Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Αναβάθμιση, όχι υποβάθμιση υπηρεσιών υγείας


ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ - ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΕΙ – ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ! 

Το Γενικό Νοσοκομείο «Πατησίων» είναι ένα συνοικιακό νοσοκομείο που όμως προσφέρει για πολλά χρόνια υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στους περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους της Β.Δ. Αττικής και ιδιαίτερα των Δήμων Αθηναίων, Αγ. Αναργύρων, Καματερού, Ιλίου, Γαλατσίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν Χαλκηδόνας, Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, χωρίς να δημιουργεί ελλείμματα, χάρη σε μία συνετή και ορθολογική διαχείριση. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Υγείας προχωράει σε μείωση των κλινών του νοσοκομείου από 150 σε 100 (με απόφαση του πριν δυο μήνες), και τώρα σε 80, τη στιγμή μάλιστα που μόλις πριν λίγες μέρες έχει αποφασιστεί η αύξηση του αριθμού των εφημεριών του και ενώ είναι αποκλειστικά συνδεδεμένο με νοσοκομείο (το Γενικό Ογκολογικό Κηφισιάς), το οποίο δεν πραγματοποιεί γενικές εφημερίες! Επίσης, δεν φαίνεται να ανανεώνονται ή να αντικαθίστανται από το Υπουργείο οι συμβάσεις των 9 επικουρικών γιατρών που λήγουν στις 15 Ιανουαρίου 2012. Σύμφωνα με το Σωματείο και την Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων του Γ.Ν. Πατησίων, οι παράλογες αυτές αποφάσεις του Υπουργείου θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα του έργου του νοσοκομείου, ενώ θα έχουν ως αποτέλεσμα και τη μείωση των εφημεριών στις μισές ημέρες του έτους και μάλιστα σε μία περιοχή που υποφέρει ιδιαίτερα από την κρίση και την φτώχεια.

Η δημόσια υγεία θα έπρεπε να προστατεύεται κατά προτεραιότητα. Οι κατά κεφαλή ιδιωτικές δαπάνες των ελλήνων για θέματα υγείας είναι οι υψηλότερες παγκοσμίως. Ιδιαίτερα σε μια εποχή οικονομικής και κοινωνική κρίσης, ανεργίας και μεγάλης υποβάθμισης των εισοδημάτων, θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα της πολιτικής η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, ώστε να μην υποχρεώνονται οι πολίτες να καταβάλουν υψηλές δαπάνες για ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό μέσα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους που συρρικνώνεται δραματικά. Και να ήθελαν οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους για την υγείας τους, χρήματα δεν υπάρχουν και οι ιδιωτικές κλινικές έχουν καταστεί απρόσιτες για τους περισσότερους.

Ένα νοσοκομείο που λειτουργεί σωστά και προς όφελος των πολιτών, δεν έχει χρέη και βρίσκεται σε μια περιοχή που εμφανίζει έτσι κι αλλιώς τεράστια ελλείμματα υποδομών υγείας, υποβαθμίζεται σήμερα με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το πώς συμβαδίζει η κατ’ επανάληψη διαπίστωση του κ. Λοβέρδου για την αύξηση κατά 30% της προσέλευσης των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, με την επιμονή του για υποβάθμισή του σημαντικού ρόλου του νοσοκομείου Γ.Ν.Α. «Πατησίων» σταδιακά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Οι πράξεις μιλάνε από μόνες τους: αδιαφορία για ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών ή τη μεταφορά γιατρών από άλλες μονάδες του ΙΚΑ που έκλεισαν ή την πρόσληψη των γιατρών που έχουν επιλεγεί από το ΑΣΕΠ αλλά δεν διορίζονται.
Ο Υπουργός Υγείας φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τα θέματα υγείας μόνο μέσα από μια οπτική κυνικής δημοσιονομικής πολιτικής και …ας κόψουν τον λαιμό τους οι πολίτες. Η υγεία είναι ένα αναντικατάστατο αγαθό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με δημοσιονομικά κριτήρια. Όμως, όπως έχει δείξει και η επιτυχημένη προσπάθεια άλλων χωρών αλλά και του συγκεκριμένου νοσοκομείου, θα μπορούσαν παράλληλα με την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες να επιτευχθούν και δημοσιονομικοί στόχοι με εξορθολογισμό των δαπανών σε κρίσιμους τομείς. Τα οικονομικά στοιχεία του Γ.Ν.Α. «Πατησίων» επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος, ενώ συγκεκριμένες προτάσεις έχουν κατατεθεί από τους εργαζόμενους.

Στην προσπάθεια των εργαζομένων και των κατοίκων όχι μόνο να κρατήσουν το Γενικό Νοσοκομείο «Πατησίων» αλλά και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες υγείας, από την πρόληψη μέχρι την περίθαλψη και σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμπαραστεκόμαστε ενεργά με συνέπεια και συνέχεια. Οι τοπικές οργανώσεις των ΟΠ Βορειο-Δυτικής Αττικής έχουν οργανώσει δημόσιες συζητήσεις, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και συνεντεύξεις τύπου, έχουν φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με πρωτοβουλία και του πράσινου Δημοτικού Συμβούλου κ. Φ. Δραγούμη, έχουν λειτουργήσει ως πολιτικός χώρος που επιδιώκει λύση και όχι εκμετάλλευση του θέματος. Θυμίζουμε ότι τα Δημοτικά Συμβούλια των γύρω δήμων έχουν εκδώσει ομόφωνα ψηφίσματα συμπαράστασης, ενώ τόσο κατά την επίσκεψή του στο Γ.Ν.Α. «Πατησίων» όσο και κατά τις δυο συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύτηκε να υποστηρίξει και να προωθήσει τα αιτήματα των εργαζομένων για προσλήψεις γιατρών και ανάκληση της απόφασης για μείωση των κλινών, ώστε να αποτραπεί το αναγκαστικό κλείσιμο του Νοσοκομείου. Ο Υπουργός «Υγείας» ακούει, όμως;

Θεματική Ομάδα Υγείας και η Πολιτική Κίνηση ΟΠ Βορειοδυτικής Αθήνας

- Αλληλεγγύη στο Γ.Ν."Πατησίων"
- ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
- ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ– ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ
- Κινητοποίηση για βιώσιμη πολιτική υγείας στη ΒΔ Αττική
- Δημόσια συζήτηση "πολιτική υγείας, νοσοκομεία, αυτοδιοίκηση"Δεν υπάρχουν σχόλια: