Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Να μην βαδίσουμε το δρόμο του αίματος


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

Να μη βαδίσουμε το δρόμο του αίματος – Η Βία βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία

Η δολοφονία του συμπολίτη μας Θανάση Λαζανά από τρεις νεαρούς αλλοδαπούς έχει δικαιολογημένα συγκλονίσει όχι μόνο την πατραϊκή κοινωνία αλλά και το πανελλήνιο. Συμπαραστεκόμαστε στους οικείους του και κατανοούμε την έκφραση της οδύνης και οργής των κατοίκων της περιοχής του.

Ολόκληρες συνοικίες της Πάτρας (παλαιότερα η Αγιά, σήμερα οι Ιτιές) ανεύθυνα αφέθηκαν να μετατραπούν σε αποθήκες απελπισμένων ανθρώπων. Τεράστιες είναι οι ανεπάρκειες και τα σφάλματα της ελληνικής άλλα και ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Πόλεμοι και περιβαλλοντικές καταστροφές γεννούν το φαινόμενο της μετανάστευσης, που λόγω της όξυνσης των προβλημάτων αναμένεται μάλιστα να ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας επιβάλλεται να απαιτήσει ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος. Η συμφωνία «Δουβλίνο 2», που φορτώνει τις ευθύνες μόνο στην χώρα υποδοχής είναι ανεδαφική και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Οι χώρες του ευρωπαϊκού βορά δε μπορούν να συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους αφήνοντας τις χώρες του νότου να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, τη στιγμή μάλιστα που έχουν και οι ίδιες μεγάλη ευθύνη για τις αιτίες που σπρώχνουν εκατομμύρια απελπισμένων στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.

Όσο κατανοητή είναι η οδύνη και η οργή άλλο τόσο αναγκαία είναι η πολιτική αντιμετώπιση του γεγονότος, μακριά από λογικές «συλλογικής τιμωρίας». Και είναι εντελώς απαράδεκτη, και καλώς αποκρούστηκε από τους κατοίκους της περιοχής Ιτεών, η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος από αυτόκλητους “προστάτες”. Είμαστε αντίθετοι στη βία από όπου κι αν προέρχεται. Καταδικάζουμε τόσο τα βίαια επεισόδια από υπερπατριώτες ακροδεξιούς στις Ιτιές όσο και την απρόκλητη επίθεση εναντίον του βουλευτή της Χρυσής Αυγής στο Super B. Το μόνο που επιτυγχάνουν τέτοιες φασιστικές ενέργειες είναι να διευρύνουν το φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος. 

Οι ευθύνες του πολιτικού μας συστήματος για τη βίαιη δράση των φασιστικών ομάδων είναι τεράστιες. Οι ομάδες αυτές ουσιαστικά εκμεταλλεύονται το πολιτικό κενό που αφήνει η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής για να αντλήσουν πολιτικά οφέλη εμφανιζόμενοι ως αυτόκλητοι σωτήρες και προστάτες. Έτσι επιχειρείται μεθοδικά από σκοτεινούς κύκλους το στήσιμο παρακράτους, υποκαθιστώντας το επίσημο κράτος ακόμη και το ρόλο των κατασταλτικών αρχών. 

Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι αυτοί που σήμερα οργανώνουν πογκρόμ εναντίον των μεταναστών αύριο θα τρομοκρατούν όσους από μας τολμούν να εκφράσουν μια διαφορετική άποψη, αν δεν το κάνουν ήδη. Σήμερα καίγεται ένα αστυνομικό λεωφορείο, παλιότερα μια εβραϊκή συναγωγή, αύριο ίσως το κοινοβούλιο, όπως στη ναζιστική Γερμανία το 1933. Στη συλλογική μνήμη των συμπολιτών μας έχει γραφτεί η δολοφονία Τεμπονέρα από παρακρατικούς το 1991 και σίγουρα δε θέλουμε να ξαναζήσουμε παρόμοια γεγονότα.

Ο ολοκληρωτισμός τρέφεται από τη βία και τις φλόγες. Η Ιστορία δείχνει ότι η Βία βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: