Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ο Γ Καμίνης για υπόθεση διαφθοράς στον Δήμο Αθηναίων

Δήλωση δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς στο ΚΥΑΔΑ

‘Όποτε τίθεται σε γνώση ενός δημόσιου λειτουργού καταγγελία για αξιόποινη πράξη έχει την υποχρέωση, από τη στιγμή που διαπιστώνει την καταρχήν βασιμότητά της, να την παραπέμψει στα αρμόδια διωκτικά όργανα.

Όταν μάλιστα αφορά θέμα διαχείρισης δημοσίου χρήματος αυτή η ποινική διάσταση προσλαμβάνει και πολιτική διάσταση. Το ξέρουμε αποτελεί κοινό μυστικό, ότι ο ορίζοντας του πολιτικού συστήματος, του πολιτικού τοπίου, έχει θολώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Υπάρχουν κατηγορίες που στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχουν διαλευκανθεί για τον α ή τον β λόγο, σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καταγγελίες για χρηματισμό δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών. Θεωρώ ότι έχω, όχι μόνο τη νομική υποχρέωση αλλά και την πολιτική, σε αυτό το ζήτημα να είμαι παρά πολύ αυστηρός.

Όταν, λοιπόν, πληροφορήθηκα ότι υπάρχει επιχειρηματίας ο οποίος συναλλάσσεται με το ΚΥΑΔΑ και ο οποίος ισχυρίζεται ότι του ζητήθηκαν χρήματα για προμήθειες, ζήτησα να τον δω. Και τον συνάντησα το προηγούμενο Σάββατο στο γραφείο μου. Και μου κατέθεσε διάφορα γεγονότα, τα όποια κωλύομαι, γιατί περιβάλλονται από τη μυστικότητα της προανακριτικής διαδικασίας. Αμέσως ήρθα σε επαφή με την ΕΛ.ΑΣ., τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., του είπα ότι υπάρχει αυτό το ζήτημα, με παρέπεμψε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Επικοινώνησα με τον ταξίαρχο που είναι επικεφαλής της, του είπα ότι υπάρχει αυτή η καταγγελία.

Στη συνέχεια πήγε ο ενδιαφερόμενος και κατέθεσε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Από εκεί και πέρα είχαμε το βράδυ τη σύλληψη του κ. Ευσταθίου και μία ενημέρωση από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που μου είπε τι έγινε σε σχέση με το περιστατικό της σύλληψης κτλ. Κι ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες κατά του προέδρου του ΚΥΑΔΑ, και ενός συνεργάτη του. Την επόμενη, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΚΥΑΔΑ, μάλλον ο ίδιος ζήτησε να επικοινωνήσει μαζί μου. Έθεσε την παραίτηση του στην διάθεση μου, η οποία έγινε δεκτή. Σήμερα υπέγραψα τον διορισμό στη θέση του προέδρου του ΚΥΑΔΑ του κ. Γ. Αποστολόπουλου, δημοτικού συμβούλου της παράταξης μας, και έθεσα στη συνέχεια σε αργία τον διευθυντή, τον κ. Ευσταθίου. Θα διοριστεί αμέσως και ο αντικαταστάτης του στο ΚΥΑΔΑ προκειμένου να συνεχίσει απερίσπαστο τη δράση του και παρήγγειλα στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης να προβούν σε έλεγχο στο ΚΥΑΔΑ και θα κάνω ότι άλλο χρειάζεται.

Φυσικά μέσα στην πολιτική δίνη των πραγμάτων διατυπώνονται ένθεν κακείθεν κατηγορίες. Εγώ νομίζω ότι έπραξα το καθήκον μου. Είχα την υποχρέωση ως δήμαρχος να μη μείνω σε πρόσωπα και πράγματα. Να παραπέμψω την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το τηρήσω. Θα πρέπει αυτοί οι όποιοι έχουν την πολιτική ευθύνη, αυτοί οι όποιοι ηγούνται μιας δημόσιας υπηρεσίας, ενός δημόσιου οργανισμού, να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα.

Αυτή η κίνηση μου είναι ένα μήνυμα προς όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Προς όλους από τους επικεφαλείς έως και τον τελευταίο συναλλασσόμενο υπάλληλο με το κοινό Ότι δεν πρόκειται να δεχθώ καμία παρανομία και από τη στιγμή που περιέρχεται σε γνώση μου καταγγελία θα την παραπέμπω εκεί που πρέπει, γιατί ο τόπος έχει θολώσει από αυτή την κατάσταση, από αυτή τη σωρεία των καταγγελιών. Υπάρχει ένα κλίμα που βαραίνει όλους μας. Το κλίμα αυτό το γεγονός ότι δεν έχουν διαλευκανθεί τόσα σκάνδαλα εν μέρει έχει οδηγήσει στην απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος και θα πρέπει σε αυτά το ζητήματα να είμαστε άτεγκτοι.
Δεν θέλω να δώσω μαθήματα ηθικής σε κανένα, τα θεωρώ όμως τόσο αυτονόητα και δυστυχώς θεωρώ τόσο δυσάρεστο το γεγονός ότι είχαμε ελάχιστα παραδείγματα μέχρι τώρα τα οποία θα μπορούν να μας καθοδηγήσουν. Ούτως ώστε αισθάνομαι την ανάγκη να σας γνωστοποιήσω αυτή την άποψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, να σας καλέσω με περίσκεψη αλλά και αποφασιστικότητα να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, και επειδή είναι φαινόμενα τα οποία διατρέχουν σχεδόν το σύνολο του πολιτικού συστήματος, να σταθούμε υπεράνω κομματικών ή παραταξιακών αντιπαραθέσεων. Είναι κάτι το οποίο πλήττει τον πυρήνα της ελληνικής δημοκρατίας, του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος και θα πρέπει όλοι να το υπερασπίσουμε’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: