Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Το σκανδαλο Siemens ευκαρία για αντιμετώπιση διαφθοράς

Το σκάνδαλο Siemens, ευκαιρία για διαφάνεια και εξυγίανση της πολιτικής

Του Νίκου Χρυσόγελου,
μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Η διερεύνηση του σκανδάλου Siemens από τις γερμανικές δικαστικές αρχές και η δημοσιογραφική έρευνα τάραξαν τα νερά και στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες συγκάλυψης. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη σε όλη την Ευρώπη: στελέχη της διοίκησης, της οικονομίας και πολιτικά κόμματα (τα δύο κόμματα εξουσίας;) πήραν 100.000.000 Ευρώ «μαύρο χρήμα», περίπου το 10% του ποσού που διέθεσε η Siemens για λαδώματα παγκοσμίως. Η υπόθεση της εξαγοράς της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» αναδεικνύεται ως ένα άλλο μεγάλο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο με πολλαπλές διαστάσεις, ενώ σκάνδαλα, όπως το σύστημα παρακολούθησης C4I, έχουν να κάνουν και με τον τρόπο που οργανώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (παραμένει η ανάγκη μιας σοβαρής συζήτησης για το τι πραγματικά μας κόστισαν). Στις νέες πολιτικές συνθήκες που δημιουργούνται (κρίση δικομματισμού, νέες κοινωνικές δυνάμεις που δεν ανέχονται τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, υποθέσεις που δεν μπορούν πλέον να κουκουλώνονται) είναι ώρα να απαιτήσουμε διαφάνεια και ποιότητα στη δημοκρατία.

Και στο παρελθόν έχουν ακουστεί υποθέσεις και ομολογίες για μεγάλες χρηματοδοτήσεις από οικονομικούς παράγοντες προς τα κόμματα. Πάντως, μια σοβαρή έρευνα για την αποκάλυψη των διαδρομών του μαύρου χρήματος δεν αποτέλεσε προτεραιότητα του πολιτικού συστήματος. Τώρα, λόγω του γεγονότος ότι τα στοιχεία δεν μπορούν να αποκρυφτούν, όσο και αν θα το ήθελαν πολλοί, είναι ευκαιρία το «πρόβλημα» να γίνει «ευκαιρία» για διαφάνεια. Η κρίση του δικομματισμού και του κομματικού συστήματος πελατειακών εξυπηρετήσεων γενικότερα καθώς και η πολιτική αφύπνιση που προκαλείται από το σκάνδαλο Siemens δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για να ξεκινήσει μια πολιτική και πολιτισμική «επανάσταση» για διαφάνεια, αντιμετώπιση της διαφθοράς και εξυγίανση της πολιτικής στη χώρα μας. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς «χαμηλής έντασης» σε καθημερινό επίπεδο όσο και «μεγάλης έντασης», στο υψηλό επίπεδο των στελεχών της διοίκησης, της οικονομίας και της πολιτικής είναι κατεξοχήν πολιτικό θέμα και άπτεται της ποιότητας της δημοκρατίας που έχουμε. Απαιτεί θαρραλέες πολιτικές και θεσμικές αλλαγές αλλά και βαθιά αλλαγή πολιτικής κουλτούρας και καθημερινής συμπεριφοράς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ήδη ανοίξει μια δημόσια συζήτηση και καταθέσανε αναλυτικές προτάσεις για διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και με τα άλλα πολιτικά κόμματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Σχετικά με το σκάνδαλο Siemens προτείνουν μια σειρά πρωτοβουλιών και ενεργειών:
 Την έρευνα για το σκάνδαλο Siemens να αναλάβουν 5-6 εισαγγελείς και αντίστοιχοι ανακριτές με κατάλληλη υποστήριξη ώστε πραγματικά να είναι σε θέση να συλλέξουν και να επεξεργαστούν τα στοιχεία που απαιτούνται.
 Να απαιτήσει η κυβέρνηση την επιστροφή των 100.000.000 Ευρώ, που –σύμφωνα με στελέχη της Siemens- έχουν διατεθεί σε κόμματα και στελέχη της διοίκησης, διακηρύσσοντας ότι μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, η εταιρία δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε έργα του δημοσίου. Αν η κυβέρνηση δεν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, να αναζητηθούν με πρωτοβουλία κομμάτων, πολιτών και φορέων νομικές διαδικασίες κατά της Siemens όσο και της κυβέρνησης για την οικονομική ζημιά που έχουμε υποστεί ως κοινωνία.
 Όποιο κόμμα αποδειχθεί ότι έλαβε «μαύρο» πολιτικό χρήμα θα πρέπει να στερηθεί της κρατικής χρηματοδότησης για 1 τουλάχιστον χρόνο και να επιστρέψει το «μαύρο» χρήμα σε ειδικό ταμείο αντιμετώπισης της διαφθοράς.
 Όποιος βουλευτής ή στέλεχος της κυβέρνησης ή στέλεχος της διοίκησης αποδειχθεί ότι έλαβε «μαύρο» χρήμα, θα πρέπει –εκτός τυχόν άλλων ευθυνών (ποινικών και αστικών)- να στερηθεί της θέσης του, των προνομίων που έχει λόγω αξιώματος και να επιστρέψει εντόκως το ποσό που έχει λάβει στο ειδικό ταμείο αντιμετώπισης της διαφθοράς.
 Η Βουλή να ψηφίσει διάταξη σύμφωνα με την οποία όποιο πολιτικό πρόσωπο, στέλεχος της διοίκησης ή στέλεχος εταιρίας ομολογήσει μόνο του δωροδοκία θα έχει ελαφρυντικά κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Εννοείται ότι όσοι αποδέχτηκαν «μαύρο» χρήμα θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν, στο ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
 Να αναζητηθούν τρόποι ώστε να αλλάξει άμεσα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ενός υπουργού από αυτή ενός πολίτη όταν διαπράττουν σχετικό αδίκημα

Μόνο οι ενεργοί πολίτες μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τη διαφθορά στην Ελλάδα αλλάζοντας πολιτική στάση και εξαναγκάζοντας τα κόμματα να υιοθετήσουν νέες πολιτικές. Είναι καιρός να πληρώσουν το πολιτικό κόστος όσοι ενθαρρύνουν, συγκαλύπτουν ή δεν αντιμετωπίζουν την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: