Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ψυχική υγεία και κρίση

Συμμετοχή Ν. Χρυσόγελου στο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρίας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR): «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Ποιες οι αλλαγές, για ποιες νέες ανάγκες».

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου της Παγκόσμιας Εταιρίας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR), «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Ποιες οι αλλαγές, για ποιες νέες ανάγκες». Στην ομιλία του μίλησε για τις επιπτώσεις της κρίσης και των ακολουθούμενων πολιτικών στην κοινωνική συνοχή και την υγεία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η κοινωνική και οικονομική κρίση έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στα θέματα της υγείας, ιδιαίτερα της ψυχικής υγείας, αλλά και η ενδο-οικογενειακή βία.

Τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και της κοινωνικής πολιτικής για να εξισορροπηθεί η βίαιη μείωση των μισθών και να μπορέσουν οι πολίτες να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Στον τομέα της υγείας μια προληπτική πολιτική θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όχι μόνο για ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς – δημοσιονομικούς. Ανέφερε ως παράδειγμα το κόστος αεροδιακομιδών από την Κω, που κοστίζει 3.000.000 ευρώ ετησίως, με τα μισά να αφορούν παιδιατρικά περιστατικά. Μεγάλο ποσοστό αυτής της δαπάνης θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε παιδίατρος στο νοσοκομείο (έχει μείνει χωρίς παιδίατρο). Καταλήγοντας επισήμανε ότι η νησιωτικότητα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ιδιαίτερα στα θέματα υγείας και ψυχικής υγείας.

Διαβάστε το πρόγραμμα του συνεδρίου:  http://www.wapr2012.gr/el/final_programme.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: