Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Εναλλακτική, δημοκρατική πολιτική εξόδου από την κρίση

(Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 9/5/2010)


Η κρίση είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος. Συνένοχο είναι και σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Η γενικευμένη διαφθορά και ατιμωρησία ξεχείλισαν το ποτήρι. Οι πολίτες είναι πεισμένοι – δικαίως - ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις, είναι άδικη, δεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Νοιώθουν ότι τους κορόιδεψαν.

Η οργή μπορεί να οδηγήσει σε λαϊκισμό, βία και καταστροφικές πολιτικές που θα εντείνουν τα αδιέξοδα. Τα «όχι», «δεν», η βία δεν θα μας βγάλουν από την κρίση. Η οργή να μετατραπεί σε συνειδητές πρωτοβουλίες για: έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων και νέων θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης, στροφή σε υπεύθυνες οικονομικές δραστηριότητες, οικολογική αναβάθμιση των γειτονιών, παρεμβάσεις για να περιοριστούν η φτώχια, η ανεργία και η περιβαλλοντική κρίση.

Κριτικοί πολίτες, ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις, σύγχρονοι πολιτικοί, περιθωριοποιώντας τις παραδοσιακές δυνάμεις, πρέπει να συν-διαμορφώσουν μια εναλλακτική, δημοκρατική, ευρωπαϊκή πολιτική εξόδου από την πολλαπλή κρίση. Οι Πράσινοι στην Ευρώπη είναι ίσως οι μόνοι που ανέλαβαν πρωτοβουλίες προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: