Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων σχετικά με την πρόταση συγχωνεύσεων των νοσοκομείων που παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας

Συνεδρίαση 18/7/2011, Θέμα 28ο

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση των κλινών του Γενικού Νοσοκομείου «Πατησίων» και στη μείωση κλινών στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» πριν να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τις υποδομές υγείας στην ευρύτερη περιοχή, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν λειτουργούν σήμερα τα δυο δημοτικά ιατρεία της 5ης και 6ης δημοτικής κοινότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά του γιατί αγνοήθηκε πλήρως από το Υπουργείο στη διαδικασία αναδιάταξης των μονάδων υγείας που εξυπηρετούν τους δημότες μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ζητάει από τον Δήμαρχο και την αρμόδια αντιδήμαρχο να εργαστούν στενά με τους γειτονικούς δήμους και τους φορείς της περιοχής, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική για τα θέματα υγείας με ορίζοντα 10ετίας, που θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα αφορά στην ευρύτερη περιοχή και για το σύνολο των υπηρεσιών / προγραμμάτων πρόληψης - προαγωγής υγείας, θεραπείας, αποκατάστασης και κοινωνικής φροντίδας.

Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να δίνει έμφαση:

(α) Βραχυπρόθεσμα: να υπάρχει βέλτιστη αξιοποίηση άμεσα των υπαρχουσών υποδομών των τριών νοσοκομείων της περιοχής (Γενικό Νοσοκομείο «Πατησίων», νοσοκ. «Παμμακάριστος», 7ο ΙΚΑ) και μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες.
(β) Μεσοπρόθεσμα: σχεδιασμός ώστε με ορίζοντα 5 χρόνια να υπάρξει ενιαίο σχέδιο μαζί με τους γειτονικούς δήμους που θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής για ολοκληρωμένες Υγειονομικές υπηρεσίες στην περιοχή,
(γ) Με δεδομένο ότι Περιβαλλοντικοί παράγοντες / συνθήκες πόλεων και καθημερινότητας επηρεάζουν την υγεία και οδηγούν σε αύξηση και των δημόσιων και των ιδιωτικών δαπανών, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ζητάει από τον Δήμαρχο να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναβάθμισης της πόλης που θα βελτιώσει και την υγεία των πολιτών στη βάση της σχετικής ευρωπαϊκής στρατηγικής “υγιείς πόλεις για υγιείς πολίτες”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να αναληφθούν άμεσα οι εξής πρωτοβουλίες:
1) Συνάντηση με τους δημάρχους των γύρω δήμων (Αγ Αναργύρων, Γαλατσίου, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας) για κοινές παρεμβάσεις
2) Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να συζητηθούν οι θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις από τον Υπουργό
3) Να οργανωθεί άμεσα διαβούλευση με πρωτοβουλία του Δημάρχου και με συμμετοχή θεσμικών φορέων

(Η απόφαση ψηφίστηκε από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, με εξαίρεση τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Το κείμενο προτάθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ Γ. Καμίνη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: