Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Επισκέψεις σε Ηράκλειο, Χανιά, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Σε Ηράκλειο, Χανιά, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη ο Νίκος Χρυσόγελος

Σε Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή ταξίδεψε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου. Κεντρικά θέματα της περιοδείας αυτής ήταν η οικονομική κρίση και οι προτάσεις διεξόδου αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως σε πράσινους τομείς της οικονομίας.
Στο Ηράκλειο συμμετείχε σε σύσκεψη με τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων του νομού και συζήτησαν μεταξύ άλλων και θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ έδωσε συνέντευξη τύπου και στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV.

Στα Χανιά συμμετείχε σε σύσκεψη με τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων του νομού, παραβρέθηκε σε εκδήλωση στην λίμνη Αγυιά με αφορμή την πανευρωπαϊκή ημέρα για τα πουλιά (2 Οκτωβρίου) και έδωσε συνέντευξη τύπου στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΑ TV, στην εκπομπή ΑΝΤΙ-ΡΡΗΣΕΙΣ.

Συμμετείχε, επίσης, σε αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ που επισκέφθηκε την Α. Μακεδονία-Θράκη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Θανάσης Μακρής, Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης Οικολογία Αλληλεγγύη, ο Γιώργος Τσέκος, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και ο Γιώργος Πασχαλίδης, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων. Η αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ με περιοδείες, ημερίδα και συνεντεύξεις αντέτεινε στο κλίμα απαισιοδοξίας και καταστροφολογίας που κατατρύχει την ελληνική κοινωνία λύσεις που μπορούν να εφαρμοσθούν σε επίπεδο περιφέρειας, με τοπικοποίηση της οικονομίας και ανάπτυξη δικτύων σύγχρονης κοινωνικής αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο της περιοδείας, στην Κομοτηνή (3/10) συναντήθηκε με:

(α) Τον Περιφερειάρχη Α. Μακεδονίας-Θράκης κ Α. Γιαννακίδη και συζήτησαν θέματα σχετικά με την περιφερειακή πολιτική, τον ρόλο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης την εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης καθώς και για τις δυνατότητες δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας καθώς και μορφών πράσινης οικονομίας σε τοπικό επίπεδο, της στενότερης συνεργασίας φορέων και αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την βιωσιμότητα, τη συνοχή και την απασχόληση σε επίπεδο κάθε περιφέρειας, κα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Α.Μακεδονίας-Θράκης συζητήθηκαν και οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για να επιλυθεί η προβληματική ακτοπλοϊκή διασύνδεση του νησιού της Σαμοθράκης, με την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την κατασκευή ή αγορά ενός σκάφους (αξίας 7-10 εκατ. Ευρώ) και τη δημιουργία διαδημοτικής επιχείρησης. Ο Ν. Χρυσόγελος πρότεινε σε περίπτωση του πλοίου να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας με το ναυπηγείο ΝΕΩΡΙΟ Σύρου και να ακολουθηθεί καινοτόμος σχεδιασμός, ώστε το σκάφος να έχει υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις. Δείτε το βίντεο από την συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Α. Μακεδονίας – Θράκης και την συνέντευξη τύπου

Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να αναδείξει μια νέα κουλτούρα πολιτικής, ένα άλλο μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατικής λειτουργίας μέσα από την ουσιαστική διαβούλευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με τους κοινωνικούς φορείς, σημειώνοντας ότι και την καλύτερη στρατηγική να έχει κανείς αν αυτό δεν ωριμάσει μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την κοινωνία δεν θα είναι κτήμα των πολιτών. Μεταφέροντας την εμπειρία του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Νίκος Χρυσόγελος διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει αυτό να ασχολείται όχι πάνω από τον μισό χρόνο με διεκπεραιωτικά θέματα, τον υπόλοιπο μισό χρόνο πρέπει να συζητάει με καλή προετοιμασία τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις επιμέρους περιφερειακές πολιτικές. Μόνο έτσι αναβαθμίζεται τόσο ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και της περιφέρειας. Οι ελληνικές περιφέρειες, συνέχισε, οφείλουν να παίζουν σημαντικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σήμερα οι περιφέρειες είναι θεατές των ευρωπαϊκών εξελίξεων, τη στιγμή που διαμορφώνονται οι Κανονισμοί για το Ταμείο Συνοχής, για τα νησιά και τις ορεινές απομακρυσμένες περιοχές, για το μέλλον της Ευρώπης. Και ο τρόπος παρέμβασης είναι μέσα από συνεργασίες και συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Ν. Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν γέφυρες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κάλεσε να παρευρεθεί κάποιος από την περιφέρεια σε ενημερωτική εκδήλωση που θα διοργανώσουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στις 1/11/2011 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της γερμανίδας βουλευτού των Πρασίνων Βιόλα Φον Κράμον και της Μαρίας Βασιλάκου, αντιδημάρχου Βιέννης και αντιπροέδρου των αυστριακών Πρασίνων.

Σχετικά με τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, ο Ν. Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη να δρομολογηθούν με τρόπο ώστε να ωφελείται η τοπική κοινωνία. Στη Γερμανία, στη Δανία ή στην Αυστρία οι επενδύσεις έχουν γίνει κυρίως από μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς. Προέβαλε το παράδειγμα του Güssig στην Αυστρία, μια περιοχή που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την Α. Μακεδονία-Θράκη, και η οποία κατάφερε μέσα από ένα πράσινο σχέδιο, με την αξιοποίηση και των τοπικών ΑΠΕ, να αυξήσει θεαματικά τις θέσεις εργασίας, να τετραπλασιάσει το πληθυσμό της, να γίνει πρωτοπόρα σε θέματα πράσινης ενέργειας και βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών της πόρων, να εξάγει σήμερα τεχνογνωσία και να πρωτοπορεί στην έρευνα, αλλά και να προσελκύει κάθε χρόνο 25.000 επισκέπτες που επιδιώκουν να δουν από κοντά την όλη προσπάθεια. Ανάλογες προσπάθειες ξεκινάνε και σε νησιά του Ν. Αιγαίου στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για νησιά που θα απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο και θα βασίζονται στην εξοικονόμηση ενέργειας και σε 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα παράγονται από τοπικές, συμμετοχικές εταιρίες προς όφελος των νησιωτών.

(β) Τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης, κ Ν. Σκοπιανό, και συζήτησαν θέματα αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αποτελεσματικής και σύγχρονης οργάνωσης των παραγωγών, προώθησης της βιολογικής καλλιέργειας αλλά και δικτύων συνεργασίας παραγωγών-καταναλωτών, επεξεργασίας των αποβλήτων και παραγωγής πρώτων υλών για πράσινα προϊόντα και ενέργεια. Ο Ν. Χρυσόγελος έκανε αναφορά στην πράσινη χημεία, τομέα με μέλλον και άμεση σύνδεση με την πρωτογενή παραγωγή και με εφαρμογές ήδη διαδεδομένες στη βιομηχανία. Επισήμανε την ύπαρξη ενός σημαντικού δικτύου ερευνητών στα ελληνικά πανεπιστήμια που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά και τους παραγωγούς. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να προωθηθεί η κομποστοποίηση των οργανικών οικιακών αλλά και γεωργικών απορριμμάτων και των αποβλήτων ελαιοτριβείων και τυροκομείων, πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται και στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα από την ΕΑΣ Πάρου, στη Θεσσαλία κα.

(γ) Τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ Αργ Αργυρόπουλο και συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι και οι βιοτέχνες της περιοχής, δυνατότητες ανάπτυξης βιώσιμων, πράσινων οικονομικών δραστηριοτήτων σε τομείς όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και η παραγωγή πράσινης ενέργειας μέσα από μικρομεσαίες και συμμετοχικές επιχειρήσεις, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος. Θετική αποδοχή είχε η πρόταση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για φορολογικές ρυθμίσεις που ενισχύουν την προώθηση των τοπικών προϊόντων στις επιχειρήσεις εστίασης, για παράδειγμα, με την επιβολή χαμηλότερου ΦΠΑ για τα προϊόντα που προέρχονται από μικρότερες αποστάσεις. Με παρόμοια εργαλεία μπορεί να επιτυγχάνεται ταυτοχρόνως και η μείωση των περιβαλλοντικών πιέσεων από τις μεταφορές αλλά και η υποστήριξη της τοπικής παραγωγής.

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε επίσης ως ομιλητής στην ημερίδα με θέμα «Πράσινες Θέσεις Εργασίας στη Θράκη», που οργάνωσαν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 στην Αλεξανδρούπολη οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Αν Μακεδονίας – Θράκης, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου, εστιάζοντας στην τοπικοποίηση της οικονομίας και τις δυνατότητες δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας στους τομείς της ενέργειας και της ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Συμμετείχε επίσης σε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της περιοχής αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό DELTA Θράκης.

Η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Α.Μακεδονίας- Θράκης

Ο Περιφερειάρχης Α.Μακεδονίας-Θράκης, κ Ά. Γιαννακίδης, σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τους Οικολόγους Πράσινους ως «μια πολύ σημαντική διαβούλευση» δεσμεύτηκε για συνεργασία με τους ΟΠ σε θέματα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ΟΠ αποτελούν «άλλη μία έκφραση αναπτυξιακής προοπτικής» κι ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γνώση τους σε θέματα που έχουν ασχοληθεί όπως με αυτό που προσδιορίζεται περιβαλλοντικά ως αειφορία», ενώ δήλωσε θετικός στην πρόταση του Ν. Χρυσόγελου για την αξιοποίηση της εμπειρίας άλλων περιοχών, μέσω συνεργασίας και αδελφοποίησης τους με την περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης με στόχο περισσότερες πράσινες θέσεις εργασίας.

Μετά τη συνάντηση ο Ν. Χρυσόγελος δήλωσε στους δημοσιογράφους:
« Συζητήσαμε ποια μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση σε μια εποχή που η κρίση είναι πολύ βαθειά και πολλαπλή – κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική- και καταλήξαμε ότι αυτή η εναλλακτική λύση βρίσκεται στο να μπορέσει η Περιφέρεια να διαμορφώσει περιφερειακές πολιτικές καθώς και περιβαλλοντικά συμβατές οικονομικές πολιτικές που θα βασίζονται στην πράσινη καινοτομία και σε νέες, σύγχρονες, μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ζούνε καλύτερα έστω κι αν έχουν μικρότερα εισοδήματα. Η κρίση είναι η ευκαιρία για να εφαρμοσθούν σε περιφερειακό επίπεδο νέες αντιλήψεις και πρακτικές για την οικονομία που ενισχύουν την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα βοηθούν στη μακροχρόνια ευημερία της κοινωνίας. Υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα αυτής της εφαρμογής και στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλήσαμε με τον Περιφερειάρχη και θα είμαι στη διάθεση της Περιφέρειας για να αξιοποιήσουμε καλά παραδείγματα, να βοηθήσουμε με ιδέες και προτάσεις συγκεκριμένες. Υπάρχουν και άνθρωποι και φορείς, οι οποίοι έχουν ιδέες πάνω σ΄ αυτούς τους τομείς. Η Περιφέρεια Α.Μακεδονίας-Θράκης έχει πολλές δυνατότητες να αξιοποιήσει αυτό που πραγματικά χαρακτηρίζει την περιοχή, ένα είδος ‘‘πράσινου πετρελαίου’’, ‘‘πράσινης ενέργειας’’, φυσικούς πόρους δηλαδή που μέσα από την προστασία και τη διατήρησή τους κι όχι μέσα από την καταστροφή τους θα βοηθήσουν στη μακροχρόνια ευημερία των πολιτών κι αυτής της πολύ ωραίας περιοχής. Υπάρχει πλέον πολύ σημαντική εμπειρία και σε περιφερειακό επίπεδο γιατί τα σχήματα που προέταξαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, και ο Θανάσης Μακρής, που είναι εδώ στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και στα άλλα περιφερειακά συμβούλια έχουμε πια εμπειρία για το τι σημαίνει περιφερειακή ανάπτυξη, τι πρέπει να αλλάξει, πώς μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολιτικών, πώς πρέπει να υπάρξει αυτό που ονομάζουμε πράσινη καινοτομία και πώς μπορεί να δημιουργηθούν πιο συμμετοχικοί και αποτελεσματικοί θεσμοί δημοκρατικής διακυβέρνησης. Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία κι αυτή η περισσότερη δημοκρατία δεν είναι σπατάλη χρόνου, δεν είναι πολυτέλεια αλλά είναι ένας τρόπος έτσι ώστε η κοινωνία να αφυπνισθεί, να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις και να μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε ένα Κράτος που καταρρέει και διαλύεται από δομές που θα ξαναδημιουργήσουν αυτή τη χώρα, θα αναγεννήσουν αυτή την χώρα, βασισμένοι όμως σε αξίες που θα είναι σημαντικές για τα παιδιά μας και για μας που ζούμε σήμερα αυτήν την κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: