Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Βρυξέλλες: Ημερίδα για παραγωγή ΑΠΕ από συνεταιριστικές επιχειρήσεις


«Κονωνικές-Συμμετοχικές Επιχειρήσεις και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»
Επίσκεψη εργασίας 7-9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες
Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 10% των επιχειρήσεων, το 5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης με περίπου 11 εκατομμύρια εργαζομένους. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο εξόδου από την ταυτόχρονη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα.
Από την άλλη μεριά, η χώρα μας είναι προικισμένη με πολύ σημαντικό δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δίνει γενναίες εγγυημένες τιμές για διάφορες μορφές ΑΠΕ με αποτέλεσμα την προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ένα βασικό μειονέκτημα της υπάρχουσας κατάστασης είναι ότι το οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες εγκαθίστανται οι ΑΠΕ δεν είναι το μεγαλύτερο δυνατόν. Σε μια περίοδο που οι οικονομικοί πόροι λείπουν από την υπερχρεωμένη συχνά και χωρίς επαρκές ανθρώπινο δυναμικό τοπική αυτοδιοίκηση, η ενεργοποίηση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών μέσω της δημιουργίας κοινωνικών και πολύ-συμμετοχικών εταιρειών (με μετόχους πολίτες, επαγγελματικούς φορείς, κοινωνικές οργανώσεις, αυτοδιοίκηση) με στόχο την ανάπτυξη αποκεντρωμένων συστημάτων ΑΠΕ θα μπορούσε να αποτελέσει μια ανάσα στα προβλήματα των τοπικών οικονομιών και εργαλείο καταπολέμησης της ανεργίας. Ταυτόχρονα η δημιουργία τέτοιων εταιρειών θα συμβάλλει στη διείσδυση των ΑΠΕ που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας είναι εξαρτημένη σημαντικά από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, καταβάλλει μεγάλο δημοσιονομικό και περιβαλλοντικό κόστος λόγω αυτής της εξάρτησης, ενώ η συζήτηση για εξορύξεις υδρογονανθράκων έχει αρχίσει να φουντώνει παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμα επαρκώς τις ΑΠΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος διοργανώνει αυτή την εκδήλωση με στόχο να φέρει ομάδες πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.α. που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κοινωνικές-συμμετοχικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση ΑΠΕ, σε επαφή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαïκό επίπεδο, την πλούσια εμπειρία από παρόμοιες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τις πιθανές πηγές και μηχανισμούς χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες.
Η επίσκεψη εργασίας προγραμματίζεται για τις 7- 9 Μαρτίου 2012 και περιλαμβάνει:
Επίσης οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη θα παρακολουθήσουν δυο επιπλέον δραστηριότητες στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου που συνδιοργανώνουν και συμμετέχουν η συμπρόεδρος των Πράσινων Rebecca Harms και οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Claude Turmes, Janick Jadot και Bas Eickhout:
  • Συνέδριο των Πρασίνων για την επέτειο 1 χρόνου από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκοσίμα και τις επιπτώσεις του, με τη συμμετοχή ειδικών και από την Ιαπωνία.
  • Ημερίδα των Πρασίνων για τον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια 2050

Δεν υπάρχουν σχόλια: