Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Θανάτωση από πρόθεση φώκιας

Με σφαίρες για αγριογούρουνα σκότωσαν μεσογειακή φώκια, το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης.

Να συζητηθούν τα θέματα αλιείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Πολιτική Κίνηση Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων καταδικάζει την από πρόθεση, όπως όλα δείχνουν, θανάτωση μεσογειακής φώκιας που βρέθηκε νεκρή στη βραχονησίδα Σαρία ΒΔ της Ρόδου. Η μεσογειακή φώκια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης. Ο μεγαλύτερο δε πληθυσμός της παγκοσμίως ζει και αναπαράγεται στη χώρα μας. Δυστυχώς, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα υπάρχουν 6 επιβεβαιωμένα περιστατικά από πρόθεση θανάτωσης τέτοιων ζώων σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, πρακτική που παραμένει μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωση του είδους στη Μεσόγειο την ίδια στιγμή που η ευρωπαϊκή και  εθνική μας νομοθεσία απαγορεύουν όχι μόνο τη θανάτωση αλλά και ακόμα και την ενόχληση του απειλούμενου αυτού είδους.



Η ΠΚ Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων καταδικάζει απερίφραστα τη μειοψηφία των ασυνείδητων που διαπράττουν τέτοιες πράξεις απέναντι σε ανυπεράσπιστα, και μάλιστα απειλούμενα ζώα, και καλούμε τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες να καταδικάσουν και να απομονώσουν τις απάνθρωπες αυτές  πρακτικές και να συνδράμουν τις προσπάθειες εκείνων των οργανώσεων   που αγωνίζονται για τη σωτηρία τους είδους. Όσοι βλέπουν τα δελφίνια και τις φώκιες ανταγωνιστικά, πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόβλημα της υπεραλίευσης δεν πρόκειται να λυθεί με το να σκοτώνουμε τα λίγα  θαλάσσια θηλαστικά που έχουν απομείνει.



Ασφαλώς και πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες στους δράστες καθώς είναι καθήκον  όλων μας να προστατεύουμε τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά. Καλούμε  όλους τους πολίτες που μπορούν  να βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών της ειδεχθούς αυτής πράξης να επικοινωνήσουν με   το Λιμεναρχείο Ρόδου (τηλ. 2241028666) ή τη Λιμενική Αστυνομία (τηλ. 108). 

  

Πέρα όμως από αυτό καθαυτό το γεγονός και μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, πρέπει να αντιληφθούμε ότι χαμένοι από την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι τόσο τα θαλάσσια είδη όσο και ο άνθρωπος. Οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά οι νησιωτικές που βρίσκονται σε επαφή με αυτά τα ζώα, θα πρέπει να  συμβάλλουν στον πλούτο της θαλάσσιας ζωής.



Δεν αποτελεί λύση να στρεφόμαστε εναντίον των άλλων κατοίκων αυτού του πλανήτη, λύση είναι η συνύπαρξη με αυτούς. Αυτό απαιτεί να λάβουμε εκείνα τα μέτρα που θα επαναφέρουν στις θάλασσες το χαμένο πλούτο τους, ώστε να μπορούν οι ψαράδες, οι φώκιες, τα δελφίνια και τα άλλα μεγάλα είδη να βρίσκουν ψάρια για να μπορούν να επιβιώνουν. 



Στις πολλές προειδοποιήσεις για την υπεραλίευση  ήρθε να προστεθεί και αυτή της επιτρόπου για θέματα θαλάσσιας πολιτικής και αλιείας κας Δαμανάκη, η οποία σε πρόσφατη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου προειδοποιεί ότι από τα 136 είδη ψαριών που ενδημούν στο Αιγαίο, τα επόμενα χρόνια θα έχουν μείνει μόνο 8 εάν δεν πάρουμε τα αναγκαία μέτρα .


Οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και ερευνητικά κέντρα έχουν καταθέσει προτάσεις που βασίζονται στην εμπειρία κι άλλων χωρών: για να πετύχουμε την επανάκαμψη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας πρέπει αφενός να πάρουμε μέτρα για μια βιώσιμη μορφή αλιείας και αφετέρου να δημιουργήσουμε, σε συνεργασία με τους ψαράδες και επιστημονικούς φορείς, θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές για τη φυσική αναπαραγωγή των θαλάσσιων ειδών και την αποκατάσταση του θαλάσσιου πλούτου σε ευρύτερες περιοχές. Μια τέτοια πολιτική μπορεί σήμερα να χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκούς πόρους αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία του Νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Θαλάσσια και την Αλιευτική πολιτική της ΕΕ (EMFF) στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ καθώς και η υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προσφάτως του Ψηφίσματος για τη Βιώσιμη Αλιεία Resolution A/66/L.22 . 


Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει την υποχρέωση να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης αλιευτικής πολιτικής αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στο Ν. Αιγαίο και να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη θαλάσσια στρατηγική για την περιοχή μας. 



Υπενθυμίζουμε ότι η περιφερειακή παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ με τον Νίκο Χρυσόγελο, Περιφερειακό Σύμβουλο και Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ζητήσει εδώ και καιρό να γίνει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα θέματα αλιείας και μάλιστα είχε προτείνει να προσκληθεί και η Μαρία Δαμανάκη, ευρωπαία Επίτροπος για Θαλάσσιες Υποθέσεις και Αλιεία. Η παράταξη έχει προσφάτως αναλάβει πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στο Ν Αιγαίο αλλά και να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη θαλάσσια στρατηγική για την περιοχή μας. Όλα τα παραπάνω καθιστούν επίκαιρη την πρόταση εκείνη.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: