Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Περιοδεία Νίκου Χρυσόγελου σε Αχαΐα και Ηλεία


Ψήφο στους υποψήφιους  Οικολόγους Πράσινους για την οικολογική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση Αχαΐας και Ηλείας
Φωτογραφίες:
 
Την Αχαΐα και την Ηλεία επισκέφθηκε την Κυριακή 22 Απριλίου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, σε μια συμβολική για τις οικολογικές πράσινες ιδέες μέρα, όπως είναι η Παγκόσμια Μέρα της Γης, όσο και στο πλαίσιο ενός συμβολισμού: οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές αλλά και την οικονομική κρίση χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικολογικής, οικονομικής, κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποτελεσματική παρουσία της διοίκησης, αλληλεγγύη και ενεργούς πολίτες.  
Ο Νίκος Χρυσόγελος, παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής 22/4, σε σχετική συνέντευξη τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, το ψηφοδέλτιο Ηλείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ που αποτελείται από ενεργούς, καθημερινούς πολίτες, γνωστοί για τη δράση τους υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και του κοινού καλού: Διονυσία Γιαννοπούλου, ιδιωτική υπάλληλος, Γιώργος Γουβιάς, δημοσιογράφος, Διονύσης Κράγκαρης, υποθηκοφύλακας Λεχαινών, Παναγιώτης Πατσός, αγρότης, Νίκος Σακούλης, ιδιωτικός υπάλληλος και Χλόη Ψυχογιού, φιλόλογος. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κάλεσε τους πολίτες της Ηλείας να ψηφίσουν για να μπουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ και στην ελληνική Βουλή, αλλά και να δώσουν στην  Ηλεία ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά, πανελλαδικά, μια σημαντικά καλύτερη επίδοση από τις 3,5% ποσοστιαίες μονάδες των περιφερειακών του 2010. Κάτι τέτοιο θα είναι ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και ότι πράγματι μπορούν να προωθηθούν λύσεις σε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν πλέον στην ίδια την επιβίωσή μας.

«Βρίσκομαι μια ακόμα φορά στην Ηλεία, μια συμβολική για τις ιδέες μας ημέρα, την 22α  Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, που μας θυμίζει ότι τοπικές διέξοδοι και λύσεις για να είναι βιώσιμες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών, να συμβάλλουν στην ευημερία της κοινωνίας αλλά και την διατήρηση της βάσης της ίδιας της ζωής, δηλαδή του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων” τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος στην συνέντευξη τύπου στην διάρκεια της επίσκεψή τους στον Πύργο Ηλείας, την Κυριακή 22 Απριλίου.

Όσα έγιναν στην Ηλεία έχουν ένα γενικότερο συμβολισμό. Όσοι διαχειρίστηκαν τις δημόσιες υποθέσεις δεν κατάφεραν να προλάβουν την καταστροφή ούτε στην Ηλεία ούτε στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Δεν κατάφεραν καν να διαχειριστούν ορθολογικά και στοιχειωδώς αποτελεσματικά την κρίση. Μετά την κρίση δεν υλοποίησαν ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα επιβίωσης των πολιτών. Στάθηκαν ανίκανοι να αξιοποιήσουν διαθέσιμους πόρους για να ανακουφιστεί η κοινωνία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να αναζωογονηθεί η κοινωνία, να ενδυναμώσει η κοινωνική συνοχή. Έτσι ένα πρόβλημα, όπως αυτό των μεγάλων πυρκαγιών στην Ηλεία ή του ελλείμματος και του χρέους της χώρας, μετατράπηκαν σε χιονοστιβάδα γενικότερης καταστροφής. Κι όμως μπορούσαν να περιοριστούν οι επιπτώσεις με την κινητοποίηση, αναδιοργάνωση, μεταρρύθμιση, ενδυνάμωση της κοινωνίας και της αποτελεσματικότητας της διοίκησης.  

Όπως έχω τονίσει όλες τις φορές που επισκέφθηκα την Ηλεία μετά τις πυρκαγιές, έχουμε υποχρέωση ως κοινωνία να μετατρέψουμε την καταστροφή στην περιοχή σε ελπίδα παραγωγικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης του νομού στη βάση ενός “πράσινου σχεδίου”. Παρά τα ωραία λόγια, οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τα θέματα αυτά, αν και διέθεταν σημαντική κοινοβουλευτικήδύναμη, δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα από όσα έπρεπε. Μάλιστα, ακόμα και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά, από το υστέρημά των πολιτών, δεν κατευθύνθηκαν στην ανασυγκρότηση της περιοχής, αλλά τελικώς, δεσμεύτηκαν μάλλον για την αποπληρωμή του χρέους! 

Είναι μεγάλη η ευθύνη των δυο κομμάτων εξουσίας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που αποδείχτηκαν ανίκανα να προλάβουν τόσο την καταστροφή στην Ηλεία όσο και την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της χώρας. Οι πολίτες πρέπει να τα θέσουν πλέον στο περιθώριο, είχαν αρκετές δεκαετίες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, οδήγησαν τελικά τη χώρα στην χρεοκοπία. Αλλά οι πολίτες δεν πρέπει να ψηφίσουν με κριτήριο μόνο την οργή και τον θυμό τους, και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να ψηφίσουν κόμματα που όχι μόνο δεν προσφέρουν λύσεις αλλά μπορεί να μας ρίξουν σε βαθύτερη κρίση. Πώς είναι δυνατόν νέοι – και όχι μόνο – να ψηφίσουν νεοναζιστικές δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή που αν έμπαιναν στο γερμανικό κοινοβούλιο θα μας έκαναν να ανατριχιάσουμε; Θα βάλουν στην Βουλή οι πολίτες, με την ψήφο τους, δυνάμεις που θαυμάζουν τον Χίτλερ, δυνάμεις που στην Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη (αδελφές οργανώσεις) επιτίθενται, τραυματίζουν ή σκοτώνουν μετανάστες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες; Πώς είναι δυνατόν να το κάνουν νέοι που μπορεί αύριο να πάνε μετανάστες σε κάποια άλλη χώρα επειδή, όπως κατάντησε η χώρας μας δεν μπορούν να βρουν εδώ δουλειά; 

Ως Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε τους πολίτες να στείλουν στην κάλπη ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας και δέσμευσης για λύσεις, ψηφίζοντας τους Οικολόγους Πράσινους για να μπουν στη Βουλή. Ένα μήνυμα ότι τελείωσε η εποχή των υποσχέσεων και των λόγων, αλλά και ότι δεν υπάρξει εποχή τρόμου και βίας. Ένα μήνυμα ότι έρχεται η εποχή της πολιτικής των πολιτών, των λύσεων στα προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας, όχι της εκμετάλλευσης των προβλημάτων των πολιτών. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας ολικής και αειφορικής αντίληψης η συνεχής (κι όχι προεκλογική κάθε φορά) επιδίωξη του συνδυασμού μας για την πολύπαθη τα τελευταία χρόνια Ηλεία είναι η εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, μετά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, όπως αυτό που έχει εκπονηθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά μένει στο συρτάρι. Για αυτόν τον σκοπό πρέπει να διατεθούν τα εκατοντάδεςεκατομμύρια ευρώ του ειδικού Ταμείου Πυρόπληκτων που συγκέντρωσαν οι πολίτες – δεν έχει δικαίωμα η όποια εξουσία να τα καταχραστεί  με οποιαδήποτε δικαιολογία. Θα μπορούσε η Ηλεία μετά από αυτές τις καταστροφές ν` αποτελέσει πρότυπο ανασυγκρότησης. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν χωρίς ν' αλλάζουν οι πολιτικές για την περιοχή. 

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την γενικότερη δημοσιονομική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση που βυθίζει την χώρας μας στην απελπισία. Η κρίση δίνει την ευκαιρία για να δημιουργηθούν υγιείς καταστάσεις αλλά ως τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο!
Δεν είναι οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων επαγγελματίες πολιτικοί αλλά ενεργοί πολίτες που μάχονται για τα προβλήματα των πολιτών έτσι κι αλλιώς. Και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ειρηνική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, την αντιμετώπιση της κρίσης και για μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική μεταρρύθμιση της οικονομίας με δημιουργία θέσεων εργασίας και συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να μάχονται στην περιοχή τους για την εφαρμογή οικονομικών και οικολογικών λύσεων στην διαχείριση των απορριμμάτων, βασισμένων στην διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, στην προστασία και βιώσιμη διαχείριση των δασών, ακτών και λιμνοθαλασσών καθώς και για τον μερικό, τουλάχιστον, επαναπλημμυρισμό των αποξηραμένων λιμνών Μουριάς και Αγουλινίτσας

Έχοντας πάντα ως θεμελιώδη αφετηρία και λόγο διακριτής ύπαρξης του πολιτικού μας φορέα την αειφορία, την συμφιλίωση δηλαδή του πολιτισμού και της παραγωγής με την ακεραιότητα και τις αντοχές της φύσης αλλά και την μείωση των διακρίσεων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής χρειάζεται να πετύχουμε τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση ξεκινώντας από κάθε περιφέρεια, Χρειάζεται μέσα από διάλογο να διαμορφωθεί ένα συγκροτημένο σχέδιο βιωσιμότητας, απασχόλησης, προστασίας περιβάλλοντος και κοινωνικής συνοχής και για την Ηλεία.
Πρέπει και μπορούμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους ευρωπαϊκούς πόρους σε μια εποχή που η κρίση απαιτεί στοχευμένη αξιοποίηση κάθε ευρώ με διαφάνεια ώστε να δημιουργηθούν χιλιάδεςθέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για νέους, και να στηριχθούν τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και νέες μορφές οικονομίας και απασχόλησης, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας. 

Από τα 4 δισεκατομμύρια Ευρώ που είναι διαθέσιμα από ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στην πραγματική οικονομία έχουν φτάσει μέχρι σήμερα μόλις 11.000.000 Ευρώ. Από τα 309.000.000 ευρώ που διαθέτει η ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα ελάχιστα χρήματα έχουν αξιοποιηθεί προς όφελος τόσο των ελλήνων πολιτών όσο και των μεταναστών. Αντίθετα ξοδεύονται χρήματα των ελλήνων πολιτών σε ανεδαφικές και άστοχες κατευθύνσεις. Από τα 1-2 δις ευρώ που διαθέτει η ΕΕ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, ελάχιστα χρήματα έχουν κατευθυνθεί πραγματικά για την δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας ενώ είμαστε από τους τελευταίους στην απορρόφηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Κι όσοι πόροι “απορροφούνται” κατευθύνονται σε σεμινάρια και μελέτες,  συνήθως.
Στείλτε στη Βουλή τους Οικολόγους Πράσινους γιατί έχει αποδειχθεί ότι εκεί που έχουν εκλεγεί μέχρι σήμερα, στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια και στο ευρωκοινοβούλιο, εργάζονται αποτελεσματικά, με όραμα αλλά και με ρεαλισμό για λύσεις στα προβλήματα, Εξάλλου η ομάδα των Πράσινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η μόνη που μίλαγε προεκλογικά για την κρίση, είναι η μόνη που στάθηκε από την αρχή στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, προτείνοντας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και λύσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τις χώρες τους, όχι τιμωρία, λιτότητα και εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας. Είναι οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο που μαζί με τον έλληνα ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων εργάζονται και σήμερα συστηματικά για τη διαμόρφωση, μέσα από διάλογο με κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς της χώρας μας, και την προώθηση μιας εναλλακτικής πρότασης για την οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα που θα την βοηθήσει να βγει από την κρίση.
Δώστε τη δυνατότητα στους Οικολόγους Πράσινους να έχουν ισχυρή παρουσία και στην ελληνική Βουλή για να δώσουμε ώθηση στις (πράσινες) λύσεις”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: