Είναι καιρός να σταματήσουμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί ένα πρόβλημα που έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή χιλιάδων οικογενειών, συμβάλλει στην αύξηση της εγκληματικότητας και σημαδεύει τις ζωές πολλών νέων αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων, έχει σημαντική συμμετοχή στην άνθιση της μαύρης οικονομίας: το πρόβλημα των ναρκωτικών. Προς το παρόν, η συζήτηση είναι περιορισμένη στη χώρα μας.
Το Μάρτιο του 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την «Έκθεση σχετικά με τις παγκόσμιες παράνομες αγορές ναρκωτικών 1998 - 2007»
(http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/drugs/studies/doc/report_short_10_03_09_en.pdf).
Αυτή η έκθεση περιέχει μια πολύτιμη βάση δεδομένων και συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν προηγούμενες αξιολογήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών περί ναρκωτικών στην ΕΕ και παγκόσμια. Αυτά τα συμπεράσματα είναι ότι οι τρέχουσες πολιτικές αποτυγχάνουν στον κύριο στόχο τους, να μειωθεί δηλαδή η ζήτηση και προσφορά των παράνομων ουσιών, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα κρίσιμο παράγοντα αύξησης της βλάβης στους μεμονωμένους χρήστες, το άμεσο περιβάλλον τους, την οικονομία και την κοινωνία ευρέως. Συμπερασματικά, οι υπάρχουσες πολιτικές που στηρίζονται στην απαγόρευση και την καταστολή είναι άδικες, αναποτελεσματικές και απάνθρωπες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με αυτή τη γνώση και τα αποτελέσματα της έκθεσης Reuters-Trautmann.
Πάντως μερικές χιλιάδες νέοι -κάθε ηλικίας - συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του 6ου αντι-απαγορευτικού φεστιβάλ στην (μπαζωμένη) παραλία (:::) του Μοσχάτου, μια περιοχή αποκομμένη από τον αστικό ιστό, αφού μεσολαβεί η παραλιακή λεωφόρος και μόνο με μερικές υπόγειες διαβάσεις φτάνει κάποιος σε μια τεράστια περιοχή με μπάζα, σίπλα στη θάλασσα.
Η ποδηλατική πορεία με τους 8-10.000 ποδηλάτες/ισσες), το αντι-απαγορευτικό, η συμμετοχή νέων εθελοντών σε δράσεις περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων αποδεικνύουν ότι σημαντικό κομμάτι των νέων διεκδικεί με μη βίαιο, δημιουργικό τρόπο καλύτερη ζωή.
Διαβάστε το ενθουσιώδες κείμενο του ΜΘ, ενός από τους διοργανωτές του αντι-απαγορευτικού(και εγώ είδα χιλιάδες νέους να συμμετέχουν το Σάββατο που επισκέφτηκα τις εκδηλώσεις):
Απολογισμός 6ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ
Και όμως έγινε και ήταν όλοι εκεί.
Είναι δύσκολο να περιγράψεις με λόγια το συναίσθημα ολοκλήρωσης και χαράς που πλημμύρησε το 6ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ της Αθήνας, που έγινε στη παραλία του Μοσχάτου, τη Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Μαίου.
Μπορεί να μην το έδειξαν οι τηλεοράσεις κι όμως περίπου 25.000 χαμογελαστές ψυχές φώτισαν και έδωσαν ζωή σε ένα εγκαταλλελημένο παραλιακό χώρο, δημιουργώντας μια εφήμερη αντιαπαγορευτική ζώνη, ένα δημιουργικό πεδίο διεκδίκησης και εκτόνωσης.
Δεκάδες συγκροτήματα, χαμογελαστά παιδιά, προβολές ντοκυμαντέρ, chill out στη παραλία, ένα παζάρι με χίλια χρώματα, τρείς μουσικές σκηνές για όλες τις φυλές, κόσμος όλων των ηλικιών και όλων των χρωμάτων από πολλές διαφορετικές κοσμογωνιές και ένας κοινός σκοπός. Ο εξανθρωπισμός των πολιτικών περί ουσιών για να γίνουν επιτέλους πιο δίκαιες και αποτελεσματικές, για να μειωθεί η βλάβη στους χρήστες, την κοινωνία και την οικονομία.
Μια γιορτή αφύπνισης γιατί η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη. Γιατί οι κατασταλτικές πολιτικές που εφαρμόζονται μας στοιχίζουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και πολύτιμους οικονομικούς πόρους. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Διεκδικούμε πλουραλισμό στις θεραπευτικές μεθόδους με έμφαση στην πρόληψη, την αδογμάτιστη -από τη σκοπιά του χρήστη- πληροφόρηση και τη μείωση της βλάβης. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν μειώνουν ούτε τη ζήτηση, ούτε τη προσφορά ουσιών, αντίθετα γιγαντώνουν τη Μαφία και περιθωριοποιούν τους χρήστες. Είναι καιρός να μάθουμε από τα θετικά παραδείγματα αποποινικοποίησης της χρήσης ουσιών ακόμα και μερικής νομιμοποίησης της κάνναβης που ακολουθούνται σε Πορτογαλία, Ισπανία, Τσεχία, Καλιφόρνια, Ολλανδία, Καταλονία και αλλού. Είναι καιρός να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση από ουσίες με βάση την επικινδυνότητά τους.
Ένα είναι σίγουρο. Οι χρήστες δεν μπορούν να θεωρούνται εγκληματίες και πρέπει να τους προστατέψουμε από τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας.
Οι χιλιάδες που στήριξαν το φετινό φεστιβάλ είναι μια αισιόδοξη αχτίδα ελπίδας μέσα στο αβέβαιο κλίμα βίας που ζούμε. Αυτή η μαγική συνεύρεση μας έδωσε δύναμη για να αλλάξουμε όλα όσα μας στερούν την ελευθερία μας. Όλα όσα μας εγκλωβίζουν στο φόβο και την απάθεια.
Η επιλογή του χώρου που φιλοξένησε το φεστιβάλ αποτέλεσε και μια συμβολική διεκδίκηση του δημόσιου και ελεύθερου χαρακτήρα της παραλίας. Ελεύθερη κατασκήνωση πάντα και παντού, με σεβασμό στη φύση και αυτορύθμιση, για να προστατέψουμε της παραλίες από το τσιμέντο και την εμπορευματοποίηση.
Τετάρτη 12 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου