Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Κρίση του ευρώ: Η σωστή απόφαση στο χείλος της αβύσσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2010

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και σε σχέση με την αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, η Rebecca Harms και ο Daniel Cohn-Bendit, συν-προέδροι της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσαν:

"Η απόφαση να συσταθεί ταχύτατα μηχανισμός κρίσης για να στηρίξει τις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με λύπη οι Πρασίνων διαπιστώνουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ ξύπνησαν μόνο στο χείλος της αβύσσου. Μετά από εβδομάδες αναβλητικότητας, πράγμα που προκάλεσε οικονομικό και πολιτικό κόστος, έκαναν αυτό που έπρεπε να είχε ήδη γίνει πριν από τέσσερις μήνες.

Το προτεινόμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διαχείριση των κρίσεων θα μπορούσε σίγουρα να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αναχαίτιση της κερδοσκοπίας, αλλά η αποστολή του είναι πολύ περιορισμένη. Εμείς οι Πράσινοι προτείνουμε να διευρυνθεί η αποστολή του και να δημιουργηθεί ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Χρέος και τις Επενδύσεις που θα διαχειρίζεται την έκδοση ευρωομολόγων.

Καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ να θεσπίσουν βραχυπρόθεσμα ένα φόρο οικονομικών συναλλαγών (financial transaction tax ), γεγονός που θα έχει το τριπλό πλεονέκτημα της δημιουργίας εσόδων, διασφαλίζοντας ότι οι κάτοχοι του κεφαλαίου θα συμβάλλουν στην κατανομή των βαρών για τη διάσωση και τον περιορισμό της κερδοσκοπίας. Μακροπρόθεσμα θα χρειαστούμε ένα πραγματικό πλαίσιο για την κατανομή των βαρών της δεύτερης αυτής κρίσης (bail-out), έτσι ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι φορολογούμενοι το κόστος, αλλά εκείνοι που επωφελήθηκαν για πολλά χρόνια από παράλογες πολιτικές.

Είναι επίσης ένα καλό σημάδι ότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, για πρώτη φορά φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι τα θέματα της ανταγωνιστικότητας είναι ένα πραγματικό πρόβλημα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Δεν χρειαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε μόνο τα υπερβολικά ελλείμματα του προϋπολογισμού αλλά και τα προβλήματα της ανισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιο στο εσωτερικό της Ευρω-Ζώνης, αν θέλουμε να σταθεροποιηθεί το ευρώ σε μακροπρόθεσμη βάση.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και μόνο, θα καταλήξουμε σε οικονομική σταθεροποίηση. Θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος όλες οι μη βιώσιμες δημόσιες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δαπανών. Είναι σαφές ότι πρέπει να εφαρμοστούν σταθερά μέτρα προσαρμογής, αλλά πρέπει επίσης να προσέξουμε ώστε να διατηρείται η κοινωνική ισορροπία και ότι τα μέτρα λιτότητας δεν θα είναι το έναυσμα για μια νέα ύφεση.

Κατ 'αρχήν είναι σωστό να ενισχυθεί το σύμφωνο σταθερότητας και να γίνουν πιο αυστηρές οι κυρώσεις, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες αν οι προτάσεις στο τραπέζι είναι οι σωστές. Επιπλέον, η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των εσωτερικών ανισορροπιών και ως εκ τούτου «μαστίγια και καρότα» θα πρέπει να αφορούν τόσο το έλλειμμα όσο και το πλεόνασμα των χωρών. Και η ανεργία θα πρέπει να περιλαμβάνεται ως ένα νέο κριτήριο για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό απαιτεί μια διεξοδική συζήτηση, η οποία πρέπει να αρχίσει γρήγορα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέλος, η κρίση των τραπεζικών χρεών και τώρα των κρατικών χρεών δείχνει ξεκάθαρα ότι οι δύο κρίσεις συνδέονται και αλληλο-επιδρούν στενά και ότι η οικονομική εποπτεία αυτών οφείλει να ενδυναμωθεί. Το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιδείξουν τις εβδομάδες που έρχονται ότι έμαθαν το μάθημά τους από τα δύο τελευταία χαοτικά χρόνια και επομένως να ενισχύσουν την εν λόγω εποπτεία στο πακέτο της επιτήρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: