Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Για την ελληνική κρίση, δεν υπάρχει διέξοδος ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες



Δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση που να αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές
Απάντηση του Όλι Ρεν σε ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου
Απόκλιση από θεμελιώδεις ευρωπαϊκές πολιτικές, και δημοκρατικό έλλειμμα στην αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσης, επιβεβαιώνεται από την απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, Όλι Ρεν, σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χρυσόγελος κατέθεσε πρόσφατα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να μάθει αν είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων διευθύνσεών της, αλλά και με το Ευρωκοινοβούλιο για να διορθωθούν οι προωθούμενες πολιτικές που οδηγούν σε έκρηξη της ανεργίας, μείωση των εισφορών και απειλή πλήρους κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι το 2017. Ο Όλι Ρεν απάντησε χαρακτηριστικά, ότι «ο Αντιπρόεδρος που είναι αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ εμφανίστηκε πρόσφατα στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο ακρόασης για την Ελλάδα». Είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης να προσεγγίζεται με τόσο αποσπασματικό τρόπο, στο πλαίσιο άλλης μιας ακρόασης στο Ευρωκοινοβούλιο, την στιγμή που δεν έχει εξεταστεί από το Ευρωκοινοβούλιο η συμβατότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικής συνοχής και οι περιοριστικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν επί δύο χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να επεκταθεί η κρίση στην πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Όπως ανέδειξε ο Νίκος Χρυσόγελος στην ερώτησή του, οι πολιτικές που εφαρμόζονται αποδεικνύονται και δημοσιονομικά εντελώς αναποτελεσματικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση των δαπανών του ελληνικού κράτους, λόγω δραματικής μείωσης μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, και σε πολύ μικρότερο βαθμό λόγω μεταρρυθμίσεων, υπερκαλύπτεται από την αναγκαστική αύξηση δαπανών για ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, λόγω μείωσης των εσόδων τους ως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης [1], της αύξησης της ανεργίας [2] και της μείωσης των μισθών [3]. Αυτό το αρνητικό ισοζύγιο αντικατοπτρίζεται στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012 όπου οι δαπάνες συνολικά αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ προβλεπόταν μείωση κατά 8%. Η πολύ σημαντική αυτή απόκλιση οφείλεται κυρίως στην υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών κατά 774 εκ. για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, καθώς και για επιχορήγηση στο ΙΚΑ κατά 619 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές [4]. Οι εν λόγω αυξήσεις δαπανών υπερκάλυψαν τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των δαπανών κατά 568 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, που προήλθε από μείωση δαπανών για μισθούς και λειτουργικά έξοδα στο δημόσιο.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε, σχολιάζοντας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Η αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής είναι προφανής και πρέπει πλέον να το αναγνωρίσει και η Κομισιόν. Όλο και περισσότεροι ευρωβουλευτές, κι όχι μόνο από την ομάδα των Πράσινων, θέτουν θέμα νομιμοποίησης των πολιτικών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσω της τρόικα και του Μνημονίου, αφού δεν έχει ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συναποφασίσει για αυτές τις πολιτικές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει. Η προωθούμενη σήμερα πολιτική αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης αποτυγχάνει τόσο εξαιτίας διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας κι αναποτελεσματικότητας του πολιτικού συστήματος και της διοίκησης, όσο όμως και εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής που επιβάλλει η τρόικα, εμμένοντας σε μια σκληρή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και περικοπών, όπως τόνισα και στην σχετική ερώτησή μου προς την Κομισιόν.
Για να πετύχουμε, όμως, αλλαγές στους όρους του Μνημονίου η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση που θα συνδυάζει εξυγίανση των δημοσιονομικών και αναζωογόνηση - πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας, δημιουργία θέσεων εργασίας και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Όσο μια τέτοια εναλλακτική πρόταση απουσιάζει, οι εφικτές αλλαγές στους όρους του Μνημονίου δεν θα είναι στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης στην Ευρώπη. Με μπλόφες και σπασμωδικές κινήσεις δεν αλλάζει τίποτε και κανείς δεν πείθεται να προσπαθήσει. Απαιτείται νηφάλιος πολιτικός διάλογος και συμμετοχή της κοινωνίας για τη διαμόρφωση ενός πραγματικά βιώσιμου εναλλακτικού σχεδίου».

[1] Εισηγητική Έκθεση Κρατικού Προϋπολογισμού 2012, Πίνακας 3.33 http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/d5/af/5e/d5af5e94ab4b082c523e8c0b34f750bf9892bf1b/application/pdf/EISHGHTIKH+2012.pdf



[4] Όπως (1), Πίνακας 3.35.

Η Ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ποιες Διευθύνσεις της Επιτροπής αποφασίζουν τις πολιτικές που προωθούνται μέσω της τρόικα στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης; Υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων και της Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, ώστε η προωθούμενη πολιτική της Επιτροπής να είναι συνεκτική;
2. Είναι διατεθειμένη η Επιτροπή να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων διευθύνσεών της, αλλά και με το Ευρωκοινοβούλιο για να διορθωθούν οι προωθούμενες πολιτικές που οδηγούν σε έκρηξη της ανεργίας, μείωση των εισφορών και απειλή πλήρους κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι το 2017;

Η Απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν

EL
E-003252/2012
Απάντηση του κ. Rehn
εξ ονόματος της Επιτροπής
(7.5.2012)

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής στην τρόικα εργάζονται υπό την καθοδήγηση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής που είναι αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ. Πριν από τη λήψη οποιασδήποτε θέσης σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, διεξάγονται οι αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, κατά τον ίδιο τρόπο που διεξάγονται οι διαβουλεύσεις για όλες τις πράξεις της Επιτροπής. Η προσέγγιση αυτή αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στο Μνημόνιο Συνεννόησης αλλά και στην πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ανάπτυξη στην Ελλάδα» [1].

Η Επιτροπή υποστηρίζει και προωθεί τη διαφάνεια και τον διάλογο στις εργασίες της και συνεργάζεται με όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιπρόεδρος που είναι αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ εμφανίστηκε πρόσφατα στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο ακρόασης για την Ελλάδα.

Η Επιτροπή καταβάλλει επίσης προσπάθειες για την προώθηση της διαφάνειας και του διαλόγου με τη δημοσίευση τριμηνιαίων εκθέσεων για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής

Δεν υπάρχουν σχόλια: