Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Συνεντευξη στην εφημερίδα ΜΕΤΡΟοραμα

1.Ερωτ: Η πρόταση Παπανδρέου, για ανάληψη του υπουργείου Περιβάλλοντος φάνηκε να σας δημιούργησε προβλήματα. Τι απαντάτε σε όσους υποστήριξαν ότι οι Οικολόγοι έχασαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που υποστηρίζουν, τη στιγμή που προεκλογικά είχατε ταχθεί υπέρ των συνεργασιών;
Απ: Η πρόταση για ανάληψη του υφυπουργείου (όχι υπουργείου) Περιβάλλοντος με τον τρόπο που έγινε, τα ασφυκτικά περιθώρια που έθετε και το χειρισμό της δεν άφηναν περιθώρια για άλλη απάντηση από αυτή που έδωσε η Γραμματεία μας. Αφορούσε η πρόταση τους Οικολόγους Πράσινους ή μόνο στελέχη μας; Δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ. Ο μεν πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τη Μ. Βασιλάκου αλλά και ένας σύμβουλός του - με τον οποίο με δική μας πρωτοβουλία επικοινωνήσαμε για να ξεκαθαρίσουμε την εικόνα - άφησαν να εννοηθεί ότι η πρόταση αφορούσε στους Οικολόγους Πράσινους. Αυτό διέρρευσε στα ΜΜΕ. Όμως, την ίδια ώρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Ελενόπουλος δήλωναν ότι η πρόταση αφορούσε μόνο σε άτομα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αρνούμαστε να αναλάβουμε ευθύνες, ακόμα και σε κυβερνητικά σχήματα. Για να μην είναι αυτό προσωπική υπόθεση ή πυροτέχνημα πρέπει να έχει προηγηθεί ουσιαστικός πολιτικός διάλογος, οι αποφάσεις να βασίζονται σε εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες. Να έχουμε συν-διαμορφώσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα.
Επιδιώκουμε να προωθήσουμε και όχι να δυσφημίσουμε τις συνεργασίες. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα συνεργάζονταν δυο κόμματα χωρίς να προηγηθεί πολιτικός διάλογος; Θα ήθελαν οι πολίτες που μας ψήφισαν να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση ενός άλλου κόμματος χωρίς να ξέρουμε καν ποιο θα είναι το πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης;

2.Τι έφταιξε και οι Οικολόγοι δεν κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής; Ήταν η πίεση που δέχθηκε η βάση σας από το ΠΑΣΟΚ ή η δική σας πράσινη πρόταση δεν έπεισε;
Απάντηση: Με ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα θα είχαμε 7 βουλευτές ενώ τώρα τους “πήρε” το πρώτο κόμμα. Έτσι 176.000 πολίτες δεν εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή εξαιτίας του εκλογικού νόμου.
Οι πόλεις μας έδωσαν υψηλά ποσοστά αλλά δεν είχαμε επαρκή χρόνο για να αναπτύξουμε την πολιτική μας πρόταση στην περιφέρεια.
Μας “έλλειψαν” 36 χιλιάδες πολίτες αλλά πολλοί περισσότεροι θα ψήφιζαν Οικολόγους Πράσινους αν γνώριζαν ότι θα υπήρχε τέτοια διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Η συζήτηση για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη οφείλεται στην πολιτική πίεση που ασκούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. 25-30% των πολιτών θα ήθελε οι Οικολόγοι Πράσινοι να είναι στη Βουλή και θα τους ψήφιζαν ως δεύτερη επιλογή.
3.Πάνω σε ποιους πόρους στηρίχθηκε η προεκλογική καμπάνια των Οικολόγων;
Απάντηση: Για τις ευρωεκλογές δαπανήσαμε 150.000 Ευρώ, για τις εθνικές 400.000 με μεγάλο ποσοστό να αφορά στην εκτύπωση και αποστολή των ψηφοδελτίων. Δεν τυπώσαμε αφίσες, δεν κολλήσαμε γιγαντοαφίσες, τυπώσαμε περιορισμένο αριθμό φυλλαδίων. Το οπτικοακουστικό υλικό προετοιμάστηκε βασικά με εθελοντική εργασία στελεχών μας.

4.Θα δώσετε τώρα λύση στο θέμα της ηγεσίας του κόμματος ή θα επιμείνετε στο μοντέλο που είδαμε προεκλογικά;
Απάντηση: Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιλέγουν μια δημοκρατική και όχι αρχηγική οργάνωση. Το μοντέλο κόμματος στο οποίο ένας άνθρωπος αποφασίζει δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας για εμβάθυνση και ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας.
Προσαρμόζουμε βέβαια την οργανωτική και πολιτική λειτουργία μας στις νέες συνθήκες, τα στελέχη μας αναλαμβάνουν διακριτούς πολιτικούς ρόλους, αναπτυσσόμαστε πανελλαδικά και τοπικά, χωρίς να χάνουμε τις αξίες και τη δημοκρατική- συμμετοχική κουλτούρα μας.

5.Αν σας προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητήσει να συνεργαστείτε μαζί τους, θα το συζητήσετε ή όχι;
Απάντηση: Είμαστε ανοικτοί για προγραμματική συζήτηση με όλα τα κόμματα, την κυβέρνηση και πολύ περισσότερο με την κοινωνία των πολιτών. Μόνιμη συνεργασία, όμως, μεταξύ κομμάτων θα σήμαινε προγραμματική συμφωνία και δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα κάτι τέτοιο.

6.Θα στηρίξετε την κυβέρνηση στις «πράσινες» πρωτοβουλίες που θα αναλάβει;
Απάντηση: Επιδιώκουμε να παρεμβαίνουμε σαν να είμαστε στη Βουλή. Παρακολουθούμε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ασκούμε κριτική όταν ακολουθούνται λάθος πολιτικές ή δεν προωθούνται οι αναγκαίες αλλαγές, καταθέτουμε προτάσεις, στηρίζουμε όσες ενέργειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επιδιώκουμε συνάντηση με τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης ώστε να συζητήσουμε μαζί τους τις κυβερνητικές πολιτικές, να καταθέσουμε πολιτικές προτάσεις. Ήδη έχουμε ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος.

7. Ποιο κατά τη γνώμη σας, είναι το πρώτο μεγάλο θέμα στον τομέα του Περιβάλλοντος, που θα πρέπει η κυβέρνηση να ρίξει το βάρος της;
Απάντηση: Να αντιμετωπίσει τη ρύπανση των νερών (ιδιαίτερα Ασωπός), τα απόβλητα, την υποβάθμιση των φυσικών περιοχών κα. Κυρίως να προσαρμοστεί η οικονομία στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές απαιτήσεις. Η κλιματική αλλαγή μας υποχρεώνει να τα αλλάξουμε όλα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε συνεκτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος.

8. Πως κρίνετε τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης;
Απάντηση: Χαιρετίσαμε τη δημιουργία του Υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, κάτι που ζητάγαμε από το 2007. Αλλά περιμένουμε τώρα και μια αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει αποφασιστικότητα για βαθιές τομές. Το νομοσχέδιο για την προστασία των καμένων εκτάσεων στην Αττική είναι θετικό αλλά αυτονόητο. Η απόσυρση των μέτρων Σουφλιά για ενίσχυση της αντικατάστασης των αυτοκινήτων θα ήταν παράλογη πολιτική σε εποχή οικονομικής κρίσης. Σε θέματα όπως είναι τα οικονομικά μέτρα, τα stage, τα φορολογικά δεν βλέπουμε κάποια “πράσινη/οικολογική” προσέγγιση αλλά μια κλασική, ξεπερασμένη πολιτική ευκαιριακών ή εκτάκτων ρυθμίσεων.
Μας ανησύχησε η αναβολή του μόνου προς το παρόν πράσινου αλλά ανεπαρκούς προγράμματος από τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ, του
«Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με δικαιολογία την έλλειψη χρημάτων. Περιμέναμε πιο αποφασιστικά βήματα προς μια πράσινη κατεύθυνση. Τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: