Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΜΑΪΟΥ

Παρτε τους δρόμους με τα ποδήλατά σας και να συμμετάσχετε στις ποδηλατοπορείες που διοργανώνονται από οργανώσεις ποδηλατιστών/τριών την Κυριακή 9 Μαΐου στις 12:00 σε πολλές πόλεις. Αναλυτικότερα: http://www.podilates.gr)

Το κίνημα πολιτών κάθε ηλικίας που με αξιοθαύμαστη επιμονή και συστηματικότητα, μέσα από μια υποδειγματική αυτό-οργάνωση και ανεξαρτησία από κόμματα, διεκδικεί το δικαίωμα στην οικολογική μετακίνηση αξίζει την υποστήριξη όλων μας.

Ενισχύοντας το κίνημα των ποδηλατιστών μπορούμε να πετύχουμε ασφαλέστερες και περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνες μετακινήσεις στην πόλη, τη βελτίωση της ζωή μας σε αυτές. Στην Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο ένα δικαίωμα που έχουν ήδη κερδίσει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις οι πολίτες: ποδηλατόδρομους και ασφάλεια στο δρόμο ακόμα και για τα παιδιά που μετακινούνται καθημερνά με ποδήλατο, ειδικά μέτρα προώθησης του ποδηλάτου, δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων στα ΜΜΜ. Ακόμα και μεγαλουπόλεις πχ το Παρίσι με πρωτοβουλίες του πράσινου αντιδημάρχου του προωθεί το ποδήλατο με χώρους δανεισμού ποδηλάτων και πολιτικές για το ποδήλατο. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει και σε άλλες πόλεις οι Πράσινοι σε συνεργασία με τα κινήματα πολιτών και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι φανερό ότι όπως αναπτύχθηκαν οι ελληνικές πόλεις δεν είναι πια βιώσιμες. Το ¼ της επιφάνειας τους καταλαμβάνεται από έργα για τη διευκόλυνση της μετακίνησης και στάθμευσης του ΙΧ. Έτσι όμως αποκλείονται άλλοι τρόποι μετακίνησης την ίδια στιγμή που η κυριαρχία του ΙΧ μέσα στις πόλεις αχρηστεύει τη χρήση του και επιδεινώνει συνολικά τις μετακινήσεις. Όλοι και όλες βιώνουμε την ασφυξία στην κυκλοφορία ακόμα και αν δεν οδηγούμε αυτοκίνητο. Τα πεζοδρόμια θεωρούνται πια πολυτέλεια. Πεζοί, ποδηλάτες, γονείς με παιδικά καροτσάκια, ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες η ανακατανομή του χώρου προς όφελος άλλων, βιώσιμων τρόπων μετακίνησης είναι σήμερα θέμα επιβίωσης. Το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μία φιλικότερη πόλη που θα σέβεται το περιβάλλον και όλους τους κατοίκους της (πεζούς, ποδηλάτες, οδηγούς) και θα αποτελεί μια συγκεκριμένη συμβολή στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και στην προστασία του κλίματος. Ταυτόχρονα είναι συμβατό και με μια πολιτική βελτίωσης των δημόσιων συγκοινωνιών και ανάπτυξης ζωνών και δικτύων πρασίνου. Αρκεί βέβαια να περάσουμε από τα λόγια σε ενεργές πολιτικές και πράξεις για την διευκόλυνση της μετακίνησης με ποδήλατο, την ασφάλεια των ποδηλατιστών/στριών και τον επανασχεδιασμό των πόλεων με βάση οικολογικά κριτήρια.

Να στηρίξουμε τα αιτήματα των ποδηλατιστών/τριών και να:

* τολμήσουμε την δίκαιη ανακατανομή του χώρου προς όφελος της μετακίνησης με ποδήλατο και δημόσια μέσα μεταφοράς
* υλοποιηθούν οι μελέτες και προτάσεις για εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στις πόλεις και ένταξή τους σε ενιαία δίκτυα πρασίνου και πεζόδρομων
* οργανωθεί όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις η μετακίνηση ποδηλατών σε όλα τα ΜΜΜ (συμπεριλαμβανομένου και του ΜΕΤΡΟ)
* ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής πορεία των χρηστών ποδηλάτου στις πόλεις. Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε κατευθύνσεις φιλικές προς τους πεζούς και το ποδήλατο
* προωθηθούν από τους δήμους αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία δίκτυα διάθεσης-ενοικίασης ποδηλάτων για χρήση από κατοίκους και επισκέπτες
* γίνει καθημερινή πραγματικότητα η ευαισθητοποίηση των πολιτών και εκπαίδευση των μαθητών από το σχολείο
* βρεθούμε την Κυριακή στους δρόμους! Για να μπορούμε να κυκλοφορούμε με ποδήλατο καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: