Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Περιοδεία σε Αχαϊα και Ηλεία

Ψήφο στους υποψήφιους Οικολόγους Πράσινους για την οικολογική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση Αχαίας και Ηλείας

Φωτογραφίες:

Την Αχαϊα και την Ηλεία επισκέφθηκε την Κυριακή 22 Απριλίου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσογελος, σε μια συμβολική για τις οικολογικές πράσινες ιδέες μέρα, όπως είναι η Παγκόσμια Μέρα της Γης όσο και στο πλαίσιο ενός συμβολισμού: οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές αλλά και την οικονομική κρίση χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικολογικής, οικονομικής, κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποτελεσματική παρουσία της διοίκησης, αλληλεγγύη και ενεργούς πολίτες.

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής 22/4, μαζί με Κώστα Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακό Σύμβουλο με την “Οικολογική Δυτική Ελλάδα” και υποψήφιο στην Αχαϊα των Οικολόγων Πράσινων, το χωριό Φτέρη και τις περιοχές που κάηκαν στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 για να δουν την πορεία αναγέννησης κι αποκατάστασης του δάσους αλλά και να συμπαρασταθούν στον Βασίλη Κωστάρα, πρόεδρο του Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης. Η συνάντηση είχε ως στόχο να τονιστεί η αλληλεγγύη και υποστήριξη του οικολογικού χώρου προς τον Βασίλη Κωστάρα, έναν υπερασπιστή του δάσους, που δέχθηκε επίθεση  με τσεκούρι στις 7 Απριλίου, και γι αυτό η συνάντηση έγινε στο σημείο που δέχθηκε την επίθεση μέσα στο καμένο δάσος.Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στον χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης της προστατευόμενης περιοχής στη Φτέρης, ένα κέντρο που για πολλά χρόνια παίζει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών. Ο Βασίλης Κωστάρας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο καμένο δάσος και τα προβλήματα που έχει ο Φιλοδασικός Σύλλογος στις προσπάθειές τους για την αναγέννηση της περιοχής. Ο Νίκος Χρυσόγελος καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση και πρόσθεσε ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ενέργειες είναι να εντατικοποιηθούν οι δράσεις για την αναγέννηση του καμένου δάσους. Δεσμεύτηκε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι θα προβεί σε προτάσεις για την ενίσχυση των προσπαθειών των κατοίκων για την αναγέννηση του δάσους αλλά και θα συμβάλλει στην ενημέρωση για τις δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών πολιτικών και χρηματοδοτήσεων για την αναζωογόνηση της οικονομίας των ορεινών χωριών. Επισήμανε, όμως, παράλληλα ότι η διάλυση της διοίκησης αφήνει τεράστιο κενό σε κρίσιμους τομείς της όπως είναι η προστασία - αναγέννηση του δάσους και η διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας. “Το δάσος μας χρειάζεται, οι περισσότεροι αδιαφορούν για αυτό όταν κλείνουν τα φώτα της δημοσιότητας, αν και το δάσος αποτελεί πηγή ζωής και οικονομικής ζωντάνιας για ορεινές περιοχές όπως η Φτέρη. Ο φιλοδασικός σύλλογος Φτέρης είναι ο πιο παλιός παρόμοιος σύλλογος και δημιουργήθηκε το 1921 από τους κατοίκους για να μετατρέψει σε δάση τις περιοχές γύρω από το χωριό ώστε να σταματήσουν οι κατολισθήσεις. Τα δάση διαμόρφωσαν σταδιακά ένα εξαιρετικό κλίμα κατάλληλο για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα και έτσι το χωριό μετατράπηκε σε πόλο έλξης ανθρώπων -πολλοί επώνυμοι μεταξύ τους -που κατέφευγαν εκεί για να αναζωογονηθούν και θεραπευθούν, συμβάλλοντας έτσι στην άνθηση της οικονομίας του χωριού. 

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, που διοργάνωσε την συνάντηση, πρόσθεσε ότι ο Νίκος Χρυσόγελος (όπως και ο ίδιος) εκτός από ευρωβουλευτής είναι για πολλά χρόνια ενεργό μέλος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και θεωρεί καθήκον του να στηρίζει τις προσπάθειες των τοπικών εθελοντικών συλλόγων τόσο σε καθημερινό επίπεδο όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε συνέντευξη τύπου στην Πάτρα, την Κυριακή 22/4, τομεσημέρι, με την παρουσία των υποψηφίων των Οικολόγων Πράσινων στην Αχαϊα, ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι τα δυο κόμματα εξουσίας τόσα χρόνια στάθηκε αδύνατο να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για ευημερία, παρά τα τεράστια ποσά που διατέθηκαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Τελικώς, οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία. Τώρα χρειάζεται να αναδειχθούν νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν όμως προτάσεις για διέξοδο από την κρίση,  δημιουργία θέσεων εργασίας, μεταρρύθμιση της οικονομίας, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και  προστασία του περιβάλλοντος. Η κρίση πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για αλλαγή της χώρας μας αλλά και της Αχαίας, που βιώνει για πολλά χρόνια υψηλά επίπεδα ανεργίας και αποβιομηχάνισης. Δεν υπάρχει διέξοδος από την κρήση χωρίς ένα συγκροτημένο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, που μπορεί να προέλθει μέσα από την μετατροπή της Αχαΐαςσε κέντρο περιβαλλοντικής και κοινωνικής καινοτομίας, σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διαθέτει, αλλά και σε κέντρο ενδυνάμωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής οικονομίας.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και οι υποψήφιοι/ες Αχαΐας των Οικολόγων Πράσινων Μανώλης Βέμης, Θηρεσία Πολίτου, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Νίκος Τζένος, Νίκος Ζαφειρόπουλος καιΒασίλης Κουμπούρας, οι οποίοι τόνισαν την απόφασή τους να υπηρετήσουν στην περιοχή πολιτικές για οικολογική και οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων, στηριγμένες στην διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, τηνουσιαστική προστασία των προστατευόμενων φυσικών μας περιοχών, την αναζωογόνηση του γεωργικού τομέα και των τοπικών προϊόντων, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αναζωογόνηση της οικονομίας της περιοχής, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια εποχή κατεδάφισής τους. Μετά την συνέντευξη τύπου ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε το περίπτερο της περιφερειακής παράταξης “Οικολογική Δυτική Ελλάδα”  στην έκθεση για τις ειδικές μορφές τουρισμού που γίνεται στο Vesomare, όπου και εξέφρασε την ικανοποίηση και την συμφωνία του με το κεντρικό σύνθημα του περιπτέρου: «Να πατάμε ελαφρά τη γή!» επισημαίνοντας ότι το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι δεν είναι απεριόριστοι, χρειάζεται λοιπόν να βελτιώσουμε τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τόσο της καθημερινότητάς μας όσο και των οικονομικών δραστηριοτήτων μας.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής 22/4, σε σχετική συνέντευξη τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, το ψηφοδέλτιο Ηλείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ που αποτελείται από ενεργούς, καθημερινούς πολίτες, γνωστοί για τη δράση τους υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και του κοινού καλού: Διονυσία Γιαννοπούλου, ιδιωτική υπάλληλος, Γιώργος Γουβιάς, δημοσιογράφος, Διονύσης Κράγκαρης, υποθηκοφύλακας Λεχαινών, Παναγιώτης Πατσός, αγρότης, Νίκος Σακούλης, ιδιωτικός υπάλληλος και Χλόη Ψυχογιού, φιλόλογος. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κάλεσε τους πολίτες της Ηλείας να ψηφίσουν για να μπουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ και στην ελληνική Βουλή, αλλά και να δώσουν στην  Ηλεία ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά, πανελλαδικά, μια σημαντικά καλύτερη επίδοση από τις 3,5% ποσοστιαίες μονάδες των περιφερειακών του 2010. Κάτι τέτοιο θα είναι ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και ότι πράγματι μπορούν να προωθηθούν λύσεις σε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν πλέον στην ίδια την επιβίωσή μας.
 
Για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Αχαϊας
Χαιρετίζοντας τηνΠαγκόσμια «Ημέρα της Γης» ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής 22/4, στην Πάτρα, στο πλαίσιο της εκλογικής εκστρατείας, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων  Νίκος Χρυσόγελος.  Η απώλεια του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου θα μας κάνει διπλά φτωχούς, σημείωσε.
Οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν αποτύχει: έχουν επεκτείνει την κρίση στην πραγματική οικονομία και οδηγούν σε κοινωνική αποσύνθεση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επενδύουν, λοιπόν,  στη διαμόρφωση εναλλακτικών λύσεων για έξοδο από την κρίση, προτάσεις που διαμορφώνονται μέσα από διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία. Τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν με πρωτοβουλία της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Σε πολιτικό επίπεδο θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να γίνει με πολιτικές που είναι κοινωνικά δίκαιες κι αποτελεσματικές, δημιουργούν θέσεις εργασίας, στηρίζουν τους ανθρώπους που είναι άνεργοι και χάνουν ή έχουν χάσει ήδη τη δουλειά τους για να επιβιώσουν, αναζωογονούν την οικονομία την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά προβλήματα.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο προϋπόθεση για την επιβίωσή μας αλλά και μια ευκαιρία για να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας και πράσινες οικονομικές δραστηριότητες.  Στην πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανεργία των νέων, η ίδια η Κομισιόν παραδέχθηκε ότι στην πράσινη οικονομία μπορούν να δημιουργηθούν 20.000.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέσα σε μια 10ετία. Έμφαση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα στη δημιουργία στοχευμένων και βιώσιμων θέσεων εργασίας για νέους σε τομείς περιβαλλοντικής και κοινωνικής καινοτομίας, αντί για τη σπατάλη πόρων σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα 5μηνης εργασίας χωρίς προοπτική απασχόλησης ή σε επαναλαμβανόμενα σεμινάρια κατάρτισης. 

Ο Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασε μια σειρά στοιχείων, με βάση τη δουλειά του και στο ευρωκοινοβούλιο, που δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για την απασχόληση των νέων, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος και την διαχείριση των απορριμμάτων. Με ευθύνη των κυβερνήσεων και της διοίκησης, δεν έχουν αξιοποιηθεί ευρωπαϊκοί πόροι 309.000.000 ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα για την ορθολογική, ανθρωπιστική και οργανωμένη αντιμετώπιση προβλημάτων από την μαζική εισροή μεταναστών προς όφελος και των ελλήνων πολιτών και των μεταναστών και προσφύγων. 

Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την είσοδο στο Κοινοβούλιο  των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ως διακριτού και καινοτόμου πολιτικού πόλου ώστε να προωθηθούν ολοκληρωμένες λύσεις, συνδιάζοντας την δουλειά που ήδη γίνεται από τους εκλεγμένους πράσινους στο ευρωπαϊκό  κοινοβούλιο (σε συνεργασία με την ομάδα των πρασίνων) αλλά και στην περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι μια πολιτική δύναμη που επιδιώκει απλώς να αξιοποιήσει εκλογικά την οργή των πολιτών αλλά επιδιώκει λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Ο Γιώργος Κανέλλης, εκπρόσωπος τύπου του οικολογικού ψηφοδελτίου Αχαϊας, δήλωσε ότι οι αγώνες για ουσιαστική και συμμετοχική δημοκρατία και  για κοινωνική δικαιοσύνη, για απασχόληση και δίκαια εισιδήματα οφείλουν να βαδίζουν χέρι -  χέρι με τον αγώνα για ένα μέλλον, με ελάχιστο διοξείδιο του άνθρακα, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαμόρφωση υπεύθυνης καταναλωτικής συνείδησης, προώθηση ενός πράσινου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, που μπορεί να μειώσει τη φτώχεια, να σεβαστεί τη φύση και τους πόρους που μας προσφέρει  και να  αποδώσει επαρκή αριθμό νέων θέσεων εργασίας.  Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν να μπουν στη Βουλή ως δύναμη προτάσεων και υπεύθυνων λύσεων με στόχο την έξοδο της χώρας μας από την πολύπλευρη σημερινή κρίση χωρίς να μπουν σε κίνδυνο τα δημόσια αγαθά, ιδιαίτερα το φυσικό μας περιβάλλον, η κοινωνική συνοχή, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.

Η δικαιολογημένη κοινωνική οργή, σημείωσε, έναντι του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος δεν επιτρέπεται να οδηγήσει την κοινωνία μας σε τυφλές συγκρούσεις. Εμείς στα πλαίσια των αρχών μας για απόρριψη της βίας απ΄όπου κι αν προέρχεται, αποκέντρωση και δημοκρατική συμμετοχή θα αγωνιστούμε για να επικρατήσει πνεύμα διαλόγου, ίσης κατανομής των βαρών, διάσωσης του κοινωνικού κράτους  μακριά από ανεξέλεγκτες εξελίξεις για την δημοκρατία και τον τόπο μας.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι/ες Αχαΐας των Οικολόγων Πράσινων Μανώλης Βέμης, Θηρεσία Πολίτου, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Νίκος Τζένος, Νίκος Ζαφειρόπουλος καιΒασίλης Κουμπούρας, οι οποίοι τόνισαν την απόφασή τους να υπηρετήσουν στην περιοχή μας πολιτικές για μια οικολογική και οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων, στηριγμένες στην διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, την  ουσιαστική προστασία των προστατευόμενων φυσικών μας περιοχών, την αναζωογόνηση του γεωργικού τομέα και των τοπικών προϊόντων, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μετά την συνέντευξη τύπου ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε το περίπτερο της περιφερειακής παράταξης “Οικολογική Δυτική Ελλάδα”  στην έκθεση για τις ειδικές μορφές τουρισμού που γίνεται στο Vesomare, όπου και εξέφρασε την ικανοποίηση και την συμφωνία του με το κεντρικό σύνθημα του περιπτέρου: «Να πατάμε ελαφρά τη γή!».
 
Για την οικολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού Ηλείας

«Βρίσκομαι μια ακόμα φορά στην Ηλεία, μια συμβολική για τις ιδέες μας ημέρα, την 22α  Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, που μας θυμίζει ότι τοπικές διέξοδοι και λύσεις για να είναι βιώσιμες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών, να συμβάλλουν στην ευημερία της κοινωνίας αλλά και την διατήρηση της βάσης της ίδιας της ζωής, δηλαδή του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων” τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος στην συνέντευξη τύπου στην διάρκεια της επίσκεψή τους στον Πύργο Ηλείας, την Κυριακή 22 Απριλίου.

“Όσα έγιναν στην Ηλεία έχουν ένα γενικότερο συμβολισμό. Όσοι διαχειρίστηκαν τις δημόσιες υποθέσεις δεν κατάφεραν να προλάβουν την καταστροφή ούτε στην Ηλεία ούτε στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Δεν κατάφεραν καν να διαχειριστούν ορθολογικά και στοιχειωδώς αποτελεσματικά την κρίση. Μετά την κρίση δεν υλοποίησαν ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα επιβίωσης των πολιτών. Στάθηκαν ανίκανοι να αξιοποιήσουν διαθέσιμους πόρους για να ανακουφιστεί η κοινωνία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να αναζωογονηθεί η κοινωνία,να ενδυναμώσει η κοινωνική συνοχή. Έτσι ένα πρόβλημα, όπως αυτό των μεγάλων πυρκαγιών στην Ηλεία ή του ελλέιμματος και του χρέους της χώρας, μετατράπηκαν σε χιονοστιβάδα γενικότερης καταστροφής αντί να περιοριστούν οι επιπτώσεις με την κινητοποίηση, αναδιοργάνωση, μεταρρύθμιση, ενδυνάμωση της κοινωνίας και της αποτελεσματικότητας της διοίκησης. 

Όπως έχω τονίσει όλες τις φορές που επισκέφθηκα την Ηλεία μετά τις πυρκαγιές, έχουμε υποχρέωση ως κοινωνία να μετατρέψουμε την καταστροφή στην περιοχή σε ελπίδα παραγωγικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης του νομού στη βάση ενός “πράσινου σχεδίου”. Παρά τα ωραία λόγια, οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τα θέματα αυτά, αν και διέθεταν σημαντική κοινοβουλευτική δύναμη, δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα από όσα έπρεπε. Μάλιστα, ακόμα και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά, από το υστέρημά των πολιτών, δεν κατευθύνθηκαν στην ανασυγκρότηση της περιοχής, αλλά τελικώς, δεσμεύτηκαν μάλλον για την αποπληρωμή του χρέους!

Είναι μεγάλη η ευθύνη των δυο κομμάτων εξουσίας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που αποδείχτηκαν ανίκανα να προλάβουν τόσο την καταστροφή στην Ηλεία όσο και την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της χώρας. Οι πολίτες πρέπει να τα θέσουν πλέον στο περιθώριο, είχαν αρκετές δεκαετίες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, οδήγησαν τελικά τη χώρα στην χρεοκοπία. Αλλά οι πολίτες δεν πρέπει να ψηφίσουν με κριτήριο μόνο την οργή και τον θυμό τους, και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να ψηφίσουν κόμματα που όχι μόνο δεν προσφέρουν λύσεις αλλά μπορεί να μας ρίξουν σε βαθύτερη κρίση. Πώς είναι δυνατόν νέοι – κια όχι μόνο – να ψηφίσουν νεοναζιστικές δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή που αν έμπαιναν στο γερμανικό κοινοβούλιο θα μας έκαναν να ανατριχιάσουμε; Θα βάλουν στην Βουλή οι πολίτες με την ψήφο τους δυνάμεις που θαυμάζουν τον Χίτλερ, δυνάμεις που στην ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη ευρώπη (αδελφές οργανώσεις) επιτίθενται, τραυματίζουν ή σκοτώνουν μετανάστες, μεταξύ των οποίων και έλληνες; Πώς είναι δυνατόν να το κάνουν νέοι που μπορεί αύριο να πάνε μετανάστες σε κάποια άλλη χώρα επειδή όπως κατάντησε η χώρας μας δεν μπορούν να βρουν στη χώρας μας δουλειά;

Ως Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε τους πολίτες να στείλουν στην κάλπη ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας και δέσμευσης για λύσεις, ψηφίζοντας τους Οικολόγους Πράσινους για να μπουν στη Βουλή. Ένα μήνυμα ότι τελειίωσε η εποχή των υποσχέσεων και των λόγων, αλλάκαι ότι δεν υπάρξει εποψή τρόμου και βίας. Ένα μήνυμα ότι έρχεται η εποχή της πολιτικής των πολιτών, των λύσεων στα προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας, όχι της εκμετάλλευσης των πορβλήμάτων των πολιτών. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας ολικής και αειφορικής αντίληψης η συνεχής (κι όχι προεκλογική κάθε φορά) επιδίωξη του συνδυασμού μας για την πολύπαθη τα τελευταία χρόνια Ηλεία είναι η εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, μετά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, όπως αυτό που έχει εκπονηθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά μένει στο συρτάρι. Για αυτόν τον σκοπό πρέπει να διεταθούν τα εκατοντάδεςεκατομμύρια ευρώ του ειδικού Ταμείου Πυροπλήκτων που συγκέντρωσαν οι πολίτες – δεν έχει δικαίωμα η όποια εξουσία να τα καταχραστεί  με οποιαδήποτε δικαιολογία. Θα μπορούσε η Ηλεία μετά από αυτές τις καταστροφές ν` αποτελέσει πρότυπο ανασυγκρότησης. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν χωρίς ν' αλλάζουν οι πολιτικές για την περιοχή.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την γενικότερη δημοσιονομική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση που βυθίζει την χώρας μας στην απελπισία. Η κρίση δίνει την ευκαιρία για να δημιουργηθούν υγιείς καταστάσεις αλλά ως τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο!

Δεν είναι οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων επαγγελματίες πολιτικοί αλλά ενεργοί πολίτες που μάχονται για τα προβλήματα των πολιτών έτσι κι αλλιώς. Και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ειρηνική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, την αντιμετώπιση της κρίσης και μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική μεταρρύθμιση της οικονομίας με δημιουργία θέσεων εργασίας και συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να μάχονται στην περιοχή τους για την εφαρμογή οικονομικών και οικολογικών λύσεων στην διαχείριση των απορριμμάτων, βασισμένων στην διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, τις ιδέες στην προστασία και βιώσιμη διαχείριση των δασών, ακτών και λιμνοθαλασσών καθώς και για τον μερικό, τουλάχιστον, επαναπλημμυρισμό των αποξηραμένων λιμνών Μουριάς και Αγουλινίτσας.

Έχοντας πάντα ως θεμελιώδη αφετηρία και λόγο διακριτής ύπαρξης του πολιτικού μας φορέα την αειφορία, την συμφιλίωση δηλαδή του πολιτισμού και της παραγωγής με την ακεραιότητα και τις αντοχές της φύσης αλλά και την μείωση των διακρίσεων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής χρειάζεται να πετύχουμε τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής π΄ροτασης διεξόδου από την κρίση ξεκινώντας από κάθε περιφέρεια, Χρειάζεται μέσα από διάλογο να διαμορφωθεί ένα συγκροτημένο σχέδιο βιωσιμότητας, απασχόλησης,πρστασίας περιβάλλοντος και κοινωνικής συνοχής και για την Ηλεία.

Πρέπει και μπορούμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους ευρωπαϊκούς πόρους σε μια εποχή που η κρίση απαιτεί στοχευμένη αξιοποίηση κάθε ευρώ με διαφάνεια ώστε να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για νέους, και να στηριχθούν τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και νέες μορφές οικονομίας και απασχόλησης, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας.

Από τα 4 δισεκατομμύρια Ευρώ που είναι διαθέσιμα από ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στην πραγματική οικονομία έχουν φτάσει μέχρι σήμερα μόλις 11.000.000 Ευρώ. Από τα 309.000.000 ευρώ που διαθέτει η ΕΕ για την αντιμετώπιση του μετανσστευτικού στην Ελλάδα ελάχιστα χρήματα έχουν αξιοποιηθεί προς όφελος τόσο των ελλήνων πολιτών όσο και των μετανσστών. Αντίθετα ξοδεύονται χρήματα των ελλήνων πολιτών σε ανεδαφικές και άστοχες κατευθύνσεις. Από τα 1-2 δις ευρώ που διαθέτει η ΕΕ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, ελάχιστα χρήματα έχουν κατευθυνθεί παραγματικά για την δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας ενώ είμαστε από τους τελευταίους στην απορρόφηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Κι όσοι πόροι “απορροφούνται” κατευθύνονται σε σεμινάρια και μελέτες,  συνήθως.

Στείλτε στη Βουλή τους Οικολόγους Πράσινους γιατί έχει αποδειχθεί όττ εκεί που έχουν εκλεγεί μέχρι σήμερα, στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια και στο ευρωκοινοβούλιο, εργάζονται αποτελεσματικά, με όραμα αλλά και με ρεαλισμό για λύσεις στα προβλήματα, Εξάλλου η ομάδα των πράσινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η μόνη που μίλαγε προεκλογικά για την κρίση, είναι η μόνη στάθηκε από την αρχή στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, προτείνοντας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και λύσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τις χώρες τους, όχι τιμωρία, λιτότητα και εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας. Είναι οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο που μαζί με τον έλληνα ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων εργάζονται και σήμερα συστηματικά για τη διαμόρφωση, μέσα από διάλογο με κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς της χώρας μας, και την προώθηση μιας εναλλακτικής πρότασης για την οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα που θα την βοηθήσει να βγει από την κρίση.
Δώστε τη δυνατότητα στους Οικολόγους Πράσινους να έχουν ισχυρή παρουσία και στην ελληνική Βουλή για να δώσουμε ώθσηση στις (πράσινες) λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: