Μια ενδιαφέρουσα στνέντευξη του Μουράτ Κανατλί (Νέα Κύπρος) στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου
Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να λύσει το Κυπριακό
ΜΟΥΡΑΤ ΚΑΝΑΤΛΙ: Χρειαζόμαστε μια κρίση, ένα σοκ, για να ξυπνήσουμε όλοι στον τόπο μας
Τρομερά απογοητευμένοι είναι οι Τουρκοκύπριοι. Και απογοητεύονται ακόμη περισσότερο σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του κόμματος «Νέα Κύπρος» Μουράτ Κανατλί, παρά την προσπάθειά τους να αντισταθούν. Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, τους στηρίζουν μόνο στα λόγια. Επισημαίνει πως όσο οι Ελληνοκύπριοι δεν τους βοηθούν, τους στέλνουν όλο και πιο κοντά στην Τουρκία και με αγωνία καταγγέλλει πως τώρα γίνεται τουρκοποίηση της οικονομίας στις υπό κατοχή περιοχές, την οποία θα ακολουθήσει τουρκοποίηση της πολιτικής.
Κατηγορηθήκατε πρόσφατα ενώπιον «στρατιωτικού δικαστηρίου» γιατί αρνηθήκατε να συμμετάσχετε στις στρατιωτικές ασκήσεις των κατοχικών δυνάμεων, ως έφεδρος στρατιώτης. Κινδυνεύετε να μπείτε φυλακή;
Θεωρητικά ναι, πρακτικά μπορεί όχι. Αρνήθηκα να πάω ως έφεδρος το 2009, διότι είχα διακηρύξει από το 2008, πως δεν επρόκειτο να συμμετάσχω σε κανενός είδους πόλεμο στην Κύπρο. Υπάρχει ένας παράξενος «νόμος» με τον οποίο τιμωρούν τους πολίτες χωρίς να τους δικάσουν. Σε καλούν να πληρώσεις πρόστιμο. Εγώ αρνήθηκα να το πληρώσω δυο φορές, γι’ αυτό πριν δέκα μέρες με κάλεσαν στο «στρατιωτικό δικαστήριο». Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε κανένα πόλεμο στην Κύπρο και ζήτησα από το «δικαστήριο» να σεβαστεί τη «συνειδητή αντίρρηση» και να δικαστώ στο «Ανώτατο Δικαστήριο», όπου θα μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Στην Τουρκία δεν αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα και στέλνουν τον κόσμο στη φυλακή.
Άρα κινδυνεύετε.
Αν γίνει καλή εκστρατεία μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σου δίνουν ένα χαρτί από ψυχίατρο και σε απαλλάσσουν. Υπάρχει μια περίπτωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Οσμάν Μουράτ Ουλκέ, με την οποία ζητήθηκε από την Τουρκία να λύσει αυτό το πρόβλημα, διότι δεν μπορεί να τιμωρεί τον κόσμο. Δυστυχώς εξακολουθεί να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Η Τουρκία ελέγχει τον στρατό στη βόρεια Κύπρο, γι’ αυτό έχουμε την ίδια εφαρμογή. Η εκστρατεία για «συνειδητή αντίρρηση» ξεκίνησε το 1993 από έναν άλλο Τουρκοκύπριο. Τον φυλάκισαν, διότι δεν είχαμε τότε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα θα δοκιμάσουμε ξανά, μια που έχουμε περισσότερη δύναμη και επαφές.
Κάνατε στρατιωτική θητεία;
Δυστυχώς ναι, το 2004, για ένα χρόνο και δεν μου έδωσαν όπλο. Υπηρέτησα στο Δίκωμο, σε γραφείο. Μετά μας καλούν εφέδρους μέχρι να γίνουμε 40 χρονών. Υπηρετούμε μια μέρα τον χρόνο. Το θέμα δεν είναι η μια μέρα, αλλά το ότι σε προετοιμάζουν σε περίπτωση πολέμου. Στην Κύπρο βιώσαμε πολύ πόνο, γι’ αυτό αρνούμαι να υπηρετήσω.
Η φυλακή σάς φοβίζει;
Τον οποιονδήποτε τον φοβίζει, όχι τόσο για μένα, όσο για την οικογένεια και τους φίλους μου που ανησυχούν. Αν πρέπει να πληρώσω τίμημα, θα πάω φυλακή. Πιστεύω ότι θα κάνουμε καλή εκστρατεία, αλλά πολύ πιθανόν να μην αναγνωρίσουν το δικαίωμα της «συνειδητής αντίρρησης». Θα μου επιβάλουν πρόστιμο, το οποίο και πάλι δεν θα πληρώσω και μετά δεν ξέρω τι θα γίνει.
Προσπαθούν να σας κάνουν να σωπάσετε;
Όχι, δεν έχουν κάτι προσωπικά εναντίον μου, καλούν όλους τους Τουρκοκύπριους άντρες στο στρατό και μετά για έφεδρους. Αν έχεις αυτοκίνητο τζιπ το επιτάσσουν σε περίπτωση πολέμου. Αυτό γίνεται και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ξέρουμε ότι και κάποιοι Ελληνοκύπριοι έφεδροι επέστρεψαν τα όπλα τους, προσπαθούμε να τους εντοπίσουμε, στην προσπάθεια μας για ειρήνη στο νησί. Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδίκασε την καταδίωξή σας.
Την περασμένη βδομάδα, στη συνάντηση των κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, όλα τα κόμματα έδειξαν τη συμπάθειά τους. Πιστεύω πως όταν θα έλθει η ώρα θα με στηρίξουν. Πριν ένα μήνα πήγαμε στο Ευρωκοινοβούλιο και συζητήσαμε το θέμα της «συνειδητής αντίρρησης». Προσπαθούμε να εστιαστούμε στην ελευθερία έκφρασης που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Δήλωσαν ότι θα με στηρίξουν, απλά περιμένουν να δουν πώς θα καταλήξει η όλη κατάσταση, στις 5 Ιουλίου που θα αποφασίσει το «στρατιωτικό δικαστήριο».
Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση της Γενεύης. Τι περιμένετε από τη συνάντηση;
Όχι πολλά, διότι πιστεύω ότι δεν είναι έτοιμη η Τουρκία να λύσει το Κυπριακό. Δεν ξέρω ποιος επέλεξε αυτή την ημερομηνία, διότι στην Τουρκία την ημέρα εκείνη ίσως να μην υπάρχει επίσημα κυβέρνηση, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Ερντογάν με τους Κούρδους. Έστω και αν ο κ. Έρογλου θελήσει να κάνει κάτι, θα βρει ως δικαιολογία ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Τουρκία.
Αν θέλει ο κ. Ερντογάν μπορεί να προχωρήσει. Ναι, πρέπει να περιμένουμε τη στάση της Τουρκίας, αλλά δυστυχώς και οι Κύπριοι ηγέτες δεν ενεργούν τόσο ξεκάθαρα για να λύσουν το πρόβλημα. Ανησυχούμε για την κατάσταση. Δυστυχώς οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί αντιδρούν πολύ αργά. Για παράδειγμα με το θέμα του πληθυσμού, από το 2000 ξεκίνησε η εισροή των εποίκων στον βορρά. Το διακηρύσσαμε παντού, μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όλοι μας άκουγαν, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Μετά το 2008 -09 συνειδητοποίησαν το τι γινόταν, αλλά ήταν αργά. Σήμερα γίνεται μια νέα εισβολή;
Ναι, οι τουρκοκυπριακές και «δημόσιες εταιρείες» πωλούνται σε Τούρκους. Οι «τουρκοκυπριακές αερογραμμές», το «Κολέγιο του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου» πωλήθηκαν σε τουρκική εταιρεία, κτίστηκαν 10 ξενοδοχεία χιλιάδων κλινών από τουρκικές εταιρείες. Τώρα είναι προς πώληση η «Αρχή Ηλεκτρισμού», η «Αρχή Τηλεπικοινωνιών», η «εταιρεία παραγωγής γάλακτος». Πρώτα έφεραν τους εποίκους και τώρα τους επιχειρηματίες. Προσπαθούμε να αντισταθούμε, αλλά οι «αστυνομικοί» είναι πολύ επιθετικοί. Πριν δυο μέρες κτύπησαν κόσμο, έγιναν συλλήψεις. Κάθε φορά που οργανώνουμε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, μετά τις 26 Ιανουαρίου, η «αστυνομία» μάς επιτίθεται βάναυσα. Ζητήσαμε από τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς να κάνουν και αυτοί κάτι, διότι με την «αποκρατικοποίηση» εταιρειών έρχονται Τούρκοι. Οι Ελληνοκύπριοι και πάλι λένε ότι προσπαθούν, αλλά το παιχνίδι χάνεται.
Τι θα θέλατε να κάνουν οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί;
Αν θέλουν να είναι Τουρκοκύπριος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει αμέσως να βρουν τρόπο να σταματήσουν αυτή την κατάσταση. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να βρει τον τρόπο να στηρίξει τους Τουρκοκύπριους και οικονομικά, διότι μέρα με την ημέρα αυξάνονται οι εμπορικές μας συναλλαγές με την Τουρκία. Όσο οι Ελληνοκύπριοι δεν μας βοηθούν, μας στέλνουν όλο και πιο κοντά στην Τουρκία.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν στηρίζει τους Τουρκοκύπριους;
Συναισθηματικά ναι, πρακτικά όχι. Δεν αφήνουν τους Τουρκοκύπριους να πουλήσουμε τα προϊόντα μας στους Ελληνοκύπριους.
Δεν κατανοείτε το γιατί;
Μπορεί να παράγονται σε ελληνοκυπριακή γη. Ναι, αλλά αν δεν μπορώ να τα πουλήσω στους Ελληνοκύπριους, αν δεν μπορώ να τα πουλήσω στην Ευρώπη, τα στέλνω στην Τουρκία η οποία επιβάλλει τους δικούς της κανόνες.
Πρόσφατα ο στρατός αρνήθηκε την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στο Συριανοχώρι, αναγκάζοντας την Κομισιόν όχι μόνο να μην εκταμιεύσει τα κονδύλια συνολικού ύψους 27,5 εκατ. ευρώ, αλλά και να δρομολογήσει την αναδιάταξή τους σε άλλες ευρωπαϊκές δράσεις.
Διότι υπάρχει ο «νόμος» να μην περάσουν οι αγωγοί από ελληνοκυπριακές περιουσίες εκτός αν πάρουν την έγκριση των ιδιοκτητών. Γι’ αυτό δεν πήρε ο κ. Έρογλου τα χρήματα της ΕΕ. Προσπαθούσε να βρει δικαιολογίες για να πάρει τα λεφτά από την Τουρκία. Έτσι εξαρτιόμαστε ακόμη περισσότερο.
Ανησυχείτε;
Ναι, διότι το Κυπριακό γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο και δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι ουσιαστικό στη συνάντηση στη Γενεύη.
Οδικό χάρτη με δημοψήφισμα το 2012, λέγεται ότι ετοίμασε ΟΗΕ.
Τα ίδια ακούγαμε και την εποχή του κ. Ταλάτ. Αν διαβάσει κανείς πίσω από τα δημοσιεύματα θα δει ότι δεν θα γίνει τίποτα, διότι δεν επιτεύχθηκε καμιά πρόοδος. Στην αγορά οι Ελληνοκύπριοι αγοράζουν τουρκικά προϊόντα, αλλά υπάρχει έντονη αντίδραση για τα τουρκοκυπριακά.
Διότι έγιναν σε ελληνοκυπριακές περιουσίες.
Μα αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα, πώς θα ξεπεράσουμε τα πνευματικά μπλοκαρίσματα; Ανησυχώ διότι όλο και λιγότερος κόσμος περνά από τα οδοφράγματα, λιγότεροι πηγαίνουν στην Αγγλική Σχολή, όλα αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι αρχίσαμε να χάνουμε την παλιά επαφή που είχαμε. Κάποτε είχαμε ένα φυσικό τείχος, το οποίο ξεπεράσαμε, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το νοητικό τείχος. Αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα τον επόμενο χρόνο, με τη μόνη ελπίδα την Προεδρία της ΕΕ, τότε αλίμονό μας!
Μπορούν Χριστόφιας και Έρογλου να το λύσουν;
Πρέπει να ελπίζουμε. Χρειαζόμαστε μια κρίση, ένα σοκ, για να ξυπνήσουμε.
Οι ε/κ συντεχνίες δεν μας συμπαραστάθηκαν
Είστε πιο απογοητευμένοι από πριν έξι μήνες;
Ναι, διότι τώρα αρχίσαμε να χάνουμε και τις «εταιρείες» μας. Η συνδικαλιστική πλατφόρμα προσπαθεί να αντισταθεί με απεργίες και διαδηλώσεις, αλλά καμιά ελληνοκυπριακή συντεχνία δεν έστειλε ένα μήνυμα συμπαράστασης. Δεν ξέρω το γιατί. Μήπως δεν ξέρουν το τι γίνεται στον βορρά; Κάθε εφημερίδα έχει τουρκόφωνους συντάκτες, δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τα δημοσιεύουν. Χάσαμε το θέμα των εποίκων, τώρα ξεκινά η οικονομική εισβολή. Συναντηθήκαμε με τις ελληνοκυπριακές συντεχνίες, τις ενημερώσαμε, αλλά δεν είδαμε αντίδραση.
Θα ξαναδούμε διαδηλώσεις όπως αυτές της 26ης Ιανουαρίου;
Όχι, διότι σε αυτήν της 26ης Ιανουαρίου διάφορες ομάδες και ειδικά έποικοι δεύτερης και τρίτης γενιάς έλαβαν μέρος. Το είδε αυτό η Τουρκία, τους πίεσε και τους επηρέασε. Η μόνη ελπίδα είναι αν καταφέρουμε να έλθουμε κοντά σε λύση του Κυπριακού, τότε ίσως να ξαναδούμε τέτοια εικόνα, όπως ήταν το 2003-04.
Αν η οικονομική κρίση συνεχιστεί… τότε οι Τουρκοκύπριοι θα έλθουν στο νότο ή θα φύγουν για την Ευρώπη, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Φεύγουν από τον βορρά διότι δεν αντέχουν άλλο, έρχονται στο νότο και αντιμετωπίζουν επίσης μια δύσκολη κατάσταση. Τελικά ποια είναι η πατρίδα τους; Κανείς δεν τους ανοίγει τις πόρτες.
Η συνδικαλιστική πλατφόρμα… θα συνεχίσει την απεργία, αλλά ξέρουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε συμπαράσταση, ενεργή στήριξη από τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς και συντεχνίες, να πιέσουν για λύση του Κυπριακού, αλλιώς θα έχουν πολύ σύντομα συνομιλητή έποικο. Είμαστε σε επαφή με τους Ελληνοκύπριους, αλλά δεν μας ακούν, δεν παίρνουν ξεκάθαρα τα μηνύματα.
Ζητούμε απογραφή πληθυσμού εδώ και τώρα
Οι Τουρκοκύπριοι είναι απογοητευμένοι;
Τρομερά απογοητευμένοι μέρα με τη μέρα. Προσπαθούν να αντισταθούν, ζητούν βοήθεια από Ευρώπη και Ελληνοκύπριους πολιτικούς, οι οποίοι τους στηρίζουν μόνο στα λόγια. Νιώθουν ότι χρησιμοποιούν τον πόνο τους, αλλά δεν τους βοηθούν. Ζητήσαμε να γίνει καταγραφή πληθυσμού στον βορρά. Δεν ξέρουμε τι γίνεται με το θέμα αυτό. Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να πιέσουν την Ευρώπη για να αλλάξουν οι κανονισμοί για τη βόρεια Κύπρο.
Γιατί νομίζετε ότι δεν σας στηρίζουν οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί;
Λόγω πολιτικού κόστους. Η Τουρκία έχει μεγάλη δύναμη και οι Ελληνοκύπριοι αντιδρούν πολύ αργά. Παρευρέθηκα στο Ευρωκοινοβούλιο όταν συζητείτο το θέμα της δημιουργίας πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου. Ο τρόπος που το παρουσίαζαν οι Ελληνοκύπριοι ήταν προβληματικός. Οι αντιπρόσωποί τους επιτέθηκαν στην Τουρκία, και δεν είχαν διαβάσει το κείμενο των Τούρκων ακτιβιστών της Green Ρeace, που εδώ και δυο χρόνια διαμαρτύρονται. Εστιάστηκαν μόνο στο Κυπριακό, προσπάθησαν να συνδέσουν το θέμα του πυρηνικού σταθμού με το πρόβλημα των λιμανιών που δεν ανοίγει η Τουρκία στα ελληνοκυπριακά πλοία. Τι σχέση μπορεί να έχουν; Κάναμε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας εδώ την ημέρα του Τσερνομπίλ, ετοιμάσαμε μια διακήρυξη, πολλά ελληνοκυπριακά κόμματα την υπέγραψαν, αλλά ούτε αυτή τη διάβασαν, διότι υπήρχαν πολλές πτυχές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Το καταλαβαίνω και όταν μιλώ μαζί τους. Είναι εστιασμένοι μόνο στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Δεν βλέπουν όλη την εικόνα, μόνο μεμονωμένα κομμάτια. Τους εξηγούμε ότι εμείς οι Τουρκοκύπριοι έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα, και σύντομα θα φύγουμε από το νησί.
Αν δεν λύσουμε το Κυπριακό θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα
Οι προσφυγές Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα αυξάνονται και οι Τουρκοκύπριοι που έρχονται για έξι μήνες στις ελεύθερες περιοχές για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.
Ναι, ειδικά στη Λάρνακα και Πάφο. Το είπαμε πολλές φορές, ότι αν δεν λύσουμε το Κυπριακό, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα.
Όλα αυτά δημιουργούν νέα τετελεσμένα;
Πριν 4-5 χρόνια λέγαμε ότι κάποια στιγμή οι Τουρκοκύπριοι δεν θα άντεχαν να ζουν στον βορρά, θα ερχόντουσαν στον νότο και θα ξεκινούσαν να δημιουργούν μια άλλη κοινότητα. Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει και πάλι δικοινοτική και στον βορρά θα μείνουν οι έποικοι. Αυτό δυστυχώς άρχισε να γίνεται διότι πολλές τουρκοκυπριακές οικογένειες άρχισαν να έρχονται στο νότο. Ο λόγος είναι κυρίως οικονομικός, μια που δεν βρίσκουν δουλειά, ειδικά με τους νέους έποικους. Και οι έποικοι 2ης και 3ης γενιάς χάνουν τη δουλειά τους, γι’ αυτό υπήρχαν αρκετοί στις κινητοποιήσεις της συνδικαλιστικής πλατφόρμας. Αυτοί στηρίζουν τον Σερντάρ Ντενκτάς, ζητούν να στηρίξουμε το «κράτος» μας και να μην αφήσουμε την Τουρκία να μας επιβάλλεται. Λένε ότι ο κ. Έρογλου είναι ο υπηρέτης της Τουρκίας και οι αριστεροί ο υπηρέτης των Ελληνοκυπρίων. Ο κ. Σερντάρ είναι ο ηγέτης των νέων Τουρκοκύπριων εθνικιστών.
Τι πέτυχε η συνδικαλιστική πλατφόρμα τα δυο χρόνια;
Αρχές αυτού του χρόνου αυξήσαμε την προσπάθειά μας, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα δεν μπορέσαμε να σταματήσουμε τίποτα. Στην αρχή ο κόσμος νόμιζε ότι τα οικονομικά μέτρα που ήθελε να επιβάλει η Τουρκία ήταν αναγκαία, στην πορεία κατάλαβαν ότι ήταν μια προσπάθεια μείωσης των Τουρκοκυπρίων. Άρχισαν να αντιστέκονται. Δυστυχώς αργήσαμε. Σήμερα ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την «κυβέρνηση» διότι βλέπουν τον τρόπο που επενδύει η Τουρκία στον βορρά.
Η Τουρκία έχει τόσα πολλά λεφτά;
Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Ελληνοκύπριους ότι η Τουρκία είναι 81 εκατομμύρια πληθυσμός και η 17η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, είναι στους G20 και προσπαθεί να μπει στους G8. Είναι τεράστια οικονομική δύναμη και διακινεί μαύρο χρήμα στον βορρά, με την εμπορία προσώπων, παίρνει φόρους από τα καζίνο και τα στοιχήματα.
Η διχοτόμηση είναι έξω από την πόρτα μας
Ο κ. Ερντογάν επανεξελέγη για τρίτη θητεία, λέγεται ότι θα εγκαταλείψει το Κυπριακό, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει να κάνει την Τουρκία ηγέτιδα δύναμη στον ισλαμικό κόσμο;
Αυτό είναι που οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί έχασαν. Το 2002 ο κ. Ερντογάν βγήκε στην εξουσία, έτοιμος να τα βάλει με τον στρατό, το 2003-04 ήταν η ευκαιρία να γίνει κάτι στο Κυπριακό, διότι ο κ. Ερντογάν χρειαζόταν την Ευρώπη. Βέβαια και η Ευρώπη είχε πρόβλημα με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Γαλλία και Γερμανία δεν την ήθελαν. Πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να πιέσει για λύση του Κυπριακού, αλλά και οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί πρέπει να είναι πιο έξυπνοι στο πώς αντιμετωπίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η πολιτική του να μην ανοίγουν τα κεφάλαια δεν λειτουργεί, διότι αρχίζει να χάνει την επαφή με την ΕΕ και αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Η Τουρκία δεν αισθάνεται την πίεση από την ΕΕ και εκμεταλλεύεται αυτή τη στάση για να έλθει πιο κοντά στις αραβικές χώρες. Πρέπει να σκεφτείτε μια άλλη πολιτική για να βοηθηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, για να πιέσει η ΕΕ την Τουρκία.
Τίθεται το θέμα αναγνώρισης του βορείου τμήματος.
Ναι, αλλά πρέπει να το ξεπεράσουμε, να βρούμε τρόπο. Για παράδειγμα το «αεροδρόμιο» Τύμπου το έδωσαν σε ιδιωτική διεθνή εταιρεία. Υπάρχουν δυο εταιρείες Vodafone στο νησί και δεν μπορούν να συνεργαστούν. Αυτό δεν είναι εύκολο να το εξηγήσεις στην Ευρώπη. Η πολιτική στον βορρά αλλάζει ώστε να κρατήσει ζωντανή τη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Τώρα ξεκίνησαν και ναυλωμένες πτήσεις. Πώς θα τις σταματήσουμε; Πρέπει να βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε το θέμα της αναγνώρισης, αλλιώς η διχοτόμηση είναι ήδη έξω από την πόρτα μας. Είναι πια φανερό. Στις επόμενες «εκλογές» 30% των «βουλευτών» θα είναι έποικοι και σύντομα ο συνομιλητής θα είναι έποικος. Αυτή είναι η πολιτική της Τουρκίας. Τώρα γίνεται τουρκοποίηση της οικονομίας και θα ακολουθήσει τουρκοποίηση της πολιτικής. Νιώθουμε τη διχοτόμηση πολύ κοντά. Δεν είναι πια θεωρία. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με το να ανοίγουμε οδοφράγματα κ.λπ. Πρέπει να ληφθούν πρακτικά μέτρα, και να βρούμε τρόπο να λύσουμε το Κυπριακό το συντομότερο. Να κινητοποιήσουμε όλους.
Η Ευρώπη μάς έχει βαρεθεί;
Ναι, η Ευρώπη μας έχει βαρεθεί και κανείς δεν θέλει να ακούει για το Κυπριακό, το συνειδητοποιείς όταν πας στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν ξεκινήσεις να τους μιλάς για τον διαχωρισμό, σε σταματούν και σου λένε αν θέλεις να μιλήσεις γι’ αυτό το θέμα, να πας στους βοηθούς τους. Αν θέλεις να μιλήσεις για ανθρώπινα δικαιώματα, τότε είναι έτοιμοι να μας ακούσουν.
Γιατί μας βαρέθηκαν;
Διότι όσες προσπάθειες και αν έκαναν, και οι δυο πλευρές αμέσως τις απέρριπταν, χωρίς να ακούσουν. Τι μπορεί να κάνει τον κ. Ερντογάν να θέλει να λύσει το Κυπριακό;
Μόνο αν κερδίσει κάτι θα θέλει να λύσει το Κυπριακό. Οικονομικά δεν έχει πρόβλημα, πολιτικά δεν έχει ανάγκη την Ευρώπη, γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να βρει έναν τρόπο για να προσελκύσει και πάλι την Τουρκία. Υπάρχουν τόσα προβλήματα στον κόσμο, που εμείς για τους Αμερικανούς είμαστε τα κακομαθημένα παιδιά που νομίζουν ότι είναι στο κέντρο της γης. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για μας. Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είναι έτοιμοι να αποδεχτούν το στάτους κβο, όπως στο Κόσοβο. Η μόνη τους έγνοια θα είναι να μην γίνει στρατιωτική σύρραξη, αλλά θα αναγνωρίσουν την κατάσταση όπως είναι. Αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος στην πόρτα μας. Η διχοτόμηση δεν είναι πλέον θεωρία, γίνεται πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλά σημάδια, αλλά επιμένουμε να μην τα βλέπουμε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου