Οικολογική αναγέννηση γειτονιών, δίκτυα πράσινου, πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων για ποιότητα ζωής, νέες θέσεις εργασίας, πράσινη οικονομία
Οι παρεμβάσεις για οικολογικές γειτονιές και βιώσιμες πόλεις είναι ανάγκη όχι μόνο για λόγους ποιότητας ζωής αλλά και για να στραφεί η οικονομία προς πιο υπεύθυνες, πράσινες, δραστηριότητες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με μια τέτοια πολιτική μπορεί να “επιστραφούν” στους πολίτες -με τη μορφή κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και υπηρεσιών - όσα αφαιρούνται από το εισόδημά τους με τα κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Διεκδικούμε ένα ρεαλιστικό όνειρο
Ως πολίτες θα παρακολουθούμε παθητικά να επιδεινώνεται η ζωή μας και οι όποιοι σχεδιασμοί να είναι ευκαιριακοί, χωρίς διάλογο με τους πολίτες και να καταλήγουν σε σπάταλα, χωρίς έμπνευση, έργα ή θα διεκδικήσουμε και θα προτείνουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν σταδιακά την απάνθρωπη πλέον πόλη; Να ονειρευτούμε πως θέλουμε τις πόλεις και τη ζωή μας μέχρι το 2020 και να διεκδικήσουμε το όραμα, ξεκινώντας από κάθε γειτονιά με βήματα και παρεμβάσεις που θα εντάσσονται, όμως, σε συνολικό σχέδιο για την Αττική του 2020.
Θέλουμε στις πόλεις μας να μπορούμε να πάμε στη δουλειά, το σχολείο, τα ψώνια μας απολαμβάνοντας τη διαδρομή, να βγαίνουμε βόλτα με το παιδικό καροτσάκι, να μπορούν τα παιδιά οι ηλικιωμένοι, τα ΑΜΕΑ να κυκλοφορούν με ασφάλεια. Να μπορούμε να γυμναζόμαστε και να βελτιώνουμε την υγεία μας μέσα από την καθημερινή κίνησή μας με το ποδήλατο και το περπάτημα. Να γίνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με μουσικές και θέατρο στο δρόμο και σε μικρούς χώρους στη γειτονιά μας. Να μπορεί όποιος θέλει να διαβάσει ήσυχα ένα βιβλίο κάτω από τη σκιά ενός δένδρου. Να μπορούν τα παιδιά των δημοτικών και σχολικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων της περιοχής να πάρουν τα χρώματα και τα υλικά τους και να ζωγραφίσουν εκεί έξω. Να είναι η περιοχή μας ένα εικαστικό έργο της φύσης αλλά και της ανθρώπινης δημιουργίας. Να μπορούμε να παρατηρούμε δίπλα μας τη φύση, να ακούμε ένα κοτσύφι, γιατί όχι ένα αηδόνι.
Γιατί να μοιάζει αυτή η πόλη ουτοπία όταν είναι πραγματικότητα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Ναι, μπορεί να γίνει πραγματικότητα αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικών, αλλαγή προτεραιοτήτων, ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Πώς θέλουμε την περιοχή μας μέχρι το 2020: «Πράσινες ζώνες» μέσα στην πόλη
Για την περιοχή Α. Πατησίων, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Γαλατσίου και Αγ. Αναργύρων διεκδικούμε τη διαμόρφωση μιας «πράσινης ζώνης», μιας ενιαίας ζώνης πράσινου, ποδηλατόδομων, πεζόδρομων, βιώσιμης κινητικότητας, ανακαίνισης και επανάχρησης αξιόλογων βιομηχανικών κτιρίων, πολιτιστικής αναγέννησης και επανασύνδεσης με τη φύση. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να ξεκινήσει με έργα που θα αποκαταστήσουν και θα ενοποιήσουν το ρέμα του Ποδονίφτη, το άλσος Προμπονά και όλο τον γύρω – εγκαταλειμμένο και υποβαθμισμένο σήμερα - χώρο, την περιοχή της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ μέχρι την πλατεία Παπαδιαμάντη, τα πάρκα Δρακόπουλου και ΦΙΞ. Μπορεί να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο που θα «ενώνει» με αυτόν τον τρόπο το Άλσος Βεϊκου - Αττικό Άλσος με το Άλσος Φιλαδέλφειας και το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου αστικών αναπλάσεων που θα φτάνει μέχρι τα Α. Λιόσα και το Πεδίον Άρεως.
Τα κτίρια μέσα και γύρω από τις «πράσινες ζώνες» στον ιστό της πόλης μπορεί να αναβαθμιστούν αισθητικά και λειτουργικά, ώστε να αναδειχθούν «χαμένα», σήμερα, αξιόλογα κτίρια (αυτά στο κτήμα Δρακόπουλου και στο ΦΙΞ, νεοκλασικές κατοικίες, βιομηχανικά κτίρια όπως το παγοποιείο, προσφυγικά Ν. Φιλαδέλφειας κα), να γίνουν αποτελεσματικά στην κατανάλωση ενέργειας και νερού, να εφαρμοστούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (μικρές ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά στα κτίρια, γεωθερμία, πράσινες στέγες), να οργανωθούν καλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίησης σε επίπεδο γειτονιάς αλλά και κατοικίας.
Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι αλλαγές αυτές
Παρόμοιες παρεμβάσεις είναι σε εξέλιξη σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι λέγαμε και λέμε ότι για να αντιμετωπιστεί η βαθιά οικονομική, δημοσιονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση απαιτείται μια πράσινη λύση και αλλαγές στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητα. Το ρεαλιστικό όραμα που προτείνουμε για την περιοχή μας είναι ένα παράδειγμα αυτής της λύσης. Μπορούν, όμως, να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά σε μια εποχή που περικόπτονται οι δημόσιες δαπάνες και η οικονομία καταρρέει;.
Οι Πράσινοι στην Ευρώπη απαιτούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Προτείναμε, στο πλαίσιο ενός Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου (Green New Deal), να διατεθούν 500 δις ευρώ για πράσινες παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν 5.000.000 πράσινες θέσεις εργασίας. Χρειάζονται αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, κίνητρα και αντικίνητρα, για να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι. Απαραίτητα είναι και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως: (τοπικά) πράσινα ομόλογα για χρηματοδότηση δράσεων, δημιουργία τραπεζών με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους (όπως είναι η Ηθική Τράπεζα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες με μετόχους Δήμους, συνδικάτα, περιφερειακές αρχές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, ή η Οικολογική Τράπεζα κα)
Αλλά κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία που στηρίζουν παρόμοιες παρεμβάσεις υπάρχουν και σήμερα, όπως πχ το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Συνοχής, το Jessica. Η ομάδα των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζει ένα οδηγό πηγών χρηματοδότησης των δήμων.
Είναι όμως απαραίτητη η δημιουργία (διαδημοτικών;) δομών από τους δήμους, για να οργανώσουν τα σχέδια και να πετύχουν στήριξη ή και να αναλάβουν επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή τους: δωρεάν ενεργειακή μελέτη για πακέτο κτιρίων, προετοιμασία φακέλων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής κι άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, συμφωνίες με τράπεζες που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση των έργων με στόχο καλύτερες συμφωνίες και διευκόλυνση ένταξης νοικοκυριών που δεν έχουν κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία, δημιουργία λαϊκών - δημοτικών επιχειρήσεων για ΑΠΕ
Μια πράσινη οικονομία, μια οικονομία των πολιτών
Το όφελος από αυτές τις αλλαγές θα είναι σημαντικό: ποιότητα ζωής αλλά και λιγότερα έξοδα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για ηλεκτρικό, νερό, διασκέδαση, μετακίνηση. Τα νοικοκυριά αλλά και οι δήμοι μπορεί να έχουν έσοδα, αν γίνουν παραγωγοί ενέργειας από τον ήλιο (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, σχολείων, δημόσιων κτιρίων) ενώ θα προστατεύεται το περιβάλλον μακροχρόνια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου