Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Συνέντευξη στο Artapress

Ερώτηση ArtaPress: Οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται να εμφανίζονται από το πουθενά και να «μπαίνουν» στην ελληνική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις. Είναι μια φούσκα τελικά;

Ν. Χρυσόγελος: Είναι περισσότερο ανάγκη της εποχής μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα σχετικά νέο κόμμα αλλά τα περισσότερα στελέχη τους προέρχονται από κινήσεις πολιτών, οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί. Πριν από μέλη των Οικολόγων Πράσινων ήταν και συνεχίζουν να είναι ενεργοί πολίτες. Από την άλλη, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από δύο βαθιές και αλληλο-εξαρτώμενες κρίσεις, την οικονομική και την κλιματική/περιβαλλοντική. Οι κοινωνίες – μεταξύ αυτών και η ελληνική – αναζητούν νέες πολιτικές, λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που απειλούν και εμάς και τα παιδιά μας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βαθιές αλλαγές σε επίπεδο αξιών και ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας – ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι και γυναίκες – στρέφονται συνειδητά προς πιο οικολογικές, δημοκρατικές και κοινωνικά υπεύθυνες επιλογές τόσο στην πολιτική όσο και στην καθημερινή ζωή τους. Αυτές οι νέες κοινωνικές δυνάμεις – που ξεπερνούν φυσικά το 3,5-4,5% που μας δίνουν κατά μέσο όρο οι δημοσκοπήσεις - δεν εκπροσωπούνται από τα άλλα κόμματα και στρέφονται προς τους Οικολόγους Πράσινους. Αυτή η στροφή έχει ήδη καταγραφεί και εκλογικά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Χρειάζεται, βέβαια, να πείσουμε ότι ως κόμμα μπορούμε να εκπροσωπήσουμε αυτές τις αξίες και πολιτικές με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο, ότι δεν θα απογοητεύσουμε τους πολίτες που θα μας εμπιστευθούν.

Ερώτηση: Ναι αλλά πως μπορείτε να μιλάτε για πολιτική αλλά να αναφέρεστε μόνο στα θέματα του περιβάλλοντος;

Ν. Χρυσόγελος: Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μιλάνε μόνο για το περιβάλλον. Αυτό που πιστεύουμε και προωθούμε είναι ότι τα θέματα του περιβάλλοντος πρέπει να μπουν στο κέντρο όλων των πολιτικών αλλά για να τις επηρεάσουν, με στόχο τη βιωσιμότητα. Δεν μπορεί να μιλάμε σήμερα για τη γεωργία, τις μεταφορές, την οικονομία, το φορολογικό σύστημα, τις κοινωνικές σχέσεις, τις επενδύσεις, τις διεθνείς σχέσεις, την παιδεία, τον τουρισμό, την ισότητα, τη μεταναστευτική πολιτική, την παραγωγή και κατανάλωση, το εμπόριο χωρίς να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις. Το μήνυμα μας για τις ευρωεκλογές είναι ότι έχουμε ανάγκη από ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ που να αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.
Δεν είναι τυχαίο που οι διεθνείς οργανισμοί αλλά και ορισμένες κυβερνήσεις αρχίζουν να δανείζονται το λεξιλόγιο και κάποιες ιδέες των Πρασίνων και μιλάνε τώρα για στροφή στην πράσινη οικονομία. Πριν λίγα χρόνια όταν το λέγαμε μας θεωρούσαν ουτοπιστές, ανεύθυνους, άσχετους με την οικονομία. Τώρα η στροφή στην πράσινη οικονομία δεν είναι μόνο απαραίτητη για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος αλλά μοιάζει και ως η μόνη λύση για την οικονομία, την απασχόληση και τη διατήρηση της ποιότητας της ζωής μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε πολλές ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης μέσα από πράσινες πολιτικές. Επιδιώκουμε να διαμορφωθεί ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ώστε να δημιουργηθούν στην ΕΕ 5.000.000 και στην Ελλάδα 100.000 πράσινες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα απαιτούσε επενδύσεις 500 δισεκατομμυρίων Ευρώ (στην Ελλάδα μικρό ποσοστό από τα 28 δις του «πακέτου Αλογοσκούφη»).
Οι επιλογές αυτές θα βοηθούσαν τη χώρα να στραφεί σε πιο βιώσιμες μορφές οικονομίας, θα στήριζαν τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, την παραγωγή ενέργειας με ηλιακές στέγες στις κατοικίες και στα δημόσια κτίρια, την παραγωγή βιοκαυσίμων όχι από καλλιέργειες για τρόφιμα αλλά από υπολείμματα καλλιεργειών και μαγειρικά λάδια, την ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών και του σιδηρόδρομου, την επέκταση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, την εξοικονόμηση και βιώσιμη διαχείριση του νερού, την οικολογική αναβάθμιση των γειτονιών και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την εξυγίανση ρυπασμένων περιοχών (όπως ο Ασωπός και η ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων, η Κορώνεια, η Ελευσίνα κα), τη δημιουργία ποδηλατόδρομων. Για να γίνουν αυτά πρέπει να υπάρξουν συγκροτημένες πολιτικές που είναι φανερό ότι απουσιάζουν.
Παράλληλα έχουμε συνεκτικές προτάσεις για τις κοινωνικές πολιτικές (όπως πχ εξασφαλισμένο μίνιμουμ εισόδημα για όλους τους πολίτες ώστε να μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα, κοινωνικές πολιτικές που βελτιώνουν με άλλα εργαλεία την ποιότητα ζωής των πολιτών, ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης, αντιμετώπιση της διαφθοράς, εμβάθυνση της δημοκρατίας με πιο συμμετοχικούς θεσμούς διακυβέρνησης.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι ρεαλιστές και θεωρούν ότι ακόμα και τα θέματα διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, με δεδομένο ότι στην εποχή μας απειλείται πλέον η επιβίωσή μας. Προτείνουν συνεπώς μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων. Η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζουν σύνορα, άρα οι διακρατικές σχέσεις πρέπει να στηριχθούν στο διάλογο και την επίλυση των διαφορών, αντί στην απειλή και τη χρήση βίας. Ο επανακαθορισμός των σχέσεων μας με τη φύση ώστε να γίνουν πιο αρμονικές, προϋποθέτει ότι και οι σχέσεις μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες και μεταξύ των πολιτισμών πρέπει να γίνουν πιο αρμονικές, να μειωθεί η φτώχια, να εξασφαλιστεί ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους, να λειτουργεί καλύτερα η δημοκρατία ώστε να μην υπάρχει άνισο βάρος στη λήψη αποφάσεων μεταξύ αυτών που έχουν (οικονομική και άλλη) δύναμη και των απλών πολιτών. Όλα αυτά έχουν την αντανάκλασή τους στις πολιτικές και τις πρακτικές που ακολουθούνται απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για αλλαγές όλων των πολιτικών αλλά και ως γέφυρα επικοινωνίας και διαλόγου τόσο μέσα σε κάθε κοινωνία όσο και μεταξύ των διαφόρων χωρών, πολιτισμών και θρησκειών. Πάντως οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων και οι αλλαγές που επιδιώκουν είναι στο διαδίκτυο και προσβάσιμες σε όλους www.ecogreens.gr

Ερώτηση: Μήπως έχετε μόνο καλές ιδέες αλλά αυτές δεν μπορούν να εκφραστούν στην πολιτική; Γιατί οι πολίτες να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν τους Οικολόγους Πράσινους;

Ν. Χρυσόγελος: Τι νόημα έχει να αγωνίζεσαι για το μέλλον των παιδιών σου αν ταυτόχρονα καταστρέφεται το κλίμα, δηλητηριάζεται ο αέρας που αναπνέουν και το φαγητό που τρώνε, απειλείται η υγεία τους και στο μέλλον θα πρέπει να πληρώσουν τα χρέη που τους φορτώνουμε εμείς οι γονείς τους; Σήμερα φορτώνουμε τα παιδιά μας με τεράστια οικονομικά βάρη (χρέος, ελλείμματα της χώρας, ασφαλιστικό) και συμβάλλουμε στην επιτάχυνση του κλιματικού χάους που θα κάνουν την ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας εξαιρετικά δύσκολη. Αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τα παιδιά μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τεράστια προβλήματα σήμερα. Και αυτό είναι ή πρέπει να είναι η ουσία της πολιτικής, η αντιμετώπιση δηλαδή των προβλημάτων όχι η άγονη αντιπαράθεση μεταξύ κομμάτων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν περιορίζονται στην κριτική, δεν μιλάνε μόνο για ένα μακρινό μέλλον, δεν λένε μόνο τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι, μιλάνε και ενδιαφέρονται για το παρόν, για το πώς ζούμε σήμερα αλλά και το πώς θα είναι ο κόσμος στον οποίο θα ζήσουν τα παιδιά μας. Λέμε και προτείνουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Γι αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι έρχονται να επηρεάσουν την πολιτική στη χώρα μας, προτείνοντας ταυτόχρονα και αλλαγές στις επιλογές που κάνουμε στην προσωπική μας ζωή. Εκφράζουμε επιλογές, αξίες, ευαισθησίες πολλών ανθρώπων και γι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε την εύνοια των περισσότερων ΜΜΕ φαίνεται να εκφράζουμε όλο και μεγαλύτερα ποσοστά πολιτών.
Δεν είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι εφεύρημα των δημοσκοπήσεων, που τους αγνοούσαν εξάλλου για μεγάλο διάστημα. Επιδιώκουμε να φέρουμε την ελπίδα και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν. Δεν εκμεταλλευόμαστε τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις πολιτών, επιδιώκουμε ένα ειλικρινή διάλογο μαζί τους και σεβόμαστε τον διακριτό τους ρόλο, αλλά μπορούμε ταυτόχρονα να συνεργαζόμαστε ώστε να έχουμε λύσεις και αποτελέσματα. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, να βοηθάμε στις λύσεις των προβλημάτων, όχι απλώς να πάρουμε κάποιες καρέκλες και να διαμορφώσουμε τη δική μας κομματική γραφειοκρατία. Γι αυτό και για μας είναι σημαντικό να παραμένουμε ταυτόχρονα και ένα κίνημα ενεργών πολιτών. Να έχουμε πιο δημοκρατική οργάνωση, δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην μετατραπούμε σε ένα παραδοσιακό κόμμα που αυτονομείται από την κοινωνία και λειτουργεί για τα συμφέροντα των μελών του.
Θέλουμε η πολιτική μας παρέμβαση να κάνει τους πολίτες να νοιώθουν ότι ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν μπορούν να συνεργάζονται με τους Οικολόγους Πράσινους και να προωθούν από κοινού λύσεις, αλλαγές πολιτικών. Επιδιώκουμε να διαμορφώνουμε και στη Βουλή και στην κοινωνία πλειοψηφίες σε συγκεκριμένα θέματα, θέματα που είναι πλέον ώριμα μεταξύ των πολιτών αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες των πολιτικών: αντιμετώπιση διαφθοράς, προστασία κλίματος, προστασία των δασών, δημιουργία πράσινων επαγγελμάτων, βελτίωση της ζωής στις πόλεις, αναγέννηση της υπαίθρου, στροφή στη βιολογική γεωργία, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, ενθάρρυνση θεσμών συμμετοχικής δημοκρατίας, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, απεξάρτηση από το πετρέλαιο, ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, άνοιγμα του σχολείου στις νέες ιδέες και στην κοινωνία, διάλογο με τη νεολαία για τα προβλήματά της κα. Σε αυτά τα θέματα παίρνουμε πρωτοβουλίες και τώρα που έχουμε περιορισμένα μέσα, είμαστε εκτός Βουλής και δεν έχουμε την κάλυψη των δραστηριοτήτων μας από τα ΜΜΕ. Φανταστείτε πόσα μπορούμε να κάνουμε με τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό και το εθνικό κοινοβούλιο!

Ερώτηση: Και τι μπορείτε να πετύχετε αν εκλέξετε ένα-δύο βουλευτές; Θα αλλάξουν οι πολιτικές;

Ν. Χρυσόγελος: Μια και ξέρουμε ότι οι ευρωεκλογές είναι στις 7 Ιουνίου 2009, επιδιώκουμε σε αυτές τις εκλογές να ξεπεράσουμε κατά πολύ το 3% και να εκλέξουμε 1-2 ευρωβουλευτές
Με 3% στις εθνικές εκλογές θα εκλέξουμε 8 βουλευτές, ενώ με 4,5% πάνω από 12. Επιδιώκουμε η παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων στη Βουλή να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική, για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών.
Μια ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων στην ελληνική Βουλή (όποτε και να γίνουν οι εκλογές) θα πίεζε και τα άλλα κόμματα να αλλάξουν και θα βοηθούσε συνολικότερα την εξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση σήμερα. Ήδη η παρουσία μας στο πολιτικό σκηνικό αναγκάζει τα κόμματα να ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά θέματα και να «δανείζονται» πολιτικές ορολογίες άγνωστες σε αυτά μέχρι πριν λίγο καιρό, όπως η πράσινη οικονομία, τα πράσινα επαγγέλματα, οι πράσινες μεταφορές. Η δική μας πολιτική πίεση θα εξαναγκάσει και τα άλλα κόμματα να ασχοληθούν με έργα και όχι να μένουν μόνο στα λόγια.

Ερώτηση: Δεν φαίνεται να είστε οργανωμένοι όπως τα παραδοσιακά κόμματα. Είσαστε μια μικρή ομάδα στελεχών με καλές ιδέες ή έχετε πραγματικά κοινωνική βάση και οργανωμένες δυνάμεις;

Ν. Χρυσόγελος Μετά τις εθνικές εκλογές του 2007 οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα κόμμα που αναπτύσσεται κοινωνικά και πολιτικά σε όλη την περιφέρεια. Σε πολλές περιοχές της χώρας έχουμε ήδη σοβαρές δυνάμεις και γι αυτό εκεί και τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι συχνά από 3-5,9%. Είναι αλήθεια ότι η Ήπειρος (εκτός από τα Ιωάννινα) είναι μια περιοχή που αν και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα έχει ελάχιστη συμμετοχή στην χιονοστιβάδα που έχει προκαλέσει η πολιτική παρουσία των Οικολόγων Πράσινων. Είναι πάντως μια περιοχή που διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και πιστεύουμε ότι σύντομα θα κινητοποιηθούν και θα αυτό-οργανωθούν ενεργοί πολίτες και από αυτή την περιοχή για να συμμετάσχουν ενεργά στους Οικολόγους Πράσινους. Είναι αντίφαση η Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο – η Βούλα Τσέτση, ένα πρόσωπο που παίζει ενεργό και σημαντικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο – να είναι από την Ήπειρο (τα Γιάννενα) αλλά η περιοχή να μην έχει ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων.
Πρόσωπο με πρόσωπο λέμε στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής: Αν πιστεύεις ότι θέλεις να πάρεις μέρος στην αλλαγή των πολιτικών και την προώθηση προτάσεων για την αντιμετώπιση της οικολογικής και οικονομικής κρίσης, ανέλαβε πρωτοβουλία και πάρε και εσύ μέρος. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν υπόσχονται τον παράδεισο σε κάποιο μακρινό μέλλον. Δεν πρεσβεύουν την κάλυψη όλων των καταναλωτικών αναγκών σου, όσο απεριόριστες και να είναι, ούτε έναν εύκολο πλουτισμό. Μπορούμε, όμως, να εργαστούμε μαζί για αξιοπρέπεια, κατάργηση της διαφθοράς και του κομματισμού, για ένα μέλλον όπου οι νέοι θα μπορούν να βρουν δουλειά σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά χρήσιμες θέσεις εργασίας, όπου δεν θα απειλείσαι από τις κλιματικές αλλαγές, την καταστροφή του όζοντος και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σου προτείνουμε να χαράξουμε μαζί τα μονοπάτια, δεν σου υποσχόμαστε μια λεωφόρο την οποία θα έχουν κατασκευάσει άλλοι, χωρίς εσένα, ερημώνοντας όλα γύρω σου. Στο βιώσιμο μέλλον θα πάμε με ποδήλατο, δημόσια μέσα μεταφοράς, οικολογικό σιδηρόδρομο, με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, ανακύκλωση, υπευθυνότητα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, πρόσβαση στην πληροφόρηση, αξιοποίηση της τεχνολογίας για να βελτιωθεί η συμμετοχή σου στη λήψη αποφάσεων, με άνθηση του πολιτισμού της καθημερινότητας. Θέλουμε να συμμετάσχεις και εσύ στη διαμόρφωση των αποφάσεων που σε αφορούν, δεν επιδιώκουμε να σε υποκαταστήσουν κάποιοι άλλοι (κομματικοί, ειδικοί, ανίδεοι, αυταρχικοί) που ξέρουν και μιλάνε στο όνομά σου. Αν προβληματίζεται τι να ψηφίσεις, ψήφισε ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ μόνο εφόσον η καρδιά και η λογική σου λένε ότι αύριο δεν θα μετανιώσεις που τους ψήφισες. Αλλά προπάντων αποφάσισέ το αν θέλεις να ακολουθήσουμε μαζί τη διαδρομή που είναι ενδιαφέρουσα, γιατί ο προορισμός της εξαρτάται και από εσένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: