Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Όχι όπλα για το καθεστώς Άσαντ στη Συρία!

Όχι όπλα για το καθεστώς Άσαντ στη Συρία!

Παρέμβαση των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Στη δράση των Πρασίνων ευρωβουλευτών με σύνθημα “Όχι όπλα για το καθεστώς  Άσαντ στη Συρία” συμμετείχε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Παρά το εμπάργκο όπλων της ΕΕ που απαγορεύει «την πώληση, προμήθεια, μεταφορά ή εξαγωγή όπλων και σχετικού υλικού όλων των τύπων» προς Συρία από κράτη μέλη της ΕΕ, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες φαίνεται να εμπλέκονται κράτη μέλη στην παραβίαση του εμπάργκο μεταφοράς όπλων - κυρίως ρωσικών και ιρανικών - προς το καθεστώς Άσαντ φέτος. Δύο περιπτώσεις αναφέρθηκαν κατά τη σχετική παρέμβαση των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στην επιστολή των συμπροέδρων της ομάδας προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κ. Άστον.
 
Στις 10 Ιανουαρίου, οι κυπριακές αρχές επέτρεψαν τον ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό του ρωσικού πλοίου MS Chariot, που μετέφερε περισσότερους από 59 τόνους ρωσικά όπλα για τις συριακές αρχές.
 
Το πιο πρόσφατο περιστατικό παραβίασης του εμπάργκο φαίνεται ότι συνέβη στις 13 Απριλίου, όταν το γερμανικό φορτηγό πλοίο «Atlantic Cruiser», που έπλεε με σημαία Antigua και Barbuda, εντοπίστηκε στο δρόμο για το Ταρτούς της Συρίας. Σύμφωνα με μερικά δημοσιεύματα, μετέφερε βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά από το Ιράν για το καθεστώς του Άσαντ. Μετά από διαμαρτυρίες πολιτών το πλοίο φέρεται να άλλαξε πορεία προς την Τουρκία, αλλά στη συνέχεια, έσβησε τον αναμεταδότη του και δεν μπορούσε πλέον να εντοπισθεί. Η γερμανική κυβέρνηση διερευνά επί του παρόντος σε βάθος την υπόθεση για να ξεκαθαρίσει αν όντως το πλοίο μετέφερε τέτοιο φορτίο.
 
Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέστειλε ανοικτή επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Άστον, ζητώντας τη δημιουργία ενός μηχανισμού της ΕΕ για τη διασφάλιση του σεβασμού του εμπάργκο όπλων της ΕΕ από όλα τα κράτη μέλη και την έρευνα σχετικά με τον ρόλο της Κύπρου στη συμφωνία πώλησης όπλων μεταξύ Ρωσίας-καθεστώτος Άσαντ.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, έκανε της εξής δήλωση:
«Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το καθεστώς Άσαντ έχει δολοφονήσει πάνω από 9000 πολίτες. Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ έχουν κάνει λίγα για την προστασία του πληθυσμού. Ρωσία και Ιράν εξοπλίζουν το καθεστώς με προκλητικό τρόπο. Είναι όμως εξίσου προκλητικό να σπάνε το καθεστώς εμπάργκο κράτη μέλη της ΕΕ άμεσα ή έμμεσα με όποια δικαιολογία κι αν γίνεται αυτό. “Συμψηφισμός” μεταξύ οικονομικής βοήθειας και ανθρώπινων ζωών δεν μπορεί να υπάρχει».
  • Φωτογραφίες από την διαμαρτυρία των Πρασίνων:

Δεν υπάρχουν σχόλια: