Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη στον "Σταθμό της Ενημέρωσης" της Κω

στο Χρήστο Μπάρδα από τον “Σταθμό στην Ενημέρωση”

Χ. Μπάρδας: κ. Χρυσόγελε, στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν «προσθέσει» στο πρόγραμμά τους και «πράσινες πολιτικές». Γιατί να ψηφίσει κάποιος ένα κόμμα που έχει ως μοναδικό προσανατολισμό την οικολογία και όχι κάποιο από τα άλλα; Ποια είναι η διαφορά σας με το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ν. Χρυσόγελος: Προτείνουμε λύσεις για την αυτοδιοίκηση που είναι …αυτοδιοικητικές και συνδυάζουν προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική αλληλεγγύη, βιώσιμη τοπική οικονομία, αντιμετώπιση της διαφθοράς και συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων, δηλαδή μια συνεκτική και όχι αποσμασματική πρόταση.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η κίνηση που δημιουργήσαμε, ο “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ”, απευθύνεται σε όσους/ες, ανεξαρτήτως της προηγούμενης πολιτικής συμπάθειας ή αφετηρίας τους, αντιλαμβάνονται ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία σε βαθιά κρίση και χρεωκοπία. Για να βγούμε από αυτήν, απαιτούνται βαθιές αλλαγές σε πολιτικές, πρακτικές, νοοτροπίες και αξίες, καθώς και πράσινες συνεκτικές λύσεις, όχι μόνο κριτική ή μετάθεση των ευθυνών στους “άλλους” ή αντιφατικές μεταξύ τους πολιτικές, όπως συχνά κάνουν τα κόμματα που διαχειρίστηκαν την εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες.

Δεν επιδιώκουμε σύμπραξη κομμάτων ή καταγραφή κομματικών δυνάμεων αλλά ευρεία συνεργασία στη βάση, όμως, ενός συγκροτημένου πράσινου προγράμματος που επιδιώκει να (ξανα)κάνει το Ν. Αιγαίο κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, χώρο άνθισης μιας νέας, “πράσινης” οικονομίας, εργαστήρι νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, γέφυρα στο διάλογο των πολιτισμών. Με όσες δυνάμεις, πολίτες και κινήσεις μπορέσουμε να συμφωνήσουμε προγραμματικά θα συνεργαστούμε για να φυσήξει άνεμος αλλαγής στο Ν. Αιγαίο και να προωθηθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.

Χ. Μπάρδας: Σε μια εποχή που επικρατεί μία οικονομική και κοινωνική κρίση πιστεύεται πως ο Έλληνας πολίτης αντιλαμβάνεται την σημασία της οικολογίας και σε πολιτικό οικονομικό επίπεδο; Είναι έτοιμος να αφήσει το μοντέλο ανάπτυξης που έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα για κάποιο πιο «πράσινο»;

Ν. Χρυσόγελος: Η κρίση είναι αποτέλεσμα του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθήθηκε και του πολιτικού συστήματος που αναπτύχθηκε στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, λανθασμένων πολιτικών επιλογών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, όσα θεωρούσαμε μέχρι σήμερα δεδομένα κινδυνεύουν.

Για την έξοδο από την κρίση αλλά και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της περιφέρειας Ν. Αιγαίου δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αποτυχημένες πολιτικές. Βλέπουμε ότι αποτυχγάνουν ακόμα και να διαχειριστούν την κρίση που προκάλεσαν. Απαιτούνται αλλαγές του μοντέλου ανάπτυξης, αλλαγές στον τρόπο που ασκείται η πολιτική, ανάδειξη νέων κοινωνικών δυνάμεων.

Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ καταθέτει μια αναλυτική και συνεκτική πρόταση που αφορά στην οικονομία, στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό συνολικά στην περιφέρεια αλλά και σε κάθε νησί. Θα ψηφίσουν οι πολίτες για την περιφέρεια και τους Δήμου με βάση προγράμματα και πρόσωπα ή με βάση πελατειακές σχέσεις και προσωπικές “εξυπηρετήσεις”; Ας μην ξεχάσουμε ότι επιλέγουμε με την ψήφο μας πως θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Χ. Μπάρδας: Σε μία περιφέρεια όπου ο τουρισμός, που είναι η κύρια ενασχόληση, βρίσκεται σε κρίση, ποιες είναι οι πράσινες πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν ως λύση;

Ν. Χρυσόγελος: Πρέπει με οργανωμένο τρόπο και στη βάση ενός σχεδίου για το μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρειας Ν. Αιγαίου, που θα διαμορφωθεί με διάλογο με τις νησιωτικές κοινωνίες, να προωθηθούν βαθιές αλλαγές που θα αλλάξουν το είδος τουρισμού, θα τον κάνουν πιο υπεύθυνο, λιγότερο ευάλωτο και θα τον συνδέσουν με άλλες βιώσιμες δραστηριότητες.

Ο τουρισμός πρέπει να είναι εργαλείο για να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα, την εμπειρία, τις γνώσεις κάθε νησιού, ακόμα και του πιο μικρού, αντί να ισοπεδώνει και περιθωριοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νησιού, ακόμα και του πιο μικρού, και να αφήνει σημαντικά προβλήματα και χρέη κάτω από το χαλί.

Να αναφέρω ένα παράδειγμα για τη δική μας στρατηγική για το Ν. Αιγαίο: Αν ένα νησί είχε εμπειρία παραγωγής αρωμάτων θα είναι βιώσιμο να στραφεί αποκελιστικά στον τουρισμό ή χρειάζεται να αξιοποιήσει αυτή τη γνώση για το σήμερα και το αύριο, για να γίνει κέντρο επιστημονικής έρευνας (σε συνεργασία με πανεπιστήμια – μικρομεσαίες εταιρίες), εκπαίδευσης ντόπιων αλλά και άλλων ενδιαφερομένων, επίδειξης καλών πρακτικών, παραγωγής σε τοπικό επίπεδο προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (πρώτες ύλες για αρωματοποιεία αλλά και αρώματα από φυσικά υλικά), οικολογικού τουρισμού, φιλοξενίας εθελοντών και φοιτητών από όλο τον κόσμο;

Χ. Μπάρδας: Έχετε γράψει ότι, η «Ελλάδα διαθέτει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο (υπάρχει ανάγκη φυσικά για βελτίωση και συμπλήρωσή του) για μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών που καταλήγουν σε απόβλητα» ωστόσο βλέπουμε να προωθούνται τεχνικές που δεν συνάδουν με το παραπάνω , όπως η καύση των αποβλήτων. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ν. Χρυσόγελος: Οι τοπικές αρχές αδυνατούν ή αποφεύγουν να επεξεργαστούν και να υλοποιήσουν μια συγκροτημένη στρατηγική, με στόχους, χρονοδιαγράματα και εργαλεία εφαρμογής για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων. Συχνά παρασύρονται από προτάσεις επενδυτών που υπόσχονται μαγικές λύσεις που δεν υπάρχουν, σχέδια με τεράστιο κόστος, ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα απαλλαγούν από ένα πρόβλημα χωρίς να κάνουν τίποτα. Γιαυτό απαιτείται να έρθουν στο προσκήνιο νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που έχουν την ικανότητα να οργανώσουν αυτό που σε άλλες κοινωνίες είναι πλέον υπόθεση “ρουτίνας”.

Χ. Μπάρδας: Έχετε γνώση για συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Κω, π.χ. λειψυδρία, δόμιση κοντά σε υδροβιότοπους, και ποια είναι η άποψή σας για τη δημιουργία εγκαταστάσεων γκόλφ στο νησί;

Ν. Χρυσόγελος: Η κλιματική αλλαγή, η μείωση των βροχοπτώσεων και η σπατάλη νερού που γίνεται σήμερα, δεν επιτρέπουν την αποδοχή σχεδίων για εγκαταστάσεις γκολφ στην Κω αλλά και γενικότερα στο Ν. Αιγαίο. Το γκολφ μπορεί να είναι κατάλληλο για άλλες κλιματικές ζώνες, όχι για τη δική μας. Όπως και σε άλλα νησιά, η προστασία του περιβάλλοντος, των υγροτόπων, η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ενέργειας και η υπεύθυνη προώθηση των ΑΠΕ πρέπει να γίνουν η κινητήρια δύναμη για αλλαγές στην οικονομία.

Το να χτίζουμε παλάτια στην άμμο, πολύ κοντά στο κύμα ή τους υγρότοπους, δείχνει και άγνοια κινδύνου, με δεδομένο ότι αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στη δική μας ζώνη. Σημαντικό κομμάτι των παράκτιων περιοχών θα καλυφθεί μόνιμα, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής (η Ελλάδα μέσα στον αιώνα θα χάσει 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα ακτών) ή θα πλήττεται από ανεμοστρόβιλους και τσουνάμι (όπως συνέβη στην Μυανμάρ και την Ν.Ορλεάνη). Αν δεν σταθούμε προνοητικοί και δεν οργανωθούμε καλύτερα ως κοινωνίες, θα έχουμε όλο και πιο συχνά όχι μόνο μεγάλες περιβαλλοντικές και οικονομικές καταστροφές αλλά και χιλιάδες θύματα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλούμε. Τα 70.000 θύματα του καύσωνα στη Γαλλία και Ιταλία το 2003, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα στη Ν. Ορλεάνη και την Μυανμάρ (από τον τυφώνα και το τσουνάμι αντίστοιχα), τα θύματα στη Ρωσία από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές, η καταστροφή στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Αττική (2007-2009) είναι μια ακόμα υπενθύμιση ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά μέτρα για να προστατέψουμε όσο μπορούμε ακόμα το κλίμα αλλά και για να προστατευθούμε απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που γίνονται όλο και πιο άγριες. Αναλογιστείτε πως είναι το φετινό καλοκαίρι και σε τι συνθήκες θα ζούμε σε λίγα χρόνια, όταν η μέση θερμοκρασίας στην περιοχή μας ανέβει κατά 3-3,5 βαθμούς Κελσίου (σήμερα η αύξηση είναι 1 βαθμός Κελσίου) και έχουμε πάνω από 30 μέρες τα καλοκαίρια με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 37-40 βαθμούς Κελσίου.

Χ. Μπάρδας: Σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε κάποια παρουσίαση ή συνέντευξη τύπου στην Κω το ερχόμενο διάστημα;

Ν. Χρυσόγελος: Οργανώνουμε περιοδείες σε όλα τα νησιά, μικρά και μεγάλα. Φυσικά θα έρθω στην Κω -μέσα στον Σεπτέμβριο – όπως και σε όλα τα Δωδεκάνησα. Επιδιώκουμε να κινητοποιηθούν σε κάθε νησί ενεργοί πολίτες και να συμμετάσχουν στον “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ” (ήδη υπάρχουν στην κίνησή μας μέλη από την Κω και ευελπιστούμε ότι θα γίνουν πάρα πολλοί), να υπογράψουν τη Διακήρυξη και να καταθέσουν – ώστε να διαμορφωθεί συμμετοχικά – προτάσεις και παρατηρήσεις στο σχέδιο προγράμματός μας που έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα: http://ecoanemos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: