Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Αλλάζουμε πολιτική, αλάζουμε κι εμείς (και ως κόμμα)

Του Νίκου Χρυσόγελου
Μέλους της Γραμματείας των ΟΠ

Η συμμετοχή μας στις εκλογές και η εκλογή βουλευτών των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή και στην Ευρωβουλή – για πρώτη φορά εφικτή - δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, την αλλαγή πολιτικών και την υιοθέτηση λύσεων για τα μεγάλα αλλά και τα «μικρά» προβλήματα. Εφόσον πράγματι πετύχουμε την εκλογή βουλευτών και ευρωβουλευτών θα έχουμε εξασφαλίσει κατ’ αρχή την υποστήριξη σημαντικού ποσοστού της ελληνικής κοινωνίας για τις βαθιές αλλαγές στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές, πολύ μεγαλύτερου σε σχέση με αυτό που θα μας έχει ψηφίσει, όπως εξάλλου δείχνουν και οι ποιοτικές αναλύσεις των δημοσκοπήσεων.
Η πολιτική μας είναι ρεαλιστική αλλά ταυτόχρονα στηρίζεται και σε ένα όραμα για μια κοινωνία οικολογική, ειρηνική, συμφιλιωμένη με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και τις άλλες κοινωνίες, που σέβεται από θέση αρχής τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξαλείφει τις διακρίσεις, που αναπτύσσει συμμετοχικές μορφές δημοκρατίας, που καλλιεργεί τον πολιτισμικό πλούτο, που αποφεύγει να σπαταλάει ανθρώπους, οικοσυστήματα, φυσικούς πόρους.
Ασκούμε μια ασυμβίβαστη κριτική όχι με μεγάλα λόγια και επιθετικότητα αλλά στη βάση αξιών και επιχειρημάτων, με στόχο να εξασφαλίζουμε, μέσα από διάλογο, συναινέσεις μεγάλων ποσοστών του πληθυσμού για τις απαραίτητες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, γιατί αυτές θα είναι η εναλλακτική λύση και θα είναι προτάσεις διεξόδου απέναντι στα σημερινά αδιέξοδα.
Η πολιτική μας επιδιώκει ΚΟΙΝΕΣ λύσεις τόσο για τη βαθιά οικολογική και κλιματική κρίση όσο και για την οικονομική κρίση (Πράσινη Λύση στην Κρίση), λύσεις που είναι συνεκτικές και αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τις δύο αυτές μεγάλες αποτυχίες των κομματικών μηχανισμών αλλά και των δύο πολιτικο-κοινωνικών συστημάτων που απέτυχαν, του «κρατικού-σοβιετικού μοντέλου» και του «καπιταλισμού της ανεξέλεγκτης αγοράς και της κατανάλωσης» που θα ρύθμιζε από μόνη της τα πάντα.
Η πολιτική μας δεν λέει μόνο τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι αλλά ενθαρρύνει και τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε και εμείς, ως πολίτες, που αναλαμβάνουμε το ποσοστό ευθύνης που μας αναλογεί. Σύνθημα και πρακτική μας είναι Αλλάζουμε πολιτικές, Αλλάζουμε και εμείς.
Επιδιώκουμε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη χώρα μας, γνωρίζοντας ότι πρέπει να βελτιώσουμε και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, χωρίς να αγνοούμε παράλληλα ότι στη σημερινή εποχή αν δεν στηρίξουμε και βελτιώσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι θα πέσει να μας πλακώσει. Δεν αγνοούμε ότι η Ευρώπη που είναι μπροστά μας δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να υπάρχει, δεν είναι το όνειρο μας, αλλά σίγουρα είναι ένα καλό οικοδόμημα που μπορούμε να το κάνουμε πιο οικολογικό, δημοκρατικό, ανοικτό στους πολιτισμούς, πλουραλιστικό, με περισσότερα χρώματα, σίγουρο καταφύγιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παράδειγμα για να γίνει πιο οικολογική, κοινωνικά υπεύθυνη και ανθρώπινη όλη η ευρύτερη γειτονιά. Ξεκινάμε από το επίπεδο της Ευρώπης για να βοηθήσουμε τον πλανήτη καθώς και τις υπόλοιπες κοινότητες των ανθρώπων και των άλλων ειδών-συγκατοίκων μας.
Μπορούμε και πρέπει να συζητάμε για το μέλλον και το περίγραμμα ενός νέου πολιτικο-κοινωνικού συστήματος που θα πάρει τα θετικά από τα συστήματα που έχουν καταρρεύσει αλλά θα αποφύγει τα αρνητικά και τα λάθη τους. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να δρούμε άμεσα, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να ζούνε οι άνθρωποι καλύτερα στο σήμερα, να προστατεύσουμε το κλίμα πριν να είναι αργά, να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε εξαντλήσει τον πλανήτη και δεν θα τον έχουμε καταναλώσει αφαιρώντας από τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο μέλλον. Πρέπει σήμερα να συμβάλλουμε και εμείς στη δημιουργία σε πλανητικό, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο θεσμών διαφάνειας, δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου, και ρυθμίσεων που θα ελέγξουν την οικονομία που στηρίζεται στην κατανάλωση ανθρώπων και οικοσυστημάτων, στις φούσκες, στο πετρέλαιο και στις διακρίσεις, καθώς και να δώσουμε ώθηση στη στροφή των οικονομικών δραστηριοτήτων προς πράσινες, κοινωνικά υπεύθυνες κατευθύνσεις. Ξέρουμε ότι είμαστε πλέον στο 12 και πέντε, δεν πρέπει και δεν μπορούμε να χάσουμε έστω και ένα λεπτό ακόμα.
Η επιρροή των Οικολόγων Πράσινων αυξάνει στην κοινωνία, και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μιας τυχαίας εξέλιξης ή μόνο συνέπεια της κρίσης. Ενάμιση χρόνο πριν έμοιαζε επιστημονική φαντασία ότι θα μπορούσαμε να συζητάμε σήμερα για το ποιοι και ποιες θα βγουν ευρωβουλευτές από τους ΟΠ. Για πρώτη φορά φαίνεται να έχουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αλλάξουμε την κεντρική πολιτική σκηνή, να επηρεάσουμε την εξέλιξη της κοινωνίας και να προωθήσουμε στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης τις πράσινες προτάσεις. Αυτό οφείλεται στις σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο αξιών που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων, αλλά και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, στο σαφές πολιτικό στίγμα των Οικολόγων Πράσινων, στη συστηματική παρέμβαση πολύ περισσότερων ανθρώπων σε σχέση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν και στην πολιτική και οργανωτική ανάπτυξή μας που γίνεται με κάπως σχεδιασμένο τρόπο.
Για πρώτη φορά διεμβολίζουμε τα κομματική τείχη, κοινωνικές ομάδες στρέφονται προς εμάς, σε βαθμό ώστε να μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε το όριο του 3% όχι μόνο για τις ευρωεκλογές αλλά και για τις εθνικές εκλογές, σύμφωνα τουλάχιστον με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις των τελευταίων 5 μηνών. Αυτό, όμως, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά δημιουργείται - μέσα και από την πολιτική μας παρέμβαση- ένα τόσο ευνοϊκό κλίμα στην κοινωνία για να προωθηθούν οι πράσινες πολιτικές, να δημιουργηθούν ευρύτερες πλειοψηφίες σε επιμέρους θέματα, να επηρεάσουμε τις κομματικές προτεραιότητες, να πετύχουμε λύσεις προβλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα, τουλάχιστον στα λόγια, όλα τα κόμματα μιλάνε για οικολογία και πράσινη οικονομία, ακόμα και αν στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για πράσινα άλογα, κούφιες λέξεις.
Αν και πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν, σήμερα, προχωράμε συλλογικά σε μια σωστή κατεύθυνση με στόχους:
- τη βελτίωση της εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα. Επενδύουμε στη μείωση του χάσματος πληροφόρησης και αναπτύσσουμε την πρωτοβουλία των μελών, ώστε να μη δημιουργούνται πολλαπλές ταχύτητας ως αποτέλεσμα δημοκρατικών ελλειμμάτων,
- τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής πολιτικής πρότασης, μέσα από κατά βάση συναινετικές διαδικασίες, που διατηρεί και το ριζοσπαστισμό της και το ρεαλισμό των αλλαγών,
- την ενεργοποίηση πολλαπλάσιων μελών που διαμορφώνουν τις πολιτικές, εκλέγονται στα αντιπροσωπευτικά μας όργανα, δείχνουν προς τα έξω μια συλλογική ταυτότητα των ΟΠ που αποτελείται, όμως, και από ξεχωριστούς, ενεργούς, πολίτες, όχι από μια άμορφη κομματική μάζα,
- την ανάπτυξη τόσο των θεματικών ομάδων που παράγουν πολιτική όσο και των τοπικών πολιτικών κινήσεων που παρεμβαίνουν πολιτικά και τοπικά, καθώς και την μεταξύ τους στενή συνεργασία για συνεχή παρέμβαση στο πολιτικό πεδίο και αλληλοτροφοδότηση,
- την πολιτική και αποτελεσματική πολιτική και συντονιστική λειτουργία των εκλεγμένων οργάνων (Πανελλαδικό Συμβούλιο, Γραμματεία, συντονιστές κα), στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας με όλες τις δομές μας και τα μέλη των ΟΠ.
Η επιρροή μας οφείλεται τόσο στις θέσεις μας, όσο, όμως, και στο γεγονός ότι είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπου, ακόμα και αν πολλές φορές ξεπερνιέται το όριο και οι κανόνες καλής συμπεριφοράς. Ο καθένας και η κάθε μία μπορεί να ασκεί κριτική στα εκλεγμένα και αντιπροσωπευτικά όργανα, να εκφράζει την προσωπική του/της άποψη και αυτή να πηγαίνει στα μέλη, να συμμετέχει στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων, να αναπτύσσει προβληματισμούς και αυτοί να διαχέονται σε όλα τα επίπεδα οργάνωσής μας, να μην παγιδεύεται σε στεγανά. Για πρώτη φορά τα νέα μέλη μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και ισότιμα στη διαμόρφωση πολιτικών, να εκπροσωπούνται στα κεντρικά όργανα, να συνεδριάζουν και να λαμβάνουν αποφάσεις όχι μόνο αυτοί που είναι στην Αθήνα (ή έστω στη Θεσσαλονίκη) αλλά σε όποιο σημείο της χώρας (αξιοποιώντας και τη σύγχρονη τεχνολογία). Τα πολιτικά όργανα (ΠΣ και Γραμματεία) λειτουργούν και λαμβάνουν αποφάσεις.
Είμαστε πια ένα νέο πολιτικό κόμμα, που παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα, που είναι υπαρκτά, ενδυναμώνουμε, προκαλούμε αλλαγές – έστω και σε περιορισμένο επίπεδο ακόμα, γεννάμε ξανά ελπίδα σε απογοητευμένους, κριτικούς πολίτες. Μπορούμε να προκαλέσουμε την αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: