Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Επίσκεψη και συνέντευξη στην Κορινθία και Αχαϊα

- Απόσπασμα της συνέντευξης του Νίκου Χρυσόγελου στον Θύμιο Τσαρμπό στο e-Korinthos την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Το συγκεκριμένο απόσπασμα αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, το ρόλο των δήμων και του ιδιωτικού τομέα, τις ΜΚΟ κα

http://ekorinthos.gr/article/5984/gia-na-min-kanoyn-kapoioi-aspro-mayro

- Αποσπάσματα από την συνέντευξη τύπου του Μιχάλη Τρεμόπουλου και του Νίκου Χρυσόγελου στην Κόρινθο για την κρίση και τις πράσινες προτάσεις διεξόδου από την κρίση με αφορμή την εναλλαγή τους στην ευρωβουλή:  http://youtu.be/-zNP_sYteJ8
Η περιοδεία στην Κόρινθο...

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκαν την Κορινθία και την Αχαία στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2012 με την ευκαιρία της εναλλαγής τους στην ευρωβουλή. Τα δύο στελέχη των Οικολόγων Πράσινων συνάντησαν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου μέλη, φίλους και αυτοδιοικητικούς και συζήτησαν για το έργο τους στην ευρωβουλή, για την πολιτική συγκυρία και την πορεία του κόμματος προς τις εκλογές. Επίσης, ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόσκληση, συναντήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου με τον δήμαρχο Λουτρακίου κ. Κ. Λογοθέτη και τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου κ. Ν. Λόη και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν τον δήμο. Συζήτησαν επίσης θέματα δημιουργίας συμμετοχικών εταιριών ευρείας μετοχικής σύνθεσης (με τη συμμετοχή των πολιτών, του Δήμου, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της περιοχής) για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ως μια λύση που και το περιβάλλον προστατεύει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξιοποιεί με σωστό τρόπο και προσφέρει οικονομικούς πόρους και θέσεις απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες. Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε ότι,  θα προωθήσει ως ευρωβουλευτής θέματα βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης - στο πλαίσιο και της επιτροπής της ευρωβουλής για την περιφερειακή ανάπτυξη όπου θα συμμετέχει -, κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης τοιυ κοινωνικού τομέα και των κοινωνικών επιχειρήσεων, πράσινων θέσεων απασχόλησης, κοινών παρεμβάσεων για αλληλεγγύη προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ενώ θα επιδιώξει να συμβάλλει στη συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ δήμων και περιφερειών από την Ελλάδα που θέλουν να στραφούν σε πράσινες λύσεις, με δήμους και περιφέρειες άλλων χωρών της Ευρώπης όπου οι πράσινοι έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο.

 ...και την Πάτρα

Στην Πάτρα, όπου συμμετείχαν σε εκδήλωση και κοπή της πίτας των Οικολόγων Πράσινων της Δυτικής Ελλάδας αλλά και παρουσίασης της εναλλαγής τους στην Ευρωβουλή από τον Φεβρουάριο, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασαν την βεβαιότητά τους για την είσοδο των Οικολόγων Πράσινων και στην Ελληνική Βουλή, και με πιθανότατη μάλιστα συμμετοχή σ΄αυτήν βουλευτή και από την Δυτική Ελλάδα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι φιλοδοξούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης με προτάσεις και απρεμβάσεις απέναντι στην βαθιά κρίση πολιτικής, οικονομίας, περιβάλλοντος. Επιμένουν, να το αποδεικνύουν και με την αταλάντευτη προσήλωσή τους στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς παράλληλα με τις προτάσεις τους για εμβάθυνση της δημοκρατίας και αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με την συμμετοχή τους στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της ευρωζώνης και προώθησης της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, στο επίπεδο της "κομματικής" οργάνωσης επιδιώκουν αλλαγές με την διαφάνεια στη διαχείριση των δικών τους οικονομικών (ενώ δεν έχουν δάνεια),  την σοβαρή παρουσία των εκπροσώπων τους στους θεσμούς χωρίς ιδιαίτερα προνόμια που δεν έχουν να κάνουν με τον ρόλο τους (πχ δεν αποδέχονται αυτοκίνητο, αστυνομικό, θέσεις πάρκινγκ που παραχωρεί η Βουλή στους βουλευτές και ευρωβουλευτές).  

Μιλώντας για την ιστορικά δύσκολη περίοδο την οποία διέρχεται σήμερα η Ευρώπη ο Μιχάλης Τρεμόπουλος υπογράμμισε ότι για να συνεχισθεί το όνειρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης χωρίς εκπτώσεις σε δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, βιώσιμο περιβάλλον και κοινωνικό κράτος, χρειάζεται να οικοδομηθεί μια συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της εργασίας, της οικολογικής βιωσιμότητας, των κοινωνικών δικαιωμάτων ενάντια στην κοντοφθαλμία, την απληστία και την κοινωνική αναλγησία των «Μερκοζύ» και των  ανεξέλεγκτων κερδοσκοπικών κεφαλαίων που δημιουργούν τις φούσκες, ληστεύοντας τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την πραγματική οικονομία.

O Νίκος Χρυσόγελος τόνισε: «είναι σαφές ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα είναι αδιέξοδη. Δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και παράλληλα έχουμε μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Από την άλλη, μια πολιτική που απλώς λέει «όχι» και καλεί μόνο σε «αντίσταση», οδηγεί κι αυτή σε αδιέξοδο, δεν αντιπροτείνει αλλαγές, συντηρεί την ψευδαίσθηση ότι όλα πήγαιναν καλά σε αυτή την χώρα. Εμείς  λέμε ότι παράλληλα με την αντίθεση της πλειοψηφίας της κοινωνίας στη φιλοσοφία και τις πολιτικές του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, χρειάζεται να αναπτύξουμε και μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση, επενδύοντας σε μια πράσινη συνεκτική λύση που απαντάει ταυτοχρόνως στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. 

Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε μια πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – αφού η κρίση έχει και ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση. Πρέπει να συνδέεται με «περισσότερη» δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, όπως πρότειναν με σαφήνεια οι Ευρωπαίοι Πράσινοι. Αλλά και να «κερδίσει» την κινητοποίηση της κοινωνίας, από τα κάτω, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα ιδιαίτερα, δικά μας διαθρωτικά, πολιτικά, οικονομικά, διοικητικά προβλήματα που μας οδήγησαν στην σημερινή χρεοκοπία. 

Η αυτοδιοίκηση (περιφερειακή και τοπική) πρέπει να αναλάβει τη συγκρότηση, από την περιφέρεια προς το κέντρο, ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμου, δίκαιου, που θα προκύψει μέσα από διάλογο και θα βασίζεται στην ποιότητα, στην πράσινη καινοτομία, στην αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων, στο όφελος για όλους, για τις σημερινές και επόμενες γενιές και όχι στο κέρδος για ελάχιστους και στην προσπάθεια ευημερίας των οικονομικών δεικτών. Όλα αυτά πρέπει να αποτυπώνονται σε ένα Περιφερειακό Στρατηγικό Σχέδιο Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής, Σύγκλισης κι Απασχόλησης 2012-2020 για  ΚΑΘΕ περιφέρεια. Τα σχέδια κάθε περιφέρειας  θα αποτελέσουν τη βάση για τη σύνθεση ενός συνεκτικού εθνικού σχεδίου. Η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλλουν, επίσης, στη διαμόρφωση μορφών συμμετοχικής δημοκρατίας, θεσμών διαβούλευσης και νέων μορφών πολιτικής δημοκρατίας, όπου οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν".

Σχολιάζοντας την εικόνα των σκουπιδιών στους δρόμους της Πάτρας ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι είναι μάταιο να περιμένουμε σωτηρία μόνο από «τεχνικές» λύσεις και  ότι χωρίς θεμελιακή αλλαγή συμπεριφοράς πολιτών και αρχών  προς την κατεύθυνση μιας κοινωνίας υπεύθυνων παραγωγών και καταναλωτών, και μιας οικονομίας συνολικά κυκλικής σε ότι αφορά τους πόρους και τις πρώτες ύλες, οδηγούμαστε σε υποταγή σε πανάκριβες, ατελέσφορες και βαριά άδικες για τις επόμενες γενιές καταστάσεις.

Η εκδήλωση της κοπής της πίτας έγινε μέσα σε έντονα πολιτική ατμόσφαιρα, όπως ήταν φυσικό, αλλά χωρίς να λείπει το ανθρώπινο και φιλικό στοιχείο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γνωστός για την μακρά του παρουσία στους περιβαλλοντικούς αγώνες Βλάσης Βελλόπουλος, ο Μεσολογγίτης πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Δ. Κοτσόργιος, εκπρόσωποι Οικολογικών οργανώσεων της Πάτρας και αντιπροσωπείες μελών των Οικολόγων Πράσινων από τις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος πραγματοποίησαν επίσκεψη στα Γραφεία της εφημερίδας της Πάτρας «Πελοπόννησος», και εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στους ανθρώπους του Τύπου και ιδιαίτερα του περιφερειακού, που διέρχεται σήμερα την δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

Παλεύουμε και αισιοδοξούμε για κοινωνική και οικολογική βιωσιμότητα της χώρας και της Ευρώπης!






Δεν υπάρχουν σχόλια: