Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Ανταπόκριση από την Κοπεγχάγη

Ανταπόκριση 1 από την Κοπεγχάγη του Νίκου Χρυσόγελου
17.12.2009

Θα υπάρξουν λύσεις για το κλίμα τώρα;

Ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων βρέθηκε στην Κοπεγχάγη μαζί με άλλα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων για τη Συνδιάσκεψη για το Κλίμα, το KlimaForum2009 και περιγράφει με τον δικό του τρόπο το τι γίνεται εκεί, τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών αλλά και τους «πόλους» των εξελίξεων

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων στην Κοπεγχάγη

Στην Κοπεγχάγη βρέθηκε αυτές τις μέρες αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων με στόχο να συμμετάσχει στην κινητοποίηση για την προστασία του κλίματος. Ο ευρωβουλευτής των ΟΠ Μ. Τρεμόπουλος, ο Ν. Χρυσόγελος μέλος της Γραμματείας και εκπρόσωπος, οι ειδικοί επιστήμνοες σε θέματα κλιματικής πολιτικής και ενέργειας Τ. Κρομμύδας, Ζ. Βροντίση και Κ. Κατώπης καθώς και με τους Πράσινους Νέους ο Π. Ζαφυρίου.

Την Κυριακή 13/12 η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων πήρε μέρος στην μεγάλη πορεία για την “προστασία του κλίματος” στην οποία συμμετείχαν μεταξύ των 100.000 διαδηλωτών και αντιπροσωπείες των Πρασίνων κομμάτων από διάφορες χώρες. Την Τετάρτη 16/12 ο Ν. Χρυσόγελος συμμετείχε στη διαδήλωση χιλιάδων εκπροσώπων της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών που αποκλείστηκαν μετά τη Δευτέρα 14/12 από την επίσημη συνδιάσκεψη λόγω ....συνωστισμού. Το σύνθημα της πορείας ήταν “Ανακτάμε την δύναμη”

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συμμετέχει στο γκρουπ των ειδικών των Πρασίνων που παρακολουθούν και συζητάνε συνεχώς τις εξελίξεις στις διάφορες ομάδες εργασίας της επίσημης συνδιάσκεψης καθώς και στο KlimaForum2009, τον χώρο συνάντησης της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων που είναι στην Κοπεγχάγη δεν μπόρεσε να συναντηθεί εκ νέου με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για να συζητήσει μαζί της τις θέσεις που θα υποστηρίξει η ελληνική αντιπροσωπεία στην τελική διαπραγμάτευση και που θα είναι καθοριστική μια και οι τελικές αποφάσεις θα σηματοδοτήσουν την επιτυχία ή αποτυχία αυτής της κρίσιμης συνδιάσκεψης. Είναι γεγονός ότι οι θέσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά και δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν με τα αντίστοιχα πολιτικά και οικονομικά “πακέτα” που απαιτούνται για να μην μείνουν απλώς καλές προθέσεις για ένα μακρινό μέλλον.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε, όμως, με πολλές οργανώσεις παρούσες στο KlimaForum2009 που ασχολούνται με τα θέματα της προστασίας του κλίματος, της κλιματικής δικαιοσύνης, της οικολογικής αναβάθμισης των πόλεων, ενώ επισκέφθηκε και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και οικισμών στα προάστια της Κοπεγχάγης.

Η άφιξη στην Κοπεγχάγη

Στην Κοπεγχάγη έχουν συρρεύσει αυτές τις μέρες του Δεκέμβρη χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το τρένο είναι το πιο φιλικό μέσο αλλά χρησιμοποιείται κυρίως από όσους έρχονται από γειτονικές χώρες. Πολλές αντιπροσωπείες φτάνουν στην πόλη με τις ασφυκτικά γεμάτες αυτή την περίοδο πτήσεις. Δεν λείπουν, όμως, και αυτοί που έχουν φτάσει στην Κοπεγχάγη ακόμα και με ποδήλατα.

Τόσο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς όσο και στο αεροδρόμιο σε υποδέχονται διαφημίσεις, ενημερωτικά φυλλάδια και μηνύματα για την κλιματική αλλαγή. Μια οργάνωση για την προστασία του κλίματος σε προσκαλεί να στείλεις ηλεκτρονικά μήνυμα προς τους αρχηγούς των κρατών για να πάρουν μέτρα για το κλίμα. Μεταξύ των διαφημίσεων που βρίσκονται αυτή την εποχή στους ατέλειωτους διαδρόμους του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης – όλες για το κλίμα – αναγνωρίζεις και εκείνη που δείχνει πως θα είναι το 2020 ο Σαρκοζύ, η Μέρκελ ή ο Ομπάμα όταν θα έχουν μεν μετανιώσει γιατί δεν πήραν μέτρα για την προστασία του κλίματος αλλά θα έχουν γεράσει κατά μερικά χρόνια. Αλλά και το λογοπαίγνιο του δήμου της πόλης HOPE (ελπίδα) -NHAGEN / COPENHAGEN το “πιάνει” η Coca Cola και το μετατρέπει σε διαφημιστικό μήνυμα μιλώντας για την ...ελπίδα που βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι της Coca Cola και στις “πρωτοβουλίες της για την προστασία του κλίματος”.

Ακόμα και αν είναι η πρώτη φορά που φτάνεις στην πόλη αεροπορικώς, θα βρεις το δρόμο σου για τα σημαντικότερα κέντρα εκδηλώσεων για το κλίμα με τη βοήθεια ευγενικών υπαλλήλων σε ειδικά σταντ μέσα στο αεροδρόμιο. Εξάλλου το ΜΕΤΡΟ, ο σιδηρόδρομος, ειδικά λεωφορεία ακόμα και ποδήλατα σε περιμένουν για να πας με αυτά στους χώρους των εκδηλώσεων και της συνδιάσκεψης.

Τι σου είναι αυτοί οι Δανοί. Μέσα στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ – μαζί με την ώρα άφιξης του επόμενου συρμού - μπορούσες να ενημερωθείς από τους ηλεκτρονικούς πίνακες και για την εξέλιξη και τους στόχους της διαδήλωσης στις 13/12 αλλά και αυτής στις 16/12!

Στους δρόμους της Κοπεγχάγης όπου και να κοιτάξεις η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, έστω και με τη μορφή αφισών και γιγαντιαίων πανώ με μηνύματα για το κλίμα. Παρά την απαισιοδοξία των μέχρι τώρα ανταποκρίσεων από το χώρο της Συνδιάσκεψης, η ...αισιοδοξία βρίσκεται σε πολλά διαφημιστικά μηνύματα μεγάλων εταιριών όπως η ΙΒΜ και η Siemens. Ακόμα και οι πολέμιοι της λήψης μέτρων για το κλίμα ...πληροφορούσαν ότι “είναι πολύ αργά τώρα για να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλά υπάρχουν άλλες λύσεις για τη σταθεροποίηση του κλίματος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: