Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Επιστολή Νίκου Χρυσόγελου προς νησιώτες Αιγαίου

Ανοικτή επιστολή του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακού Συμβούλου Νοτίου Αιγαίου προς τους νησιώτες

Ψήφο στους Οικολόγους Πράσινους για να μπουν στη Βουλή
Για αλλαγές και λύσεις, για ελπίδα
Έδρα των Οικολόγων Πράσινων και από τα νησιά, για νησιωτική πολιτική και στη Βουλή
 

Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες,
 
Την Κυριακή 6 Μαΐου σας προσκαλώ να στείλετε στη Βουλή τους Οικολόγους Πράσινους, μετά το Ευρωκοινοβούλιο και τα Περιφερειακό Συμβούλια. Αλλά και να υπερψηφίσετε τους Οικολόγους Πράσινους ώστε ένας, τουλάχιστον, από τους βουλευτές τους, γυναίκα ή άνδρας, να προέρχεται από τα νησιά. Έχουμε αποδείξει ότι τιμάμε την ψήφο των πολιτών, όπου έχουμε εκλεγεί. Το να είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι (και) στην Ελληνική Βουλή δεν θα είναι απλώς άλλο ένα κόμμα στη Βουλή, αλλά ένα κόμμα με διαφορετική πολιτική κουλτούρα στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Το να μπει στη Βουλή με τους Οικολόγους Πράσινους ένας νησιώτης ή μια νησιώτισα θα δώσει την ευκαιρία να αναδειχτεί ο ρόλος που τα νησιά μας μπορεί να παίξουν στην αναγέννηση της χώρας και της κοινωνίας. Όπως έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στο παρελθόν, τα νησιά μας μπορούν να γίνουν ξανά κέντρο της οικολογικής, οικονομικής, πολιτισμικής και περιβαλλοντικής αναγέννησης της χώρας, να αποτελέσουν το παράδειγμα για τις λύσεις που μπορεί να οδηγήσουν στη διέξοδο από την κρίση.
Φιλικά
Νίκος Χρυσόγελος
Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο
Δείτε επίσης το βίντεο:http://www.youtube.com/watch?v=tdMhNiPtVvs&feature=youtu.be
 
Αναλυτικά η επιστολή του Νίκου Χρυσόγελου
Μπροστά στις εκλογές
Σε λίγες μέρες οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν με την ψήφο τους για το πώς θέλουν να ζήσουν σήμερα κι αύριο. Αυτή η απόφαση είναι σίγουρα δύσκολη μιας και η κρίση που βιώνουμε δεν μοιάζει σε τίποτα με όσα ξέραμε και θεωρούσαμε ως δεδομένα τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα τελούν υπό αμφισβήτηση, είναι ίσως η πρώτη φορά που οι πολίτες όχι μόνο δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, αλλά δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο και στο βάθος του τούνελ δεν φαίνεται καμιά ελπίδα από τις θυσίες που επιβάλλουν τα μέτρα που λαμβάνονται.
Ψήφο στους Οικολόγους Πράσινους
Καλούμε τους πολίτες να πάνε καταρχήν να ψηφίσουν στις 6 Μάη, να μην απέχουν από τη διαδικασία, αφού μπορεί έτσι τελικώς λίγοι να αποφασίσουν για την τύχη των πολλών. Καλούμε επίσης τους πολίτες να σταθμίσουν πολύ σοβαρά ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Τα δυο κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία πρέπει να λάβουν πολύ μικρά ποσοστά, αυτά που τους αντιστοιχούν, ώστε να λάβουν ένα ισχυρό μήνυμα για το ότι οφείλουν να αλλάξουν και τα ίδια.
Κάθε κόμμα καλεί, φυσικά, τους πολίτες να το υπερψηφίσουν. Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ζητάμε τους πολίτες να σκεφτούν πριν ψηφίσουν και να κρίνουν αν οι Οικολόγοι Πράσινοι αξίζουν να ψηφιστούν και να μπουν στην Βουλή. Πριν κρίνετε, λοιπόν, δείτε τι έχουμε κάνει στα Περιφερειακά Συμβούλια όπου εκπροσωπούμαστε αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο. Δείτε τη δουλειά του Οικολογικού Ανέμου στο Νότιο Αιγαίο, τον οποίο εκπροσωπώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο http://ecoanemos.wordpress.com,αλλά και την ιστοσελίδα μου για τη δουλειά στο ευρωκοινοβούλιο www.chrysogelos.gr
Υπάρχουν προτάσεις, προγράμματα, υποσχέσεις κάθε κόμματος. Αλλά καλό είναι να κρίνετε και με βάση τις πράξεις κάθε κόμματος και κάθε υποψηφίου/ας που ζητάει την ψήφο σας. Κρίνετε τη διαδρομή του/της, τι έχει προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, αξιολογήστε την προηγούμενη παρουσία του/της πριν λάβετε την απόφασή σας. Αναρωτηθείτε αν έχει αγωνιστεί για το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό, όχι απλώς για το κομματικό ή ιδιοτελές συμφέρον.
Γιατί πρέπει να καταψηφιστούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;
Η Ελλάδα δεν ακολουθούσε μια βιώσιμη πορεία. Η παγκόσμια κρίση επιδείνωσε τα προβλήματα που είχε. Τα δυο κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν μεγάλη ευθύνη τόσο γιατί δεν πρόλαβαν την κρίση όσο και γιατί δεν την διαχειρίστηκαν με κοινωνικά δίκαιο, αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. Δικαίως οι πολίτες είναι σήμερα οργισμένοι. Η κρίση χρέους και ελλειμμάτων, εξαιτίας των λανθασμένων πολιτικών που ακολουθήθηκαν επί δύο χρόνια, με ευθύνη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τρόϊκα, έπληξε σοβαρά την πραγματική οικονομία, εκτίναξε την ανεργία σε επίπεδα της δεκαετίας του '50 και του '60, διέλυσε τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή, απειλεί να μεγενθύνει την περιβαλλοντική κρίση σε μη αντιστρεπτά επίπεδα.
Επιπλέον, στο νησιωτικό χώρο αντιμετωπίζουμε και ιδιαίτερα προβλήματα που βιώνονται τώρα με χειρότερο τρόπο. Κι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στην επιλογή ψήφου των νησιωτών. Τα δυο κόμματα διαχειρίστηκαν τις δημόσιες υποθέσεις για πολλές δεκαετίες μέσα από κυβερνήσεις κι ελεγχόμενη αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει, λοιπόν, δικαιολογία για την απουσία στοιχειωδών υποδομών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης στα νησιά μας, για την επιδείνωση του ακτοπλοϊκού, την αύξηση της ανεργίας αλλά και του υπερβολικού κόστους ζωής ακόμα και στα πιο απλά θέματα, τη διάλυση της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, την αγνόηση των νησιωτών, ακόμα και στο επίπεδο στοιχειώδους διαβούλευσης μαζί τους για σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την ζωή τους.
Τα δυο κόμματα εξουσίας (;) δεν στάθηκαν ικανά ούτε να διαχειριστούν, ως όφειλαν, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης και της βιωσιμότητας. Επέκτειναν τη διαφθορά στην οικονομία και την κοινωνία, γιγάντωσαν το πελατειακό κράτος και ως απλοί διαχειριστές αποδείχτηκαν – και όχι μόνο τώρα, στη διάρκεια της κρίσης – εντελώς ανίκανα. Και προέβαλαν συχνά αυτό το επιχείρημα για να κερδίζουν, με τη βοήθεια και του εκλογικού νόμου, ισχυρές πλειοψηφίες! Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την απασχόληση, την ενίσχυση των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθρωπιστική αντιμετώπιση των μεταναστών προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών και των μεταναστών. Από τα 4 δις για ΜΜΕ έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ. Από τα 309.000.000 ευρώ για το μεταναστευτικό, η Ελλάδα έχει απορροφήσει ελάχιστα. Από τα 1-2 δις ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, η Ελλάδα έχει επίσης απορροφήσει ελάχιστα και με αναποτελεσματικό τρόπο. Από το κοινωνικό ταμείο, η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει μόνο το 29%, αν και οι πόροι από εκεί θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας. Δεν είναι μόνο η κρίση, αλλά και η κακή διαχείριση της κρίσης, που οδήγησε να έχουμε σήμερα πάνω από 1,1 εκ. ανέργους και πάνω από 2 εκ. συμπολίτες μας στα όρια της επιβίωσης.
Για ποιο λόγο επομένως να ψηφίσει κανείς ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη τους, αφού αποδείχτηκε ότι ακόμα και στον τομέα που υποτίθεται είχαν εμπειρία, αυτό της κυβέρνησης και του διαχειριστή της εξουσίας, απέτυχαν και ως κόμματα και ως πολιτικό προσωπικό;
Όχι σπατάλη ψήφου
Η ψήφος κάθε πολίτη είναι πολύτιμη, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Η οργήεναντίον των δυο κομμάτων δεν πρέπει να οδηγήσει σε άκριτη υπερψήφιση οποιουδήποτε κόμματος. Δεν πρέπει να σπαταληθούν οι ψήφοι των πολιτών σε κόμματα που αρκούνται στην εκλογική εκμετάλλευση της οργής των πολιτών γιατί αυτό θα βαθύνει την κρίση, ειδικά αν υπερψηφιστούν κόμματα που δεν μπορούν να συμβάλλουν στη λύση των μεγάλων προβλημάτων.
Θα αφήσουμε να μπουν στην Βουλή, με την ψήφο των πολιτών, κόμματα που αν τυχόν έμπαιναν στην Γερμανική Βουλή θα μας έκαναν να ανατριχιάσουμε; Σκεφτείτε, θα θέλαμε ένας Έλληνας όταν φύγει μετανάστης στη Γερμανία να βρεθεί μπροστά στη βία ενός νεοναζί; Γιατί λοιπόν να μπουν στην Ελληνική Βουλή τύποι που κυκλοφορούν με ρόπαλα και μαχαίρια και υπόσχονται βία και τρόμο ως απάντηση στην κρίση;  
Υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στην σημερινή αποτυχημένη πολιτική;
Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιλαμβάνονται πλέον αυτό που έλεγαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και οι Πράσινοι στην Ευρώπη, ότι η εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και περιοριστικές πολιτικές δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μιλούσαμε για την κρίση και καταθέταμε προτάσεις από το 2008 και προεκλογικά, στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές του 2009. Αν είχαμε μπει στην ελληνική Βουλή – και δεν μας είχε κλέψει το ΠΑΣΟΚ με την βοήθεια του εκλογικού νόμου τις 7-8 έδρες που αντιστοιχούν στο 2,6-3% – ίσως τα πράγματα σήμερα να είχαν ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο (με ένα ΠΑΣΟΚ λιγότερο ενισχυμένο, με 151-152 έδρες αντί της άνετης πλειοψηφίας των 160 εδρών).
Ακόμα, όμως, και όταν ξέσπασε η κρίση, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε στις 25 Μαρτίου 2010 την πρόταση των Πρασίνων, που δεν υιοθετήθηκε στην Ελλάδα. Η λύση, από τότε, ήταν η έκφραση της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με τρόπο που να δίνει επαρκή χρόνο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, αλλά και με πολιτική βούληση κι εργαλεία χρηματοδότησης των αναγκαίων αλλαγών και παρεμβάσεων στην οικονομία, στην οργάνωση της διοίκησης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών που θα περιόριζαν τις επιπτώσεις από ισορροπημένα, κοινωνικά δίκαια περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και του χρέους. Ένα από τα αυτά τα εργαλεία, θα μπορούσαν να είναι τα ευρω-ομόλογα, όπως συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την υπερψήφιση τον Μάρτη του 2010 της έκθεσης του πράσινου ευρωβουλευτή Σβεν Γκίγκολντ.
Η ΕΕ δεν ακολούθησε τις προτάσεις των Πρασίνων. Οι Ελληνικές πολιτικές δυνάμεις υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικα και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο ακολούθησαν μια στρατηγική που δεν αποδείχθηκε μόνο λανθασμένη κι αναποτελεσματική αλλά και καταστροφική. Από την άλλη, όσες δυνάμεις αντιτίθενται στην πολιτική αυτή παραμένοντας απλώς σε μια άρνηση δεν βοηθάνε στην διέξοδο από την κρίση.
Σε πολιτικό επίπεδο θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να γίνει με πολιτικές που είναι κοινωνικά δίκαιες κι αποτελεσματικές, δημιουργούν θέσεις εργασίας, στηρίζουν τους ανθρώπους που είναι άνεργοι ή χάνουν τη δουλειά τους και αναζωογονούν την οικονομία την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά προβλήματα.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο προϋπόθεση για την επιβίωσή μας αλλά και μια ευκαιρία για να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας και πράσινες οικονομικές δραστηριότητες. Στην πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανεργία των νέων, η ίδια η Κομισιόν παραδέχθηκε ότι στην πράσινη οικονομία μπορούν να δημιουργηθούν 20.000.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέσα σε μια 10ετία. Το λέγαμε το 2009, το παραδέχεται τώρα η Κομισιόν. Έμφαση, λοιπόν, πρέπει να δοθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης στην δημιουργία στοχευμένων και βιώσιμων θέσεων εργασίας για νέους σε τομείς περιβαλλοντικής και κοινωνικής καινοτομίας, αντί για τη σπατάλη πόρων σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα 5μηνης εργασίας χωρίς προοπτική απασχόλησης ή σε επαναλαμβανόμενα σεμινάρια κατάρτισης. 
Γιατί (θα) είναι χρήσιμοι οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Βουλή;
Η κριτική των Οικολόγων Πράσινων έχει ως στόχο την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος ενώ και οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές αλλά με όραμα. Στοχεύουν στο συνδυασμό μέτρων και πρωτοβουλιών που συνδυάζουν την αναζωογόνηση και πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή. Δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για νέους, στην επιβίωση τομέων της παραδοσιακής οικονομίας που σήμερα βιώνουν βαθιά κρίση μέσω αλλαγών προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη κατεύθυνση.
Οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι μας είναι συνήθως ενεργοί πολίτες που καθημερινά αγωνίζονται στην περιοχή τους για την οικολογική και οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων, στηριγμένες στη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, την ουσιαστική προστασία των προστατευόμενων φυσικών μας περιοχών, την αναζωογόνηση του γεωργικού τομέα και των τοπικών προϊόντων, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια εποχή κατεδάφισής τους.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αρκούμαστε στο να εντοπίζουμε τα προβλήματα και να μιλάμε για τα αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά επιδιώκουμε διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων συζητώντας με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς. Αυτό το έχουμε αποδείξει τόσο στις περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί Περιφερειακοί Σύμβουλοι με την υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Απευθύνομαι στους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου ζητώντας, πριν ψηφίσουν, να σκεφτούν αν οι Οικολόγοι Πράσινοι προσφέρουν μια λύση στα προβλήματα των πολιτών, των νησιωτών και της χώρας μας. Τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου όσο τώρα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζομαι – όχι μόνος, αλλά σε συνεργασία με ενεργούς πολίτες, μέλη, φίλους των Οικολόγων Πράσινων και κυρίως σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής – για να προωθήσουμε λύσεις. Μέσα από την κοινή δουλειά μας προωθούμε μια πολιτική που επιδιώκει αποτελέσματα και δεν εκμεταλλευόμαστε τα προβλήματα της περιοχής για προβολή ή εκλογική επιρροή.
Έχουμε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις, δεν μένουμε σε γενικολογίες, διαμορφώνουμε προτάσεις και δουλεύουμε συστηματικά μαζί με φορείς, διοργανώνουμε εκδηλώσεις δημοσίου διαλόγου, ενισχύουμε καλές πρακτικές. Μερικά παραδείγματα από τις προτάσεις μας και παρεμβάσεις μας αφορούν: 
  • Την επιβίωση των ναυπηγείων μέσω της κατασκευής περιβαλλοντικά αποτελεσματικών πλοίων και κομματιών πράσινης τεχνολογίας. Πέρα από προτάσεις και ψηφίσματα έχουμε οργανώσει συστηματική διαβούλευση με τους φορείς του κλάδου, εργαζόμενους, πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Η πιο πρόσφατη ήταν στον Πειραιά στις 10/3, σε συνεργασία με τα δυο επιμελητήρια του Πειραιά. Ήδη έχω καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν, ενώ στις 27 και 28 Ιουνίου οργανώνω στο ευρωκοινοβούλιο μια ημερίδα για τα θέματα του ναυπηγοεπισκεαστικού κλάδου, την ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των πλοίων, την παραγωγή τμημάτων της πράσινης τεχνολογίας και στα ελληνικά ναυπηγεία. Μια τέτοια πολιτική – αν στηριχθεί και υλοποιηθεί - θα μπορούσε να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αναζωογόνηση ενός σημαντικού – και για το Νότιο Αιγαίο – οικονομικού κλάδου που βρίσκεται σε κρίση. Επιπλέον, θα δώσει λύση και στο πρόβλημα της οικονομικής επιβίωσης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, αφού το 40-50% του κόστους τους αφορά στα καύσιμα, όταν το κόστος εργασίας είναι μόλις 13-15%.
    • Την αναζωογόνηση παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας, όπως η οικοδομή και ο τουρισμός.Η αναζωογόνηση του οικοδομικού κλάδου μπορεί να γίνει μέσω της αναβάθμισης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των κτιρίων και της επέκτασης των οικολογικών υποδομών στα νησιά και στους οικισμούς, κάτι που επιδιώκουμε να στηριχθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη διάθεση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής (είμαι εισηγητής για την ομάδα των πράσινων) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η αλλαγή του μοντέλου τουρισμού, ώστε να γίνει βιώσιμος, πρέπει να βασιστεί στην ποιοτική αναβάθμισή του και να συμπληρωθεί με την ποιοτική και βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία στα νησιά.
-    Την ανάπτυξη και νέων οικονομικών δραστηριοτήτων που βασίζονται στο εξαιρετικό περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτουν τα νησιά μας με πράσινη – οικολογική διάσταση και στόχο να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των νησιωτών, άρα να ωφελήσουν τοπικές κοινωνίες και περιβάλλον.Τέτοια παραδείγματα είναι η ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και πρόνοιας, η αξιοποίηση των αποβλήτων από ελαιουργεία, οινοποιία και τυροκομία για παραγωγή πράσινων προϊόντων, η απεξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο και η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές μέσα από συνεταιριστικές και συμμετοχικές εταιρίες. Έχουμε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις, έχω αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως πχ η ημερίδα που διοργάνωσα στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 8 Μαρτίου, με τη συμμετοχή και φορέων από τα νησιά όπου συζητήθηκαν σχετικά καλά ευρωπαϊκά παραδείγματα από συνεταιριστικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας. Οι Πράσινοι παρεμβαίνουν δυνατά στην νομοθετική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στο ευρωκοινοβούλιο για να ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ενώ για την ομάδα των Πρασίνων είμαι εισηγητής σε θέματα κοινωνικής συνοχής, μεταφορών, διαχείρισης νερού, αλιείας κ.ά.
  • Τη διαμόρφωση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την υλοποίηση καλά σχεδιασμένων πολιτικών, αποτέλεσμα δομημένης διαβούλευσης σε κάθε περιφέρεια. Μαζί με τους υπόλοιπους πράσινους ευρωβουλευτές παρεμβαίνω για να κατευθυνθούν ευρωπαϊκοί πόροι στην πραγματική οικονομία και να ενισχυθούν οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και να αναπτυχθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, τοπικά κεφάλαια και αξιοποιώντας νέα οικονομικά εργαλεία.
Έχουμε ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη, είμαστε στην ίδια οικογένεια με τους Πράσινους
Η παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες με την υπόλοιπη ομάδα των Πρασίνων. Εργαζόμαστε μαζί, αποτελεσματικά, με όραμα αλλά και με ρεαλισμό για λύσεις στα προβλήματα και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η ομάδα των Πρασίνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε κάθε χώρα είναι η μόνη που μίλαγε προεκλογικά για την κρίση, είναι η μόνη που στάθηκε από την αρχή στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, προτείνοντας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όχι τιμωρία, λιτότητα και εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.
 
Έχετε ακούσει τις σημαντικές παρεμβάσεις των συν-προέδρων των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεβέκκα Χαρμς για την ανάγκη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την κριτική τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις λάθος πολιτικές που προωθούν. Επισκέφθηκαν στις 27 Μαρτίου 2012 την Αθήνα, μετά από πρόσκλησή μου,  για να διερευνήσουμε σε συνεργασία με 30 κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, τρόπους για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας και τη στροφή της προς τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή. Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας μέσα στην ομάδα των πρασίνων ευρωβουλευτών για την ελληνική κρίση, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης, με στόχο τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις για τομείς που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορούν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα με τρόπο συμβατό με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί βιωσιμότητας, προστασίας περιβάλλοντος και κοινωνικής συνοχής αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Θα αξιοποιηθούν μελέτες και προτάσεις επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών καθώς και η τεχνογνωσία και η εμπειρία ευρωπαϊκών φορέων και των πράσινων ευρωβουλευτών σε διάφορους τομείς. Η ομάδα εργασίας αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να παρουσιάσει το σχέδιο μέχρι το φθινόπωροκαι θα επιδιωχθεί η υποστήριξή του από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κομισιόν και  Συμβούλιο Υπουργών. 
 
Δεν είμαστε λοιπόν μόνοι. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αλλά για να γίνουν πράξη χρειάζεται να έρθουν στο προσκήνιο νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, δημιουργικές, με προτάσεις, όραμα, δέσμευση για το δημόσιο συμφέρον. Στείλτε λοιπόν τους Οικολόγους Πράσινους (και) στην Ελληνική Βουλή, όπως στο Ευρωκοινοβούλιο και στα Περιφερειακά Συμβούλια, για να αγωνιστούμε όλοι μαζί, μαζί με σας, για διέξοδο από την κρίση. Στείλτε όμως στη Βουλή εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων και από τα νησιά στη Βουλή. Θα κάνουν τη διαφορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: