Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Όχι ασυλία στη ρατσιστική βία

                       Η ασυλία της ρατσιστικής βίας δεν έχει θέση στο Δήμο της Αθήνας

Η άρνηση του Δήμου Αθηναίων να χορηγήσει ρεύμα για την πραγματοποίηση αντιρατσιστικής συναυλίας στην Πλατεία του Αγ.Παντελεήμονα το Σάββατο 17 Μαρτίου, αποτελεί απόφαση που ενισχύει το ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας που απολαμβάνουν ρατσιστικές ομάδες της ακροδεξιάς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Επιπλεόν, η επίκληση -εκ μέρους του Δημάρχου- της αρνητικής γνώμης της ΓΑΔΑ για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αποτελεί απαράδεκτη μετατόπιση ευθυνών και έμμεση παραδοχή ότι στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν περιοχές στις οποίες η οργανωμένη πολιτεία αδυνατεί να περιφρουρήσει το δικαίωμα των πολιτών να πραγματοποιούν ειρηνικές εκδηλώσεις.

Η Οικολογική Αθήνα καταδικάζει την παραπάνω απόφαση του και καλεί το Δήμο, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, να θέσουν τέρμα στο «άβατο» της ακροδεξιάς στον Αγ.Παντελεήμονα, να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη της ρατσιστικής βίας στο κέντρο της Αθήνας καθώς και για τη παραπομπή των εμπλεκομένων στα περιστατικά αυτά στη δικαιοσύνη.
Οικολογική Αθήνα

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο Κον Μπεντίτ στην Αθήνα 27 Μαρτίου


Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου:
Στηρίζοντας τους Οικολόγους Πράσινους και τη στροφή της οικονομίας προς τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή

Την Αθήνα επισκέπτονται ως προσκεκλημένοι του Νίκου Χρυσόγελου οι συμπρόεδροι των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς, την Τρίτη 27 Μαρτίου, για να διερευνήσουν σε συνεργασία με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς τρόπους για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας και την στροφή της προς την βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή αλλά και για να στηρίξουν τους Οικολόγους Πράσινους στον κρίσιμο επερχόμενο εκλογικό αγώνα. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν επανειλημμένα ασκήσει κριτική στα μονόπλευρα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που πλήττουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Το πρωί της της Τρίτης 27 Μαρτίου, στις 10.30-11.30, στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (Αμαλίας 8), οι δύο συμπρόεδροι των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. O Νίκος Χρυσόγελος θα κάνει παρέμβαση ενώ η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Γιάννης Παρασκευόπουλος θα απευθύνουν χαιρετισμό. Τη συνέντευξη Τύπου θα συντονίσει η Βούλα Τσέτση, γενική γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ώρα 16.00 -18.15, στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (Αμαλίας 8), ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και η Ρεμπέκκα Χάρμς από κοινού με τον Νίκο Χρυσόγελο διοργανώνουν συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την οικονομία, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή. Στο στρογγυλό αυτό τραπέζι διαλόγου, προσκλήθηκαν συγκεκριμένοι φορείς που μέσα από ένα δομημένο διάλογο μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός τέτοιου σχεδίου, το οποίο θα επιδιωχθεί από τους Πράσινους να υποστηριχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών. Η συζήτηση είναι ένα πρώτο βήμα σε μια συστηματική προσπάθεια που αναλαμβάνουν οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο, για να στηριχθεί η ελληνική κοινωνία και οικονομία με στόχο την έξοδό της από την πολύπλευρη κρίση.

Τέλος, το απόγευμα της ίδιας μέρας, ώρα 19.00, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), οι δύο συμπρόεδροι των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο θα συμμετάσχουν σε ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "Διέξοδος από την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα", που οργανώνει Νίκος Χρυσόγελος. Καλωσορίζουν η Ιωάννα Κοντούλη και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Βούλα Τσέτση.

Ελληνικής καταγωγής στελέχη πράσινων για την Ελλάδα

Ελληνικής καταγωγής στελέχη ευρωπαϊκών πράσινων κομμάτων:

Η Ελλάδα χρειάζεται τους Οικολόγους Πράσινους στη Βουλή καθώς κι ένα ανοικτό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό πράσινο κόμμα

          Συνάντηση στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου 

Στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν την Δευτέρα 19 Μαρτίου ελληνικής καταγωγής στελέχη των πρασίνων κομμάτων της Γερμανίας, Αυστρίας και Βελγίου, ανταποκρινόμενα σε πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, και εξέφρασαν την δέσμευσή τους να βοηθήσουν τους Οικολόγους Πράσινους να εκπροσωπηθούν στη Βουλή στις επερχόμενες εκλογές καθώς και να συμβάλλουν, μεταφέροντας την εμπειρία τους και καλές πρακτικές, στην δημιουργία ενός ανοικτού, δημοκρατικού, αποτελεσματικού ελληνικού πράσινου κόμματος που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έξοδο της χώρας από την οικονομική, δημοσιονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, στη στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση και στην προώθηση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνοχής. 

Στην συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και διοργανωτή της συνάντησης, η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, η Μαρία Βασιλάκου, αντιδήμαρχος Βιέννης, υπεύθυνη σε θέματα συγκοινωνιών, ενεργειακού σχεδιασμού, χωροταξίας και στέγασης, αντιπρόεδρος του Αυστριακού Πράσινου κόμματος, ο Χρήστος Δουλκερίδης, υπουργός των Πρασίνων στην κυβέρνηση της περιφέρειας των Βρυξελλών, υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού, τουρισμού και στέγασης, Ιορδάνης (Ντανιέλ) Μουρατίδης, πρώην πρόεδρος των Πρασίνων στη Βάδη Βυτεμβέργη, συντονιστής πολλών πετυχημένων εκλογικών εκστρατειών των γερμανών πρασίνων, Δημήτρης Γουμάγιας, μέχρι προσφάτως Δημοτικός Σύμβουλος των Πρασίνων στο Kreutzberg- και Κωσταντίνος Κοντζίνος, δημοτικός σύμβουλος των πρασίνων στο Ulm, υπεύθυνος σε θέματα διεθνών σχέσεων.

Τα ελληνικής καταγωγής στελέχη που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα εξέφρασαν την διάθεσή τους να συμβάλλουν, επίσης, στην προσπάθεια αλληλεγγύης προς την ελληνική κοινωνία αλλά και προώθησης των αναγκαίων, κοινωνικά δίκαιων μεταρρυθμίσων που απαιτούνται σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και διοικητικό επίπεδο. Στην πρόσκλησή τους προς τους έλληνες πολίτες να υπερψηφίσουν τους Οικολόγους Πράσινοι τα ελληνικής καταγωγής στελέχη των Πράσινων, τονίζουν ότι δεν είναι όλα τα κόμματα ίδια, ότι οι Πράσινοι αντιπροσωπεύουν μια εναλλακτική πολιτική πρόταση και προτείνουν λυσεις απέναντι στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα στη χώρα. Τονίζουν τη σημασία μιας ισχυρής πράσινης πολιτικής παρουσίας που θα βοηθήσει : 

- στην διαμόρφωση, ξεκινώντας από το περιφερειακό επίπεδο προς το κεντρικό κράτος, ενός σχεδίου βιωσιμότητας, πράσινης οικονομίας, κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο διεξόδου της χώρας από την κρίση, 

- στην συγκεκριμενοποίηση της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά και των πολιτικών των ευρωπαϊκών θεσμών σε κοινωνικά δίκαιες και στοχευμένες πολιτικές μετά τις εκλογές που θα αντιμετωπίζουν όμως και τις παθογένειες και τα προβλήματα της χώρας (διαφθορά, φοροαποφυγή, φοροαπάτη, αναποτελεσματικότητα πολιτικού συστήματος και διοίκησης, πελατειακές σχέσεις, απουσία υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος, καταστροφή του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, απουσία αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών) 

- στην διαμόρφωση ενός δημοκρατικού και ανοικτού στη διαφάνεια, στον δημοκρατικό έλεγχο μέσα στο κοινοβούλιο καθώς και στην συμμετοχή των πολιτών συστήματος λήψης αποφάσεων που θα αναγεννήσει το ελληνικό πολιτικό σκηνικό και θα επιτρέψει σε δημιουργικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να έρθουν στο προσκήνιο. Οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη σημερινή χρεοκοπία ή εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις που θα μπορούσαν – αν κερδίσουν επιρροή- να εντείνουν την κρίση δεν πρέπει να είναι οι νικητές των εκλογών αν θέλουμε η χώρα να αλλάξει σελίδα.



Προβλήματα στη χρηματοδότηση της προστασίας της φύσης;

Προβλήματα στη χρηματοδότηση της προστασία της ευρωπαϊκής φύσης; 
Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου στο ευρωκοινοβούλιο 
 
 Τα προβληματικά σημεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Κανονισμό του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος LIFE, θέτει με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. 
Το LIFE είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης και συνεισφέρει στην εφαρμογή της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ιδιαίτερα τους κανονισμούς για τα πουλιά και τους οικοτόπους, αλλά και το ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επιτυχημένο από διεθνείς οργανώσεις όπως η BirdLife, το ΕΕΒ ή το WWF, καθώς έχει δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας, έχει υποστηρίξει καινοτόμες πρακτικές και έχει ενισχύσει προγράμματα σε υποβαθμισμένες και απομονωμένες περιοχές της ευρωπαϊκής υπαίθρου. Η ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος εστιάζει κυρίως στον ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό που προβλέπει η πρόταση της Επιτροπής (0,3% επί του συνολικού προϋπολογισμού της Ένωσης), στην διαφαινόμενη προτίμηση σε μεγάλα κυβερνητικά έργα αλλά και στη μειωμένη δυνατότητα των τοπικών φορέων, των MKO και χωρών σε κρίση, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που δε διαθέτουν πλέον δυνατότητες για την απαιτούμενη συγχρηματοδότηση, να συνεχίσουν να επωφελούνται με δίκαιο τρόπο από τα προγράμματα LIFE. 
 
«Λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα οπισθοχώρησης σε επίπεδο εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής» δήλωσε ο Ν. Χρυσόγελος. «Νόμοι που καταργούν ισχύοντα καθεστώτα προστασίας ψηφίζονται συνέχεια, η περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει χαλαρώσει, μη συμβατές με την προστασία δραστηριότητες επιτρέπονται όλο και περισσότερο εντός των προστατευόμενων περιοχών με πρόσχημα την κρίση. Η Ελλάδα χάνει έτσι την δυνατότητα να πετύχει εξυγίανση των δημοσιονομικών της παράλληλα με, αλλά και μέσω της προώθησης μιας πράσινης οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Το να χάσουμε και τα προγράμματα LIFE θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα γιατί αποτελούν τη μόνη καθαρή χρηματοδότηση για θετικά μέτρα προστασίας της σημαντικής για την ΕΕ βιοποικιλότητας, ώστε η προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος να συμβάλλει σε κοινωνικά - περιβαλλοντικά υπεύθυνες οικονομικές δραστηριότητες και σε θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για νέους. Ωστόσο, το LIFE αποτελεί μια πρόκληση και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πιο πετυχημένα προγράμματα είναι συνήθως αυτά στα οποία εμπλέκονται περιβαλλοντικοί και τοπικοί φορείς, όπως έχει αποδειχθεί και από την πανευρωπαϊκή διαβούλευση που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από έρευνες. 
 
Χρειάζεται, όμως, απλοποίηση των διαδικασιών, επικέντρωση στα αποτελέσματα, μεγαλύτερη συμμετοχή των περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων, ευέλικτα εργαλεία αντιμετώπισης των δυσκολιών εξεύρεσης συγχρηματοδότησης ή έστω άτοκου δανεισμού για χώρες σε κρίση, περιβαλλοντικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα. Εδώ θα φανεί εάν η Ευρώπη θα παραμείνει στην παγκόσμια πρωτοπορία της περιβαλλοντικής προστασίας ή αν θα θυσιάσει αυτό της το πλεονέκτημα στο βωμό της λιτότητας και των λάθος αναπτυξιακών επιλογών.» Για περισσότερες πληροφορίες: Γ. Μπλιώνης, 6944-869772 (ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης) Θέμα: Διευκρινήσεις σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για το πρόγραμμα LIFE H πρόταση της Επιτροπής για νέο Κανονισμό του προγράμματος LIFE για την περίοδο 2014-2020, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό. 
 
Ενόψει της δημιουργίας νέων υποπρογραμμάτων όπως αυτό για την κλιματική αλλαγή, εκτιμάται [1] ότι το αναιμικό 0,3% επί του συνολικού προϋπολογισμού της Ένωσης, δε θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών του μοναδικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου για το περιβάλλον. H πρόταση φαίνεται να δίνει βάρος σε μεγάλα κυβερνητικά σχέδια και μειώνει κατά το ήμισυ τα πολυάριθμα μικρά, αλλά επιτυχημένα προγράμματα που πραγματοποιούνται κυρίως από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) σε συνεργασία συνήθως με τοπικές αρχές [2-4]. Η κατάργηση της χρηματοδότησης του μη ανακτώμενου ΦΠΑ και η μη επιλεξιμότητα μόνιμων θέσεων εργασίας μπορεί να κάνουν απαγορευτική τη συμμετοχή τοπικών φορέων, μικρών εταιρειών και ΜΚΟ στα προγράμματα LIFE, ακόμα και με τα υψηλότερα επίπεδα συγχρηματοδότησης. 
 
Ερωτάται η Επιτροπή: 
1.Πόσα από τα πετυχημένα προγράμματα είχαν δικαιούχους MKO και τοπικούς φορείς στο σύνολο προγραμμάτων που έτυχαν ενίσχυσης από το πρόγραμμα LIFE; 
2.Υπάρχει δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του LIFE 2014-2020; 
3.Πώς διασφαλίζεται από τον νέο Κανονισμό η δυνατότητα των τοπικών φορέων, των MKO και χωρών σε κρίση, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που δε διαθέτουν πλέον δυνατότητες για την απαιτούμενη συγχρηματοδότηση, να συνεχίσουν να επωφελούνται με δίκαιο τρόπο από τα προγράμματα LIFE; 
4.Πως διασφαλίζεται ταυτοχρόνως η ενίσχυση: (α) δράσεων σε θεματικούς τομείς προτεραιότητας και δράσεων που εστιάζουν σε τοπικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες και (β) προγραμμάτων που αφορούν σε προστασία απειλούμενων ειδών και σημαντικών οικοσυστημάτων προστατευόμενων από διεθνείς συμβάσεις, αλλά και περιοχών με ιδιαιτερότητες, όπως πχ νησιά και ορεινές περιοχές;

 [1] http://ec.europa.eu/environment/consultations/life.htm 
[2] BirdLife - Conservation International - EEB - WWF LIFE for Nature and Biodiversity 2014-2020, Position paper on the reform of the EU’s financial instrument for the environment. Adopted 28 February 2011 
[3] BirdLife – EEB – WWF. LIFE position statement, 19th January 2012. 
 [4] BirdLife – EEB – WWF. Eligibility and co-financing under LIFE: Case studies from Member States, 2nd February 2012.

ΟΕΚ και Κοινωνική πολιτική


Την εποχή της κρίσης χρειάζεται ενδυνάμωση, όχι διάλυση της κοινωνικής πολιτικής
Συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με το σύλλογο εργαζομένων στον ΟΕΚ
Τις συνέπειες της κατάργησης των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) αλλά και τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης για αποτελεσματική παροχή των προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων καθώς και επίτευξη των στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας κι οικολογικής – αντισεισμικής αναβάθμισης γειτονιών και κτιρίων, μέσω αυτοδιοικούμενου οργανισμού, συζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων με τον Ηλία Αθανασίου και Όλγα Πολυχρονιάδου, πρόεδρο και μέλος της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων καθώς και άλλους εργαζόμενους στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, σε συνάντηση στα γραφεία του Συλλόγου, το Σάββατο 17 Μαρτίου.

Στη συζήτηση υπήρξε συμφωνία στις εκτιμήσεις ότι όσα γίνονται σήμερα δεν σχετίζονται με αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας ούτε έχουν σχέση με μια μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική για αυτούς που την έχουν ανάγκη, αλλά οδηγούν σε κατάργηση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών. Μαζί με τους δυο οργανισμούς καταργείται και η πολιτική για την κοινωνική κατοικία, με δεδομένο ότι:
  • Ενώ οι παροχές τόσο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας όσο της Εργατικής Εστίας βασίζονταν αποκλειστικά σε εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και όχι σε κρατικές ενισχύσεις, μαζί με τους δυο οργανισμούς φαίνεται να καταργείται και η πολιτική για την κοινωνική κατοικία, παρά το γεγονός ότι αν και καταργήθηκαν οι εισφορές των εργοδοτών (25%), αυτές των εργαζομένων (75%) παραμένουν. Έτσι από 697.500.000 € που ήταν το σύνολο των παροχών του ΟΕΚ το 2008 (επιδότηση ενοικίου, στέγαση κα), ποσό ίσο περίπου με τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (περίπου 55 εκατομμύρια Ευρώ το μήνα), αυτές το 2011 μειώθηκαν σε 285.800.000 € και θα μηδενιστούν το 2020.
  • Το ΙΚΑ δεν απέδιδε πλήρως τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στον ΟΕΚ και στην Εργατική Εστία (από τα 55.000.000 ευρώ/μήνα, απέδιδε συνήθως 30-35.000.000/μήνα), με αποτέλεσμα σήμερα το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΕΚ να ανέρχεται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και στην Εργατική Εστία 1 δις.
  • Ενώ η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ εκτιμάται σε πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για το τι θα γίνει αυτή η περιουσία.
  • Σε μια εποχή κρίσης που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα ανεργίας, σε αύξηση των αστέγων και των κοινωνικών προβλημάτων, η πλήρης κατάργηση της πολιτικής κοινωνικής κατοικίας (στέγαση ή/και επιδότηση ενοικίων) θα είναι καταστροφική. Η επιδότηση ενοικίου αλλά και η στεγαστική πολιτική με κοινωνικά κριτήρια αποτελεί, όμως, ένα ουσιαστικό εργαλείο στοιχειώδους εξισορρόπησης της βίαιης απώλειας εισοδημάτων για σημαντικές κατηγορίες πολιτών. Η κατάργησή του θα αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό αστέγων.
Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση εκπρόσωποι των εργαζομένων και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος συμφώνησαν στην ανάγκη να παρουσιαστεί σύντομα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός - συνέχεια του ΟΕΚ που θα διασφαλίζει συνέχεια στην απασχόληση των εργαζομένων αλλά και θα επιτυγχάνει κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Ο Νίκος Χρυσόγελος υποσχέθηκε να συμβάλλει σε μια τέτοια προοπτική. Με δεδομένη την τεχνογνωσία και την εμπειρία των εργαζομένων αυτός ο αυτοδιοικούμενος οργανισμός θα μπορούσε να:
  • συνδυάζει στόχους κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής κατοικίας με αυτούς για οικολογική-αισθητική αναβάθμιση των γειτονιών,
  • στηρίζει μέσα από προγράμματα κοινωνικής κατοικίας όχι μόνο τους σημερινούς δικαιούχους αλλά και ανέργους και κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα,
  • συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας και αναβάθμισης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των κτιρίων, ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες γειτονιές,
  • αξιοποιεί την υπάρχουσα τεχνογνωσία και εμπειρία του προσωπικού του ΟΕΚ για να βοηθήσει τις περιφέρειες να χαράξουν συνεκτικές πολιτικές στα θέματα της στέγασης, της κοινωνικής συνοχής και της επίτευξης ενεργειακών στόχων αλλά και τους δήμους για να ανταποκριθούν στο ρόλο που προβλέπεται στον Καλλικράτη σε θέματα στέγασης
  • συμβάλλει στην αποκατάσταση εγκαταλειμμένων κτιρίων που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως πχ στο κέντρο ή σε γειτονιές της Αθήνας και στην επανάχρησή τους για στέγαση κοινωνικών και στεγαστικών αναγκών.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, επίσης, η συστηματική συνεργασία μεταξύ του συλλόγου εργαζομένων και του Νίκου Χρυσόγελου για να στηριχθούν σε εθελοντική βάση σύλλογοι οικιστών που θα ήθελαν να συγκροτήσουν συνεταιρισμούς – συμμετοχικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αναπτυχθούν τοπικές οικονομικές δραστηριότητες, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για νέους ανθρώπους που οι οικογένειες τους διαμένουν σε οικισμούς που έχει κατασκευάσει ο ΟΕΚ αλλά και να επιτευχθούν περιβαλλοντικοί στόχοι. Εκπρόσωποι του συλλόγου οικιστών από το Ολυμπιακό Χωριό συμμετείχαν, ήδη, στην σχετική ημερίδα που διοργάνωσε προσφάτως ο Νίκος Χρυσόγελος στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις προοπτικές χρηματοδότησης παρόμοιων παρεμβάσεων – επιπλέον των υπαρχουσών εισφορών – κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης αλλά και πιθανώς του Ταμείου Συνοχής. Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είναι υπεύθυνος για τα θέματα του Ταμείου Συνοχής στην Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και ένας από τους προέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, και συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις για το νέο κανονισμό χρηματοδοτήσεων των περιφερειακών πολιτικών και της πολιτικής συνοχής. Πρόσφατα κατέθεσε ερώτηση για το θέμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων ανταποκρίθηκαν, επίσης, θετικά:
  • στην πρόσκληση να συμμετάσχουν στην συνάντηση κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων που οργανώνεται, στις 27/3/2012, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, από τους συμπροέδρους της Ομάδας των Πρασίνων Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεβέκκα Χαρμς από κοινού με τον Νίκο Χρυσόγελο με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την αναζωογόνηση και τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας με παράλληλη στροφή της προς πράσινη κατεύθυνση, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για νέους
  • στην πρόταση για διοργάνωση στο ευρωκοινοβούλιο, σε συνεργασία και με άλλους ευρωβουλευτές, μια ημερίδας για το μέλλον των κοινωνικών πολιτικών και της πολιτικής κοινωνικής κατοικίας την εποχή της κρίσης αλλά και ανταλλαγής εμπειριών από την λειτουργία αυτοδιοικούμενων οργανισμών και συνεταιρισμών στα θέματα κατοικίας,
  • στην πρόσκληση για από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων εκπαίδευσης που θα απευθύνονται στους οικιστές προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των οικισμών αλλά και την δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμησης και ανακύκλωσης νερού, μείωσης – ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων

Αναλυτικά για το θέμα της πολιτικής κοινωνικής κατοικίας και κατάργησης ΟΕΚ/ΟΕΕ

1. Η κατάργηση των οργανισμών οδηγεί και σε κατάργηση της κοινωνικής πολιτικής

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012, κλείνουν μικρά ταμεία ειδικού σκοπού που ασχολούνται με κοινωνικές υποδομές και παροχές, όπως οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Σύμφωνα με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου 7/28-2-2012 (ΦΕΚ 39, τ.Α/29.12.2012) κατά το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας των καταργούμενων οργανισμών, οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ο προϋπολογισμός του οποίου θα συμπεριλαμβάνει για το 2012 και τα στοιχεία των ανειλημμένων υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των δυο καταργούμενων οργανισμών.

Οι δύο οργανισμοί βασίζονταν σε εισφορές εργαζομένων/εργοδοτών, σε αναλογία 75% ΟΕΚ και 25% ΟΕΕ και δεν επιβάρυναν τα δημόσια ταμεία. Ακόμα κι αν το κλείσιμο γίνεται για να μειωθούν οι εισφορές και να «αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα», είναι μια λανθασμένη επιλογή και θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε μια σειρά από τομείς, αν δεν επανασχεδιαστεί κι αναβαθμιστεί η παροχή των υπηρεσιών αυτών μέσα από νέες, αποτελεσματικότερες δομές. Όμως ενώ καταργούνται οι εισφορές εργοδοτών (25%) δεν καταργούνται οι εισφορές εργαζομένων αλλά μηδενίζονται οι παροχές!

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, μαζί με τους δυο οργανισμούς καταργείται και η πολιτική για την κοινωνική κατοικία. Εντύπωση και απορίες προκαλεί λοιπόν το γεγονός ότι ενώ καταργήθηκε η εισφορά των εργοδοτών, θα συνεχιστεί η εισφορά των εργαζομένων αλλά συρρικνώνεται το ποσό παροχών που αντιστοιχούσε στους σκοπούς του ΟΕΚ και της ΟΕΕ και το 2020 μηδενίζεται. Από 697.500.000 € που ήταν το σύνολο των παροχών το 2008 - περίπου όσα χρήματα συνεισέφεραν εργοδότες και εργαζόμενοι ετησίως - οι παροχές μειώθηκαν το 2011 σε 285.800.000 €, θα συρρικνωθούν το 2013 σε 133.600.000 €, το 2018 σε 9.000.000 €, ενώ θα μηδενιστούν το 2020.

Η εξέλιξη των προγραμμάτων που διαχειρίζονταν ο ΟΕΚ (μεγάλα οικογενειακά δάνεια, μικρά δάνεια, δάνεια για οικογένειες με 3 παιδιά, επιδότηση ενοικίου, στέγαση) θα είναι ως εξής για τα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές:

Πίνακας: Σύνολο παροχών προγραμμάτων ΟΕΚ 2008-2020 σε εκατομμύρια Ευρώ (€)

2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
697,5
620,4
381,3
285,8
209,5
133,6
125
50,15
28
17,65
9
2
0,02

2. Οι συνέπειες από την κατάργηση των δυο οργανισμών και της κοινωνικής πολιτικής

Η κατάργησή των δύο αυτών οργανισμών χωρίς εναλλακτική λύση, σημαίνει ότι:
  • Μένουν «στον αέρα», τα υπό εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα του ΟΕΚ τη στιγμή που βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που περιλαμβάνουν 1300 κατοικίες, εκ των οποίων 5 οικισμοί αποτελούμενοι από 200 κατοικίες μόλις ξεκίνησαν. Ο ΟΕΚ είχε μάλιστα συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ένταξη οικολογικών κριτηρίων στο σχεδιασμό νέων αστικών περιοχών και είχε συνυπογράψει την “Χάρτα των Αθηνών για οικολογικές γειτονιές”(http://medsos.gr/medsos/2008-08-12-07-17-16/2009-01-27-12-32-46/medocc/592-2009-07-22-09-40-16.html
  • Καταργείται η επιδότηση ενοικίου 120.000 χιλιάδων οικογενειών.
  • Καταργείται η παροχή 10.000 δανείων ανά έτος για αγορά και επισκευή κατοικίας.
  • Ακυρώνεται η διαδικασία που είχε ξεκινήσει για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΚ, που εκτιμάται σε περ’ίπου 15 δισεκατομμύρια Ευρώ και αποτελείται από 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους ανά την επικράτεια οικισμούς, καθώς και από 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.233.471,45 τ.μ. σε 45 νομούς της χώρας.
  • Σταματά η ενίσχυση του τουριστικού τομέα της Ελλάδας από τον ΟΕΕ εξαιτίας της παύσης συνεργασίας με 2.700 ξενοδοχειακές μονάδες και περίπου 900 πρακτορεία τουριστικών λεωφορείων μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, ένα πρόγραμμα που έδινε ζωή και σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές, χωριά και νησιά, ιδιαίτερα σε εκτός τουριστικής εποχής περιόδους.
  • Σταματά η διάθεση δελτίων θεατρικών χειμερινών και θερινών παραστάσεων από τον ΟΕΕ, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, καθώς και η διάθεση κουπονιών αγοράς βιβλίων από συμβεβλημένους εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία, επιτείνοντας τα προβλήματα βιωσιμότητας πολλών δραστηριοτήτων στον χώρο του πολιτισμού και των εκδόσεων.
  • Στα ήδη υψηλά ποσοστά της ανεργίας προστίθενται οι 1400 υπάλληλοι από τους δύο οργανισμούς, στους οποίους δεν δίνεται καμία ευκαιρία αξιολόγησης και μετάταξης σε άλλες υπηρεσίες με ανάγκες σε προσωπικό καθώς και οι 7200 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ορεινών και νησιωτικών περιοχών που συμμετείχαν στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, σε θέατρα και σε άλλους φορείς που ενισχύονταν από τα προγράμματα της Εργατικής Εστίας.

3. Μια πρόταση για κοινωνική συνοχή, διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων και επίτευξη περιβαλλοντικών – κλιματικών στόχων
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος συμφώνησαν σε στενή συνεργασία και στην ανάγκη να παρουσιαστεί σύντομα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός - συνέχεια του ΟΕΚ που θα διασφαλίσει συνέχεια στην απασχόληση των εργαζομένων αλλά και θα επιτυγχάνει κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.

Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι μια πολιτική αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων (που προέκυπταν πάντως κυρίως από την παρέμβαση των κομματικών μηχανισμών και την ανικανότητα ή πελατειακή αντίληψη των πολιτικών που εμπλέκονταν στη διαχείριση των πόρων του ΟΕΚ), θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη αυτονομία κι αυτοδιοίκηση, και στην λειτουργία ενός σύγχρονου Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας και Κοινωνικών Πολιτικών. Αυτός ο Οργανισμός θα μπορούσε να:
  • δώσει συνέχεια στα σημερινά προγράμματα κοινωνικών παροχών, με καλύτερα όμως αποτελέσματα,
  • αναλάβει νέους ρόλους, αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία και τεχνογνωσία των εργαζομένων του, σε θέματα κοινωνικής κατοικίας και στέγασης και για άλλες κατηγορίες πολιτών (πχ άστεγοι, κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα), συμπληρωματικά με αυτά για τους σημερινούς δικαιούχους,
  • λειτουργεί ως συνεργάτης και σύμβουλος της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των συλλόγων οικιστών σε θέματα στέγασης αλλά και ενεργειακής-οικολογικής αναβάθμισης γειτονιών, περιοχών και κτιρίων,
  • συνδυάζει στόχους κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής κατοικίας με αυτούς για οικολογική-αισθητική αναβάθμιση των γειτονιών,
  • συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας και αναβάθμισης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των κτιρίων, ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες γειτονιές,
  • αξιοποιεί την υπάρχουσα τεχνογνωσία και εμπειρία του προσωπικού του ΟΕΚ για να βοηθήσει τις περιφέρειες να χαράξουν συνεκτικές πολιτικές στο θέματα της στέγασης, της κοινωνικής συνοχής και της επίτευξης ενεργειακών στόχων αλλά και τους δήμους για να ανταποκριθούν στο ρόλο που προβλέπεται στον Καλλικράτη σε θέματα στέγασης
  • συμβάλλει στην αποκατάσταση εγκαταλειμμένων κτιρίων που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως πχ στο κέντρο ή σε γειτονιές της Αθήνας και στην επανάχρησή τους για στέγαση κοινωνικών και στεγαστικών αναγκών.
Ένας αυτοδιοικούμενος Οργανισμός σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση θα μπορούσε παράλληλα με τους πόρους που προέρχονται σήμερα από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, να αξιοποιεί κι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής, με βάση τους νέους όρους χρηματοδότησης που θα ισχύσουν για την περίοδο 2014-2020.

Το Ευρωκοινοβούλιο για την ισότητα των φύλων


Το ευρωκοινοβούλιο για την ισότητα των φύλων και τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων
Υπερψήφισε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος

Το Ευρωκοινοβούλιο με τις 2 αποφάσεις του στην Ολομέλεια του Μαρτίου καλεί σε ενδυνάμωση των πολιτικών ισότητας των φύλων και αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και στις επιχειρήσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την Τρίτη 13/3 δυο σημαντικά κείμενα που αφορούν στις γυναίκες, το ένα αφορά στην ισότητα των δύο φύλων (έκθεση Sophia in 't Veld- A7-004/2012) και το δεύτερο “στις γυναίκες στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων” (έκθεση Sirpa PietikainenA7-0029/2012).

Ο Νίκος Χρυσόγελος και όλη η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισαν τα δυο κείμενα. Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: “τα ψηφίσματα αυτά αποτελούν ιστορική νίκη για τους πολυετείς και δυναμικούς αγώνες των γυναικών για ισότητα . Με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας στη χώρα, οι Ελληνίδες σήμερα βιώνουν όχι μόνο δραστικές περικοπές στους μισθούς αλλά και εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας και δραστικό περιορισμό των κοινωνικών υποδομών, αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας εναντίον τους. τη στιγμή που η ανασφάλιστη εργασία και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης αποτελούν πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση για τις γυναίκες. Σε αυτό το πλαίσιο κατάλυσης εργατικών δικαιωμάτων και κεκτημένων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ε.Ε. να αναλάβει ένα ρόλο προς μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που ακολουθείται στη χώρας μας. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε την επιτυχή υλοποίηση των μέτρων αυτών και στην Ελλάδα”.

Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ισότητας των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει μεταξύ άλλων νομοθετικά μέτρα για τη μείωση του χάσματος των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών και ποσοστώσεις για να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια εταιριών. Επαναλαμβάνει, επίσης, το κάλεσμα του για νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα εισάγουν ποσοστώσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την αντιπροσώπευση γυναικών στα συμβούλια εταιριών, εάν τα εθνικά μέτρα αποτύχουν.
Στην ίδια συζήτηση, η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βιβιάν Ρέντιγκ, είπε ότι οι προτάσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε παρόμοια υποχρεωτικά μέτρα ήταν σε ψήφισμά του τον Ιούλιο του 2011.

Αναλυτικά
Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει:

Ποσόστωση διοικητικών συμβουλίων σε εταιρίες
Το ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτιμήσει τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την αύξηση του αριθμού γυναικών σε διοικητικές θέσεις σε εταιρίες της ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Σε περίπτωση που τα μέτρα κριθούν ανεπαρκή, η Επιτροπή θα διαπραγματεύεται νομοθετικές προτάσεις για να εισάγει ποσοστώσεις, έτσι ώστε το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στα συμβούλια των εταιριών να αυξηθεί από 30% που αναμένεται το 2015, στο 40% μέχρι το 2020.

Εκλογικές Ποσοστώσεις
Οι εκλογικές ποσοστώσεις έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Σλοβενία, Πορτογαλία και Πολωνία και δεν θα έπρεπε να θεωρούνται προαιρετικές, αναφέρει το ψήφισμα που πρότεινε η Sophia in 't Veld.
Για να διασφαλιστεί η ισότητα των δύο φύλων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και ειδικά όσον αφορά σε κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις εκλογικές λίστες, δεσμευτικά μέτρα και κυρώσεις είναι απαραίτητα σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με το δεύτερο ψήφισμα που προετοίμασε η Sirpa Pietikainen.
Για να στηριχθεί η ισότητα των φύλων, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτρέπουν τα κράτη -μέλη να προτείνουν μετά τις Ευρωεκλογές του 2014 έναν άντρα και μια γυναίκα ως υποψηφίους για το αξίωμα του/της Επιτρόπου.
Παρά το γεγονός ότι 24% των μελών του Ευρωκοινοβουλίου είναι γυναίκες, η αντιπροσώπευση γυναικών κατά μέσο όρο στα εθνικά κοινοβούλια παραμένει αμετάβλητη στο 24%. Μόνο το 23% των Υπουργών είναι γυναίκες. Στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών στο Κοινοβούλιο είναι 18,7%, δηλαδή 56 επί των 300 βουλευτών.1

Στόχος ίσων αμοιβών
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει κλείσει ελάχιστα τα τελευταία χρόνια. Κατά μέσον όρο οι γυναίκες στην ΕΕ αμείβονται κατά 17.5% λιγότερο από τους άντρες, μόνο το 12% των διοικητικών υψηλού βαθμού είναι γυναίκες και μόνο 3% προεδρεύουν διοικητικών συμβουλίων.
Το ψήφισμα για την ισότητα καλεί για ένα στόχο ίσων αμοιβών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μειωθεί το μισθολογικό χάσμα. Το ψήφισμα για τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων καλεί για συχνή παρακολούθηση των μέτρων και δεσμευτική διορθωτική δράση όταν οι στόχοι δεν ικανοποιούνται.

Άδεια μητρότητας
Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να προχωρήσει σε πρόταση Οδηγίας Άδειας Μητρότητας για να διασφαλίσει την άδεια επί πληρωμή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Γονική Άδεια

Καλούνται τα κράτη μέλη να προάγουν ενεργά και να παρακολουθούν στενά την εφαρμογή της συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σχετικά με τη γονική άδεια, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αμεταβίβαστη περίοδο, και να διασφαλίσουν την άρση όλων των φραγμών στην αύξηση του ποσοστού ανάληψης της γονικής άδειας από άνδρες.
Έμφαση στις ομάδες ευάλωτων γυναικών

Λήψη μέτρων για γυναίκες με αναπηρία, προχωρημένης ηλικίας, με ελάχιστη ή καθόλου μόρφωση, με εξαρτώμενα άτομα υπ’ ευθύνη τους, μετανάστριες ή γυναίκες που ανήκουν σε μειονότητες, προσαρμοσμένων στις συνθήκες διαβίωσης τους.

Αμοιβαία αναγνώριση των αστικών ενώσεων και των οικογενειών με συζύγους του αυτού φύλου στην Ευρώπη

Οι οικογένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διάφορες μορφές και περιλαμβάνουν οικογένειες με γονείς έγγαμους, άγαμους, συμβιούντες, διαφορετικού ή του αυτού φύλου, μονογονεϊκές και οικογένειες με ανάδοχους γονείς, οι οποίες δικαιούνται ίση προστασία σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εκπονήσουν προτάσεις για την αμοιβαία αναγνώριση των αστικών ενώσεων και των οικογενειών με συζύγους του αυτού φύλου στην Ευρώπη μεταξύ χωρών που έχουν σχετική νομοθεσία, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όσον αφορά την εργασία, την ελεύθερη κυκλοφορία, τη φορολόγηση και την κοινωνική ασφάλιση καθώς και την προστασία των εισοδημάτων των οικογενειών και των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι ότι η νομοθεσία της ΕΕ εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου ή γενετήσιου προσανατολισμού, σύμφωνα με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξάλειψη της βίας που συνδέεται με το φύλο
Προτείνει λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης και της ψυχολογικής βίας, συνιστά βασικό εμπόδιο για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και παραμένει μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της ΕΕ, παρά τα μέτρα που έχουν λάβει οι πολιτικοί ηγέτες για την αντιμετώπισή της. Η οικονομική ύφεση δημιουργεί συνθήκες που συνδέονται με αυξημένη βία στις οικείες σχέσεις, και τα μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν τις υπηρεσίες υποστήριξης καθιστούν τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας ακόμη πιο ευάλωτες από ό,τι συνήθως. Παροτρύνει την Επιτροπή να συμπεριλάβει πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμιση της βίας που βασίζεται στο φύλο, την ομοφοβική και τρανσφοβική βία και παρενόχληση και το θέμα της βίας λόγω φύλου να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα δημόσιας ασφάλειας κια ως παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων παρά ως ιδιωτικό, οικογενειακό ζήτημα. Ζητάει να οριστεί το 2015 ως Έτος της ΕΕ για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.
1(2012) United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women Women in Politics 2012: Situation on 1/1/2012. http://www.ipu.org/pdf/publications/wmnmap12_en.pdf


Το Ευρωκοινοβούλιο για την ΠΓΔΜ


ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ 
Λευκό ψήφισε ο Ν. Χρυσόγελος. Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε η Έκθεση

«Υπάρχουν θετικά αλλά και αρνητικά σημεία. Ας αδράξουμε την ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος».

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε την έκθεση προόδου του 2011 για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (2011/2887(RSP)) και υιοθέτησε το Ψήφισμα του Richard Howitt εξ ονόματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Στις 5 Δεκεμβρίου 2011 είχε εκδοθεί επίσης η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδος.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, καταψήφισε ορισμένες επιμέρους διατάξεις, ενώ δεν ψήφισε το σύνολο της Έκθεσης, σταθμίζοντας τα θετικά και αρνητικά του σχεδίου. Η έκθεση υιοθετήθηκε με 582 ψήφους υπέρ, 70 κατά και λίγα λευκά, μεταξύ αυτών και ο Νίκος Χρυσόγελος που κατέθεσε γραπτή αιτιολόγηση ψήφου1 :

Μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε:
Είναι γεγονός ότι κάθε εθνικισμός κάνει πρώτα ζημιά στη δική του χώρα. Σε συνθήκες οικολογικής κρίσης που δε γνωρίζει σύνορα, οι άμεσοι γείτονες κάθε χώρας δεν είναι δυνητικοί εχθροί αλλά αναγκαστικοί συνεργάτες. Η Ελλάδα χρειάζεται να βρει μια ισορροπία συνδέοντας το εύλογο ενδιαφέρον της για συμβιβαστική λύση στο όνομα με το ζωτικό της συμφέρον και τοσυμφέρον όλης της περιοχής να γίνει η ευρύτερη γειτονιά μας πραγματικά ευρωπαϊκή, προωθώντας την ένταξη των άμεσων γειτόνων της όπως έκαναν μέχρι σήμερα όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε επίλυση των προβλημάτων συνολικά (όνομα,ασφάλεια συνόρων,απομόνωση εθνικισμού και κηρυγμάτων μίσους).

Με ευθύνη κυρίως των 2 μεγάλων ελληνικών κομμάτων χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για την επίλυση του προβλήματος μέσα από έναν δίκαιο συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για τον όρο “Μακεδονία”, και ταυτόχρονα με την εξάλειψη εθνικιστικών ή αλυτρωτικών διεκδικήσεων, τη διασφάλιση των συνόρων καθώς και τον τερματισμό της προσπάθειας εθνικού και πολιτιστικού προσδιορισμού της γειτονικής κοινωνίας σε βάρος της ταυτότητας και του πολιτισμού γειτονικών χωρών, ιδιαίτερα της Ελλάδας. Το 1992 μπορούσε να έχει υιοθετηθεί το πακέτο Πινέιρο που πρόσφερε τέτοια συνολική λύση, όταν ακόμα στην γειτονική χώρα δεν είχαν βρει μεγάλη απήχηση οι εθνικιστικές ρητορίες και πρακτικές. Όπως και με την τωρινή δημοσιονομική και οικονομική κρίση, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν τότε εγκαίρως το θέμα, αλλά και απέτυχαν πλήρως να διαμορφώσουν ένα σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος όταν οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές για την ελληνική πλευρά.

Είναι γεγονός ότι σήμερα η επίλυση του προβλήματος είναι πιο δύσκολη. Ναι μεν στη Ελλάδα έχουν επικρατήσει πιο ψύχραιμες φωνές, που επιδιώκουν επίλυση του προβλήματος με δίκαιο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό για σύνθετη ονομασία, αλλά στην γειτονική χώρα επικρατούν πλέον εθνικιστικές αντιλήψεις, που οδηγούν συχνά σε ακρότητες, Έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα που δεν είναι εύκολο να ανατραπούν, ενώ η κυβέρνηση Γκρουέφσκι χρησιμοποιεί το χαρτί του εθνικισμού – όπως συμβαίνει συχνά στην περιοχή μας - για να κυριαρχεί στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

Η έκθεση προόδου και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν σοβαρά προβληματικά σημεία, που δε μας επιτρέπουν να την υπερψηφίσουμε όπως θα θέλαμε. Σε γενικές γραμμές είναι πολύ λιγότερο ισορροπημένη από τις δύο προηγούμενες εκθέσεις, που οι Έλληνες Πράσινοι είχαμε υπερψηφίσει. Η λύση στο όνομα θα πρέπει όντως να περιλαμβάνει λύσεις και για την αποδοχή του εθνοτικού και γλωσσικού αυτοπροσδιορισμό της ΠΓΔΜ, με όρους όμως που δε θα υπονομεύουν το δικαίωμα και των άλλων εθνοτήτων στην ευρύτερη ιστορική Μακεδονία, να αυτοπροσδιορίζονται και αυτοί ως Μακεδόνες, αν θέλουν. Στο σημείο αυτό, οι διατυπώσεις της έκθεσης παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα και είναι ανάγκη να απαλειφθούν, ώστε να δοθεί χρόνος για πραγματικά περιεκτικές λύσεις.

Η έκθεση δίνει όμως και μια ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος μέσα από διάλογο και αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό, αξιοποιώντας την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στις ευρωπαϊκές δομές. Θετική είναι εδώ η αναφορά στο πρόσφατο προηγούμενο της επίλυσης των διαφορών Κροατίας-Σλοβενίας ως όρου για την ολοκλήρωση της κροατικής ένταξης στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική, αντί να συνεχίσει να αμύνεται από όλο και πιο δύσκολη θέση. Θα πρέπει να συνδέσει την ενταξιακή διαδικασία με έναν οδικό χάρτη επίλυσης του συνόλου των προβλήματων (ονομασία, αλυτρωτισμός, εθνικισμός, προώθηση εθνικής και πολτιστικής ταυτότητας της ΠΓΔΜ σε βάρος της ταυτότητας και του πολιτισμού της Ελλάδας). Με δεδομένο ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ έχει αποδειχθεί ισχυρό εργαλείο μετασχηματισμού της κοινωνίας και σε άλλες βαλκανικές χώρες όπως στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που βρέθηκαν μάλιστα αντιμέτωπες σε έναν αιματηρό πόλεμο, θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσει την πρόταση του Ψηφίσματος για δημιουργία από την Επιτροπή και το Συμβούλιο ενός μηχανισμού διαιτησίας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα ασχοληθεί με τον προκαταρκτικό έλεγχο της εναρμόνισης της νομοθεσίας της ΠΓΔΜ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα ορίσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα"


Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, στη διάρκεια της δικής του θητείας ως Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και αναπληρωματικό μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, συνέβαλε στην αντιμετώπιση μονομερών σε βάρος της ελληνικής πλευράς αποφάσεων, στην ενημερώση για φαινόμενα εθνικισμού στη γειτονική χώρα, ενώ πέτυχε τη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης στάσης μέσα στους πράσινους, που υποστηρίζουν πλέον ενεργά την εξεύρεση μιας σύνθετης, αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας.

Είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί η έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τις αρχές και τα μέσα ενημέρωσης για τη δημιουργία θετικού κλίματος για την επίλυση του προβλήματος και την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες και την αποθάρρυνση της ρητορικής του μίσους. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ιδιαίτερα με την ανυποληψία του τωρινού πολιτικού της συστήματος, μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος θα είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, ενόψει των καθοριστικών ημερομηνιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (που είναι πιθανόν να συζητήσει το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ) και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το Μάιο στο Σικάγο. Η επίλυση του συνόλου των προβλημάτων με την γειτονική χώρα θα είναι προς όφελος της ειρήνης, της ευημερίας και των σχέσεων καλής γειτονίας, αρκεί να ανάλαβουν οι πολιτικές δυνάμεις τις ευθύνες που τους αναλογούν και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για δίκαιη λύση, αντί να αξιοποιούν το πρόβλημα νομίζοντας ότι θα αποκομίσουν εκλογικά οφέλη μέσα από μια πορεία που θα ζημιώσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Οι μόνοι που κερδίζουν από την διαιώνιση του προβλήματος είναι όσοι εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες των πολιτών για προσωπικό ή κομματικό όφελος. Είδαμε τι έγινε με την δημοσιονομική κρίση, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλες αποτυχίες στη χώρα μας”.

1 Γραπτή αιτιολόγηση ψήφου: Σταθμίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά του σχεδίου, ψήφισα λευκό. θα ήθελα ένα ψήφισμα που να θέτει έντονα το πλαίσιο για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο σύνολο των προβλημάτων. Το ψήφισμα έχει πολλά θετικά σημεία αλλά και σοβαρά προβληματικά, που τελικώς δε μου επιτρέπουν να το υπερψηφίσω όπως θα ήθελα. Σε γενικές γραμμές είναι λιγότερο ισορροπημένο από τις εκθέσεις των δύο προηγούμενων χρόνων, που οι Έλληνες Πράσινοι είχαμε υπερψηφίσει. Η λύση στο όνομα θα πρέπει όντως να περιλαμβάνει λύσεις και για την αποδοχή του εθνοτικού και γλωσσικού αυτοπροσδιορισμού της ΠΓΔΜ, με το βλέμα στραμμένο προς το μέλλον, με όρους που δεν υπονομεύουν το δικαίωμα και των άλλων εθνοτήτων στην ευρύτερη ιστορική - γεωγραφική Μακεδονία, να αυτοπροσδιορίζονται και αυτοί ως Μακεδόνες, αν θέλουν. Στο σημείο αυτό, οι διατυπώσεις της έκθεσης, άρθρο 15, παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα και δεν συμβάλλουν στο να δωθεί ώθηση και χρόνος σε πραγματικά περιεκτικές λύσεις. Η έκθεση θα έπρεπε να αποτελέσει ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος μέσα από διάλογο και αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό, αξιοποιώντας την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στις ευρωπαϊκές δομές και θέτοντας σχετικό χρονοδιάγραμμα. Θετική είναι η αναφορά στο πρόσφατο προηγούμενο της επίλυσης των διαφορών Κροατίας-Σλοβενίας ως όρου για την ολοκλήρωση της κροατικής ένταξης στην Ε.Ε.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Υπερψηφίστηκε πράσινη έκθεση για συνεταιρισμούς

Αναγκαία μια υποστηρικτική πολιτική για την κοινωνική οικονομία

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sven Giegold για το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Εταιρείας και τον ρόλο των εργαζομένων. Σε μια εποχή κρίσης υψηλής ανεργίας οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις πέρα από τα συμφέρον των μελών τους και των χρηστών των υπηρεσιών τους προσφέρουν λύσεις σε κοινωνικά ζητήμα και μπορούν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον.

Η Ευρώπη αριθμεί 160.000 συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στην ιδιοκτησία του 1/4 των Ευρωπαίων, κι απασχολούν 5,4 εκατομμύρια εργαζομένους περίπου. Οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν επιδείξει βιωσιμότητα κι αντοχή κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, χάρη στο συνεταιριστικό επιχειρηματικό πρότυπό τους. Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις βελτίωσαν τον κύκλο εργασιών και τους ρυθμούς ανάπτυξής τους και κατά τη διάρκεια της κρίσης, με λιγότερες πτωχεύσεις και απολύσεις προσωπικού. Παρέχουν απασχόληση υψηλής ποιότητας, ανθεκτική στην κρίση και χωρίς αποκλεισμούς, απασχολούν σε μεγάλο βαθμό γυναίκες και μετανάστες, συμβάλλουν σε βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες λειτουργούν
μέσω της δημιουργίας τοπικών θέσεων εργασίας που δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλού.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πράσινων Sven Giegold τονίζει: “υπάρχει μια αντίφαση στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Από τη μία η ΕΕ συζητάει για κοινωνική συνοχή και από την άλλη καθυστερεί σημαντικά στην προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών για ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, των πολιτικών εκείνων που θα βοηθήσουν την Ευρώπη να εξέλθει δυναμικά και ενωμένη από την κρίση. Είναι σημαντικό οι εθνικές κυβερνήσεις αλλά ιδιαίτερα η Κομισιόν να επεξεργαστούν σχέδια και πρωτοβουλίες για την στήριξη της κοινωνικής οικονομίας”.
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε: "Πέρασαν αρκετά χρόνια χωρίς να υλοποιηθούν πολλές από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ήδη από το 2004 η Κομισιόν. Οι συνεταιρισμοί αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό δυναμικό για δημιουργία θέσεων εργασίας, ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και κοινωνική συνοχή. Η αντιμετώπιση της κρίσης περνάει και μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και ενδυνάμωση του τρίτου τομέα, των συνεταιριστικών, συμμετοχικών και κοινωνικών επιχειρήσεων. Οι ιδιαιτερότητες και η προστιθέμενη αξία των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, πρέπει να αναγνωριστεί έμπρακτα από την Κομισιόν και όλα τα κράτη μέλη, τόσο με την διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου όσο και με την ενίσχυσή τους μέσω στοχευμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο κοινωνικός χαρακτήρας των συνεταιρισμών πρέπει να αντανακλάται και με την συμμετοχή των εργαζομένων στην διοίκησή τους”.
Δείτε το κείμενο της έκθεσης εδώ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη στο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύθηκε στο τεύχος 24, του ηλεκτρονικού περιοδικού του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, http://medsos.gr/medsos/images/stories/PDF/Nikos%20Chrysogelos.pdf


Ερώτηση: Ως Περιφερειακός Σύμβουλος Nοτίου Aιγαίου τον τελευταίο χρόνο προσπαθήσατε να φέρετε ένα νέο «οικολογικό άνεμο», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται ο σύνδυασμός σας, στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ανεβάζοντας ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της ανάγκης αλληλεγγύης, συσπείρωσης, κοινής δράσης, συνεκτικότητας και διασύνδεσης των συχνά απομονωμένων νησιωτικών περιοχών τόσο μεταξύ τους, όσο και με την υπόλοιπη Ελλάδα aλλά και της ανάδειξης της προστασίας και διαχείρισης φυσικού και πολιτισμικού πλούτου των νησιών ως τη βάση για την ευημερία, την απασχόληση και την οικονομία της περιοχής. Πείτε μας καταρχάς πόσο ώριμες θεωρείτε τις συνθήκες για την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος;

Νίκος Χρυσόγελος: Είναι γεγονός ότι επέλεξα να συμμετέχω στις περιφερειακές εκλογές στην
περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όχι μόνο γιατί κατάγομαι από ένα νησί ή γιατί τα νησιά και η θάλασσα έχουν επηρεάσει καθοριστικά την προσωπικότητα και τις αξίες‐επιλογές στη ζωή μου αλλά και γιατί πιστεύω ότι οι νησιωτικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο, είναι πολύ πιο κοντά σε προτάσεις όπως οικολογία, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, κοινωνική υπευθυνότητα κα. Επίσης, οι περισσότεροι νησιώτες έχουν μια ευγένεια και δημοκρατικότητα στις αντιλήψεις, κάτι που είναι απαραίτητο για να ριζώσουν οι πράσινες προτάσεις. Λέγαμε προεκλογικά και πάνω σε αυτή τη βάση συνεχίζουμε να δουλεύουμε ως “Οικολογικός Άνεμος” Νοτίου Αιγαίου: «Στις πρακτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενες γενιές υπάρχουν απαντήσεις για την προστασία του κλίματος και για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων: κτίρια ενεργειακά αποτελεσματικά, σοφή διαχείριση νερών, προστασία της γης από την ερημοποίηση, αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο νησιωτικό χώρο και τον πολιτισμό. Οι νησιωτικές χώρες αποτελούν πρότυπο οικονομίας χώρου, εφαρμογής καλών πρακτικών για την εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων τους και αλληλεγγύης. Η δόμησή τους και η αρχιτεκτονική τους είναι αποτέλεσμα της υποχρέωσης όλων προς όλους και της ανάγκης για αλληλοβοήθεια. Χτίστηκαν έτσι ώστε να προστατεύονται όλοι οι κάτοικοι μαζί, από πειρατές, εξωτερικούς κινδύνους και καιρικές συνθήκες (πχ ανέμους). Απλά χαρακτηριστικά, όπως οι στρογγυλευμένες εξωτερικές γωνίες τοίχων, μαρτυρούν την απόλυτη ανάγκη εξοικονόμησης κοινόχρηστου χώρου και το σεβασμό όλων προς αυτόν, όταν γύρω τους υπήρχε απεριόριστη γη. Η γη, όμως, ήταν σεβαστή ως εργαλείο επιβίωσης και αξιοποιήθηκε σε μέγιστο βαθμό, με πείσμα και κόπο, διαμορφωμένη με ξερολιθιές που την καθιστούσαν κατάλληλη για καλλιέργεια και την προστάτεψαν για το σκοπό αυτό.
 

Όλα αυτά δεν είναι μόνο εκθέματα ενός ανοικτού μουσείου με ανθρώπινες δημιουργίες από το παρελθόν, αλλά αποτελούν και σήμερα μοναδικό παράδειγμα σοφής και βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτά βασίστηκε η επιβίωση του νησιώτικου χώρου ως τις μέρες μας και στην οικονομία που εφαρμόστηκε σε όλους τους πόρους στηρίχθηκε η κληρονομιά των νησιών από γενιά σε γενιά.
 
Ήδη προσελκύουν το ενδιαφέρον μελετητών και ερευνητών για εφαρμογές στο σήμερα. Με κατάλληλο σχεδιασμό και τολμηρές πολιτικές, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων των νησιωτικών κοινωνιών. Θάλασσα και ήλιο μπορεί να βρουν οι τουρίστες παντού, αλλά το νησιωτικό τοπίο και οι παλιότερες ανθρώπινες δημιουργίες αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό στα νησιά μας».
 

Διαπιστώνουμε ότι – και με αφορμή την κρίση – περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτό που λέμε δεν είναι κάτι θεωρητικό αλλά μπορεί να εφαρμοστεί. Ήδη υπάρχουν πολύ σημαντικά παραδείγματα σε διάφορα νησιά, προσπάθειες που αποδεικνύουν ότι προς τα εκεί είναι το μέλλον μας: μικρές οικολογικές προσπάθειες στον τουρισμό, βιολογικές καλλιέργειες και βιολογική κτηνοτροφία, παραγωγή λαδιού και αλευριού από προϊόντα βελανιδιάς, ανάδειξη και προστασία μονοπατιών που προσελκύουν περιπατητές, προσπάθεια δημιουργίας πολυμετοχικών εταιριών με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών για παραγωγή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, επιστροφή σε σύγχρονες μορφές αλληλεγγύης που στηρίζονται στην …παράδοση του κοινοτισμού που υπήρχε στα νησιά, αναδιοργάνωση της αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας κι ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Ναι, επιδιώκουμε να συμβάλουμε κι εμείς ως περιφερειακή παράταξη στην ενδυνάμωση αυτών των τάσεων αλλά και να βοηθήσουμε σε επίπεδο στρατηγικής για να διαμορφωθεί μια πιο πράσινη πρόταση για την ευημερία και τη βιωσιμότητα της περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι σταδιακά αυτές οι προτάσεις κερδίζουν μεγάλη υποστήριξη στην περιοχή αυτή. Το Νότιο Αιγαίο θα μπορούσε να αποτελέσει πρόταση και παράδειγμα για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως κοινωνία και χώρα για έξοδο από την κρίση, μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί μια κοινωνικά δίκαιη, περιβαλλοντικά αποτελεσματική, οικονομικά υπεύθυνη λύση. 

Ερώτηση: Ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων σκοπεύετε να αναδείξετε την απομόνωση που βιώνει η χώρα μας ως περιφέρεια στην ΕΕ και ποια μέτρα σε πολιτικό επίπεδο έχετε να προτείνετε προς την κατεύθυνση αυτή;
 

Νίκος Χρυσόγελος: Στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, ο ρόλος του Έλληνα πράσινου ευρωβουλευτή είναι ιδιαίτερα απαιτητικός τόσο λόγω των υποχρεώσεων στο ευρωκοινοβούλιο, όσο και της ανάγκης να ενδυναμώσουν οι συμμαχίες της ελληνικής κοινωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα με τις προσπάθειες να δυναμώσει η αλληλεγγύη προς τη χώρας μας πρέπει και εμείς, ως κοινωνία, να αναλάβουμε να προωθήσουμε ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν διέξοδο από την κρίση, αλλαγές που έχουμε ανάγκη απέναντι στους εαυτούς μας.
 

Έτσι, οι βασικοί άξονες της δουλειάς μου στο Ευρωκοινοβούλιο και μέσα από την ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών, την συμμετοχή μου σε επιτροπές του κοινοβουλίου αλλά και σε άτυπες επιτροπές των ευρωβουλευτών είναι η πράσινη οικονομία, η κοινωνική συνοχή, η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για νέους, η περιφερειακή ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της νησιωτικότητας, η ενδυνάμωση της κοινωνικής οικονομίας, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο διαπολιτισμικός διάλογος, η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των δημόσιων αγαθών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν.
 

Μετέχω στις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου (α) Περιφερειακής Ανάπτυξης (τακτικό μέλος) και (β) Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (αναπληρωματικό μέλος) αλλά και σε άτυπες επιτροπές των ευρωβουλευτών για (α) κοινωνική οικονομία, (β) νησιά (γ) παράκτια ζώνη (δ) νερό καθώς και στις αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Με δεδομένο ότι είμαι και εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, αποφασίσαμε συλλογικά ως περιφερειακή παράταξη να παραμείνω στο Περιφερειακό Συμβούλιο με στόχο, αξιοποιώντας την διπλή ιδιότητα, να φέρουμε πιο κοντά τις νησιωτικές κοινωνίες και τις περιφέρειες στην Ευρώπη, να προωθήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη νησιωτικότητα, να επιδιώξουμε να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των ελληνικών περιφερειών, ιδιαίτερα των νησιωτικών, ορεινών και αραιοκατοικημένων.
 

Θα δώσω, λοιπόν, σημαντική έμφαση στην συνεργασία με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τους δήμους, τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης Στρατηγικών Σχεδίων Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης, που θα αξιοποιούν όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία, αλλά και τους ανθρώπινους, οικονομικούς και φυσικούς ‐ ανανεώσιμους πόρους κάθε περιοχής με τρόπο βιώσιμο, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο.
 

Αναλυτικά τις προτεραιότητες της θητείας μου μπορείτε να τις δείτε στην ιστοσελίδα μου: http://www.chrysogelos.gr/ 

Ερώτηση: Έχετε συχνά εκφράσει τη θέση πως η κρίση είναι ευκαιρία για τη χώρα μας ώστε να κάνει στροφή σε ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης και να καταφέρει παράλληλα να ανατρέψει την υποβάθμιση τόσο της οικονομίας, των κοινωνικών ιστών όσο και των φυσικών της πόρων. Πόσο εφικτή είναι η συγκεκριμένη πρόταση για την Ελλάδα του PSI+ και την αντίληψη που μέχρι σήμερα εκφράζουν οι ευρωπαίοι πιστωτές της ως προς της ανάπτυξη και τη σχέση της με την κοινωνία και το περιβάλλον;
 
Νίκος Χρυσόγελος: Λόγω της συσσώρευσης λαθών στις ακολουθούμενες πολιτικές και των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας, δεν είναι εύκολα τα πράγματα αλλά η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να αλλάξει και η Ευρώπη και η Ελλάδα. Πιστεύω ότι η διέξοδος από την κρίση είτε θα είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη, πράσινη, είτε δεν θα υπάρξει. Η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για στροφή προς μια πιο βιώσιμη προοπτική της χώρας μας, θα μπορούσε, όμως, να οδηγήσει και σε απόλυτη καταστροφή. Δεν είμαι, φυσικά, προφήτης για να πω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, ως ενεργός πολίτης αλλά και ως ευρωβουλευτής επιδιώκω να συμβάλω στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να μπορέσει η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία, αντί για καταστροφή.
 

Είναι γεγονός ότι οι πολιτικές που προωθούνται σήμερα είναι αποτυχημένες κι οδηγούν σε κοινωνική εξαθλίωση και οικονομική κατάρρευση. Δεν μπορούμε, όμως, να μένουμε ως κοινωνία στην άρνηση, πρέπει να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση μέσα από διάλογο. Μια πρόταση διεξόδου που θα κερδίσει την υποστήριξη και την συμμετοχή της κοινωνίας στην προσπάθεια γιατί θα απαντάει ταυτοχρόνως στην δημοσιονομική εξυγίανση, στην μεταρρύθμιση της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.
 

Απαιτούνται όμως σοβαρές αλλαγές σε τρία επίπεδα:
‐ Σε ευρωπαϊκό επίπεδο: μεταρρύθμιση της ΕΕ και της ευρωζώνης, διαμόρφωση κοινής οικονομικής πολιτικής και διακυβέρνησης, επίδειξη πραγματικά ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές, πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ, παροχή των κατάλληλων εργαλείων για αναζωογόνηση της οικονομίας (ευρωομόλογα, αύξηση προϋπολογισμού ΕΕ, παροχή τεχνικής βοήθειας κα). Στήριξη των χωρών του νότου για να πετύχουν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα τις αναγκαίες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις με την κοινωνία σύμμαχο και όχι στόχο.


‐ Σε εθνικό επίπεδο: αλλαγή της σημερινής καταστροφικής πολιτικής και διαμόρφωση μέσα από διάλογο με την κοινωνία ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων που θα επιδιώκει ‐ μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, πχ μια δεκαετία ‐ τη στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, τη βιωσιμότητα (αειφορία) και την κοινωνική συνοχή, τη βελτίωση των δημοσιονομικών, τη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, μέσα από την ενεργοποίηση των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας, την επανα‐ιεράρχηση αξιών, την πράσινη και κοινωνική καινοτομία καθώς και την ορθολογική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων. Κεντρικό ζητούμενο είναι η συν‐διαμόρφωση μαζί με τα Περιφερειακά Συμβούλια και τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς των σημαντικότερων κοινωνικών εταίρων ενός Στρατηγικού Σχεδίου Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής, Σύγκλισης και Απασχόλησης 2012‐2020, βασικό εργαλείο για την έξοδο από την κρίση.


− Σε περιφερειακό‐τοπικό επίπεδο: Η αυτοδιοίκηση (περιφερειακή και τοπική) πρέπει να αναλάβει ένα πολυσύνθετο ρόλο. Αφενός συγκρότησης από την περιφέρεια προς το κέντρο ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμου, δίκαιου, που θα προκύψει μέσα από καλά σχεδιασμένες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, στηριγμένης στην ποιότητα και όχι στην συνεχή αύξηση των οικονομικών δεικτών. Κι αφετέρου ανάπτυξης μορφών συμμετοχικής δημοκρατίας που θα αποτελέσουν σταδιακά και τη βάση για αλλαγές του μοντέλου πολιτικής εκπροσώπησης, δημοκρατικής διακυβέρνησης, διοικητικής οργάνωσης . Ένας τέτοιος ρόλος απαιτεί οργάνωση και διοικητική αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης, μέσω της κατάλληλης στελέχωσης κι εκπαίδευσης του προσωπικού της, ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες και δήμους, ενδυνάμωση των ικανοτήτων των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει, επίσης, να παρακολουθείται με κατάλληλους δείκτες και να αξιολογείται η πορεία υλοποίησής της πορείας της αυτοδιοίκησης και του έργου της.


Όλα αυτά πρέπει να αποτυπώνονται σε ένα Στρατηγικό Σχέδιο Σχεδίου Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής, Σύγκλισης κι Απασχόλησης 2012‐2020 που θα επεξεργαστεί ΚΑΘΕ περιφέρεια και θα συν‐αποτελέσουν όλα μαζί τη βάση για τη σύνθεση του εθνικού σχεδίου. 


Ερώτηση: Ποιες θα είναι οι ειδικότερες προτεραιότητές σας τα επόμενα δυόμιση χρόνια στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική πολιτική; Με δεδομένες τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ευθύνες που έχω αναλάβει σε θέματα περιβάλλοντος, μία από τις προτεραιότητές μου είναι η παρέμβαση στα θέματα μεταρρύθμισης της κοινής αλιευτικής πολιτικής και η προώθηση μιας νέας στρατηγικής για τη θάλασσα. Έχω αναλάβει ήδη τη διατύπωση γνώμης στο θέμα και οργανώνουμε διαβούλευση τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ίδιο θα γίνει και για τα θέματα του νερού: συμμετέχω στην σύνταξη μια έκθεσης για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το νερό, οργανώνουμε ημερίδες διαβούλευσης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και θα έχω στενή συνεργασία με αυτοδιοικητικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις για το θέμα.
 
Νίκος Χρυσόγελος: Βασική προτεραιότητά μου, επίσης, είναι η προσπάθεια συνδυασμού της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της περιφερειακής ανάπτυξης με τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο ευρωκοινοβούλιο, όπως είναι γνωστό, οι ευρωβουλευτές μπορούν να παρέμβουν με ερωτήσεις αλλά και με εκθέσεις ή διατύπωση γνώμης. Έχω αναλάβει, λοιπόν, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των πολιτικών και κανονισμών για τα θέματα των πολιτικών συνοχής και του ταμείου συνοχής, του ευρωπαϊκού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης, του ταμείου για τη θάλασσα και την αλιεία, τα δίκτυα διασυνοριακών μεταφορών την διατύπωση γνώμης αλλά και θα συνεργαστώ με τους συντάκτες των σχετικών εκθέσεων.
 

Άλλη μια προτεραιότητά μου είναι, επίσης, η βοήθεια των τοπικών κοινωνιών στη χώρα μας με μεταφορά εμπειρίας, καλών πρακτικών και ενημέρωσης για τις νέες στρατηγικών σε τομείς που έχουν μεγάλες δυνατότητες για δημιουργία ή διατήρηση θέσεων εργασίας, όπως είναι π.χ. ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας, της διαχείρισης φυσικών περιοχών, της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ μέσω συμμετοχικών – πολυμετοχικών εταιριών σε τοπικό επίπεδο ή η μεταστροφή παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση (τουρισμός, κατασκευές, βιομηχανία, μεταποίηση). Μεταξύ άλλων, στις 8 Μαρτίου οργανώνω μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στο ευρωκοινοβούλιο με θέμα “Συμμετοχικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές / καλά παραδείγματα, δυνατότητες χρηματοδότησης”.
 

Επίσης, στις 28 Ιουνίου διοργανώνω ένα διήμερο με θέμα το “πρασίνισμα” των λιμανιών, τις δυνατότητες μεταστροφής παραγωγικών δραστηριοτήτων επιχειρήσεων σε κρίση (περίπτωση ναυπηγο‐επισκευαστικής ζώνης Περάματος, ναυπηγείο ΝΕΩΡΙΟΥ Σύρου) προς πράσινες τεχνολογίες και υπηρεσίες. Θα αναζητήσουμε επίσης δυνατότητες κατασκευής περιβαλλοντικά αποτελεσματικότερων σκαφών για συνδέσεις μεταξύ των νησιών. 

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τη νέα ΚΑλΠ; Πως δημιουργούνται συνθήκες βιώσιμης αλιευτικής πολιτικής όταν συχνά οι αλιείς διαμαρτύρονται για τις μη ευρωπαϊκές,
μη βιώσιμες και άκρως ανταγωνιστικές πολιτικές που εφαρμόζει η γειτονική
Τουρκία στον τομέα της αλιείας;
 

Νίκος Χρυσόγελος: Όπως είχα την ευκαιρία να πω και κατά την συζήτηση που έγινε στην Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη συμμετοχή της Επιτρόπου για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, κας Μαρίας Δαμανάκη, η μεταρρύθμιση της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (Κ.Αλ.Π) κινείται γενικά προς σωστή κατεύθυνση και αν υιοθετηθεί μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη του πλούτου των θαλασσών και την ενίσχυση των τοπικών αλιέων και των νησιωτικών κοινωνιών. Βέβαια, είναι γεγονός ότι αφενός πρέπει να οργανωθούν καλύτερα και οι ψαράδες σε τοπικό επίπεδο για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα προσφερθούν και αφετέρου απαιτείται συγκροτημένη πολιτική για την αλιεία σε περιφερειακό επίπεδο μια και μία από τις βασικές κατευθύνσεις της νέας Κ.Αλ.Π θα είναι η περιφερειοποίηση, δηλαδή η ΕΕ θα θέτει τους κανόνες και τους στόχους και η κάθε χώρα και περιφέρεια θα αποφασίζουν τα εργαλεία και τα μέσα. Είναι ανάγκη, όπως τόνισα και στην παρέμβασή μου κατά την συζήτηση, να περάσουμε από μια προσέγγιση στόχων ανά είδος (κάτι που έχει δυνατότητες επιτυχίας ίσως για τους ωκεανούς και το είδος αλιείας που επικρατεί εκεί και στοχεύει σε συγκεκριμένα είδη) σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, αυτή του οικοσυστήματος, που είναι πιο κατάλληλη για τις θάλασσες και το είδος αλιείας που κυριαρχούν στη Μεσόγειο. Επίσης, ζήτησα από την Επίτροπο να ληφθεί πρόνοια, ώστε η απόσυρση σκαφών να μην συνδέεται με την καταστροφή παραδοσιακών σκαφών, όπως έγινε στο παρελθόν, αλλά να ενισχυθεί η εναλλακτική χρήση τους (πχ για ξεναγήσεις, κα).
 

Επίσης, είναι ανάγκη να αναληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες και να διατεθούν πόροι για τη δημιουργία σε τοπικό επίπεδο θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, ώστε να επιτευχθεί ο φυσικός εμπλουτισμός και επανάκαμψη της θαλάσσιας βιοποικολότητας αλλά και να υπάρξουν συμπληρωματικές δραστηριότητες και εισοδήματα για τις νησιωτικές και παράκτιες κοινωνίες και τους παράκτιους ψαράδες.

Η ΕΕ θα μπορούσε μέσα από τις αλιευτικές συμφωνίες με τις τρίτες χώρες να απαιτήσει την προώθηση βιώσιμων μορφών αλιείας και την τήρηση των κανόνων που θέλουμε να ισχύουν στην ΕΕ, με δεδομένο ότι πάνω από το 60% των ψαριών που καταναλώνονται στην Ευρώπη εισάγονται είτε από ιχθυοκαλλιέργειες, είτε από αλιευτικούς στόλους άλλων χωρών (Ιαπωνίας,
Ρωσίας, Κίνας κα) 


Ερώτηση:. Ενώ στις σχετικές έρευνες του ευρωβαρόμετρου τα τελευταία χρόνια οι έλληνες μοιάζουν να έχουν ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος στην πράξη αρνούνται να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, παραμένουν ανενημέρωτοι και χωρίς προτάσεις, ενώ συνηθίζουν απλά να υπομένουν ή στην καλύτερη περίπτωση να καταγγέλλουν εκ των υστέρων. Ποια η δύναμη της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά από την εμπειρίας σας από τον χώρο των ΜΚΟ και από την περιφέρεια Ν.Αιγαίου στην ελληνική πραγματικότητα; Πως μπορεί κανείς να τους ευαισθητοποιήσει/εμπνεύσει στην πράξη, ιδίως σε περιόδους που υπό το βάρος της φορολογικής λαίλαπας, της καλπάζουσας ανεργίας και του κουρέματος μισθών, επιδομάτων κ.λ.π το να μιλάς για τοπεριβάλλον θεωρείται πολυτέλεια; 

Ν. Χρυσόγελος: Ένα πρόβλημα που έχουμε ως κοινωνία είναι ότι είμαστε καλοί στα λόγια και απογοητευτικοί στην πράξη και τη συμμετοχή. Είναι απαραίτητο η συνειδητοποίηση των προβλημάτων (σε αυτό έχουμε προχωρήσει πολύ ως κοινωνία) να συνοδευτεί με οικολογικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, καθημερινή ζωή, περιφερειακές και τοπικές πολιτικές και πρακτικές, εθνική στρατηγική και εθνικές πολιτικές. Σε μια εποχή που όλοι πλέον μιλάνε για το περιβάλλον, πρέπει να κρίνουμε τον καθένα όχι με βάση τα λόγια, αλλά τα έργα του.
 

Σε μια εποχή κρίσης σαν και την σημερινή, ένας αυτοματισμός μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην υιοθέτηση πολιτικών που μας γυρνάνε σε αποτυχημένες αντιλήψεις της δεκαετίας του ΄60 και του ΄70 που προκάλεσαν μεγάλες περιβαλλοντικές ζημιές. Τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές, που δυστυχώς σήμερα, εκπροσωπούνται ακόμα και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όχι μόνο δεν θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους αλλά θα προσθέσουν τεράστιο περιβαλλοντικό χρέος. Ας μην ξεχνάμε ότι όχι μόνο η Έκθεση Στερν αλλά και πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρουν ότι το κόστος από την κλιματική αλλαγή, αν δεν υπάρξουν αλλαγές στις πολιτικές και πρακτικές, θα είναι δυσβάστακτο. Για την Ελλάδα, αυτό υπολογίζεται σε 750 δισ ευρώ, δηλαδή δυο φορές το σημερινό δημόσιο χρέος της χώρας μας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας. Μεγάλος αριθμός μελετών έχουν αποδείξει, ότι η προστασία και η διατήρηση του περιβάλλοντος, η προστασία του κλίματος και η μεταστροφή της παραγωγής αλλά και πιο υπεύθυνα μοντέλα κατανάλωσης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο και στην αναζωογόνηση και ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας. Ειδικά για τη χώρα μας μόνο μια τέτοια συνεκτική πολιτική θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε ως κοινωνία. Διαφορετικά ακόμα και αν πετύχουμε την διόρθωση κάποιων οικονομικών δεικτών, θα έχουμε καταστρέψει μια για πάντα τη βάση για την ευημερία της κοινωνίας και για μας και για τα παιδιά μας. 
Οι πολίτες έχουν τεράστια δύναμη, αρκεί να πιστέψουν στον εαυτό τους, να γίνουν ενεργοί και να συμμετάσχουν περισσότερο σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνία των πολιτών, να στηρίξουν αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς και στις πολιτικές που εφαρμόζονται, όχι μόνο με την ψήφο τους στις εκλογές αλλά και με τις καθημερινές επιλογές τους αλλά και με νέους τρόπους επηρεασμού της λήψης αποφάσεων (μέσω των social media, με ηλεκτρονικές εκστρατείες – petitions). Θα έλεγα ότι το σύνθημα που πρέπει να κυριαρχήσει είναι: “Καλύτερα οικολογικά και κοινωνικά ενεργός και δημιουργικό, παρά απογοητευμένος και σε κατάθλιψη”.