Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ελληνικό, όχι άλλο τσιμέντο

Στοπ στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό! Μητροπολιτικό Πάρκο τώρα!
Ο Νίκος Χρυσόγελος συνυπογράφει μαζί με άλλους 32 ευρωβουλευτές κείμενο που ζητά άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος ένωσε τη φωνή του από κοινού με αρκετούς ευρωβουλευτές των Πράσινων καθώς και της Αριστεράς (συνολικά 33), μεταξύ των οποίων και ο συμπρόεδρος του Ευρωπαïκού Πράσινου Κόμματος, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκυ, ζητώντας την άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό.
Στο νομοσχέδιο προτείνεται η πολεοδόμηση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου και της παράκτιας ζώνης, με σκανδαλώδεις όρους δόμησης, με όλες σχεδόν τις Χρήσεις Γης να επιτρέπονται, και με το να αναιρείται η προστασία αιγιαλού και παραλίας από τη δόμηση και την εκμετάλλευση. Καμία δέσμευση για τους χώρους πράσινου δεν υπάρχει ενώ πουθενά δεν αναφέρεται ότι το πάρκο αυτό θα είναι κοινόχρηστο. Βρισκόμαστε λοιπόν αντιμέτωποι, για πρώτη φορά, με την εκποίηση δημόσιου χώρου χωρίς όρους, και με την καταστρατήγηση όλων των νόμιμων κανόνων και διαδικασιών σχεδιασμού. Να σημειωθεί ότι η συνέχιση της δόμησης στην Αττική είναι αντίθετη και με τις αρχές του Ρυθμιστικού Σχεδίου, διότι υποβαθμίζει το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο χώρος του Ελληνικού είναι ο τελευταίος μεγάλος ελεύθερος χώρος-απόθεμα για δημιουργία του αναγκαίου πράσινου στην Αττική, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας. Αν κτισθεί χωρίς να υπάρχει ανάγκη, θα χαθεί για πάντα η ελπίδα δημιουργίας ενός πραγματικού Μητροπολιτικού Πάρκου.
«Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για περαιτέρω υποβάθμιση των συλλογικών αγαθών. Η λογική αυτή θα μας κάνει 2 φορές φτωχότερους», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. «Σε μια ευρωπαïκή πρωτεύουσα με τόσο χαμηλά επίπεδα πράσινου, η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Η επιπλέον, όμως, δόμηση στο Ελληνικό δεν είναι άστοχη μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και για κοινωνικούς - οικονομικούς. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα και κτήρια, αποτέλεσμα μιας κατασκευαστικής φούσκας που συνέβαλλε στην κρίση. Όλη η προσπάθεια πρέπει να δοθεί στην οικολογική, αισθητική, ενεργειακή και κοινωνική αναβάθμιση των περιοχών που είναι πιο υποβαθμισμένες στην Αττική, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να στηριχθεί η πράσινη στροφή του κατασκευαστικού τομέα και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών. Στηρίζοντας λοιπόν την προσπάθεια των δημάρχων Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, συμμετείχα και εγώ μαζί με τον συνάδελφο Νίκο Χουντή στη συλλογή υπογραφών από τους ευρωβουλευτές, ώστε να στέιλουμε ένα σαφές μήνυμα για να σταματήσει η προσπάθεια οικοπεδοποίησης του τελευταίου μεγάλου ελεύθερου χώρου της Αττικής στο όνομα των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας. Είναι όχι μόνο υπόθεση των ελλήνων αλλά και των ευαισθητοποιημένων ευρωπαίων πολιτών να αγωνιστούν για τη μεταστροφή των πολιτικών αυτού του είδους σε πραγματικά πράσινη κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε πράσινες ιδέες και πρακτικές, όχι περισσότερο τσιμέντο και περισσότερα άδεια κτήρια στην Αττική. Η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού χρέους δεν πρέπει να γίνει με εκτίναξη του ήδη τεράστιου στη χώρας μας περιβαλλοντικού χρέους».
(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο που συνυπέγραψαν οι 33 ευρωβουλευτές)
Το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε νομοσχέδιο στις 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το οποίο η έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και η ακτή του Αγίου Κοσμά εκποιούνται με fast track διαδικασίες σε άγνωστους -μέχρι τώρα- επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
  • Στα 4.200 στρέμματα προβλέπονται χρήσεις αμιγούς και γενικής κατοικίας, επιχειρηματικά πάρκα, ουρανοξύστες, ξενοδοχεία, καζίνο, γραφεία, τράπεζες και υποδομές μεταφοράς. Ακόμα θα γίνει επέκταση της ακτής στη θάλασσα.
  • Στα υπόλοιπα 2.000 στρέμματα θα φτιαχτούν δρόμοι, πλατείες, κτίρια δημόσιας χρήσης, καθώς και ένα «πάρκο» όπου θα προβλέπονται χώροι τουρισμού-αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών
  • Το σχεδιασμό για όλα τα παραπάνω θα τα υλοποιήσουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα έχουν την εξουσία να προκαλούν την έκδοση υπουργικών αποφάσεων.
Για να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω το νομοσχέδιο προβλέπει ειδικές διαδικασίες εξπρές για τις οικοδομικές άδειες, κατεδαφίσεις των λιγοστών κτιρίων, την έξωση όλων των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών εντός του ευρύτερου χώρου κάτι που αντιτίθεται στο ελληνικό Σύνταγμα και δίκαιο.

Είμαστε αντίθετοι σε αυτό το επικίνδυνο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, που καταστρέφει το μέλλον των επόμενων γενιών και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και την αξιοπρέπειά τους.
Στηρίζουμε την πρόταση των Δημάρχων Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, η οποία στοιχειοθετείται σύμφωνα με τις μελέτες του Πολυτεχνείου Αθηνών. Υποστηρίζουν τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου με ήπιες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωνικές υποδομές, ως εναλλακτικό μοντέλο πραγματικής ανάπτυξης, φιλικής προς το περιβάλλον, προς όφελος των πολιτών του λεκανοπεδίου.
Για αυτό υποστηρίζουμε το αίτημά τους για την άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου.

Οι ευρωβουλευτές που υπέγραψαν είναι οι εξής:
  1. Besset Jean Paul, VERTS-ALE, France/Γαλλία
  2. Bisky Lothar, President of GUE-NGL, Germany/Γερμανία
  3. Canfin Pascal, VERTS-ALE, France/Γαλλία
  4. Chountis Nikolaos, GUE-NGL, Greece/Ελλάδα
  5. Chrysogelos Nikolaos, VERTS-ALE, Creece/Ελλάδα
  6. Cohn – Bendit Daniel, President of VERT-ALE, France/Γαλλία
  7. De Jong Dennis, GUE-NGL, Netherlands/Ολλανδία
  8. Ernst Cornelia, GUE-NGL, Germany/Γερμανία
  9. Giegold Sven, GUE-ALE, Germany/Γερμανία
  10. Gustafsson Mikael, GUE-NGL, Germany/Γερμανία
  11. Handel Thomas, GUE-NGL, Germany/Γερμανία
  12. Jadot Yanick, GUE-ALE, France/Γαλλία
  13. Klute Jurgen, GUE-NGL, Germany/Γερμανία
  14. Le Hyaric Patrick, GUE-NGL, France/Γαλλία
  15. Liotard Kartika, GUE-NGL, Netherlands/Ολλανδία
  16. Losing Sbine, GUE-NGL, Germany/Γερμανία
  17. Lunacek Ulrike, VERTS-ALE, Austria/Αυστρία
  18. Matias Marisa, GUE-NGL, Portugal/Πορτογαλία
  19. Melenchon Jean-Luc, GUE-NGL, France/Γαλλία
  20. Meyer Willy, GUE-NGL, Spain/Ισπανία
  21. Murphy Paul, GUE-NGL, Ireland/Ιρλανδία
  22. Portas Miguel, GUE-NGL, Portugal/Πορτογαλία
  23. Ransdorf Miloslav, GUE-NGL, Czech Repablic/Τσεχία
  24. Rivasi Michele, VERTS-ALE, France/Γαλλία
  25. Ruehle Heide, VERTS-ALE, Germany/Γερμανία
  26. Schlyter Carl, GUE-ALE, Sweden/Σουηδία
  27. Scholz Helmut, GUE-NGL, Germany/Γερμανία
  28. Staes Bart, VERTS-ALE, Belgium/Βέλγιο
  29. Tavares Rui, VERTS-ALE, Portugal/Πορτογαλία
  30. Triantaphyllides Kyriakos, GUE-NGL, Cyprus/Κύπρος
  31. Vergiat Marie-Christine, GUE-NGL, France/Γαλλία
  32. Wils Sabine, GUE-NGL, Germany/Γερμανία
  33. Zimmer Gabi, GUE-NGL, Germany/Γερμανία


Δεν υπάρχουν σχόλια: