Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ελλάδα: Από τους χειρότερους μαθητές στην ΕΕ σε θέματα αποβλήτων


 Ελλάδα: Από τους χειρότερους μαθητές στην ΕΕ  σε θέματα αποβλήτων.
Χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν αξιοποιούνται!
Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερωτήσεις του Νίκου Χρυσόγελου 
Η Ελλάδα είναι από τους χειρότερους μαθητές στα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων - η τελευταία από τα παλιά κράτη μέλη -, πετάει πάνω από το 75% των στερεών αποβλήτων της σε χωματερές ή σε ΧΥΤΑ[1], κρατάει ακόμα σε λειτουργία Χώρους Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης των Απορριμμάτων, ενώ δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα που υπάρχουν για υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων (αλλά και γενικότερα για βιοποικιλότητα και προστασία του περιβάλλοντος), αν και έχει αποδειχθεί ότι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα και η ανακύκλωση μπορεί να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να συνεισφέρουν κατά πολύ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, σε συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, την Πέμπη 1/3/2012. 

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ εξήγησε ότι η task force προσπαθεί να βοηθήσει στην απορρόφηση πόρων στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος. Τόνισε όμως ότι πρέπει να πιάνουν τόπο τα χρήματα που δαπανώνται. Διαβεβαίωσε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων κοστίζει ακριβότερα. Αντιθέτως, η εφαρμογή οικονομικών εργαλείων όπως της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει” και η υιοθέτηση συστημάτων χρέωσης “Πληρώνω Όσο Πετάω”, πληρωμής δηλαδή των τελών καθαριότητας με βάση την ποσότητα που παράγεται, αποδεδειγμένα βοηθούν στην επίτευξη υψηλών ποσοστών μείωσης κι ανακύκλωσης αλλά και στον εξ ορθολογισμό των οικονομικών των Δήμων, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε εποχές οξείας κρίσης, όπως η σημερινή.  

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων σήμερα είναι 42%, μακριά από τον στόχο για ανακύκλωση 50% του συνόλου των απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες τον έχουν μεμονωμένα ξεπεράσει. Η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής για τα απόβλητα μέχρι το 2020, θα είχε ως αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

·         Τη δημιουργία 400.000 επιπλέον θέσεων εργασίας (από 2 εκ. εργαζόμενους το 2008 σε 2.4 εκ. το 2020),
·         Εξοικονόμηση 72 δις ευρώ το χρόνο καθώς και επιπλέον ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 42 δις Ευρώ στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης (από 145 δις ευρώ το 2008 σε 187 δις το 2020).

Δεν υπάρχουν σχόλια: