Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Δρομολόγηση συνεργασιών σε επίπεδο αυτοδιοίκησης_παρακαταθήκες μιας εκδήλωσης

Παρακαταθήκες από την επιτυχημένη ημερίδα «Διέξοδος από την κρίση, συνεργασία – αλληλεγγύη - αυτοδιοίκηση»

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου η «Οικολογική Αθήνα» με θέμα «Διέξοδος από την κρίση, συνεργασία – αλληλεγγύη - αυτοδιοίκηση».
Από την εκδήλωση άνοιξε δρόμος για μία γέφυρα συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Kreuzberg Βερολίνου αλλά και μεταξύ των εκλεγμένων στην αυτοδιοίκηση Γερμανών και Ελλήνων Πράσινων που φιλοδοξεί να οδηγήσει σε μια περαιτέρω και ουσιώδη συνεργασία μεταξύ τους σε θέματα οργάνωσης των δήμων, πολιτικών για το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή, καθώς και αναβάθμισης της δημοκρατικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και ενδυνάμωσης της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών που τους αφορούν.

Εισαγωγικά ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης τόνισε τέσσερις άξονες πολιτικής πάνω στους οποίους ο Δήμος ενδιαφέρεται κατά προτεραιότητα για παρεμβάσεις και συνεργασίες: τη διαχείριση των απορριμμάτων, την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, τις αστικές αναπλάσεις και την κοινωνική συνοχή. Σημείωσε δε πως η Δημοκρατία είναι πρωτίστως θέμα πολιτιστικό, αναδεικνύοντας τη σημασία του διαλόγου και των συναινέσεων ως θεμελιωδών χαρακτηριστικών της δημοκρατίας.

Η βουλευτής των Γερμανών πράσινων Viola von Cramon εντόπισε ένα έλλειμμα στη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στη διαδικασία υλοποίησης αλλαγών παρότι αναγνωρίζει την πολυμορφία ιδεών για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης. Κατέθεσε ενδιαφέρουσες ιδέες σαν παραδείγματα «καλών πρακτικών» που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στη χώρα της, όπως τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας σε επίπεδο Δήμου ή και σε επιμέρους γειτονιές, την ενίσχυση των επενδύσεων στη χρήση πράσινης ενέργειας, την ανακύκλωση των απορριμμάτων και κομποστοποίηση με διαλογή στην πηγή, και γενικότερα την δημιουργία μιας ελκυστικής πόλης που θα περιλαμβάνει δίκτυο πεζοδρόμων και ελεύθερων χώρων με την υποστήριξη των πολιτών.

Από τη μεριά του ο Δημοτικός σύμβουλος Φίλιππος Δραγούμης παρατήρησε τις προκλήσεις για τη Δημοτική αρχή σε κοινωνικά ζητήματα όπως π.χ. το θέμα των ναρκωτικών, η προοδευτική αύξηση των άστεγων και τις γυναίκες θύματα trafficking. Παράλληλα, ανέδειξε και τα θετικά σημεία του κοινωνικού ιστού αυτής της πόλης με την πολυμορφία και την πολυπολιτισμικότητα, αλλά και την έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

Τέλος ο Δημήτρης Γουμάγιας Πράσινος δημοτικός σύμβουλος στο Kreuzberg του Βερολίνου κάνοντας μια εκτεταμένη αναφορά στη βαθιά δημοκρατική λειτουργία και οργάνωση του Δήμου, περιέγραψε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται προβλήματα σε διάφορους τομείς όπως: κοινωνικά, καθαριότητα, άστεγοι, μετανάστες, γκετοποίηση, εγκληματικότητα κλπ. αλλά και για τους τομείς ευθύνης που έχει ο Δήμος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από το Σπύρο Ψύχα, το Γιώργο Τσομπάνογλου, το Βαγγέλη Σπινθάκη και το Γιώργο Ζερβό (παρουσίαση). Οι τοποθετήσεις τους αφορούσαν θέματα σχετικά με πολιτικές για αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την ευρωπαϊκή εμπειρία, τις δυνατότητες αξιοποίησης από τους Δήμους των προγραμμάτων κοινωνικής οικονομίας αλλά και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών.

Την συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, στέλεχος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου. Παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, και έκανε σύντομη παρέμβαση ο Κώστας Διάκος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η συζήτηση αυτή που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ υπήρξε μια καινοτόμος προσέγγιση διαλόγου και δρομολόγησης συνεργασιών με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα βέβαια του έργου του Δήμου Αθηναίων στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ συμμετέχει όπως είναι γνωστό στην πλειοψηφία της νέας δημοτικής αρχής.

Κατά την παραμονή του Δημήτρη Γουμάγια στην Αθήνα, έγινε συνάντησή του με στελέχη του Δήμου Αθηναίων που έχουν αρμοδιότητες σε θέματα περιβάλλοντος, διαχείρισης απορριμμάτων, κοινωνικών πολιτικών κα. Στη συνάντησή του με στελέχη των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και πράσινων αυτοδιοικητικών συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση και η συστηματοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών πρασίνων, ιδιαίτερα σε θέματα αυτοδιοίκησης, δημοκρατικής οργάνωσης των Δήμων, οικολογικών γειτονιών, κοινωνικής συνοχής, εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, κοινωνικών θεμάτων (άστεγοι, κοινωνικός αποκλεισμός, κα), νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: