Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αναγκαία μια κοινωνικά και οικονομικά ισορροπημένη πολιτική

Τα μέτρα που προωθούνται οδηγούν σε αδιέξοδο
Αναγκαία μια κοινωνικά και οικονομικά ισορροπημένη πολιτική

Το αδιέξοδο των πολιτικών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την ανάγκη ανάπτυξης μιας εναλλακτικής πολιτικής που να είναι ισορροπημένη οικονομικά και κοινωνικά, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, στην τοποθέτηση που έκανε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.  

«Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα έχει μετεξελιχθεί σε βαθιά οικονομική και κοινωνική, με ευθύνη τόσο του ελληνικού πολιτικού συστήματος όσο και των λανθασμένων πολιτικών της Τρόικα», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. «Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της αλλά χρειάζεται χρόνο, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, συμμετοχή της κοινωνίας και πολιτικές που αντιμετωπίζουν ταυτοχρόνως την δημοσιονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση.

Από την άλλη μεριά, πολλές ρυθμίσεις στο Νέο Μνημόνιο δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες. Πώς είναι δυνατόν οι νέοι να δουλεύουν 8 ώρες τη μέρα και να πληρώνονται 440 Ευρώ το μήνα, με το ελάχιστο κόστος ζωής να είναι πάνω από 800 Ευρώ, λόγω απουσίας βασικών κοινωνικών υποδομών; Η τρόικα επικεντρώνει μονομερώς στη μείωση του κόστους εργασίας πιέζοντας για εξευτελιστικές αμοιβές, κατώτατο μισθό και περικοπές σε επίπεδο πολύ κάτω από το ελάχιστο κόστος ζωής, πλήττοντας τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Συμβάλλει στην παραβίαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και των άρθρων 22 και 23 του ελληνικού Συντάγματος που  προστατεύουν τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θα δημιουργήσει, όμως, κι επιπρόσθετο έλλειμμα 1 δισ Ευρώ, μεγαλύτερη ύφεση και μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Η βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί μόνο με αντιμετώπιση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, με βελτίωση της οργάνωσης της εργασίας, εκπαίδευση των εργαζομένων, επενδύσεις στην πράσινη και κοινωνική καινοτομία, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας  καθώς και με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών και άλλων παραγωγικών πόρων.

Ας σταματήσει η Κομισιόν να εστιάζει αποκλειστικά στην υποτίμηση της εργασίας και στην διάλυση της κοινωνικής συνοχής, που οδηγούν έτσι κι αλλιώς σε αποτυχία και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην ελληνική κρίση αν τα μέτρα στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και ρίχνουν στην φτώχια και ανέχεια την πλειοψηφία των πολιτών.»

Δείτε την τοποθέτηση του Νίκου Χρυσόγελου: http://www.youtube.com/watch?v=cU7oaSA5pjM

Δεν υπάρχουν σχόλια: