Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μήνυμα Νίκου Χρυσόγελου προς ψηφοφόρους

Μήνυμα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου για τις εκλογές

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και στην Ελληνική Βουλή
 
Δείτε επίσης το βίντεο:http://www.youtube.com/watch?v=tdMhNiPtVvs&feature=youtu.be
 
Την Κυριακή 6 Μαΐου οι πολίτες αποφασίζουν με την ψήφο τους για το πώς θέλουν να ζήσουν σήμερα κι αύριο. Η απόφαση είναι σίγουρα δύσκολη μιας και η κρίση που βιώνουμε δεν μοιάζει σε τίποτα με όσα ξέραμε και θεωρούσαμε ως δεδομένα τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα τελούν υπό αμφισβήτηση. Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι πολίτες όχι μόνο δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, αλλά δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο. Στο βάθος του τούνελ δεν φαίνεται καμιά ελπίδα από τις θυσίες που επιβάλλουν τα μέτρα που λαμβάνονται.

Οι πολίτες είναι, και δικαίως, οργισμένοι. Θα πάνε, όμως, να ψηφίσουν με γνώμοναμόνο το τι έγινε στο παρελθόν, ή και το πώς θέλουν να διαμορφωθεί η ζωή τους αύριο, την επόμενη μέρα των εκλογών; Πολλοί ζητάνε την ψήφο των οργισμένων πολιτών.Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την ψήφο των πολιτών που όχι μόνο είναι οργισμένοι αλλά κι αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας. Η ψήφος στους Οικολόγους Πράσινους δεν είναι μόνο μια ψήφος τιμωρίας του παλιού πολιτικού συστήματος αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας για αλλαγή σελίδας.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν απέτυχαν. Δεν ήταν ισορροπημένες, στοχευμένες, δίκαιες. Δεν συνέβαλλαν στην μεταρρύθμιση αλλά στην διάλυση. Χρειάζεται, λοιπόν, να αλλάξουμε πολλά στην οικονομία, στην κοινωνική οργάνωση, στις αξίες και προτεραιότητές μας. Χρειάζεται να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης. Όσα κλάπηκαν από τα δημόσια ταμεία, περιουσίες που δημιουργήθηκαν από μαύρο χρήμα και μίζες να επιστραφούν στο δημόσιο.Αλλά χρειάζεται να νοιαστούμε σήμερα και για το πώς θα επιβιώσουν οι συμπολίτες μας που έχασαν τη δουλειά τους, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, είναι στα όρια της επιβίωσης. Η κοινωνική αλληλεγγύη και η οργάνωση μια αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής είναι ζήτημα επιβίωσης, και πάνε μαζί με τις πολιτικές αλλαγές.

Για να υπάρξει διέξοδος στην κρίση, χρειάζεται να αλλάξουμε τις πολιτικές και τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Από το εγώ να περάσουμε στο «εμείς», από το ιδιοτελές, στο κοινό συμφέρον. Η λύση είναι περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλέγγυα Ευρώπη. Όχι βία, τρόμος, αυταρχισμός. Όχι έξω από την Ευρώπη ή λιγότερη Ευρώπη. Όχι αντικατάσταση των «κλεφτών» από τους «μαχαιροβγάλτες».  

Οι πολίτες έχουν τη δύναμη να προωθηθούν τις αναγκαίες αλλαγές όποια κι αν είναι η σύνθεση της νέας Βουλής και της νέας κυβέρνησης. Τα διλήμματα έχουν απαντήσεις, αν οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αναλάβουν δημιουργικές πρωτοβουλίες, αν συμμετάσχουν αποφασιστικά σε ένα δημοκρατικό κίνημα διαμόρφωσης, με πρωτοβουλία της κοινωνίας και των αυτοδιοικητικών θεσμών, σε ΚΑΘΕ Περιφέρεια, ενός Στρατηγικού Σχεδίου  Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής, Σύγκλισης και Απασχόλησης 2012-2020. Έτσι, μέσα από ένα διάλογο του νέου Κοινοβουλίου, των περιφερειακών Συμβουλίων και των κυριότερων κι αντιπροσωπευτικών φορέων μπορεί να διαμορφωθεί ένα συνολικό εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα πετύχει ταυτοχρόνως τη στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, τη βιωσιμότητα(αειφορία) και την κοινωνική συνοχή, τη βελτίωση των δημοσιονομικών, τη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούμε να παίξουμε έναν καταλυτικό ρόλο για μια τέτοια αναγέννηση της χώρας.Οι Οικολόγοι Πράσινοι (και) στην Ελληνική Βουλή δεν θα είναι απλώς άλλο ένα κόμμα στη Βουλή, αλλά ένα κόμμα με διαφορετική πολιτική κουλτούρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.Όποια κι αν είναι η αριθμητική μας δύναμη στη Βουλή, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, κάτι που κάνουμε καθημερινά στην κοινωνία, στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχουμε ρεαλιστικές πολιτικές προτάσεις, με όραμα, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.  Έχουμε όμως και ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη, είμαστε στην ίδια οικογένεια με τους Πράσινους. Εργαζόμαστε μαζί με τους υπόλοιπους πράσινους ευρωβουλευτές και τα άλλα πράσινα κόμματα αποτελεσματικά, με όραμα αλλά και με ρεαλισμό για λύσεις στα προβλήματα και της Ελλάδας και της Ευρώπης (δείτε: www.chrysogelos.gr). Η ομάδα των Πρασίνων είναι η μόνη που στάθηκε από την αρχή στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, προτείνοντας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όχι τιμωρία, λιτότητα και εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν είμαστε, λοιπόν, μόνοι. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αλλά για να γίνουν πράξη χρειάζεται να έρθουν στο προσκήνιο νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, δημιουργικές, με προτάσεις, όραμα, δέσμευση για το δημόσιο συμφέρον. 

Στείλτε τους Οικολόγους Πράσινους (και) στην Ελληνική Βουλή, όπως στο Ευρωκοινοβούλιο και στα Περιφερειακά Συμβούλια, για να αγωνιστούμε όλοι μαζί, μαζί με σας, για διέξοδο από την κρίση.   
Θα κάνουν τη διαφορά!
 
Φιλικά
Νίκος Χρυσόγελος
Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: