Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΗΧΩ» Γαλατσίου

Οκτώβριος 2008

Τη συνέντευξη πήρε η Αθηνά Δήμου

Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι μέλος της εξαμελούς Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, στέλεχος περιβαλλοντικών οργανώσεων και ενεργός πολίτης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Πρωτοστάτησε από τα φοιτητικά του χρόνια, μαζί με άλλα στελέχη, για την ανάπτυξη του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα αλλά και για την οργάνωση των ελλήνων πρασίνων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν να αναπτύξουν πιο συλλογικές δομές «ηγεσίας», να μην είναι ένα παραδοσιακό αρχηγικό κόμμα, όπως τα άλλα. Δίνουν μεγάλη έμφαση στη δημοκρατική οργάνωση και σε πιο συμμετοχικούς θεσμούς. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσαν ποσοστό 1,05%, παρά το γεγονός ότι είχαν αποκλειστεί από όλα τα ΜΜΕ. Μέλη τους είναι εκλεγμένα και σε δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια.

Μιλήσαμε μαζί του θέλοντας να σχηματίσουμε μια εικόνα για το κόμμα που αντιπροσωπεύει μια διαφορετική πολιτική πρόταση για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία στην Ελλάδα, για να σκιαγραφήσουμε το προφίλ των Οικολόγων Πράσινων που οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν μεγάλες πιθανότητες να εκλέξουν ευρωβουλευτές αλλά και να εισέλθουν στην ελληνική Βουλή ως το 6ο πολιτικό κόμμα.

Αθηνά Δήμου: -Κύριε Χρυσόγελε, σύμφωνα με τις αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου, μπαίνετε στη Βουλή με ποσοστό που κυμαίνεται από 3,0-4,5%, ενώ για την ευρωβουλή σας δίνουν πολύ υψηλά ποσοστά και σχεδόν σε όλες φαίνεται ότι θα εκλέξετε ευρωβουλευτές. Πώς αντιμετωπίζετε την προοπτική αυτή και με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να κινηθείτε ώστε να αυξήσετε την πολιτική σας επιρροή;
Ν.Χ. Νοιώθουμε μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε στην ανάγκη που έχουν οι πολίτες για ελπίδα, μέσα στην μαυρίλα και την απαισιοδοξία γύρω μας. Με ποσοστό 3-4,5% στις εθνικές εκλογές οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα εκλέξουν 8-14 βουλευτές και τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο στην πολιτική. Με ποσοστό πάνω από 3% στις ευρωεκλογές θα εκλέξουν ένα ευρωβουλευτή, ενώ με ποσοστό πάνω από 5,5-6% θα μπορούσαν να εκλέξουν και δεύτερο, που θα συμμετέχει(ουν) στην Ομάδα των Πρασίνων που αναμένεται να διαθέτει περίπου 40 βουλευτές.
Το ότι στη Βουλή δεν υπάρχουν σήμερα οικολόγοι/ πράσινοι βουλευτές οδηγεί σε φτωχές επιδώσεις στην ποιότητα ζωής. Το βιώνουμε όλοι και όλες, ανησυχούμε όλο και περισσότερο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ήρθε η ώρα να κάνουμε πολλά για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και ταυτόχρονα να κάνουμε βιώσιμη την οικονομία και να αναπτύξουμε σύγχρονες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θέλουμε να φέρουμε στο κέντρο της πολιτικής τα σημαντικά θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης οικονομίας, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά αναγκαίες δραστηριότητες, της δημιουργίας μιας οικονομίας που είναι βιώσιμη, αλληλέγγυα και διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών μας. Λέμε λογικά και εντελώς απαραίτητα πια πράγματα, αλλά δυστυχώς τα αυτονόητα απουσιάζουν από τις σημερινές κυρίαρχες πολιτικές, οι πολιτικοί και τα κόμματα σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ξεπερασμένες αντιπαραθέσεις προτείνοντας αποτυχημένες συνταγές.
Οι πολίτες βλέπουν τις προτάσεις και την πολιτικής μας πια. Όσο περισσότερο πείθουμε ότι ήρθαμε στην πολιτική για να προωθήσουμε λύσεις, τόσο περισσότερο οι κριτικοί πολίτες στρέφονται προς τους Οικολόγους Πράσινους.
Α.Δ.:Τι μπορεί να πετύχει ένα μικρό κόμμα; 10 με 15 βουλευτές μπορούν να φέρουν αλλαγές στην πολιτική σκηνή αλλά και στη ζωή των πολιτών?
Ν.Χ: Η Πάρνηθα, 3 εκατ. στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων και δεκάδες άνθρωποι κάηκαν το 2007 χωρίς κάποιος να έχει αναλάβει το κόστος αλλά και χωρίς να έχει γίνει κάτι ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστροφές. Τα σκουπίδια μας καταλήγουν ακόμα σε χωματερές , δεν τηρούμε ούτε τις στοιχειώδεις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις ως προς το Κιότο. Έξι από τις 10 πιο ρυπασμένες πόλεις στην Ευρώπη είναι ελληνικές. Θα συνεχίσουμε ως κοινωνία να ανεχόμαστε κάτι τέτοιο; Mια ισχυρή ομάδα Οικολόγων Πρασίνων στη Βουλή, έχοντας το 3,5%, το 4,5% ή το 10% των ψήφων, θα προωθεί αλλαγές στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, είτε από την αντιπολίτευση είτε συμμετέχοντας σε κάποια κυβέρνηση συνεργασίας τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι και η εμπειρία από την αυξανόμενη πολιτική επιρροή των πρασίνων σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας εδώ και τώρα, δεν επιδιώκουμε απλώς να καρπωθούμε τη δυσφορία των πολιτών.
Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας διαλόγου όχι μόνο με τα κόμματα αλλά και με την κοινωνία των πολιτών,, να διαμορφώνουμε μεγάλες πλειοψηφίες σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που θα πετύχουν τις αλλαγές που είναι απαραίτητες. Δεν ασκούμε απλώς κριτική, δεν είμαστε άλλο ένα κόμμα διαμαρτυρίας, δεν λέμε μόνο τι είναι στραβό, επιδιώκουμε ακόμα και αν εμείς είμαστε στην αντιπολίτευση ΛΥΣΕΙΣ για τα σημαντικά προβλήματα, για την οικονομική και οικολογική κρίση που είναι όλο και πιο αλληλένδετες σήμερα.
Για μας πολιτική είναι να προσπαθούμε καθημερινά για αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε, δεν είναι κάτι που θα περιμένουμε να γίνει μετά από 100 χρόνια, ή όταν ηττηθεί ο δικομματισμός ή όταν ανατραπεί ο καπιταλισμός. Η οικολογία είναι μια αλλαγή των πολιτικών σήμερα, από όποια θέση και αν έχουμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο πολιτικό τοπίο. Οι Πράσινοι, όπου έχουν σημαντική επιρροή, συμβάλλουν στην αλλαγή των πολιτικών, βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, κάνουν τις πόλεις πιο οικολογικές, συνέβαλαν στην ανακύκλωση, δημιουργούν με την πίεση τους νέες, πράσινες θέσεις εργασίας, νέοι τομείς της οικονομίας αναπτύσσονται προς πιο υπεύθυνες κατευθύνσεις. Η πολιτική των Πρασίνων στα θέματα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Γερμανία συνέβαλε, για παράδειγμα, στη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες αλλά απουσιάζει η πολιτική βούληση και το σχέδιο. Μέχρι τώρα πιέζαμε μέσα από την δράση μας στην κοινωνία των πολιτών, τώρα θα συνεχίσουμε και στο πολιτικό πεδίο μέσα από την αυξανόμενη πολιτική επιρροή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.
Α.Δ.: Είναι ιδιαίτερα σημαντικές και πρωτοποριακές οι προτάσεις και οι θέσεις σας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, έχετε όμως προτάσεις για άλλα θέματα; Έχετε προτάσεις για μια ολοκληρωμένη πολιτική διακυβέρνησης?
Ν. Χ.:Η βαθιά και πολύπλευρη κρίση απαιτεί νέες πολιτικές προτάσεις, αυτοί που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δεν έχουν αξιοπιστία ώστε να επιλύσουν τα προβλήματα. Κάποτε λέγανε ότι οι προτάσεις και οι απόψεις των οικολόγων θα προκαλέσουν καταστροφή και θα οδηγήσουν σε κρίση την οικονομία. Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις των οικολόγων και των επιστημόνων και σήμερα βιώνουμε όχι μόνο μια τεράστια οικολογική κρίση (το κλίμα αλλάζει ραγδαία και χάνουμε την ίδια τη βάση για τη ζωή μας), αλλά και μια βαθιά οικονομική κρίση. Καταρρέει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πραγματική οικονομία γιατί στηρίχθηκαν σε λάθος βάση, στη σπατάλη, στην υπερκατανάλωση, στη διαφθορά και στη λογική του βραχυπρόθεσμου κέρδους, αγνοώντας τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η οικονομική κρίση και η οικολογική κρίση είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Απέτυχαν και ο κρατισμός και η ανεξέλεγκτη αγορά που υποτίθεται θα ρύθμιζε τα πάντα από μόνη της. Τώρα κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε τη ζωή πάνω στον πλανήτη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της ανατροπής του κλίματος αλλά και να αυξηθεί η φτώχεια και η περιθωριοποίηση για σημαντικά τμήματα της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε, επειγόντως, όχι ασπιρίνες για την κρίση αλλά πολιτικές που θα οδηγήσουν σε ένα πιο πράσινο μοντέλο οικονομίας, ώστε η οικονομία να συμβαδίζει με τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος. Χρειαζόμαστε, όμως, και νέο μοντέλο συμμετοχικής διακυβέρνησης, σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Το μοντέλο των αρχηγικών και πελατο-κεντρικών κομμάτων και συστημάτων διακυβέρνησης εξαντλήθηκε.
Οι προγραμματικές θέσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ αφορούν όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στα κοινωνικά θέματα, στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης και των οικονομικών πολιτικών, στα θέματα συμμετοχικής διακυβέρνησης και ουσιαστικοποίησης της δημοκρατίας, στις διεθνείς σχέσεις που βασίζονται στο δίκαιο, στην προώθηση της πολιτικής σύγκλισης της Ευρώπης, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και των συγκρούσεων, στην παιδεία και τον πολιτισμό κα.
Είμαστε ένα κόμμα που τολμάμε να προτείνουμε πολιτικές αλλαγές με ένα συνεκτικό τρόπο. Η οικονομική και περιβαλλοντική κρίση χρειάζεται οικολογικές-πράσινες πολιτικές, η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να μην συνδυάζεται με πολιτικές μιας σύγχρονης κοινωνικής αλληλεγγύης και ενός συστήματος διακυβέρνησης όπου ο πολίτης και όχι ο διεφθαρμένος πολιτικός είναι στο κέντρο της λήψης των αποφάσεων. Χρειαζόμαστε διαφάνεια στην πολιτική αλλά και αξιόπιστη διοίκηση που λειτουργεί απαλλαγμένη από τον ασφυκτικό κομματικό έλεγχο και τις πελατειακές σχέσεις. Για όλα αυτά καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και επιδιώκουμε αλλαγές.
Α.Δ.: Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης μπορούν οι οικολογικές προτάσεις να είναι στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης ή μοιάζουν ουτοπικές;
Ν.Χ.:Στην σημερινή κρίση η μόνη διέξοδος είναι ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο και η από κοινού αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η οικονομική κρίση που έχει δομικά χαρακτηριστικά πρέπει να οδηγήσει σε επανα-προσανατολισμό προτεραιοτήτων: ποιοι είναι οι στόχοι της οικονομικής δραστηριότητας και των οικονομικών πολιτικών, έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας, επιτυγχάνεται ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών και ενέργειας, περιορίζονται τα προβλήματα, διατηρείται το περιβάλλον και για τα παιδιά μας; Μια οικονομία που στηρίζεται σε ψεύτικες υποσχέσεις και πλασματικούς αριθμούς και επιβιώνει λόγω φουσκωμένων προσδοκιών και της άκριτης κατανάλωσης θα σκάσει αργά ή γρήγορα μια και είναι φούσκα. Αυτό το είδος οικονομίας δεν μπορεί να έχει μέλλον όσα δάνεια και να διοχετεύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι σε 40-50 χρόνια μπορεί να έχει «καεί» ο πλανήτης μας λόγω της αλλαγής του κλίματος και να έχει στερέψει το πετρέλαιο που ενδιάμεσα θα έχει γίνει πολύ-πολύ ακριβό. Τότε η σημερινή οικονομική κρίση θα μοιάζει αστεία μπροστά σε όσα θα συμβαίνουν. Πολλές διεθνείς εκθέσεις προειδοποιούν για την επερχόμενη πολύ πιο σοβαρή κατάρρευση της οικονομίας και την επιδείνωση της ζωής μας λόγω της οικολογικής κρίσης. Η έκθεση ΣΤΕΡΝ υπολογίζει ότι αν δεν πάρουμε έγκαιρα μέτρα η οικονομική ζημιά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα φτάσει το 5-20% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος, ενώ έκθεση της Deutsche Bank εκτιμάει την οικονομική ζημιά από την καταστροφή των δασών σε 2,5-5 τρισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως, Μόνο στην Ελλάδα η ζημιά από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007 έφτασε στα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις υπηρεσίες του δάσους που χάθηκαν.
Τι προτείνουμε; Δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι να μην ενισχύσουν απλώς έναν μεγαλύτερο δανεισμό και το ίδιο μοντέλο σπατάλης αλλά ένα σχέδιο επανα-προσανατολισμού της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση που θα έχει ταυτόχρονα κοινωνικούς στόχους (μείωση ανεργίας, εξάλειψη φτώχειας κα). Πρέπει λοιπόν να επανεξετάσουμε όλες τις πολιτικές και να υιοθετήσουμε τις πράσινες που θα μας οδηγήσουν στη βιωσιμότητα. Σήμερα έχουμε ένα τρύπιο βαρέλι και προσπαθούμε να το γεμίσουμε με νερό. Σπαταλάμε το νερό αντί να κλείσουμε τις τρύπες. Καιρός λοιπόν να ξαναδούμε την ουσία της πολιτικής.
Α.Δ.:Γιατί δεν συμμετέχετε σε ένα άλλο κόμμα; Γιατί δεν μπαίνετε σε ένα κόμμα για να πετύχετε περισσότερα; Πώς εξετάζετε μια πιθανή σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να υιοθετεί φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές?
Ν.Χ.:Αυτό ως τακτική απέτυχε, χωρίς την πολιτική πίεση από τους Οικολόγους Πράσινους ως αυτόνομης πολιτικής δύναμης δεν προωθούνται αλλαγές. Δείτε, η παρουσία και μόνο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ αναγκάζει την κυβέρνηση και τα κόμματα να αρχίσουν να μιλάνε για τα θέματα της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος που ήταν για πολλά χρόνια στο περιθώριο. Μετά τις εκλογές του 2007 και ιδιαίτερα τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να καταγράφεται σημαντική επιρροή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και στο εκλογικό σώμα, αρχίζουν να ανακαλύπτουν τις «οικολογικές πολιτικές». Ο πρωθυπουργός μιλάει για τη "συγκροτημένη περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησής του", λες και δεν ζούμε σε αυτή τη χώρα (αποχαρακτηρισμοί και καταστροφή δασών, Βιστωνίδα-Μονή Βατοπαιδίου, απορρίμματα, ρύπανση Ασωπού, Κορώνεια κα). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει προτάσεις για το περιβάλλον, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική ώστε να είναι αξιόπιστος. Η παρουσία μας αναγκάζει τα κόμματα να επιστρέψουν στα θέματα που είχαν ξεχάσει τόσο καιρό. Αυτό είναι, όμως, το πρώτο βήμα.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν είμαστε δογματικοί ούτε καιροσκόποι. Η πολιτική μας βασίζεται σε αξίες και μεγάλη περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα. Πρώτη προτεραιότητα είναι φυσικά να αποκτήσουμε μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική επιρροή, και να μπούμε οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, διαφορετικά δεν έχει νόημα η συζήτηση. Επιδιώκουμε λοιπόν να αλλάξουμε τα πολιτικά δεδομένα και να εκπροσωπηθούμε στη Βουλή με τουλάχιστον 8-14 πράσινους βουλευτές και στην Ευρωβουλή με τουλάχιστον 1-2 ευρωβουλευτές. Αυτό από μόνο του θα ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και θα προκαλέσει μετατόπιση της κεντρικής πολιτικής συζήτησης για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν και θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο πια στην ελληνική πολιτική σκηνή αλλά και στην κοινωνία.

Οι βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική, την κοινωνία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που επιδιώκουμε, μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από διάλογο με την κοινωνία των πολιτών όσο και με τα άλλα κόμματα. Δεν είμαστε υπερόπτες να πιστεύουμε ότι μόνο εμείς έχουμε την απόλυτη αλήθεια, αλλά τα σημερινά κόμματα πρέπει να αλλάξουν πολύ. Χωρίς βαθιές αλλαγές στα κόμματα δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για συνεργασία μας μαζί τους σε κυβερνητικό επίπεδο. Η δική μας παρουσία θα αναγκάσει και τα άλλα κόμματα να αλλάξουν.

Το πιο πιθανόν πάντως είναι να είμαστε μια δύναμη δημιουργικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ένα πολιτικό κόμμα που τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία δεν ασκεί μόνο κριτική και δεν αρνείται απλώς, αλλά καταθέτει προτάσεις και προτείνει λύσεις που επιδιώκουμε να κερδίζουν την πλειοψηφία και να οδηγούν στην επίλυση προβλημάτων.

Γενικότερα όμως μιλώντας, από άποψη στρατηγικής οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν είμαστε ούτε υπέρ της άνευ όρων συμμετοχής μας σε κυβερνήσεις, απλώς για να πάρουμε και εμείς καρέκλες και μέρος στη διανομή προνομίων και εξουσιών, αλλά ούτε και υπέρ της άρνησης σε κάθε περίπτωση της συμμετοχής μας σε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το κριτήριο μας για τη συμμετοχή ή όχι είναι αν μπορούμε να επιφέρουμε βαθιές κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές αλλαγές για τη βιωσιμότητα και μια μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών σε θέματα λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών που επηρεάζουν τη ζωή τους. Η δυνατότητα αλλαγών, η προγραμματική συμφωνία με δημόσιο και δεσμευτικό τρόπο, η απαλλαγή του κράτους από τον κομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφορά, η βαθιά αλλαγή όλων των επιμέρους πολιτικών προς πράσινη/οικολογική κατεύθυνση είναι αυτά που θα καθορίσουν την απάντησή μας για τη συμμετοχή μας ή όχι σε ένα κυβερνητικό σχήμα προτάσεις, αν το φέρουν οι συνθήκες. Απαντήσεις πρέπει να δοθούν όμως και από τα άλλα κόμματα στις ερωτήσεις που θα θέσουμε.

Α.Δ.: Αν οι ΟΠ κατάφερναν τελικά να μπουν στη βουλή, ποια θα ήταν τα πρώτα θέματα που θα έθεταν προς συζήτηση. Ποιές θα ήταν οι αρχικές τους επιδιώξεις?
Ν.Χ.: Από τις πρώτες παρεμβάσεις μας θα είναι η προώθηση προτάσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή στις πόλεις και την ύπαιθρο και ταυτόχρονα θα αναπτύξουν νέες πράσινες οικονομικές πολιτικές και δραστηριότητες που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία και διαχείριση των φυσικών περιοχών, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την εξοικονόμηση νερού, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την παραγωγή οικολογικών προϊόντων, την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και την ανακύκλωση πρώτων υλών. Η τιμή του ανέμου και του ήλιου εν μπορεί να ανέβει γιατί είναι σταθερή, διαθέσιμη σε όλες τις περιοχές και δεν ελέγχεται από κάποιον, επιπλέον δεν ρυπαίνει και προστατεύει το κλίμα. Τα σπίτια θα μπορούσαν να μετατραπούν μέσα στις πόλεις σε παραγωγούς ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις θα συμβάλει στην καλυτέρευση της υγείας μας, στην μείωση των δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού και την επανακοινωνικοποιήση των πολιτών. Σε αυτές ακριβώς τις προτάσεις περιέχεται ενεργειακή και οικονομική πολιτική, πολιτική για την απασχόληση και κοινωνική πολιτική, όχι μόνο περιβαλλοντική πολιτική.
Α.Δ.: Ακούγονται πολλά για πρόωρες εκλογές. Όμως, το σίγουρο είναι πως στις 7 Ιουνίου έχουμε τις ευρωεκλογές όπου θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι Έλληνες ψηφίζουν ευκολότερα τα μικρότερα κόμματα. Τι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για τον Έλληνα πολίτη ώστε να σας υποστηρίξει? Γιατί θα ήταν χρήσιμοι οι Έλληνες ΟΠ στην Ευρωβουλή?
Ν.Χ.: Έχουμε δει την αποτυχία των πολιτικών που δοκιμάστηκαν μέχρι σήμερα από τα μεγάλα κόμματα (δεξιά και σοσιαλδημοκρατία) αλλά και την αποτυχία της αριστεράς, ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη. Οι παλιές συνταγές απέτυχαν, άρα χρειάζονται τομές στην πολιτική, οι παλιές διαχωριστικές γραμμές δεν αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες. Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο παρότι είναι η 4η σε δύναμη πολιτική ομάδα, έχουν καταφέρει πολλές φορές με τις πολιτικές προτάσεις και παρεμβάσεις τους να κερδίσουν σημαντικές πλειοψηφίες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικών πολιτικών. Ξεπέρασαν τα υπάρχοντα κομματικά τείχη, ανέπτυξαν νέες πολιτικές. Είναι η πιο συνεκτική ομάδα που κινείται στη βάση αξιών και που προωθεί πραγματικά μια πιο πολιτική, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη.
Πολλά θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημοκρατία στη χώρα μας οφείλονται συνήθως σε ευρωπαϊκές πολιτικές. Όσο πιο ισχυρή είναι λοιπόν η ομάδα των πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, τόσο πιο πιθανό είναι να προωθούνται παρόμοιες πολιτικές. Αλλά και μια ισχυρή ελληνική οικολογική πράσινη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο προκαλέσει μεγαλύτερη στροφή προς οικολογικές πολιτικές και στη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι είμαστε ως χώρα πολύ πίσω σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, εξοικονόμησης νερού, προώθησης πράσινων επαγγελμάτων, ανάπτυξης της οικολογικής καινοτομίας και της πράσινης επιχειρηματικότητας σε τομείς που είναι απαραίτητοι για την κοινωνία, δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, αντιμετώπισης της φτώχειας. Σε αυτά θεωρούμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε εφόσον εκλέξουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι ευρωβουλευτές. Καθώς και βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, του εκδημοκρατισμού των ευρωπαϊκών θεσμών και κυρίως το αν θα μπορέσουμε ως ανθρωπότητα να προστατεύσουμε το παγκόσμιο κλίμα και ταυτόχρονα να αναπτύξουμε μια διαφορετική οικονομία που θα είναι υπεύθυνη απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Αν ως πολίτες εμπιστευθούμε ξανά αυτούς που προκάλεσαν την τεράστια οικονομική και οικολογική κρίση ή αν εμπιστευθούμε ξανά αυτούς που απλώς διαμαρτύρονται, πιθανώς δεν θα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο μέλλον να διορθώσουμε το λάθος. Το ζήσαμε στην Ελλάδα, το ζήσαμε στην Ευρώπη, το ζήσαμε στον πλανήτη. Εμείς προτείνουμε πράσινο για την οικονομία και την πολιτική, με το να εκλέξουμε στο Ευρωκοινοβούλιο και το ελληνικό κοινοβούλιο εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων.

Μπορείτε να δείτε τις αλλαγές που επιδιώκουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στην ιστοσελίδα www.ecogreens.gr, τηλ κεντρικών γραφείων των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην Αθήνα 2103241001, e-mail: ecogreen@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: