To κείμενο των Γερμανών Πρασίνων για το συνέδριο τους δίνει έμφαση στα θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, «περισσότερη Ευρώπη», και ασκεί κριτική στον τρόπο που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν διαχειριστεί την κρίση.
Αφιερώνει μεγάλο κομμάτι στην ελληνική κρίση (καταλήγοντας ότι θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα και την Ευρώπη να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή, αν και κατανοούν ότι σήμερα πολλοί αναρωτιούνται αν πράγματι η Ελλάδα έπρεπε να μπει στην Ευρωζώνη), απαντάει σε όσους προτείνουν να βγει η Γερμανία από την Ευρωζώνη (ως επιλογή επιζήμια τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη).
Προτείνει την εξέλιξη της Κομισιόν σε οικονομική κυβέρνηση υπό τον έλεγχο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κοινή πολιτική αντί για διακρατική συνεργασία σε θέματα από την εξωτερική πολιτική μέχρι το άσυλο.
Θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι ο μοναδικός υπερεθνικός οργανισμός που δεν είναι αποκλειστικά κλειστό κλαμπ κυβερνητικών αρχηγών και εκπροσώπων λόμπυ αλλά ότι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και οι πολίτες.
Ασκεί κριτική στην απροθυμία της ΕΕ να ενεργοποιήσει θεσμούς συμμετοχής των πολιτών, στην απόφαση της Λισσαβόνας να υιοθετήσει το τριπλό σύστημα (εξαμηνιαία προεδρεία, πρόεδρος της Κομισιόν και πρόεδρος του Συμβουλίου) που κάθε άλλο παρά κοντά στους πολίτες είναι. Επισημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε οι αποτυχημένοι στη χώρα τους πολιτικοί να αναλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις στην ΕΕ (Ρομπάι, Μπαρόζο φωτογραφίζει)
Τονίζει τις ελλείψεις της Συνθήκης της Λισσαβόνας και υποστηρίζει μια συμμετοχική διαδικασία για την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης με τη συμμετοχή όχι μόνο εκπροσώπων των κυβερνήσεων αλλά και των κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών, που θα είναι και η βάση για αλλαγές και στο εθνικό δίκαιο.
Επισημαίνει ότι ούτε η διαμόρφωση μιας νέας Συνθήκης ούτε η απευθείας από τους πολίτες εκλογή προέδρου της ΕΕ θα κάνει την ΕΕ πιο πράσινη χωρίς αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.
Οι γερμανοί Πράσινοι ξεκινάνε την προετοιμασία τους για τις ευρω-εκλογές 2014 με στόχο να γίνει πιο πράσινο το Ευρωκοινοβούλιο, να ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα. Επιδιώκουν επίσης τη συμμετοχή περισσότερων πράσινων κομμάτων σε εθνικές κυβερνήσεις. Επισημαίνουν ότι μια πολιτική του κόμματος που έχει καθαρό όραμα για την Ευρώπη και δεν περιστρέφεται στα όρια της εσωτερικής πολιτικής σκηνής έχει σημαντική εκλογική ανταπόκριση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου