Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

                 Η σύλληψη Τσοχατζόπουλου θα γίνει αφετηρία για κάθαρση;

Διαχρονική και “θεσμοθετημένη” διαφθορά στα εξοπλιστικά προγράμματα
 
Να είναι η σύλληψη του πρώην υπουργού Άμυνας η πρώτη πράξη μιας έρευνας σε βάθος για το μαύρο χρήμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων που κατέληξε στις τσέπες πολιτικών αλλά και στελεχών της διοίκησης”, ζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. “Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και οι κυβερνήσεις του δικομματισμού της τελευταίας τριακονταετίας φέρουν τεράστια και διαχρονική ευθύνη για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Ένα σημαντικό ποσοστό του σημερινού τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας (350 δισ ευρώ) οφείλεται στην σπατάλη 218 δισεκατομμύριων δολαρίων σε υπερβολικά ή και παράλογα εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο 1974 έως 2011, στο όνομα “της ασφάλειας και της εθνικής ανεξαρτησίας”.
 
Ξεκινώντας από τον πρώην υπουργό άμυνας, πρέπει να διερευνηθεί κατά ποσόν άτομα που είχαν δυνατότητα να επηρεάσουν τις αποφάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα ελάμβαναν τελικώς αποφάσεις με κύριο κριτήριο τον προσωπικό πλουτισμό τους. Είναι κοινό μυστικό ότι διαμορφώθηκε σταδιακά ένα αδιαφανές και αντιδημοκρατικό σύστημα προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών το οποίο εξέθρεψε και θεσμοθέτησε τη διαφθορά στην αγορά αμυντικών εξοπλισμών με παρασκηνιακές πρακτικές και ανεξέλεγκτη δράση εξοπλιστικών λόμπυ.
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ελλάδα ξόδεψε τις τελευταίες δεκαετίες τεράστια ποσά για εξοπλισμούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος παραλήπτης Γερμανικών και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραλήπτης γαλλικών εξοπλιστικών την πενταετία 2007-2011, αντιπροσωπεύοντας το 13% του όγκου των Γερμανικών και το 10% των Γαλλικών εξαγωγών μεγάλων συμβατικών όπλων. Την ίδια περίοδο η Ελλάδα υπήρξε η δέκατη μεγαλύτερη εισαγωγέας όπλων στον κόσμο (από τέταρτη την προηγούμενη πενταετία (2002-2006) και η ένατη πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα στο κόσμο για το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Μετατροπής της Βόννης.
 
Όπως ανέφερα και σε σχετική ερώτηση που κατέθεσα προσφάτως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και στην κορύφωση της κρίσης, Ευρωπαϊκές χώρες πούλησαν στην Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, την ίδια περίοδο που διαπραγματεύνταν το πρώτο πακέτο στήριξης, το 2010. Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού (876 εκ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι υποστηρικτές των σκληρών μέτρων λιτότητας Γερμανία (36 εκ. ευρώ) και Ολλανδία (53 εκ. ευρώ), η Ιταλία (54 εκ. ευρώ) και η Ισπανία (33 εκ. ευρώ). Με την ανεργία στους νέους να εκτινάσσεται στα ύψη και τη μέση ελληνική οικογένεια να βιώνει τις επιπτώσεις της μείωσης 1,8 δις ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες, είναι απαράδεκτο το “Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης” να προβλέπει μείωση μόνο 0,2% στους εξοπλισμούς”.  

Δείτε και οπτικό μήνυμα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια: