Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

              Έγινε της …πίτας και της εναλλαγής!
M. Τρεμόπουλος και N. Χρυσόγελος εναλλάσσονται στο ευρωκοινοβούλιο
Θερμή ήταν η ανταπόκριση των μελών και των φίλων των Οικολόγων Πράσινων στο κάλεσμα της Πολιτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για την «κοπή» της πίτας.
Στην εκδήλωση πήρε μέρος και ο Νίκος Χρυσόγελος που αυτές τις μέρες ξεκινάει τη θητεία του ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στη θέση που έως τώρα κατείχε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Σ’ ένα σύντομο χαιρετισμό ο Μιχάλης Τρεμόπουλος αναφέρθηκε απολογιστικά στη θητεία του ως ευρωβουλευτή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:
«Το ευρωκοινοβούλιο αποτελεί ένα υπερεθνικό μόρφωμα που στηρίζεται σε ένα υψηλό επίπεδο διαβούλευσης μεταξύ των ευρωβουλευτών και των πολιτικών ομάδων έτσι ώστε να μπορούν να φέρουν ένα αποτέλεσμα σε μια εποχή που οι θεσμοί βάλλονται από ένα κλίμα λαϊκισμού και ακροδεξιάς, συντηρητικής προσέγγισης που αναπτύσσεται πλέον σ’ όλη την Ευρώπη. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι είναι να δώσουμε την πράσινη προοπτική, με περισσότερη Ευρώπη αλλά διαφορετική. Δεν μπορεί να δει κανείς την επίλυση του ελληνικού προβλήματος χωρίς να βλέπει την αλλαγή των συσχετισμών σ’ ένα ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο Νίκος Χρυσόγελος παίρνοντας το λόγο ανέφερε:
«Μπήκαμε στην Ευρωβουλή με τον Μιχάλη σε εποχή που η κρίση φαινόταν μακρινή, τώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Η εμπειρία μας τα τελευταία 30 χρόνια σε θέματα διαχειριστικά αλλά και η εμπειρία του Μιχάλη που έθεσε τις βάσεις της παρουσίας μας στο Ευρωκοινοβούλιο με βοηθούν για να συνεχίσω σε διαφορετικές πλέον συνθήκες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ταυτισμένοι με τις εναλλακτικές λύσεις σε πρακτικό επίπεδο κι αυτό θα εφαρμόσουμε ξεκινώντας από τις περιφέρειες: κάθε περιφέρεια να διαμορφώσει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης , ένα σχέδιο που να επικεντρώνει στη βιωσιμότητα, την πράσινη οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση με στόχο την αναζωογόνηση της κοινωνία, της οικονομίας, της πολιτικής.

Η δήλωση Χρυσόγελου
Η εναλλαγή με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο είναι μια βαθειά πολιτική αλλά και ανθρώπινη πράξη λόγω της σπουδαιότητας του έργου του. Σε μια εποχή βαθειάς κρίσης χρειάζεται μια πολιτική που θα κάνει πράξη την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, θα έχει στο κέντρο της τα θέματα της βιωσιμότητας, της κοινωνικής συνοχής, νέων θέσεων απασχόλησης, της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν.

Χρειαζόμαστε μια ειρηνική επανάσταση που θα αντικαταστήσει το σημερινό αδιέξοδο κι αποτυχημένο πολιτικό σύστημα μ' ένα που θα δίνει έμφαση στη συμμετοχή, στο διάλογο, στη διαβούλευση και στην ενεργοποίηση του ίδιου του πολίτη....

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  θα επικεντρώσουμε στα θέματα της αλληλεγγύης προς τις χώρες του νότου, στα θέματα της οικονομικής πολιτικής και κοινωνικής,  περιβαλλοντικής και οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης καθώς και της στροφής της οικονομίας προς πράσινη και κοινωνική κατεύθυνση. Σε συνεργασία με τις περιφέρειες θα ενισχύσουμε τη διαμόρφωση ενός σχεδίου βιωσιμότητας, κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης με έμφαση σε προσπάθειες της οικονομίας προς την πράσινη κατεύθυνση όπως για παράδειγμα στους τομείς των κατασκευών και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. 

Θα ενισχύσουμε προσπάθειες ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν έχοντας στραφεί προς περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες δραστηριότητες. Μεγάλη έμφαση θα δώσουμε στην κοινωνική οικονομία αξιοποιώντας τα θετικά παραδείγματα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ενδεικτικά από τις πρώτες ενέργειες μας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η διοργάνωση μιας ημερίδας γύρω από τη δραστηριοποίηση συμμετοχικών εταιρειών στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη σύνταξη ενός φακέλου για τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με το πώς θα βρουν τρόπους  χρηματοδότησης αλλά και αξιοποίησης της σημαντικής εμπειρίας που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κοινωνική συνοχή αποτελεί για τους Οικολόγους Πράσινους προτεραιότητα. Η αντιμετώπιση δημοσιονομικών προβλημάτων δεν πρέπει να συνδυαστεί με διάλυση της κοινωνίας, ωθώντας στην φτώχεια και την ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί μ' ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος ικανό να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην απώλεια εισοδημάτων που προκαλεί προβλήματα επιβίωσης για σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας»
Η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου συνεχάρη τον Μιχάλη Τρεμόπουλο για το έργο του ως ευρωβουλευτή αλλά κυρίως για το παράδειγμά του, που κάνει τους Οικολόγους Πράσινους να ξεχωρίζουν από τα άλλα πολιτικά κόμματα κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο Νίκος Χρυσόγελος θα συνεχίσει επάξια.
Το φλουρί για δεύτερη συνεχή χρονιά έπεσε στη Νέτα Γαζίλα, που από αγαπητό και δραστήριο μέλος αποκτά τώρα και την ευτυχή ιδιότητα του ‘‘γούρικου’’... με την ευχή όλων οι επόμενες εκλογές να φέρουν τους Οικολόγους Πράσινους στη Βουλή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: