Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Όχι πεταμένα λεφτά στα σκουπίδια

(το άρθρο μου αυτό δημοσιεύθηκε στο "πράσινο ΠΟΝΤΙΚΙ" τέλη Απριλίου 2010)

Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας προτίμησαν να κρύβουν το πρόβλημα των αποβλήτων κάτω από το χαλί αντί να βοηθήσουν με οργανωμένο τρόπο στην αντιμετώπισή του. Απουσίαζε η πολιτική διάθεση για συστηματική προώθηση της ιεράρχησης στις μεθόδους διαχείρισης των αποβλήτων που προκύπτει από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία: πρόληψη και μείωση της παραγωγής αποβλήτων, στη συνέχεια επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και ανταλλακτικών και μετά ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης.

Η Ελλάδα διαθέτει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο (υπάρχει ανάγκη φυσικά για βελτίωση και συμπλήρωσή του) για μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας όσο και των άλλων προϊόντων που μετατρέπονται σε απόβλητα. Επίσης, για τα αποφάγια, κλαδέματα, γεωργικά υπολείμματα, απόβλητα από γεωργικές βιομηχανίες (οργανικά) υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και είναι ευρύτατα διαδεδομένες τεχνολογικές λύσεις για κομποστοποίησή τους σε οικιακό, κοινοτικό, δημοτικό - βιομηχανικό επίπεδο.

Κάτω από την πίεση ισχυρών οικονομικών λόμπυ, επιδιώκεται να προωθηθεί μια παλιά τεχνολογία, όπως η καύση, που προβάλλεται σαν νέα, αντί να αναπτύσσουμε συστηματικά τις οικολογικά και οικονομικά πιο αποτελεσματικές τεχνικές (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση) με συμμετοχή του πολίτη, σοβαρή (ανα)διοργάνωση των δήμων και συστηματική ενημέρωση.

Αγνοούν, ίσως, πολλοί, ότι αρκετές χώρες «ξεκίνησαν» από την καύση για να «ανακαλύψουν» τη μείωση, επαναχρησιμοίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Εμείς, γιατί, ενώ προχωράμε στη σωστή αυτή κατεύθυνση – έστω και με πολύ αργά βήματα – να στραφούμε σήμερα στην καύση που αντιστρατεύεται τη μείωση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση; Η καύση χρειάζεται -για τεχνολογικούς και οικονομικούς λόγους- όσο το δυνατόν περισσότερα σκουπίδια. Μια τέτοια λάθος επιλογή θα κοστίσει πολύ ακριβά και στην τσέπη μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν: «Να επενδύσουμε σοβαρά σε μια ολοκληρωμένη πολιτική για μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, με στόχο μηδενικά απόβλητα, αντί να συζητάμε συνεχώς πως θα πετάξουμε τα σκουπίδια και τα λεφτά μας».

Και αυτή η πολιτική θα είναι στο κέντρο της παρέμβασής μας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: