Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε να αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη για την κρίση. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να προωθήσουμε πολιτικές προτάσεις και διάλογο για έξοδο από την κρίση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε παθητικά την κλιμάκωση της κρίσης, χρειαζόμαστε πολιτικές λύσεις και αλλαγή.
Η τραγική δολοφονία του 15χρονου Αλέξη μας έχει συγκλονίσει. Ταυτιζόμαστε με τους μαθητές που πολιορκούν τα αστυνομικά τμήματα, που ξεγυμνώνονται στη ΓΑΔΑ και μοιράζουν λουλούδια, που αντιδρούν με αυθόρμητο και ευφάνταστο τρόπο και απαιτούν να τιμωρηθούν επιτέλους οι ένοχοι: πολιτική και αστυνομική ηγεσία, δολοφόνοι του παιδιού.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατανοούν την οργή των νέων ανθρώπων που νοιώθουν όλο και περισσότερο ότι χάνεται η ελπίδα για μια ζωή με νόημα και ποιότητα…Παράλληλα, όμως, είναι χρέος όλων μας να αναζητήσουμε με νηφαλιότητα τους τρόπους που θα διασφαλίσουν ότι δε θα ξανασυμβεί ποτέ τέτοιος θάνατος, ότι δε θα ανατροφοδοτείται με πράξεις αντεκδίκησης – και μάλιστα τυφλές- ο αδιέξοδος δρόμος της βίας. Και να μετατρέψουμε τα αισθήματα οργής σε ένα κίνημα για πολιτικές και θεσμικές αλλαγές, για ανατροπή της κουλτούρας της βίας και για ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της δημοκρατικής κουλτούρας.
1. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθώς και της ηγεσίας της αστυνομίας. Δεν είναι θέμα προσωπικό αλλά πολιτικό. Οι εξοργιστικοί χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αν δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση από μόνη της ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι προϋπόθεση για να καταλαγιάσει η οργή, χρειάζεται η κοινωνία να της το υπενθυμίσει με αποφασιστικό αλλά μη βίαιο τρόπο.
2. Η τιμωρία του αστυνομικού που σκότωσε τον Αλέξη πρέπει να είναι άμεση. Η ατιμωρησία σε πάνω από 70 περιστατικά δολοφονίας μεταναστών, παιδιών, συντρόφων αστυνομικών τα τελευταία χρόνια -ο Μελίστας που δολοφόνησε τον Καλτεζά, βγήκε τελικά μετά από 8 μήνες φυλακή- οδηγεί σε παρόμοιες καταστάσεις. Η ατιμωρησία είναι μια μάστιγα που ροκανίζει όλους τους θεσμούς για χρόνια τώρα στην χώρα μας: η ατιμωρησία των εμπλεκομένων στα σκάνδαλα οξύνει την κοινωνική κρίση.
3. Το κλίμα οργής φούντωνε καιρό τώρα μαζί με τα συνεχή σκάνδαλα, την περιθωριοποίηση των προβλημάτων της νεολαίας και της παιδείας, όπως και την έλλειψη σοβαρού λόγου για την οικονομική και οικολογική κρίση. Σε αυτό το εύφλεκτο κλίμα, η δολοφονία του Αλέξη ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά. Αντί να οδηγήσει σε αυτοκριτική και να αποτελέσει την αρχή για μια νέα πολιτική που θα αντιμετωπίζει τα γενικευμένα προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά), η όλη στάση της κυβέρνησης συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, που τώρα γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτη.
4. Ο όλος χειρισμός της δολοφονίας του Αλέξη θυμίζει πολύ τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με τις πυρκαγιές στα δάση το καλοκαίρι 2007. Με περισσό θράσος η Κυβερνητική Επιτροπή φαίνεται να επιλέγει μια παρόμοια στρατηγική ΚΑΙ για τη σημερινή κρίση.
5. Όσα συμβαίνουν σήμερα αφορούν την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας, μια και έχει πληγωθεί -όχι μόνο από τη σφαίρα του αστυνομικού αλλά και από την στάση της κυβέρνησης- η ίδια η δημοκρατία. Η κρίση έχει προχωρήσει βαθύτερα, αφορά στις αξίες μιας κοινωνίας που δεν διασφαλίζει ότι τα παιδιά της θα ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, ούτε καν εξασφαλίζει ότι θα επιβιώσουν αν έρθουν αντιμέτωπα με ένα ανεξέλεγκτο «όργανο της τάξης». Μια ουσιαστική πρωτοβουλία διαλόγου και αυτοκριτικής της πολιτικής ηγεσίας είναι ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ κίνηση που μπορεί να εκτονώσει την κοινωνική ένταση που έχει προκληθεί.
6. Η ρίζα του κακού σχετικά με τη δολοφονία του Αλέξη βρίσκεται στις ίδιες τις αξίες και την κουλτούρα που, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, καλλιεργείται στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. με τη στρατιωτική δομή κι εκπαίδευση. Πρέπει να διασφαλισθεί ότι η αστυνομία θα σέβεται τη ζωή των πολιτών, θα προλαμβάνει αντί να πυροδοτεί την ένταση και τις συγκρούσεις, θα χρησιμοποιεί μεθόδους αυτοσυγκράτησης, τεχνικές μη βίαιης επίλυσης κρίσεων και συγκρούσεων και μη χρήσης των όπλων. Οι αστυνομικοί δεν πρέπει να οπλοφορούν χωρίς λόγο.
7. Τώρα πρέπει να δοθεί ο λόγος στους νέους. Μέσα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια ακόμα και στα ΜΜΕ πρέπει να μιλήσουν τα παιδιά για το πώς νοιώθουν, πως βλέπουν τη ζωή και το μέλλον τους, τι θέλουν να αλλάξουν, πώς θα γίνει το σχολείο χώρος δημιουργίας και η εκπαίδευση δημιουργική. Η οργή μέσα από ένα δομημένο διάλογο μπορεί να μετατραπεί σε δημιουργική δύναμη αλλαγής της κοινωνίας, της πολιτικής ζωής και της καθημερινότητας. Είναι ευθύνη όλων μας να εξελίξουμε μέσα από το διάλογο και τη συμμετοχή των νέων την ίδια τη δημοκρατία μας που βρίσκεται σε κρίση. Οι νέοι φωνάζουν: ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ. Εμείς θα τους ακούσουμε;
Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου