Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Απάντηση Επιτρόπου Reding για Ρομά

Παιδιά (Ρομά) ενός κατώτερου Θεού; - Απάντηση της Επιτρόπου Reding σε γραπτή ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου

Τα μέτρα που λήφθηκαν από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας στην περίπτωση των παιδιών Ρομά στο νομό Καρδίτσας δε βοηθάνε στην αποτελεσματική κατάργηση του εκπαιδευτικού διαχωρισμού. Αυτό τόνισε στην απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Reding, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Χρυσόγελο.
Ο Ν. Χρυσόγελος είχε καταθέσει γραπτή ερώτηση που περιέγραφε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο ζήτημα της διασποράς μαθητών Ρομά σε διάφορα σχολεία του νομού Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, στην αρχή το Υπουργείο Παιδείας με επίσημο έγγραφό του εξέφραζε την ανησυχία του «για τη συσσώρευση μαθητών Ρομά σε ορισμένα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας, έπειτα μάλιστα και από την προσφυγή Λαβίδα κατά της Ελλάδας ενώπιον του Ε.Δ.Δ.Α» προτείνοντας διασπορά των μαθητών Ρομά των σχολείων αυτών σε άλλα δημοτικά σχολεία της περιοχής. Στις 26.1.2012 όμως, μετά από αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας με δικαιολογία ότι οι αλλαγές γίνονται στο μέσο της σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο άλλαξε στάση αποφασίζοντας:
  • τη συνέχιση της λειτουργίας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων χωρίς αναφορά στην προτεινόμενη διασπορά των μαθητών του σε άλλα σχολεία.
  • τη μετεγγραφή 9 μόνο μαθητών Α' Δημοτικού στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο και ένταξή τους σε τάξεις υποδοχής, που ωστόσο θα λειτουργούν εκτός των εγκαταστάσεων των σχολείων αυτών
  • την εγγραφή, για το σχολικό έτος 2012-13, των μαθητών του 5ου νηπιαγωγείου, σε σχολεία της περιοχής σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 20% του μαθητικού πληθυσμού.
Όπως φαίνεται από την απάντηση της κ. Reding στο σχετικό ερώτημα του Ν. Χρυσόγελου, η Ευρωπαική Επιτροπή είναι αντίθετη με αυτή την αλλαγή στάσης του Υπουργείου Παιδείας. Στην ανακοίνωσή της ΕΕ του Απριλίου 2011 μάλιστα, ζήτησε από τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις και τον διαχωρισμό στην εκπαίδευση, να παράσχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, και να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση της παρακολούθησης πρωτοβάθμιας, τουλάχιστον, εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά Ρομά. Σ'αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή υπενθυμίζει πως τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την οργάνωση και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών τους συστημάτων.
 
«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω σε θέματα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ν. Χρυσόγελος. «Η αλλαγή στάσης του υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα των παιδιών Ρομά στα σχολεία του νομού Καρδίτσας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ατελέσφορης πολιτικής. Οι ανησυχίες των γονιών της περιοχής αντιμετωπίζονται με ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση καθώς και με πολιτικές πρωτοβουλίες για περιορισμό παρανοήσεων και χρήση στερεοτύπων, όχι με υποχωρήσεις σε ζητήματα θεμελιωδών αρχών, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί Ευρωπαική νομοθεσία, πλήρως ενσωματωμένη στο εθνικό δίκαιο. Είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώνει μια διαφημιστική εκστρατεία με σκοπό να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες για τα δικαιώματα τους και για το ότι  οι διακρίσεις είναι παράνομες. Όμως είναι προφανές ότι ουσιαστική πρόοδος δεν μπορεί να επιτελεστεί όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις επιλέγουν λύσεις υπό την απειλή του πολιτικού κόστους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: