Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Χειραφέτηση από το παλιό πολιτικό σύστημα

Με αφορμή σχετική αναφορά στην κυριακάτικη Καθημερινή: «Αντίθετα με άλλους, οι Οικολόγοι Πράσινοι λέμε καλά λόγια και για πολιτικούς που δεν ανήκουν στον δικό μας χώρο – αρκεί φυσικά να το αξίζουν. Η θετική μου αναφορά στον κ. Δήμα, τόσο στην συζήτηση με το δημοσιογράφο της Καθημερινής, όσο και με άλλες ευκαιρίες, έχει ακριβώς αυτή την διάσταση. Ο κ. Στ. Δήμας μπόρεσε να υπερβεί τη στενή κομματική του καταγωγή και επιτέλεσε σωστά το έργο του ως Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, με επιτελεία που λειτουργούν για να παράγουν έργο και με πολιτικές που σχεδιάζονται για να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010 θα έπρεπε να συμβάλλουν σε αλλαγές στη διοίκηση πολλών δήμων, μεταξύ των οποίων προτεραιότητα έχουν οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ζητάει να απαλλαγούν οι διοικήσεις των δήμων από τους κομματικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για τις μη βιώσιμες πολιτικές σε τοπικό επίπεδο.

Είναι ώριμο αίτημα πλέον μεγάλου ποσοστού της κοινωνίας να υπάρξουν σχήματα και προσωπικότητες που θα αποστασιοποιηθούν από όλα τα φθαρμένα πολιτικά κόμματα και τους μηχανισμούς τους – ακόμα και από την ίδια την πολιτική καταγωγή τους - και θα επιδιώξουν μέσα από ευρύτερες συνεργασίες με ενεργούς πολίτες και κοινωνικές δυνάμεις να κερδίσουν την πλειοψηφία των εκλογέων και της τοπικής κοινωνίας για την αναγέννηση των πόλεων μας. Απαιτούνται, όμως, επώδυνες υπερβάσεις και χειραφέτηση από όσα μας οδήγησαν - αλλά και συνεχίζουν να μας σπρώχνουν πιο βαθιά - στην κρίση».

Πιο αναλυτικά, η δήλωσή μου;

Αντίθετα με άλλους, οι Οικολόγοι Πράσινοι λέμε καλά λόγια και για πολιτικούς που δεν ανήκουν στον δικό μας χώρο – αρκεί φυσικά να το αξίζουν. Η θετική μου αναφορά στον κ. Δήμα, τόσο στην συζήτηση με το δημοσιογράφο της Καθημερινής, όσο και με άλλες ευκαιρίες, έχει ακριβώς αυτή την διάσταση. Ο κ. Στ. Δήμας μπόρεσε να υπερβεί τη στενή κομματική του καταγωγή και επιτέλεσε σωστά το έργο του ως Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, με επιτελεία που λειτουργούν για να παράγουν έργο και με πολιτικές που σχεδιάζονται για να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν.

Η σημερινή βαθιά οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο απαιτεί να έρθουν στο προσκήνιο νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις αλλά και πολιτικοί που μπορούν να αποστασιοποιηθούν από τις πολιτικές εκείνες που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και να εκπροσωπήσουν νέες πολιτικές και πρακτικές που θα συμβάλλουν σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στην έξοδο από την κρίση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκπροσωπούν νέες αξίες στην πολιτική αλλά δεν αρκούν από μόνοι τους για τις μεγάλες ανατροπές που απαιτούνται σήμερα. Και σε άλλους πολιτικούς χώρους αλλά κυρίως αποστασιοποιημένοι από την παραδοσιακή πολιτική βρίσκονται ενεργοί πολίτες με άποψη και όραμα που θα μπορούσαν να βγουν στο προσκήνιο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για να ανατρέψουν κατεστημένα που έχουν βασική ευθύνη για το ότι οι πόλεις μας είναι μη βιώσιμες. Και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια άνοιξη για τη χώρα μας.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010 θα έπρεπε να συμβάλλουν σε αλλαγές στη διοίκηση πολλών δήμων, μεταξύ των οποίων προτεραιότητα έχουν οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ζητάει να απαλλαγούν οι διοικήσεις των δήμων από τους κομματικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για τις μη βιώσιμες πολιτικές σε τοπικό επίπεδο.

Η κρίση εκτός από κίνδυνος είναι και μια ευκαιρία για να τολμήσουμε τις μεγάλες αλλαγές στην πολιτική αλλά και στην οργάνωση της καθημερινής μας ζωής στις πόλεις. Είναι ώριμο αίτημα πλέον μεγάλου ποσοστού της κοινωνίας να υπάρξουν σχήματα και προσωπικότητες που θα αποστασιοποιηθούν από όλα τα φθαρμένα πολιτικά κόμματα και τους μηχανισμούς τους – ακόμα και από την ίδια την πολιτική καταγωγή τους - και θα επιδιώξουν μέσα από ευρύτερες συνεργασίες με ενεργούς πολίτες και κοινωνικές δυνάμεις να κερδίσουν την πλειοψηφία των εκλογέων και της τοπικής κοινωνίας για την αναγέννηση των πόλεων μας. Απαιτούνται, όμως, επώδυνες υπερβάσεις και χειραφέτηση από όσα μας οδήγησαν - αλλά και συνεχίζουν να μας σπρώχνουν πιο βαθιά - στην κρίση.