεων όλων των πλευρών για την ανέλκυση του ναυαγίου και την παρακολούθηση και τον έλεγχο του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο Νίκος Χρυσόγελος δεσμεύτηκε από πλευράς του να ενημερώσει την Επίτροπο Αλιείας και Θαλάσσιων Υποθέσεων κ. Μαρία Δαμανάκη, αλλά και την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινβούλιο για το θέμα, να καταθέσει νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου αλλά και να πιέσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της .

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο των αλιέων, κ Κυριάκο Πρέκα, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς (κακή ποιότητα και υψηλή τιμή καυσίμου, υπεραλίευση και καταστροφικά εργαλεία, δυσκολία επιβίωσης των επαγγελματιών και περιορισμένη είσοδος νέων στο επάγγελμα). Συμφωνήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα σχετικά με την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον, με δεδομένο μάλιστα ότι ο Νίκος Χρυσόγελος είναι εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το υπό δημιουργία Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας. Συζητήθηκε, επίσης, η δρομολόγηση δράσεων για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και υπήρξε σύμπτωση απόψεων, μεταξύ άλλων και για την ανάγκη στενής συνεργασίας των ερευνητικών φορέων με τους ψαράδες για τον καθορισμών των περιοχών όπου θα δημιουργηθούν αυτές. Η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μπορούν να τύχουν υποστήριξης από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Θάλασσα και την Αλιεία και είναι δυνατόν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του πλούτου της θάλασσας, στην προσέλκυση νέων ανθρώπων στο επάγγελμα του ψαρά καθώς και στην ενίσχυση του εισοδήματος των ψαράδων μέσω αύξησης της ψαριάς και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων.

Στη συνέντευξη τύπου ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναφέρθηκε στα πέντε ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, και τις θεματικές προτεραιότητές τους καθώς και στις δυνατότητες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των νησιωτικών κοινωνιών να εξασφαλίσουν πολύτιμους οικονομικούς πόρους για τις αναγκαίες αλλαγές. Επεσήμανε, ότι για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν απαιτείται καλή προετοιμασία κι άμεση σύνταξη ενός περιφερειακού στρατηγικού προγράμματος – μετά από ευρεία διαβούλευση και συμμετοχή των φορέων με προτάσεις - και ωρίμανση των δράσεων που θα επιλεγούν μέσα στο 2013, μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια σε όλα επίπεδα, τοπικό – περιφερειακό – εθνικό. Το περιβάλλον, η εξοικονόμηση ενέργειας και η κοινωνική συνοχή αποτελούν βασικούς άξονες προτεραιότητας και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια πράσινη ανασυγκρότηση της περιφέρειας και τη διέξοδο από την δημοσιονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση που βιώνουμε.

Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε, επίσης, κατά την συνέντευξη αλλά και στις συναντήσεις με τους φορείς και πολίτες, ότι η παρούσα οικονομική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας κοινωνικά άδικα περιοριστικά μέτρα ή επαναφέροντας ένα μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε ακριβώς στην πολύπλευρη κρίση. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία για δίκαιες και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις, στροφή της οικονομίας προς βιώσιμες και πράσινες κατευθύνσεις και για επίτευξη της κοινωνικής συνοχής, αν αξιοποιούσαμε σωστά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας αλλά και των νησιών, όπως είναι η μοναδική βιοποικιλότητα, ο πλούτος προϊόντων και ποικιλιών στο γεωργικό τομέα, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και η αξιοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες με κατάλληλη προσαρμογή στις τοπικές ιδιαιτερότητες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (άνεμος, ήλιος, κύματα, υπολείμματα γεωργικής δραστηριότητας, γεωθερμία χαμηλής αλλά και υψηλής ενθαλπίας). Χρειάζονται επίσης πρωτοβουλίες για ένα δυναμικό και ορθολογικό νέο μοντέλο τουρισμού που δεν θα βασίζεται μόνο στη μαζικότητα αλλά σε αξιοποίηση του άυλου πλούτου που διαθέτουμε και σε ήπιες, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, συνδεδεμένες με την πρωτογενή τοπική παραγωγή και την διατήρηση και προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου.

Η Χριστίνα Ευθυμιάτου, επισήμανε στην συνέντευξη τύπου τις δυνατότητες που έχει ο πρωτογενής τομέας αν υπάρξει κατάλληλη σύνδεση με τον τουρισμό, αν δηλαδή οι τουρίστες καταναλώνουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα.
Ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι για να βγει η κοινωνία από την κρίση πρέπει να αναλάβει και η ίδια πρωτοβουλίες, να μην περιμένει τη σωτηρία της από κάποιους άλλους.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων ενημέρωσε, επίσης, για την προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη και συστηματικότερη οργάνωση σε όλα τα νησιά, να ενδυναμώσει η παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων, να αναπτυχθεί πιο αποτελεσματική συνεργασία με τους φορείς και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η ταυτόχρονη παρουσία του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και η σταθερή υποστήριξη και αλληλεγγύη των πράσινων στην ελληνική κοινωνία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ
Για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων: Η στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να στοχεύει στα “μηδενικά απόβλητα”, δηλαδή στην προσπάθεια μέσα από την πρόληψη, ανακύκλωση, κομποστοποίηση να υπάρχουν, στο μέλλον, τελικά υπολείμματα όχι περισσότερα από 5-7%, κάτι που πρέπει να στηριχθεί και στην γνώση και στις πρακτικές αξιοποίησης των απορριμμάτων που ξέραμε καλά στα νησιά πριν από μερικές δεκαετίες.

Αυτό προϋποθέτει, όμως, ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση των πολιτών, ενεργή συμμετοχή των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων αλλά και κάθε πολίτη στην προσπάθεια, καλύτερη οργάνωση του δήμου, ανάληψη από τον τουριστικό τομέα περισσότερων πρωτοβουλιών για μείωση των αποβλήτων αλλά και διαχωρισμό τους στην πηγή. Ο Νίκος Χρυσόγελος και η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων δήλωσαν ότι στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος μέχρι τώρα (τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης, συνεργασία με σχολεία, πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης).

Για το θέμα της κομποστοποίησης, ο Νίκος Χρυσόγελος, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η διαλογή των οργανικών απορριμμάτων στο σπίτι, στις τουριστικές εγκαταστάσεις και στα εστιατόρια χωριστά από τα άλλα απορρίμματα και η τοποθέτηση ενός επιπλέον κάδου μόνο για τα υλικά αυτά. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με χωριστή συλλογή και επεξεργασία των καθαρών οργανικών υλικών με κατάλληλη μέθοδο κομποστοποίησης, μπορεί να αξιοποιηθεί το 100% των οργανικών υλικών ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα της τάξης του 41%, όπως προβλέπει η προκρινόμενη μέθοδος με βάση τη μελέτη που παραδόθηκε στον Δήμο.

Αν βελτιωθεί και η ανακύκλωση των υλικών και αναληφθούν πρωτοβουλίες για μείωση / πρόληψη παραγωγής των απορριμμάτων, είναι εφικτός ο στόχος για υπολείμματα απορριμμάτων όχι περισσότερα από το 5-7% της σημερινής ποσότητας (που ξεπερνάει τα 12.000 τόνους ετησίως). Μια τέτοια στρατηγική έχει μεγάλη σημασία μακροχρόνια γιατί τα νησιά δεν έχουν χώρους όπου μπορούν να θάβονται μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, αλλά και βραχυπρόθεσμα ενόψει της χωροθέτησης του χώρου για τη διάθεση των υπολειμμάτων.

Ένας τέτοιος χώρος για τα υπολείμματα (ΧΥΤΥ) είναι μεν αναγκαίος αλλά θα πρέπει να χωροθετηθεί σε περιοχή όπου θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και δεν θα δεσμευτεί ή επηρεαστεί άμεσα παραγωγική γη. Καλύτερη επιλογή θα ήταν η χρησιμοποίηση κάποιου παλιού λατομείου ή ορυχείου. Παράλληλα, σε αυτόν τον χώρο θα πρέπει να προβλεφθεί η συνεχής επεξεργασία ακόμα και των ελάχιστων υπολειμμάτων που θα καταλήγουν εκεί με στόχο να μηδενίζεται πρακτικά η ποσότητα των “άχρηστων απορριμμάτων”.

Με δεδομένες τις δυσκολίες πρόσληψης προσωπικού για τη συλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των μεθόδων συλλογής κι επεξεργασίας αλλά και τα σημαντικά ποσά που διαθέτει ο Δήμος Θήρας κάθε χρόνο για τη συλλογή των απορριμμάτων κι αύριο για την επεξεργασίας τους, ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε να συζητηθεί η δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρισης όπου θα συμμετάσχουν κυρίως εργαζόμενοι κατά καιρούς στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου που θα αναλάβουν στο πλαίσιο μιας “σύμβασης κοινωνικής αναφοράς” όλο το φάσμα δραστηριοτήτων (ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών, ανακύκλωση, χωριστή συλλογή για ανακύκλωση και κομποστοποίηση, λειτουργία των υποδομών για προσωρινή αποθήκευση και για κομποστοποίηση, υποστήριξη στην οικιακή κομποστοποίηση κα). Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν αφενός βιώσιμες θέσεις εργασίας, θα βελτιωθεί η απόδοση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα αλλά και θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων πόρων και υποδομών, με στόχο την υλοποίηση της στρατηγικής μηδενικών αποβλήτων. Ένα τέτοιο σχήμα θα μποορύσε, επίσης, εκτός των σημερινών πόρων που διαθέτει ο δήμος για τα απορρίμματα να αξιοποιήσει και επιπλέον πόρους, πχ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ή άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: