Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Για την κρίση και τα προβλήματα των εργαζομένων στο Ν Αιγαίο

12η συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου:

Οι θέσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για την κρίση και τα προβλήματα των εργαζομένων

Ο Ν. Χρυσόγελος ψήφισε το ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζομένους που υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίου στην 12η συνεδρίαση του σώματος την Σύρο στις 9/11/2011. Στην τοποθέτηση του, ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου τόνισε ότι η περιφερειακή παράταξη Ο.Α είναι στο πλευρό των εργαζομένων όμως ψηφίσματα και διακηρύξεις δεν αρκούν σήμερα όταν η χώρα βυθίζεται στην κρίση. “Χρειάζεται να διαμορφωθεί μια εναλλακτική στρατηγική διεξόδου από την κρίση, με πρωτοβουλία της κοινωνίας, να περάσουμε δηλαδή από την οργή και την απογοήτευση στην αυτο-οργάνωση και την αλληλεγγύη, πολύ περισσότερο τώρα που εξαπλώνεται η αποσύνθεση του παλιού πολιτικού συστήματος. Χρειαζόμαστε μια λύση που θα προκύψει με οργανωμένο, συμμετοχικό και δημοκρατικό τρόπο. Πρέπει να εγκαταλειφτεί η παθητική και μοιρολατρική στάση και να προχωρήσουμε στην ενεργητική διαμόρφωση τοπικών, περιφερειακών και εθνικών σχεδίων για την έξοδο από την κρίση. Η διεκδικητική στάση χρειάζεται να συμπληρώνεται με πρωτοβολίες αλληλεγύης στην πράξη, δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας των ασθενέστερων ομάδων, καθώς και με αλλαγές στην καθημερινότητά μας που οδηγούν σε μια διαφορετική ποιότητα ζωής βασισμένη στα δημόσια και κοινωνικά αγαθά”.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνο για τον ευατό μας, πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές σε τοπικό-περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που θα διασφαλίσουν ότι “μαζί” θα επιβίωσουμε. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία αισθήματος δικαιοσύνης αλλά και στις απαραίτητες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για να βγούμε από τη πολύπλευρη σημερινή κρίση.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Νίκου Χρυσόγελου έχει ως εξής:

“Η δημοσιονομική κρίση στη χώρας μας έχει μετατραπεί σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση λόγω μιας εντελώς αποτυχημένης πολιτικής, μιας πρωτοφανούς ανικανότητας του πολιτικού προσωπικού, των σοβαρών διαθρωτικών προβλημάτων της χώρας, του μοντέλου ανάπτυξης-κατανάλωσης, της κρίσης της ευρωζώνης και της απουσίας ευρωπαϊκής ηγεσίας που έγκαιρα, αποτελεσματικά και οραματικά θα ανέπτυσσε και θα εφάρμοζε μια ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη και τις χώρες του νότου μέσω της αλληλεγγύης και της μεταρρύθμισης. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την ακολουθούμενη πολιτική.

Αλλά ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου ασκούμε έντονη κριτική και στην πολιτική που λέει απλώς όχι, και στην πραγματικότητα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ακολουθούμενη πολιτική και μας οδηγεί προς την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Είναι εύκολο να συμμετάσχουμε όλοι στη διάλυση και στην εξαθλίωση που ήδη συντελείται.
Είναι θέμα επιβίωσης η διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση που θα προκύψει μέσα από την κοινωνία, θα ξεκινήσει σε κάθε περιφέρεια με οργανωμένο και δημοκρατικό τρόπο. Είμαστε λίγο πριν την έξοδο από το Ευρώ και την περιθωριοποίηση της χώρας με ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Η κοινωνία πρέπει να βγει στο προσκήνιο, το υπάρχον πολιτικό σύστημα αδυνατεί να προσφέρει λύσεις διεξόδου, βλέπουμε τα κωμικοτραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Είτε συνεχίζουμε προς την ίδια πορεία, προς την καταστροφή, ή αναλαμβάνουμε να χαράξουμε το δικό μας δρόμο εξόδου από την κρίση.

Η στάση της κοινωνίας δεν μπορεί να είναι αμυντική και απλώς διεκδικητική απέναντι στην κεντρική διοίκηση και το κράτος. Μια τέτοια αμυντική στάση δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα σε συντεχνιακό ή προσωπικό επίπεδο. Πρέπει να ξεπεράσουμε τον παλιό τρόπο σκέψης. Από την αντίδραση και την οργή πρέπει να περάσουμε στην αυτο-οργάνωση και την αλληλεγγύη. Δε συμφωνούμε στο κλείσιμο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, όπως πρότειναν μερικοί, για να διαμαρτυρηθούμε. Αντιπροτείνουμε την αποτελεσματική και αλληλέγγυα οργάνωση της ζωής μας στην περιφέρεια ώστε να διασφαλίσουμε την επιβίωσή των νησιωτικών κοινωνιών και του κάθε πολίτη. Δείτε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Θα καταρρεύσουν τα οικονομικά της. Τώρα θα χρησιμοποιήσει ταμειακά υπόλοιπα, αλλά του χρόνου μπορεί να μην υπάρχει κρατική ενίσχυση, έστω αυτή η μικρή που υπάρχει. Ποια είναι τα έσοδα της περιφέρειας, εκτός από μεταβιβάσεις οχημάτων; Δεν ξεπερνάνε τα 100.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση και κάποια τέλη μεταβίβασης οχημάτων (που συρρικνώνονται κι αυτά λόγων της κρίσης).

Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να συγκαλέσουν μια καλά προετοιμασμένη “συνάντηση διάσωσης', με τη συμμετοχή των δήμων (όχι μόνο των δημάρχων), κοινωνικών φορέων, των εργαζομένων στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων με στόχο να συναποφασίσουμε ένα Σχέδιο Βιωσιμότητας, Συνοχής, κι Απασχόλησης για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, για τη διάσωση και τις μεταρρυθμίσεις στην περιφέρεια. Είναι η ώρα να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε αμυντικά και μόνο ατομικά ή μόνο η κάθε ομάδα χωριστά, και να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να οργανώσουμε την διέξοδο από την κρίση.

Για να βγούμε από την κρίση, απαιτούνται αλλαγές σε τρία επίπεδα:

- Σε ευρωπαϊκό επίπεδο: πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ, μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, διαμόρφωση κοινής οικονομικής πολιτικής και διακυβέρνησης, επίδειξη πραγματικά ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές, παροχή των κατάλληλων εργαλείων για αναζωογόνηση της οικονομίας (ευρωομόλογα, ομόλογα έργων, αύξηση προϋπολογισμού ΕΕ, παροχή τεχνικής βοήθειας κα). Στήριξη των χωρών του νότου για να πετύχουν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα τις αναγκαίες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις με την κοινωνία σύμμαχο και όχι στόχο.

- Σε εθνικό επίπεδο: αλλαγή της σημερινής καταστροφικής πολιτικής και διαμόρφωση μέσα από διάλογο με την κοινωνία ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων που θα επιδιώκει - μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, πχ μια δεκαετία - τη στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, τη βιωσιμότητα (αειφορία) και την κοινωνική συνοχή, τη βελτίωση των δημοσιονομικών, τη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, μέσα από την ενεργοποίηση των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας, την επανα-ιεράρχηση αξιών, την πράσινη και κοινωνική καινοτομία καθώς και την ορθολογική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων. Κεντρικό ζητούμενο είναι η συν-διαμόρφωση μαζί τα Περιφερειακά Συμβούλια και αντιπροσωπευτικούς θεσμούς των σημαντικότερων κοινωνικών εταίρων ενός Στρατηγικού Σχεδίου Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής, Σύγκλισης και Απασχόλησης 2012-2020, βασικό εργαλείο για την έξοδο από την κρίση.

- Σε περιφερειακό-τοπικό επίπεδο: Η αυτοδιοίκηση (περιφερειακή και πρώτου βαθμού) πρέπει να αναλάβει ένα πολυσύνθετο ρόλο, τόσο σε θέματα περιφερειακού σχεδιασμού όσο και αναβάθμισης των δημοκρατικών θεσμών. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο, δίκαιο, που θα προκύψει μέσα από καλά σχεδιασμένες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, στηριγμένο στην ποιότητα και όχι στην συνεχή αύξηση των οικονομικών δεικτών. Παράλληλα, είναι θέμα επιβίωσης η ανάπτυξη μορφών συμμετοχικής δημοκρατίας, δικτύων αλληλεγγύης, τοπικών μορφών οικονομίας, που θα αποτελέσουν σταδιακά και τη βάση για αλλαγές του μοντέλου πολιτικής εκπροσώπησης, για δημοκρατική διακυβέρνηση, βιώσιμη οικονομία, πράσινη ανάπτυξη και καλύτερη διοικητική οργάνωση. Ένας τέτοιος ρόλος απαιτεί οργάνωση και διοικητική αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης, μέσω της κατάλληλης στελέχωσης κι εκπαίδευσης του προσωπικού της, ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες και δήμου και ενδυνάμωση των ικανοτήτων των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει, επίσης, να παρακολουθείται με κατάλληλους δείκτες και να αξιολογείται η πορεία υλοποίησης της πορείας της αυτοδιοίκησης και του έργου της. Όλα αυτά πρέπει να αποτυπώνονται τελικά σε ένα Στρατηγικό Σχέδιο Σχεδίου Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής, Σύγκλισης κι Απασχόλησης 2012-2020 που θα επεξεργαστεί ΚΑΘΕ περιφέρεια και θα συν-αποτελέσουν όλα μαζί τη βάση για τη σύνθεση του εθνικού σχεδίου.

Συμφωνούμε να πάρουμε πολιτική απόφαση ως Περιφερειακό Συμβούλιο να μην εφαρμοστεί το πολυνομοσχέδιο. Αλλά εμείς προτείνουμε επιπλέον μια ενεργή πολιτική που θα διασφαλίσει ότι η περιφέρεια δεν θα χρεοκοπήσει μαζί με την υπόλοιπη χώρα. Ζητάμε αλλά και προτείνουμε από κοινού δράσεις ώστε να:

- Διασφαλιστεί άμεσα η εξισορρόπηση της απώλειας εισοδημάτων με αναβάθμιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών (σε θέματα υγείας, παιδείας, κοινωνικής αλληλεγγύης, ποιότητας ζωής στις γειτονιές, συγκοινωνίες κ.ά.), ώστε να μπορούν να ζουν όλοι ανθρώπινα, ακόμα και αν έχει μειωθεί κατακόρυφα ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους. Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός διχτυού κοινωνικής προστασίας για ανθρώπους και ομάδες που σήμερα αντιμετωπίζουν την ανεργία καθώς και τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Κανένας δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλες θυσίες που μαζί με το εισόδημά του συμπαρασύρουν και τον κοινωνικό ιστό και τις κοινωνικές υποδομές.

- Αποδοθεί δικαιοσύνη, να δημιουργηθεί αίσθήμα ισονομίας και τιμωρίας όσων καταχράστηκαν τα δημόσια αξιώματά τους για να πλουτίσουν.

- Αναπτυχθεί μια στοχευμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής-φοροαπάτης, και ελέγχου όλων των περιουσιών στελεχών της διοίκησης και κομματικών-πολιτικών που συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αναθέσεις δημοσίων έργων και προμηθειών. Επιστροφή στα δημόσια ταμεία περιουσιών που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο.

- Μεταρρυθμιστεί η οικονομία προς πράσινη κατεύθυνση, με έμφαση στον κατασκευαστικό τομέα, τις υπηρεσίες και την πρωτογενή παραγωγή.

- Δημιουργηθούν “συμμετοχικές εταιρίες ευρείας μετοχικής βάσης” για την παραγωγή πράσινης ενέργειας/ΑΠΕ, ώστε να βρεθούν πόροι από τοπικά κεφάλαια για να επιβιώσει η περιφέρεια, οι δήμοι και οι νησιωτικές περιοχές. Οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούσαν αν κινητοποιηθούν – αντί να παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις – να έχουν στη διάθεσή τους κεφάλαια της τάξης των 300.000.000 ευρώ ετησίως, ποσό μεγαλύτερο από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: